STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Και το λοκ άουτ στο τραπέζι!

Και το λοκ άουτ στο τραπέζι!
Σήμα ΕΣΑΚΕ

Απεργία εσείς; Λοκ άουτ εμείς! Και το θέατρο του παραλόγου στην Α1 συνεχίζει τις παραστάσεις του. "Αν οι παίκτες κάνουν απεργία, εγώ θα εισηγηθώ λοκ άουτ", δήλωσε ο πρόεδρος του Πανιωνίου Ηλίας Λιανός. Λάζος: "Αποφασίζουμε για τη λήξη της αναστολής της απεργίας"

Η γενική συνέλευση του ΠΣΑΚ συνεδριάζει το βράδυ της Πέμπτης για να αποφασίσει αν οι παίκτες θα κατέβουν σε απεργία αυτό το Σαββατοκύριακο που αρχίζει η Α1.

Η συνέλευση έχει χαρακτηριστεί ως "η κρισιμότερη για το μέλλον του αθλήματος" και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στα μέλη του Συνδέσμου είναι υπέρ της δυναμικής κινητοποίησης. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι δεν βλέπουν πώς δεν θα ληφθεί απόφαση για απεργία.

Από την άλλη ο ΕΣΑΚΕ, μετά την οξύτατη ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα κατά του ΠΣΑΚ, τηρεί στάση αναμονής. Το βέβαιο είναι πως σε περίπτωση που προκηρυχθεί η απεργία, την Παρασκευή θα συγκληθεί εκτάκτως η γενική συνέλευση για να αποφασιστεί ο τρόπος αντίδρασης. Που μπορεί να είναι από αναβολή της αγωνιστικής μέχρι... λοκ άουτ!

Ναι, ακούστηκε κι αυτό. Και μάλιστα όχι σήμερα. Είναι μια κουβέντα που ειπώθηκε πολλές φορές από αρκετούς από τους εκπροσώπους των ΚΑΕ στην τελευταία μάζωξή τους, την περασμένη Δευτέρα μετά την εκδήλωση στο Ζάππειο. Και αποτελεί έκφραση έντονης δυσαρέσκειας για τον τρόπο που επέλεξαν οι παίκτες να επικοινωνήσουν τη διαμαρτυρία τους.

Εκείνο που έχει ενοχλήσει πολλούς παράγοντες δεν είναι η απεργία αυτή καθ' εαυτή ούτε καν το τάιμινγκ που επελέγη για να προκηρυχθεί (εφόσον τελικά προκηρυχθεί), μόλις δύο μέρες πριν το τζάμπολ του πρωταθλήματος. Δύο πράγματα τους πείραξαν περισσότερο. Αφενός ότι δεν λένε ευθέως με ποιον τα έχουν. "Ο βασικός λόγος διαμαρτυρίας τους είναι ότι δεν έχει περάσει η τροπολογία που ρυθμίζει τα αιτήματά τους επί των οποίων κι εμείς έχουμε συμφωνήσει. Άρα η απεργία στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης και όχι του ΕΣΑΚΕ. Γιατί δεν βγαίνουν να το πουν;", λέει παράγοντας ΚΑΕ που μετέχει στις μαζώξεις της Λίγκας.

Κι αφετέρου το γεγονός ότι επέλεξαν να στήσουν όλο αυτό το σκηνικό διαμαρτυρίας σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε για να παρουσιαστεί το νέο πρωτάθλημα και είχε το χαρακτήρα γιορτής. "Αυτό με πίκρανε περισσότερο απ' όλα. Είναι φυσιολογικό οι παίκτες να ζητούν πράγματα και δεν αμφιβάλλει κανείς ότι πολλά από αυτά που ζητούν δικαίως τα ζητούν. Ας κάνουν, όμως, μια συνέντευξη Τύπου κάποια άλλη στιγμή και ας πουν αυτά που έχουν να πουν στον κόσμο. Γιατί χαλάνε μια εκδήλωση, που έχει σκοπό να προβάλει αυτό το πρωτάθλημα;" συμπληρώνει ο ίδιος.

Λιανός: "Θα προτείνω λοκ άουτ"

Κάπως έτσι προφανώς γεννήθηκε και η ιδέα του λοκ άουτ των ΚΑΕ ως αντίδραση σε ενδεχόμενη απεργιακή κινητοποίηση των παικτών. Μια ιδέα την οποία εξέθεσε δημοσίως ο πρόεδρος του Πανιωνίου Ηλίας Λιανός: " Συμφωνούμε πως τα αιτήματα των παικτών είναι δίκαια, όμως το να αποφασίσουν απεργία λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος είναι πέρα από κάθε λογική. Αν αυτό συμβεί και στην πράξη, εγώ θα προτείνω στο δ.σ. του ΕΣΑΚΕ την Παρασκευή να προχωρήσουμε σε λοκ άουτ", δήλωσε στην ιστοσελίδα basketnet.gr.

Τι είναι, όμως, το λοκ άουτ; Στην... ελληνική εκδοχή του και σε πολύ γενικές γραμμές θα πρόκειται για μια μορφή αποκλεισμού των Ελλήνων παικτών που θα απεργήσουν από τους αγώνες. Αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα παίζουν μόνο για όσο διάστημα απεργούν με αντίστοιχη περικοπή των αποδοχών τους ή ότι θα καταγγελθεί οριστικά η σύμβασή τους και θα λυθεί η συνεργασία μαζί τους, μένει να φανεί, εφόσον ληφθεί τέτοια απόφαση και εφαρμοστεί.

Αντιλαμβάνεται, βεβαίως, κανείς πως τέτοια πράγματα είναι δύσκολο να γίνουν, ειδικά ένα 24ωρο πριν την προγραμματισμένη έναρξη του πρωταθλήματος. Κατ' αρχάς δεν μπορούν να αποκλειστούν οι Έλληνες και να αντικατασταθούν με ξένους, διότι βάσει του κανονισμού μόνο έξι αλλοδαποί μπορούν να πάρουν θέση στο ρόστερ μιας ομάδας. Κι ο κανονισμός αλλάζει με υπουργική απόφαση. Εκτός κι αν οι ομάδες παρατάξουν έφηβους μαζί με τους ξένους, οπότε θα μιλάμε για την πλήρη διακωμώδηση αυτού που οι ίδιες (οι ομάδες) στενοχωρήθηκαν επειδή δυσφημίστηκε τη Δευτέρα στο Ζάππειο.

Επίσης η καταγγελία της σύμβασης δεν είναι απλό πράγμα, σίγουρα όμως είναι χρονοβόρο. Διότι θα πρέπει να γίνει ενώπιον της ΕΕΟΔΑΚ, αυτή να συνεδριάσει και να αποφανθεί μετά από ποιος ξέρει πόσο καιρό. Και στο μεταξύ τι θα γίνεται; Θα έχει αρχίσει το πρωτάθλημα ή όχι;

Εν ολίγοις, στην τούρλα του Σαββάτου δεν είναι καλό να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις. Ούτε για απεργία ούτε για λοκ άουτ. Άλλωστε στο ΝΒΑ, απ' όπου μάθαμε όλοι τον όρο του λοκ άουτ, ξέρει κανείς μήνες πριν τι πρόκειται να γίνει. Παρ' όλα αυτά, στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα όλα είναι πιθανά. Εδώ ο ΣΚΑΪ αποφάσισε να "ξεφορτωθεί" τα δικαιώματα της Ευρωλίγκας πέντε ημέρες πριν το τζάμπολ κι ενώ έχει μεσολαβήσει ένα ολόκληρο καλοκαίρι...

Λάζος: "Αποφασίζουμε για τη λήξη της αναστολής της απεργίας"

Στο μεταξύ ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, αμέσως μετά το τέλος του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ίκαρο για το Κύπελλο, εξήγησε τι πρόκειται να γίνει την Πέμπτη στη γ.σ. του ΠΣΑΚ. Και αποκάλυψε το μοναδικό λόγο για τον οποίο δεν πρόκειται να συνεδριάσει!

"Αύριο θα συγκερντρωθούμε και μεθαύριο θα ανακοινώσουμε τι θα κάνουμε. Αυτό το οποίο θα ψηφιστεί είναι αν θα λήξει η αναστολή της απεργίας. Στη Βόρεια Ελλάδα ψήφισαν "ναι" στην απεργία 68 παίκτες από την Α1 και την Α2. Αύριο θα ψηφίσουν οι παίκτες της Νοτίου Ελλάδας. Είναι περίπου 140-150 κι αν παραστούν πάνω από το μισούς, θα γίνει η γενική συνέλευση".

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ