ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εμπλοκή με Μπλατ

Εμπλοκή με Μπλατ
INTIME SPORTS

Ο Ντέιβιντ Μπλατ είναι ο εκλεκτός της ΕΟΚ για τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή, όμως ελέγχεται πλέον το κατά πόσο η Εθνική Ελλάδας είναι η... εκλεκτή του Αμερικανοϊσραηλινού τεχνικού. Ο οποίος κάνει... νερά, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις μαζί του να κινδυνεύουν σοβαρά να "ναυαγήσουν". Ο ρόλος της ρωσικής ομοσπονδίας και οι εναλλακτικές λύσεις.

Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα ο Ντέιβιντ Μπλατ ήταν το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει το πόστο του προπονητή στην Εθνική Ελλάδας. Όπως είχε γράψει το Sport24.gr από τις 16 Νοεμβρίου, αυτόν είχε επιλέξει η ΕΟΚ για να διαδεχθεί τον Γιόνας Καζλάουσκας και είχε ξεκινήσει κύκλο επαφών μαζί του προκειμένου να επέλθει συμφωνία.

Οι επαφές εξελίσσονταν καλά και οι δύο πλευρές έδειχναν να τα βρίσκουν, παρόλο που δεν είχαν συζητήσει σοβαρά το οικονομικό. Εντούτοις αφηνόταν να εννοηθεί πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα έβρισκαν μια λύση και σε αυτό.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, όμως, το σκηνικό ανατράπηκε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Sport24.gr. Και ο λόγος είναι πράγματι οικονομικός. Δεν αφορά, όμως, το μέρος της ενδεχόμενης συνεργασίας του προπονητή με την ΕΟΚ, αλλά τη σχέση του με τη ρωσική ομοσπονδία.

Στις 2 Δεκεμβρίου η Μακάμπι έπαιξε στο Κάουνας με τη Ζαλγκίρις κι εκεί ο Ντέιβιντ Μπλατ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αξιωματούχους της ρωσικής ομοσπονδίας (πιθανότατα με τον ίδιο τον πρόεδρο Τσερνόφ). Πρόθεσή του ήταν να οριστικοποιήσει το "διαζύγιο" μαζί τους, άλλωστε δεν έκρυβε πως αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα στη Ρωσία και δεν μπορούσε να κάνει τη δουλειά του στην Εθνική όπως ήθελε, ενώ και η προοπτική της ελληνικής ομάδας εξ αρχής τον είχε δελεάσει.

Παρ' όλα αυτά οι Ρώσοι έκαναν ρελάνς. Και σύμφωνα με πληροφορίες του πρότειναν διετή επέκταση της συνεργασίας τους έναντι συνολικής αμοιβής 600.000 Ευρώ (300 χιλιάρικα το χρόνο, δηλαδή). Ο Μπλατ εκτίμησε πως αυτά τα χρήματα είναι πολύ καλά για να τα αγνοήσει δίχως δεύτερη σκέψη και επιπλέον ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί να τα βρει πουθενά. Ούτε καν στην Ελλάδα, παρόλο που με την ΕΟΚ δεν έχει κάνει ως σήμερα σοβαρή κουβέντα για το οικονομικό.

Συν τοις άλλοις βρέθηκε μπροστά σε ένα ακόμα σοβαρό γι' αυτόν πρόβλημα. Η ρωσική ομοσπονδία του οφείλει ένα σεβαστό ποσό από τα δεδουλευμένα του, που αγγίζει τις 150.000 Ευρώ. Χρήματα που κανείς δεν του εγγυήθηκε ότι θα λάβει κατά την τελευταία συνάντησή τους, και τα οποία φοβάται ότι θα χάσει αν φύγει από τη Ρωσία.

Όταν λοιπόν ο ατζέντης του Μπλατ επικοινώνησε με τον Γιώργο Κολοκυθά πριν από λίγες ημέρες, αντί να ανάψει το πράσινο φως για να αρχίσουν οι τελικές συζητήσεις και να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την ΕΟΚ, ζήτησε λίγο χρόνο ακόμα για να δώσει απάντηση. Όμως ο υπεύθυνος εθνικών ομάδων της ελληνικής ομοσπονδίας δεν του τον έδωσε. Προφανώς βλέποντας πού πάει το πράγμα, ο Κολοκυθάς διεμήνυσε στον ατζέντη του Ντέιβιντ Μπλατ πως δεν υπάρχει χρόνος και πως η ΕΟΚ αναζητά πλέον άλλες λύσεις.

Τούτο, βέβαια, δεν σημαίνει πως η υπόθεση Μπλατ "ναυαγεί" οριστικά. Δυσκολεύει ωστόσο πάρα πολύ. Κυρίως διότι αν τελικά αποφασίσει ο Αμερικανοϊσραηλινός να πετάξει τα λεφτά των Ρώσων, θα πρέπει να δεχθεί μια συμφωνία που θα γίνει πλέον αποκλειστικά με τους όρους της ΕΟΚ. Και δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά.

Ξένος ή μήπως Έλληνας;

Εύκολα, όμως, δεν είναι τα πράγματα ούτε για την ΕΟΚ, που βλέπει ότι οι εναλλακτικές λύσεις τις οποίες διαθέτει για τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή είναι περιορισμένες.

Ένας προπονητής που αρέσει πάρα πολύ στον Γιώργο Βασιλακόπουλο και μάλιστα έχει φροντίσει να του κάνει μέσω τρίτων κάποιες αναγνωριστικές κρούσεις, είναι ο Τσάβι Πασκουάλ της Μπαρτσελόνα. Η περίπτωσή του είναι εξαιρετικά δύσκολη, όχι μόνο επειδή ο Ισπανός έχει συμβόλαιο με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα, αλλά και διότι υπάρχει αυτός ο κανονισμός στην Ισπανία, που απαγορεύει στους προπονητές των ομάδων της ACB να απασχολούνται ταυτόχρονα και σε Εθνικές ομάδες.

Για τον ίδιο λόγο είναι δύσκολη και η περίπτωση του Σβέτισλαβ Πέσιτς, ο οποίος προσελήφθη πρόσφατα από τη Βαλένθια, αν και ο Σέρβος δεν είναι τόσο άρρηκτα δεμένος με την ισπανική ομάδα, υπό την έννοια ότι αν το θελήσει, μπορεί πιο εύκολα να φύγει το καλοκαίρι.

Πιο εφικτή από την άποψη ότι δεν έχει δεσμεύσεις είναι η περίπτωση του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, που πρόσφατα μάλιστα υπέβαλε την παραίτησή του από την Εθνική ομάδα του Μαυροβουνίου για λόγους που δεν έγιναν ιδιαίτερα κατανοητοί. Ο "Ντούλε" είναι απολύτως ελεύθερος, όμως το πρόβλημα με αυτόν είναι ότι τα έκανε... θάλασσα στην ΤΣΣΚΑ, κάτι που τον έκανε να χάσει πολλούς πόντους, αφού και επικοινωνιακά δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο ενδεχόμενη πρόσληψή του. Επιπλέον υπάρχει πάντα και το θέμα της γλώσσας, αν και αυτό θα μπορούσε να λυθεί τοποθετώντας δίπλα του έναν προπονητή, όπως ο Δημήτρης Ιτούδης, που ομιλεί άριστα τη σερβική.

'Ενας ακόμα ξένος προπονητής που πάντα άρεσε στον Γιώργο Βασιλακόπουλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι του έχει κάνει κάποια κρούση τώρα ή υπάρχει ως εναλλακτική λύση στο μυαλό του, είναι και ο Κάρλο Ρεκαλκάτι της Βαρέζε, ενώ ελεύθερος και... ωραίος παραμένει και ο Πίνι Γκέρσον.

Άλλη περίπτωση από το εξωτερικό δεν είναι ορατή για την ώρα. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, σε περίπτωση που "ναυαγήσει" οριστικά η περίπτωση Ντέιβιντ Μπλατ, να επανέλθει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος σε αυτό που έχει πει από την πρώτη στιγμή. Ότι ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής θα είναι Έλληνας! Ποιος μπορεί να είναι αυτός; Από τη στιγμή που δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής του Παναγιώτη Γιαννάκη και οι σχέσεις της ομοσπονδίας με τον Φώτη Κατσικάρη δεν είναι καλές, μόνον ο Κώστας Μίσσας και ο Ηλίας Ζούρος μπορεί να λογιστούν ως υποψήφιοι. Και ενδεχομένως και ο Αργύρης Πεδουλάκης, που έχει κάποιους υποστηρικτές μέσα στην ΕΟΚ.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ