ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κανένα θέμα τιμωρίας

Κανένα θέμα τιμωρίας
Επεισόδια στο Ελλάδα-Σερβία

Το ξύλο έπεσε άφθονο στο ΟΑΚΑ, αλλά επί της ουσίας και της...διαδικασίας δεν τίθεται θέμα τιμωρίας για τους πρωταγωνιστές.

Ο Γ. Βασιλακόπουλος διευκρίνισε στο Sport24.gr γιατί δεν πρόκειται να επιβληθούν ποινές σε ένα παιχνίδι, όπου η FIBA δεν είχε καμιά ανάμιξη και διοργανωτική αρμοδιότητα. Οργή για την εγκληματική ενέργεια του Κρίστιτς και όλο το στόρι ενός ...τρελού όσο και αχαρακτήριστου φινάλε.

Αν το 1987 στο δεύτερο τουρνουά Ακρόπολις είχαμε δει τον Μέμο Ιωάννου να πλακώνεται με τον Καναδό Τζέι Τριάνο και τους υπόλοιπους διεθνείς να προσπαθούν, χωρίς αποτέλεσμα, να ...σώσουν τον Καναδό, αυτό που είδαν τα ματάκια μας, είκοσι τρία χρόνια μετά δεν έχει προηγούμενο.

Οι μπουνιές έπεφταν αλύπητα στο κατ' ευφημισμόν φιλικό Ελλάδας-Σερβίας, με 5.000 κόσμο να παρακολουθεί άναυδος ένα άγριο αγώνα πυγμαχίας, που είχε ως αποκορύφωμα την σχεδόν εγκληματική ενέργεια του Νέναντ Κρίστιτς, που πέταξε μια μεταλλική καρέκλα βρίσκοντας κατακέφαλα τον Γιάννη Μπουρούση!

Την ώρα, που ο διαιτητής Χριστοδούλου έδινε δεύτερη τεχνική ποινή στον Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο έμπειρος Κυριάκος Πιτούλης σχολίαζε δίπλα μας: "Κοίτα, τώρα, που θα παίξουν ξύλο"!

Βουλωμένο γράμμα είχε διαβάσει, έστω κι αν δεν τον πήραμε σοβαρά. Δύο λεπτά και σαράντα δευτερόλεπτα, πριν από το τέλος, το γήπεδο μετατράπηκε σε ρινγκ και έγινε το έλα να δεις. Τόσες μπουνιές ούτε στα ... εφτά Ρόκι δεν έχουν πέσει.

Υποτίθεται ότι Έλληνες και Σέρβοι είναι φίλοι. Στο μπάσκετ, πάντως, έχουν αποδείξει ουκ ολίγες φορές πως ... κάθε άλλο παρά "έτσι το βλέπουν το θέμα".

Ο ματωμένος Μπουρούσης

Με τον Μπουρούση να φεύγει ματωμένος και να του τοποθετούνται ράμματα πίσω από το κεφάλι, το πούλμαν των Σέρβων να μένει καθηλωμένο μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, καθώς ο εισαγγελέας είχε δώσει εντολή για καταθέσεις των Κρίστις, Τεόντοσιτς και Κέσελι (αλλά ταυτόχρονα είχε πει να μη γίνει καμιά σύλληψη) έξω από το ΟΑΚΑ, το ερώτημα της επόμενης μέρας ήταν εύλογο.

Σε ένα επίσημο φιλικό, ενός τουρνουά που βρίσκεται στο επίσημο καλεντάρι της FIBA, πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος τιμωρίας των πρωταγωνιστών της κλωτσοπατινάδας; Αν ίσχυαν οι πληροφορίες για αίτημα της διεθνούς ομοσπονδίας να εξετάσει το βίντεο του αγώνα, Έλληνες και Σέρβοι εκτός από ξύλο, την είχαν... βάψει κανονικά.

Μια πιθανή τιμωρία εκείνων που έπαιζαν μπουνιές σήμαινε αυτόματα και αποδεκατισμός των δυο ομάδων, παραμονές του Μουντομπάσκετ, που ξεκινάει το ερχόμενο Σάββατο στην Τουρκία.

Ποιά FIBA και ποιά τιμωρία;

Την απάντηση φρόντισε να δώσει ο ίδιος ο Γ.Βασιλακόπουλος, που το Sport24.gr τον πέτυχε τυχαία, στις δυόμισι τα ξημερώματα, ενώ μαζί με τον Γιώργο Κολοκυθά, το Νίκο Φιλίππου και το Νίκο Ζαβλανό, προσπαθούσαν να ηρεμήσουν από ένα ταραχώδες όσο και απρόσμενο βράδυ.

"Ποιά FIBA και ποιά τιμωρία; Δεν τίθεται κανένα θέμα" σχολίασε ο κ.Βασιλακόπουλος, που προφανώς είχε ... ήδη ελέγξει το θέμα και εξέφραζε την απορία γιατί " τέθηκε τέτοιο ζήτημα, ενώ δεν υπάρχει".

Στο λογικό αντεπιχείρημα πως "είναι επίσημο φιλικό" ο πρώην πρόεδρος της FIBA Europe σχολίασε με νόημα: "Ναι, επίσημο φιλικό είναι, αλλά η διεθνής ομοσπονδία δεν έχει καμιά αρμοδιότητα και ανάμιξη στο τουρνουά. Δεν είχε κομισάριο, δεν όρισε τους διαιτητές, άρα δεν μπορεί να επέμβει και να επιβάλλει τιμωρίες"

Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αν η FIBA είχε στείλει διαιτητές στο "Ακρόπολις" και είχε, εν γένει, την πλήρη δικαιοδοσία και οργάνωση του τουρνουά. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, στο φύλλο αγώνα σημειώθηκε απλά ότι ο "αγώνας διακόπηκε λόγω γενικής σύρραξης" και προφανώς τόσο η Ελλάδα, όσο και η Σερβία θα πάνε πλήρεις στην Τουρκία...

Όχι και καρεκλιά ρε Νέναντ...

Αυτά για το τυπικό (όσο και ουσιαστικό) κομμάτι της υπόθεσης, άσχετα αν αρχικά στα αποδυτήρια της ομάδας επικρατούσε μια ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ο Γ.Βασιλακόπουλος δεν έκρυβε την οργή του για το γεγονός και κυρίως για το ...τελείωμά της: "Να δεχθώ τα πάντα. Ότι μέσα σε ένα παιχνίδι, είναι πιθανό οι αντίπαλοι να βριστούν, ακόμη και να παίξουν ξύλο. Όχι όμως και να πετάξει τη καρέκλα ο κ.Κρίστιτς! Αν έβρισκε τον Μπουρούση στο μάτι τί θα γινόταν;" αναρωτιόταν.

Θυμήθηκε μάλιστα ότι παραδοσιακά οι Σέρβοι, όση βοήθεια κι αν παίρνουν από τους Έλληνες, ποτέ δεν ανταπέδωσαν στα αλήθεια: " Τους φέραμε εδώ όταν γινόταν πόλεμος. Τους βάλαμε στις διεθνείς διοργανώσεις με το έτσι θέλω. Αυτό είναι το ευχαριστώ τους" σχολίασε.

Η αλήθεια είναι ότι η κίνηση του σέντερ της Οκλαχόμα ήταν το αποκορύφωμα ενός γενικού αμόκ! Καθώς ξυλοκοπούσε άγρια τον Σχορτσιανίτη, χωρίς ο "Σόφο" να καταλαβαίνει τίποτε (ο ίδιος... είχε βάλει κάτω τον άτυχο Μπιέλιτσα) είδε ξαφνικά τον Έλληνα σέντερ να σηκώνεται και να πηγαίνει προς το μέρος του.

Ο Κρίστις οπισθοχώρησε, ο Μπουρούσης που ήταν σαφώς πιο ήρεμος, αφού δεν έπαιζε στο ματς, έβαλε μπροστά το κορμί και τα χέρια του για να αποτρέψει τα χειρότερα.

Πηγαίνοντας πίσω από το καλάθι, όλοι νόμιζαν ότι το επεισόδιο είχε τελειώσει, αλλά ο Κρίστις τελείως αψυχολόγητα πήρε την καρέκλα στα χέρια του και την εκσφενδόνισε, βρίσκοντας τον Μπουρούση στο κεφάλι!

Πάλι καλά, που μεσολάβησε και κάποιο χέρι το οποίο εμπόδισε την ...ρίψη της καρέκλας με μεγαλύτερη δύναμη. Θα είχαμε χειρότερα.

"Καμιά δήλωση" ήταν το σχόλιο του Κρίστιτς, ενώ αποχωρούσε από τα αποδυτήρια. Δεν φανταζόταν ότι λίγη ώρα αργότερα θα έδινε κατάθεση στους αστυνομικούς.

Το φάουλ του Τεόντοσιτς

Όλα ξεκίνησαν από το φάουλ του Τεόντοσιτς στον Φώτση κι ενώ η ελληνική ομάδα ήταν μπροστά 74-73.,Ο αρχηγός της Εθνικής πήρε ανάποδες, προφανώς γιατί είχε δεχθεί "πονηρό χτύπημα" από τον Σέρβο.

Οι δυο τους αντάλλαξαν ...κοπλιμέντα, ο Διαμαντίδης μπήκε στη μέση για να προλάβει τα χειρότερα, ο Τεόντοσιτς έσπρωξε τον Φώτση, που απάντησε με φτύσιμο.

Με τους διαιτητές να μη προλαβαίνουν να χωρίσουν τους εμπλεκόμενους, το επεισόδιο έδειχνε να τελειώνει καθώς μπήκε στο παρκέ ο Σχορτσιανίτης. Ο Τεόντοσιτς τον αγκάλιασε και απομακρύνθηκε έτσι από τον Φώτση.

Ακριβώς δίπλα, σε ένα άλλο γκρουπ παικτών, ο Κέσελι έριξε μια μπουνιά στον Τσαρτσαρή. Αυτό ήταν. Ο Έλληνας απάντησε και μετά ... κανείς δεν μπορούσε να συγκρατήσει κανέναν.

Ο Φώτσης έβαλε κάτω τον Τεόντοσιτς, ο Σχορτσιανίτης (μάλλον) τον Μπιέλιτσα, μπήκε και ο Κρίστιτς στη μέση και για ένα-ενάμιση λεπτό έπεφτε το ξύλο της αρκούδας...

Φταίει ο Ίβκοβιτς;

Κάποιοι υποστήριζαν πως όλα ξεκίνησαν από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς που 8:50 πριν από τη λήξη του αγώνα διαμαρτυρήθηκε στον Χριστοδούλου, όταν ζήτησε φάουλ σε ένα κάρφωμα του Κέσελι.

Ο Έλληνας διαιτητής απάντησε με τεχνική ποινή. Δεν του έφτανε, όμως, μόνο αυτό. Σε πείσμα της λογικής ενός φιλικού αγώνα, έριξε και δεύτερη ποινή όταν ο "Ντούντα" του είπε "Μα δεν ντρέπεσαι; Τί σου είπα;"

Το δεύτερο "ταυ" έστειλε τον Ίβκοβιτς εκτός αγώνα, αφού πρώτα πρόλαβε να πει το εκπληκτικό " είσαι ο χειρότερος άνθρωπος σε αυτό το γήπεδο και στο λέω εγώ, που πιστεύω στον Θεό" στον Χριστοδούλου!

Αν ο διαιτητής, πάντως, απέφευγε τη δεύτερη ποινή (ή ο Ίβκοβιτς συγκρατούσε τον εκνευρισμό του, αν προτιμάτε) ενδεχομένως να μην είχαμε φτάσει στο ξύλο των τελευταίων λεπτών και να μιλάγαμε τώρα για ένα σπουδαίο ματς, το πρώτο ουσιαστικό τεστ της Εθνικής εν όψει Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Δυστυχώς, όμως γίναμε ... ρεντίκολο. Κι εμείς και οι Σέρβοι για να δικαιωθεί ο Σαββόπουλος δις. Και "σκηνές ροκ" και "εδώ είναι Μπαλκάνια"...

Το βίντεο έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου. Ιδού τι έγινε:




TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ