ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Οι μεγαλύτερες νίκες της Εθνικής

Οι μεγαλύτερες νίκες της Εθνικής
INTIME SPORTS

Η ιστορία γράφεται κόντρα στο ρεύμα, τους κανόνες και τις εντολές. Εντολές σαν κι αυτή που έδωσε ο Γιόνας Καζλάουσκας, παράκουσε ο Νικ Καλάθης και κάπως έτσι η Εθνική πέτυχε απέναντι στον Καναδά την ευρύτερη νίκη της ιστορίας της. Κι όπως έλεγε ο ομοσπονδιακός προπονητής μετά το παιχνίδι γελώντας... "πώς να σταματήσεις τον Καλάθη";

Αυτό το 123-49 με το οποίο η Εθνική μας διέλυσε τον Καναδά στην πρεμιέρα του "Ακρόπολις" σημειώνοντας την ευρύτερη νίκη της ιστορίας της διαμορφώθηκε με ένα τρίποντο του Αντώνη Φώτση στην εκπνοή.

Ένα τρίποντο που κανονικά δεν έπρεπε να γίνει, διότι αυτό είχε ζητήσει ο Γιόνας Καζλάουσκας! Ο ομοσπονδιακός προπονητής δεν είχε ιδέα όσο εξελισσόταν το παιχνίδι για το ρεκόρ που πήγαινε να δημιουργηθεί, όπως παραδέχθηκε μιλώντας στο Sport24.gr.

"Ναι, κάποιος μου είπε ότι κάναμε ρεκόρ, αλλά δεν ξέραμε τίποτα στη διάρκεια του αγώνα", είπε. "Μάλιστα, επειδή το παιχνίδι είχε κριθεί προ πολλού, είχα πει στα παιδιά να μην εκδηλώσουν την τελευταία επίθεση. Αλλά... πώς να σταματήσεις τον Καλάθη";

Υπάρχει ένας άγραφος νόμος, που τηρείται κυρίως στο ΝΒΑ, βάσει του οποίου η ομάδα που έχει ήδη εξασφαλίσει τη νίκη κι έχει την κατοχή της μπάλας στην τελευταία επίθεση, δεν κάνει σουτ και αφήνει το χρόνο να κυλήσει και το παιχνίδι να τελειώσει, σε ένδειξη μεγαλοψυχίας προς τον ηττημένο αντίπαλο. Προφανώς γι' αυτό ο Καζλάουσκας ζήτησε να μην γίνει η τελευταία επίθεση, αλλά ο Καλάθης ήταν ασυγκράτητος. Έκανε τη διείσδυση, έβγαλε έξω στον Φώτση, που ήταν αμαρκάριστος και υπέκυψε στον πειρασμό. Σούταρε, ευστόχησε και έγραψε ιστορία.

Οι δέκα μεγαλύτερες νίκες της Εθνικής

Ο αγώνας της Τρίτης με τον Καναδά πέρασε, λοιπόν, στην ιστορία. Η διαφορά των 74 πόντων με την οποία νίκησε η Εθνική είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειώσει ποτέ το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Το προηγούμενο ρεκόρ κράτησε 30 ολόκληρα χρόνια, από το μακρινό 1980 όταν η Εθνική είχε νικήσει το Λουξεμβούργο με διαφορά 73 πόντων (119-46) στο Προολυμπιακό τουρνουά του Βεβέ.

Ας δούμε, όμως, τις δέκα αμέσως μεγαλύτερες νίκες που έχει πετύχει ποτέ το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετά από αυτήν επί του Καναδά.

10/5/1980 Βεβέ (Ελβετία)

Ελλάδα-Λουξεμβούργο 119-46

Η Εθνική είχε και τότε ξένο προπονητή, τον Αμερικανό Ρίτσαρντ Ντουξάιρ, και κόντρα στο αδύναμο Λουξεμβούργο έκανε περίπατο. Ο Κώστας Πετρόπουλος ήταν πρώτος σκόρερ με 29 πόντους, ο Αστέριος Ζώης σημείωσε 22, ο Χάρης Παπαγεωργίου 20, ενώ ο Νίκος Γκάλης, που έκανε τότε ορισμένες από τις πρώτες εμφανίσεις του στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, σκόραρε μόλις 6 πόντους.

9/9/1967 Τύνιδα

Ελλάδα-Λιβύη 123-51

Με προπονητή τον Μίσσα Πανταζόπουλο η Εθνική δεν είχε κανένα πρόβλημα να συντρίψει τη Λιβύη με διαφορά 72 πόντων στον αγώνα που έγινε στο πλαίσιο των Μεσογειακών Αγώνων. Ο μεγάλος Γιώργος Αμερικάνος πέτυχε 33 πόντους και ο συμπαίκτης του στην ΑΕΚ, Χρήστος Ζούπας, άλλους 20.

19/8/1972 Άουγκσμπουργκ (Γερμανία)

Ελλάδα-Ελβετία 112-47

Πάλι προπονητής ο Ρίτσαρντ Ντουξάιρ και πάλι Προολυμπιακό τουρνουά. Η διαφορά εις βάρος των Ελβετών έφτασε τους 65 πόντους με τον Βασίλη Γκούμα να σκοράρει 19 πόντους και τον Απόστολο Κόντο άλλους 17.

14/7/2008 Αθήνα

Ελλάδα-Λίβανος 119-62

Και αυτή η μεγάλη νίκη, με διαφορά 57 πόντων, επιτεύχθηκε σε Προολυμπιακό τουρνουά, στο οποίο η Εθνική φαίνεται πως έχει ρέντα. Ο Λίβανος αποδείχθηκε πολύ εύκολη λεία στο δρόμο για το Πεκίνο, με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, που καθόταν τότε στον πάγκο, να βλέπει έξι διεθνείς να σκοράρουν διψήφιο αριθμό πόντων. Καλύτεροι όλων ο Κώστας Τσαρτσαρής με 15 και ο Αντώνης Φώτσης με 14.

26/6/2005 Αλμερία (Ισπανία)

Ελλάδα-Μαρόκο 115-60

Μπορεί να μην ήταν η πρώτη ομάδα, αλλά και πάλι καλά τα κατάφερε. Η ομάδα που μας εκπροσώπησε στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2005 και λογίζεται ως Εθνική ανδρών συνέτριψε το Μαρόκο με διαφορά 55 πόντων και με έξι παίκτες να σημειώνουν διψήφιο αριθμό πόντων. Οι Νίκος Παπανικολόπουλος και Σάββας Ηλιάδης σκόραραν από 16 για την ομάδα του Θανάση Παπαδημητρίου

4/5/1972 Άρνεμ (Ολλανδία)

Ελλάδα-Δανία 87-33

Ένα ακόμα ρεκόρ σε Προολυμπιακό τουρνουά για την ομάδα του Ρίτσαρντ Ντουξάιρ. Παρότι μόλις ένας παίκτης σημείωσε διψήφιο αριθμό πόντων, ο Απόστολος Κόντος 12, εντούτοις η διαφορά των 54 πόντων σε βάρος της Δανίας ήταν από τις μεγαλύτερες που έχει καταγράψει ποτέ η Εθνική. Ο λόγος; Μα η φοβερή άμυνα...

16/4/1977 Τσόλνοκ (Ουγγαρία)

Ελλάδα-Βουλγαρία 125-73

Και πάλι προπονητής ο Ρίτσαρντ Ντουξάιρ, αλλά αυτή τη φορά ήταν ένα απλό φιλικό. Η Βουλγαρία υπέκυψε με διαφορά 52 πόντων, επειδή ο Χάρης Παπαγεωργίου είχε τρελά κέφια σημειώνοντας 37 πόντους, με δεύτερο σκόρερ τον Κώστα Πετρόπουλο (20π.).

9/6/97 Μπάρι (Ιταλία)

Ελλάδα-Βοσνία 103-52

Κι αυτό το ρεκόρ σημειώθηκε από τη Β' ομάδα της Ελλάδας σε Μεσογειακούς Αγώνες. Προπονητής ήταν ο Γιώργος Τσίτσκαρης και πρώτος σκόρερ στη νίκη με διαφορά 51 πόντων επί της Βοσνίας ο Βασίλης Σούλης με 18 πόντους. Ακολούθησε ο Νίκος Βετούλας με 16.

19/7/1998 Αθήνα

Ελλάδα-Ιαπωνία 98-49

Η Εθνική του Παναγιώτη Γιαννάκη προετοιμαζόταν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που επρόκειτο να γίνει τότε στην Αθήνα, και στο πλαίσιο του τουρνουά "Ακρόπολις" νίκησε με διαφορά 49 πόντων και νταμπλ σκορ την Ιαπωνία. Οι Δημήτρης Παπανικολάου και Γιώργος Μπαλογιάννης πέτυχαν από 15 πόντους, ενώ ο Παναγιώτης Φασούλας σημείωσε 14.

20/7/1998 Αθήνα

Ελλάδα-Πολωνία 88-39

Στο ίδιο "Ακρόπολις" την επόμενη μέρα η Εθνική κέρδισε και πάλι με διαφορά 49 πόντων την Πολωνία. Οι Δημήτρης Παπανικολάου και Νίκος Οικονόμου με 14 πόντους και ο Ευθύμης Ρετζιάς με 12 ήταν οι πρώτοι σκόρερ.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ