ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ελλάδα - Καναδάς 71-55

Canada's Chelsea Aubry (right)  blocks Katerina Sotiriou during the match between Canada and Greece during the Women's FIBA World Championship 2010 in Ostrava on September 28,2010.AFP PHOTO/JOE KLAMAR (Photo credit should read JOE KLAMAR/AFP/Getty Images)
Canada's Chelsea Aubry (right) blocks Katerina Sotiriou during the match between Canada and Greece during the Women's FIBA World Championship 2010 in Ostrava on September 28,2010.AFP PHOTO/JOE KLAMAR (Photo credit should read JOE KLAMAR/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Στο τελευταίο της ματς στην Τσεχία, η Εθνική Γυναικών νίκησε 71-55 τον Καναδά και κατέκτησε στην "παρθενική" της εμφάνιση σε Μουντομπάσκετ την 11η θέση, όπως ακριβώς και η Ανδρών δηλαδή στην Τουρκία.

Κι αν για την Εθνική Ανδρών, η πορεία δεν ήταν πετυχημένη, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τις γυναίκες που στην πρώτη τους συμμετοχή στο Μουντομπάσκετ πάλεψαν και τελικά βρέθηκαν στην 11η θέση της διοργάνωσης, νικώντας 71-55 τον Καναδά.

Αν ήταν δε λίγο πιο τυχερές, ίσως να είχαν προκριθεί και στις "8" καλύτερες ομάδες του Μουντομπάσκετ, που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του γυναικείου μπάσκετ. Ωστόσο, η παρουσία στην 11η θέση δεν είναι και μικρό κατόρθωμα για μία ομάδα που συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Στα του αγώνα, η Εθνική φύλαξε το καλύτερό της ματς για το τέλος, καθώς είχε τον έλεγχο του αγώνα στο μεγαλύτερο μέρος του και έφτασε εύκολα στην επικράτηση. Εκπληκτική η Τούλα Καλέντζου που τελείωσε το ματς με 21 πόντους και έκανε το καλύτερό της παιχνίδι στη διοργάνωση.

Ο αγώνας:

Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα μπήκαν τα κορίτσια του Κώστα Μίσσα στο παρκέ, έχοντας αφήσει πίσω τους την ήττα από την κατώτερη Ιαπωνία που απογοήτευσε τους πάντες στην αποστολή.

Η Καλτσίδου πέτυχε τους πρώτους έξι πόντους της Ελλάδας, η οποία βρέθηκε στο +5 μετά από ένα τρίποντο της Μάλτση που έκανε το σκορ 9-4. Παρά το γεγονός ότι χάθηκαν και πάλι αρκετά ριμπάουντ, τουλάχιστον η Εθνική ήταν πιο εύστοχη.

Μία ωραία κίνηση από την Χατζηνικολάου έγραψε το 17-9 και η Δημητράκου έφερε τη διαφορά στους 10 πόντους (19-9). Η 23χρονη από τη στιγμή που μπήκε στο παρκέ, στη θέση της Μάλτση, έδωσε ενέργεια στην ομάδα και μάλιστα έγραψε και το 21-9 το οποίο ήταν το σκορ του δεκαλέπτου.

Κυρίαρχη στο παιχνίδι η Ελλάδα


Η Εθνική είχε ξεκινήσει πολύ καλά και με αρκετά εύστοχα σουτ (5/7 διπ. και 3/8 τριπ.) και ο Καναδάς γύρισε την άμυνά του σε ζώνη προκειμένου να... εγκλωβίσει τις Ελληνίδες. Η διαφορά άγγιξε και τους 16 πόντους μετά από ένα καλάθι της Παπαμιχαήλ (25-9), πριν ο Καναδάς αρχίσει να τη ροκανίζει.

Με τις Φίλιπς και Μπέκερινγκ, μείωσαν οι Καναδές σε 25-13 και ο Μίσσας κάλεσε τάιμ άουτ για να αφυπνίσει τις παίκτριες του και να μη χάσουν τη διαφορά. Τελικά, απέδωσε καθώς παρά το γεγονός ότι χάθηκαν αρκετά σουτ, η Εθνική δεν έδωσε την ευκαιρία στις αντιπάλους της να μειώσουν κάτω από τους 8 πόντους (27-19). Η Ελλάδα φεύγει τελικά για τα αποδυτήρια με το σκορ να είναι στο 32-21 κι έχει καλύψει κάποια χαμένα ριμπάουντ.

Άμυνα ζώνης οι Καναδές


Όλα έδειχναν ότι δεν θα χανόταν κι αυτό το ματς στις λεπτομέρειες και τελικά έτσι κι έγινε. Μπορεί ο Καναδάς να μείωσε σε 32-25, ωστόσο η Εθνική διατήρησε την ψυχραιμία της και έκανε το παιχνίδι της. Υπήρξαν κάποιες δυσκολίες στα σουτ, καθώς οι αντίπαλες έπαιξαν για αρκετή ώρα άμυνα ζώνης, ωστόσο δεν δημιούργησε τόσο σοβαρά προβλήματα.

Η Μάλτση ήταν σε αρκετά σημεία εγκλωβισμένη και εκτός ρυθμού, ωστόσο υπήρχαν η Καλέντζου και η Καλτσίδου που σήκωσαν το βάρος στην επίθεση. Η τελευταία έκανε το 38-27 και έδωσε αέρα 11 πόντων και πάλι στην Ελλάδα.

Ο Καναδάς μείωσε σε 40-32 και μετά το λάθος της Δημητράκου πλησίασε ακόμα περισσότερο (40-35), ξυπνώντας άσχημες μνήμες στην Εθνική από το ματς με την Ιαπωνία. Ευτυχώς όμως που δεν επαναλήφθηκε το σκηνικό. Η Σμιθ μείωσε 41-38, όμως ένα 4-0 έστειλε την Ελλάδα στο δ΄δεκάλεπτο με αέρα επτά πόντων (45-38).

Διατήρησε την ψυχραιμία της


Από τη στιγμή που το ματς δεν... γύρισε στο τέλος της γ' περιόδου, τα πράγματα ήταν πιο απλά στο καθοριστικό δεκάλεπτο. Η Ελλάδα με τη Χατζηνικολάου βρέθηκε και πάλι στο +10 (58-48) και δεν είχε παρά να κρατήσει το ματς σε αυτό το σημείο, καθώς το φράγμα των 10 πόντων παίζει σημαντικό ρόλο.
Η Καλέντζου που έκανε εκπληκτικό ματς έγραψε το 60-48 και παρά την αντεπίθεση των Καναδών στο δίλεπτο πριν το τέλος, οι διεθνείς διατήρησαν την ψυχραιμία τους και μάλιστα αύξησαν και τη διαφορά, μετά τη κίνηση -ματ του Μίσσα, να περάσει ξανά στο παρκέ τη Χατζηνικολάου. Ένα τρίποντο της Καλέντζου στην εκπνοή έγραψε το τελικό 71-55 και ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Τα δεκάλεπτα 21-9, 32-21, 45-38, 71-55.

Ελλάδα: Καλέντζου 21(5), Σπανού, Δημητράκου 9, Χατζηνικολάου 5, Καλτσίδου 19(3), Μάλτση 9(1), Παπαμιχαήλ 8, Λύμουρα, Σωτηρίου, Σταυρίδου, Σούλις.

Καναδάς: Φίλιπς 19, Γκαμπριέλε 7, Τσάμπντελειν 5(1), Πιλιπάιτις 5(1), Σμιθ 11(1), Μπέκερινγκ 2, Ακόουα 3(1), Τατάμ, Όμπρι 3, Άνταμς.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ