Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ
Η ΑΕΚ ήταν ανώτερη του Ολυμπιακού και επέστρεψε στους τίτλους έπειτα από πολλά χρόνια. Το Sport24.gr περνάει από κόσκινο τους παίκτες των δύο ομάδων.
Για πρώτη φορά μετά το πρωτάθλημα του 2002 η ΑΕΚ πανηγύρισε έναν τίτλο. Και δίκαια μάλιστα. Η "Ένωση" ήταν ανώτερη του Ολυμπιακού στο μεγαλύτερο μέρος του τελικού, ήταν η ομάδα που είχε συνεχώς το προβάδισμα στα χέρια της και θα μπορούσε να έχει κερδίσει και πιο εύκολα τον τίτλο, εάν ήταν πιο εύστοχη στις ελεύθερες βολές (22/31). Στην αντίπερα όχθη, κακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Ολυμπιακός, που... έζησε και πέθανε με τον (κορυφαίο παίκτη του) Βασίλη Σπανούλη επί 40 λεπτά. Το Sport24.gr αναλύει τι έκαναν όλοι οι παίκτες που αγωνίστηκαν στον τελικό.
Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού:
1. ΤΖΑΜΕΛ ΜΑΚΛΙΝ
Στατιστικά: 10 πόντοι (4/4 δίποντα, 2/3 βολές), 2 ριμπάουντ, 2 λάθη σε 14:37 (9 ranking)
Επιθετικά πήρε καλό βαθμό, εκμεταλλεύτηκε τις πάσες των συμπαικτών του και σκόραρε με εξαιρετικά ποσοστά (100%) γύρω από το καλάθι. Αμυντικά όμως ήταν αρνητικός, ειδικά στο διάστημα που κάλυπτε τη θέση "5" αντί του Μιλουτίνοβ, κατά το οποίο η ΑΕΚ σκόραρε ουκ ολίγους πόντους μέσα από τη ρακέτα.
6. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ
Στατιστικά: 5 πόντοι (1/3 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 3/4 βολές), 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 κοψίματα σε 15:39 (6 ranking)
Μπήκε με σαφή αμυντικό προσανατολισμό στο παιχνίδι αλλά δεν φάνηκε ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, καθώς χρεώθηκε νωρίς με δεύτερο φάουλ. Στο δεύτερο ημίχρονο βελτιώθηκε, βοήθησε στην άμυνα και σκόραρε 5 πόντους.
7. ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ (starter)
Στατιστικά: 20 πόντοι (4/7 δίποντα, 3/9 τρίποντα, 3/3 βολές), 1 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 3 λάθη σε 31:41 (18 ranking)
Είχε όλη την αντίπαλη άμυνα προσαρμοσμένη πάνω του, ωστόσο έκανε εξαιρετική δουλειά επί τρία δεκάλεπτα. Μέχρι που... έσκασε στο τέταρτο. Ο "Kill Bill" ήταν ο κορυφαίος παίκτης του αγώνα επί τρεις περιόδους, έψαχνε διαρκώς τους συμπαίκτες του, τροφοδοτούσε τους ψηλούς, προκαλούσε ρήγματα με τις διεισδύσεις του και απέφυγε τα τραβηγμένα μακρινά σουτ. Δεν άντεξε περισσότερο όμως. Στην τέταρτη περίοδο ο Σπανούλης είχε 0/3 σουτ και ένα λάθος.
11. ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒ (starter)
Στατιστικά: 17 πόντοι (6/7 δίποντα, 5/5 βολές), 8 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 1 κόψιμο, 2 λάθη σε 21:17 (25 ranking)
Ο Σέρβος σέντερ ήταν κυρίαρχος κάτω από τα δύο καλάθια στην επίθεση. "Μπήκε" δυναμικά στο ματς, σκοράροντας με τα side pick 'n' rolls που έστηνε ο Σπανούλης και ήταν ο κύριος αποδέκτης των ασίστ που μοίραζε ο αρχηγός του Ολυμπιακού. Τελείωσε το ματς με το μεγαλύτερο νούμερο στο ranking μεταξύ όλων των παικτών, ωστόσο είχε πολλά προβλήματα στην άμυνα απέναντι στα κοντά σχήματα της ΑΕΚ. Στο πρώτο ημίχρονο δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον πιο αθλητικό Χάντερ και στο δεύτερο δεν μπορούσε να αμυνθεί στα pick 'n' rolls της ΑΕΚ με τον Τζέιμς.
13. ΓΙΑΝΙΣ ΣΤΡΕΛΝΙΕΚΣ
Στατιστικά: 14 πόντοι (1/2 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 6/9 βολές), 1 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 λάθος σε 21:47 (10 ranking)
Έβγαλε εξ αρχής ενέργεια και ήταν ιδιαίτερα επιθετικός όσο βρέθηκε στο γήπεδο. Ήταν ο μόνος από την περιφερειακή γραμμή του Ολυμπιακού (πλην του Σπανούλη) που βοήθησε σε επίθεση και άμυνα την ομάδα του και πέτυχε δύο σουτ που κράτησαν τους "ερυθρόλευκους" στη διεκδίκηση της νίκης στην τέταρτη περίοδο. Έχασε πάντως τρεις κρίσιμες βολές στο ματς.
15. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ (starter)
Στατιστικά: 10 πόντοι (1/5 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 2/2 βολές), 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 3 λάθη σε 31:57 (8 ranking)
Παραδόξως, δεν ήταν αποτελεσματικός στο low post στο πρώτο ημίχρονο, ευστόχησε όμως και στα δύο τρίποντα που επιχείρησε και γενικά έκανε ζημιά στην άμυνα της ΑΕΚ. Όλα αυτά όμως στο πρώτο μισό της αναμέτρησης. Στο δεύτερο δεν βοήθησε τον Ολυμπιακό.
16. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (starter)
Στατιστικά: 4 πόντοι (2/8 δίποντα, 0/3 τρίποντα), 12 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο σε 30:03 (10 ranking)
Είχε τη δυσκολότερη αποστολή στο γήπεδο. Να περιορίσει τον Μάνι Χάρις. Ο διεθνής φόργουορντ έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, αλλά το pull up jumper του Αμερικανού ήταν δύσκολο να σταματηθεί από τη στιγμή που βρήκε ρυθμό. Παράλληλα ήταν κακός στην επίθεση. Έχασε 9 από τα 11 σουτ που επιχείρησε και σε μία φάση στην πρώτη περίοδο αστόχησε σε τρία διαδοχικά λέι-απ.
17. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ (starter)
Στατιστικά: 3 πόντοι (0/2 δίποντα, 1/2 τρίποντα), 3 ριμπάουντ, 1 λάθος σε 20:57 (3 ranking)
Δεν έκανε καλή εμφάνιση ο διεθνής γκαρντ. Δεν μπόρεσε να σταματήσει τους Αμερικανούς γκαρντ της ΑΕΚ στην άμυνα και παράλληλα δεν είχε καμία επίδραση στο παιχνίδι στον επιθετικό τομέα.
22. ΜΠΡΑΪΑΝ ΡΟΜΠΕΡΤΣ
Στατιστικά: 0 πόντοι (0/2 δίποντα, 0/1 τρίποντα) σε 05:53 (-3 ranking)
Θα περνούσε απαρατήρητος εάν δεν έχανε τα τρία σουτ που επιχείρησε. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν τόσο κακός, που εξώθησε τον Σφαιρόπουλο να τον κάνει αλλαγή έπειτα από 3'59'' στο πρώτο ημίχρονο. Ξαναμπήκε στο ματς στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου και ήταν εξίσου αρνητικός.
31. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΓΡΗΣ
Δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.
33. ΚΑΪΛ ΓΟΥΪΛΤΖΕΡ
Στατιστικά: 0 πόντοι σε 01:36 (0 ranking)
Στο πρώτο ημίχρονο δεν έπαιξε καθόλου. Χρησιμοποιήθηκε για λίγο στην τρίτη περίοδο αλλά είχε τόσο μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα απέναντι στον Ντελρόι Τζέιμς, που υπέπεσε γρήγορα γρήγορα σε τρία φάουλ και δεν ξαναμπήκε στο παιχνίδι.
34. ΧΟΛΙΣ ΤΟΜΠΣΟΝ
Στατιστικά: 0 πόντοι σε 04:48 (-1 ranking)
Είδε σχεδόν όλο το παιχνίδι από τον πάγκο και δεν έπαιξε κανέναν απολύτως ρόλο στο παρκέ. Ο Σφαιρόπουλος τον έριξε στη μάχη για 04:48 όλα κι όλα στο δεύτερο δεκάλεπτο, ήταν τελείως άστοχος στο μοναδικό εκτός ισορροπίας σουτ που επιχείρησε, έκανε ένα φάουλ και δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά.
Η κριτική των παικτών της ΑΕΚ:
0. ΚΕΒΙΝ ΠΑΝΤΕΡ
Στατιστικά: 14 πόντοι (2/3 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 4/4 βολές), 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ σε 22:06 (16 ranking)
Ο Αμερικανός βοήθησε πολύ ερχόμενος από τον πάγκο, ειδικά χάρις στην ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός και στο σουτ από μέση και μακρινή απόσταση. Πέτυχε 6 πόντους με 2/2 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο και πρόσθεσε άλλους 8 στο υπόλοιπο του αγώνα, όντας ουσιαστικός στα 22 λεπτά που αγωνίστηκε.
1. ΝΤΕΛΡΟΪ ΤΖΕΪΜΣ (starter)
Στατιστικά: 11 πόντοι (2/3 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 4/4 βολές), 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο, 2 λάθη σε 21:10 (14 ranking)
Ένας από τους αφανείς ήρωες του αγώνα, αφού άνοιξε το γήπεδο με την παρουσία του στο παρκέ, αναγκάζοντας τον Μιλουτίνοβ να τραβιέται μακριά από τη ρακέτα. Ο Τζέιμς πέτυχε 11 πόντους, έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο στην τέταρτη περίοδο και έκανε το κόψιμο του ματς 1,5 λεπτό πρινα από τη λήξη, όταν αλλοίωσε το τρίποντο του Σπανούλη με το σκορ 84-81 υπέρ της ομάδας του.
2. ΜΑΪΚ ΓΚΡΙΝ (starter)
Στατιστικά: 6 πόντοι (1/5 δίποντα, 4/7 βολές), 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 1 κόψιμο, 1 λάθος σε 30:30 (11 ranking)
Πολύ καλός και αυτός. Χωρίς να υπερβάλλει στις αποφάσεις, "τρύπησε" σε πολλές περιπτώσεις την άμυνα του Ολυμπιακού με τα ντράιβ και παρότι δεν σκόραρε πολύ, βοήθησε πολύ με τις πάσες του, αφού ήταν πίσω από τις περισσότερες καλές δημιουργίες της ΑΕΚ.
3. ΜΑΝΙ ΧΑΡΙΣ (starter)
Στατιστικά: 17 πόντοι (8/15 δίποντα, 0/1 τρίποντ, 1/2 βολές), 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1κ κλέψιμο, 1 λάθος σε 34:25 (13 ranking)
Ο Χάρις ήταν λίρα εκατό. Ο κορυφαίος της ΑΕΚ, ο MVP του τελικού και προ πάντων ο παίκτης που "καθάρισε" το ματς με το λέι-απ που έβαλε 13'' πριν από τη λήξη. Ο Αμερικανός πλήγωσε με τα διαρκή ένας εναντίον ενός τον Ολυμπιακό και δεν μπορούσε να περιοριστεί από κανέναν "ερυθρόλευκο".
4. ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
Στατιστικά: 3 πόντοι (1/1 τρίποντο), 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ σε 09:29 (5 ranking)
Δεν χρειάστηκε να παίξει πολύ, με τους Γκριν και Πάντερ να κάνουν καλά τη δουλειά τους στην περιφέρεια. Στο χρόνο που έπαιξε ήταν πάντως θετικός και βοήθησε την ΑΕΚ, όπως και όλοι οι παίκτες του πάγκου.
5. ΝΤΟΥΣΑΝ ΣΑΚΟΤΑ
Στατιστικά: 8 πόντοι (2/3 δίποντα, 0/4 τρίποντα, 4/4 βολές), 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο, 1 λάθος σε 25:02 (9 ranking)
Λίγοι ήθελαν να κερδίσουν το παιχνίδι περισσότερο από αυτόν. Αυτό πάντως τον οδηγήσε σε τραβηγμένες αποφάσεις, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, στο οποίο έκανε κάποια κακά σουτ. Σε γενικές γραμμές, βέβαια, δεν ήταν αρνητικός και έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του ώστε η ΑΕΚ να νικήσει τον Ολυμπιακό.
8. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Στατιστικά: 0 πόντοι (0/1 δίποντα, 0/2 βολές), 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ σε 05:49 (0 ranking)
Λίγο έπαιξε ο διεθνής φόργουορντ, που έγινε άθελά του το κεντρικό πρόσωπο πριν από την έναρξη της αναμέτρησης στο θέμα της συμμετοχής του. Ο Βασιλόπουλος δεν βοήθησε την ΑΕΚ στο λιγοστό χρόνο που χρησιμοποιήθηκε, αφού έχασε το μοναδικό σουτ που επιχείρησε, αστόχησε σε δύο βολές και δεν έπαιξε καθόλου στο δεύτερο ημίχρονο.
9. ΕΝΤΙΝ ΑΤΙΤΣ
Δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου από τον Ντράγκαν Σάκοτα.
12. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ (starter)
Στατιστικά: 6 πόντοι (0/1 δίποντο, 2/2 τρίποντα), 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 λάθος σε 17:39 (9 ranking)
Ξεκίνησε εντυπωσιακά το παιχνίδι και έβαλε το χεράκι του ώστε η ΑΕΚ να μπει στο ματς με αποφασιστικότητα και το σωστό χαρακτήρα. Ο διεθνής γκαρντ έκλεψε μπάλες, μόχθησε στην άμυνα, δημιούργησε, σκόραρε. Δεν έπαιξε πολύ στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά σε γενικές γραμμές η παρουσία του κρίνεται θετική.
22. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ
Στατιστικά: 4 πόντοι (1/2 δίποντα, 2/4 βολές), 2 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 λάθος σε 11:37 (3 ranking)
Δεν έπαιξε πολύ, ήταν όμως και αυτός παραγωγικός. Στα 11,5 λεπτά που πάτησε ο παρκέ ο Μαυροειδής βοήθησε αρκετά με την παρουσία του μέσα στη ρακέτα. Έδωσε μάχες, έβαλε πόντους και βοήθησε κι αυτός ώστε η ΑΕΚ να δημιουργήσει από νωρίς μία διαφορά στο παιχνίδι και να έχει τα ηνία της αναμέτρησης.
24. ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ
Στατιστικά: 4 πόντοι (2/3 δίποντα, βολή), 4 ριμπάουντ, ασίστ, λάθος σε 04:00 (7 ranking)
Έπαιξε πολύ λίγο, ήταν όμως ουσιαστικός και παραγωγικός. Ο δυναμικός σέντερ βοήθησε πολύ στα 4' που αγωνίστηκε και ήταν μάλιστα αυτός που έδωσε στην ΑΕΚ προβάδισμα τριών πόντων στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου με φόλοου. Ήταν όμως τόσο καλοί οι Χάντερ, Τζέιμς, που δεν μπόρεσε να συνδράμει περισσότερο.
32. ΒΙΝΣ ΧΑΝΤΕΡ (starter)
Στατιστικά: 15 πόντοι (6/10 δίποντα, 3/4 βολές), 3 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 1 λάθος σε 18:07 (14 ranking)
Ο Αμερικανός έκανε άλλη μία σπουδαία εμφάνιση. Έπαιξε 18 λεπτά και πρόλαβε να σκοράρει 15 πόντους. Στην άμυνα δεν μπόρεσε να σταματήσει τον Μιλουτίνοβ στο χρόνο που αγωνίστηκε, ωστόσο δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα στον Ολυμπιακό χάρις στη συνεχή κινητικότητά του και την ενέργεια που έβγαλε στο γήπεδο.