ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ΕΟΚ παίρνει τα μέτρα της

Η ΕΟΚ παίρνει τα μέτρα της
Γ.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ INTIME SPORTS

Στην ΕΟΚ συνειδητοποιούν ότι η FIBA έχει αποφασίσει να επιβάλει άμεσα ποινές και εκτός από το να καταδικάζουν την εκτός κανονισμού, όπως ισχυρίζονται, σπουδή της, χαράσσουν και διπλή γραμμή άμυνας. Βασιλακόπουλος: "Αν συνδέεις γεγονότα, τότε έχεις σκοπιμότητα".

Στην ελληνική ομοσπονδία φαίνεται πως έχουν πάρει απόφαση ότι η FIBA θα επιβάλει άμεσα ποινές για τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ και φροντίζουν να λάβουν τα μέτρα τους.

Στόχος είναι να παίξει η Εθνική πλήρης σε όλους τους αγώνες του Μουντομπάσκετ. Και ημερομηνία-κλειδί είναι η Πέμπτη 26 Αυγούστου. Τότε εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι 24 ομάδες οι οποίες μετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα να δηλώσουν τις 12άδες. Μετά από αυτή την ημερομηνία εκτιμούν στην ΕΟΚ πως δεν μπορεί να τιμωρηθεί με αποκλεισμό κανένας παίκτης, διότι θα υπάρξει αλλοίωση του ρόστερ κι αυτό είναι κάτι που δεν συνάδει με τους κανονισμούς της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Γι' αυτό άλλωστε θέτει και αυτή την προθεσμία.

Σε αυτή τη βάση η ΕΟΚ προσπαθεί κατ' αρχάς να κερδίσει χρόνο επιδιώκοντας να μην εκδοθεί απόφαση ως την Πέμπτη. Για το λόγο αυτό απέστειλε στη FIBA την Τρίτη, όπως της είχε ζητηθεί, έγγραφο με το οποίο την ενημερώνει πως δεν ήταν δυνατό να αποστείλει τις αναφορές διαιτητών, κομισαρίου και το φύλλο αγώνα πριν από την Πέμπτη. Και τούτο διότι ο Χριστοδούλου έστειλε την αναφορά του το απόγευμα της Δευτέρας, ο δε Ηλίας Κορομηλάς το πρωί της Τρίτης, καθώς έλειπε σε ταξίδι στο εξωτερικό (διαιτήτευε τον αγώνα για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ Σκόπια-Αγγλία). Όλες αυτές οι αναφορές έχουν σταλεί στο υπουργείο Εξωτερικών για να μεταφραστούν επισήμως, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από την Πέμπτη.

Εκτός από το να κερδίσει χρόνο, η ομοσπονδία επιδιώκει προφανώς με αυτό τον τρόπο και να εκθέσει τη FIBA σε περίπτωση που αυτή εκδώσει απόφαση χωρίς να λάβει στα χέρια της τις αναφορές των παραγόντων του φιλικού και βασιζόμενη ουσιαστικά μόνο στο βίντεο.

Η δεύτερη γραμμή άμυνας

Αν παρ' όλα αυτά η FIBA επιβάλει ποινές πριν από την Πέμπτη, τότε η ΕΟΚ δεν αποκλείει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να προσφύγει στο CAS με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με βασικό επιχείρημα την κακοδικία προκειμένου να μπλοκάρει την εφαρμογή των ποινών έως ότου εκδικαστούν οι εφέσεις, που θεωρείται αυτονόητο ότι θα ασκηθούν κατά των πρωτόδικων αποφάσεων.

Βασιλακόπουλος: "Αν συνδέεις γεγονότα, τότε έχεις σκοπιμότητα"

Πού συνίσταται η κακοδικία; Στην καταστρατήγηση του Εσωτερικού Κανονισμού της FIBA. Αν η παγκόσμια ομοσπονδία επιβάλει ποινές την Τετάρτη, τότε αυτό θα έχει γίνει χωρίς:
α) Να έχει λάβει γνώση για τις αναφορές των παραγόντων και του φύλλου αγώνα (αν πράγματι η ΕΟΚ τα αποστείλει την Πέμπτη και όχι νωρίτερα)
β) Να έχει καλέσει συγκεκριμένα πρόσωπα σε απολογία και να έχει απευθύνει κατηγορίες (βάσει ποιων άρθρων εγκαλούνται δηλαδή)
γ) Να έχει δώσει το δικαίωμα της ακρόασης στους εγκαλουμένους.

Ακόμα και οι προθεσμίες που δόθηκαν για να αποσταλούν οι αναφορές είναι εκτός κανονισμού, όπως υποστηρίζει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος: "Δεν προκύπτει από πουθενά ότι έπρεπε η FIBA να θέσει τόσο σύντομη προθεσμία. Μας ενημέρωσαν την Παρασκευή και ουσιαστικά είχαμε δύο μέρες στη διάθεσή μας για να μαζέψουμε και να μεταφράσουμε όλα αυτά τα έγγραφα, αφού το Σαββατοκύριακο τίποτα δεν λειτουργεί".

Ο ισχυρός άνδρας της ΕΟΚ και του ελληνικού μπάσκετ ήταν την Τρίτη στα γραφεία της ομοσπονδίας επ' ευκαιρία και της παρουσίας των Αμερικανών στο ΟΑΚΑ (μάλιστα την Τρίτη το βράδυ θα δεξιωθεί τον πρόεδρο της USABasketball Τζέρι Κολάντζελο, που έφτασε στην Αθήνα μία μέρα αργότερα από την υπόλοιπη αποστολή) και επέμενε ότι ο τρόπος με τον οποίον κινείται η FIBA στην υπόθεση των επεισοδίων δεν συνάδει με τον εσωτερικό κανονισμό της.

"Για να εκδικάσεις μια υπόθεση και να βγάλεις κάποια απόφαση, πρέπει να ακολουθείς τη διαδικασία που προβλέπεται ανεξάρτητα από τα γεγονότα που ακολουθούν. Αν συνδέεις γεγονότα, τότε έχεις σκοπιμότητα. Αν συνδέεις την εξέταση των όσων έγιναν στο φιλικό με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τότε έχεις σκοπιμότητα", είπε.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ