ΜΠΑΣΚΕΤ

Παίξτε... μπάλα!

ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÌÉËÁÍÏ (ÅÕÑÙËÉÃÊÁ 2008)<br>
OLYMPIAKOS - MILANO (EUROLEAGUE 2008)
ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÌÉËÁÍÏ (ÅÕÑÙËÉÃÊÁ 2008)
OLYMPIAKOS - MILANO (EUROLEAGUE 2008)
INTIME SPORTS

Οι νέοι κανονισμοί καλαθοσφαίρισης, οι οποίοι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στην Ελλάδα από τον σημερινό (2/10, ώρα έναρξης: 19.00) αγώνα Ερμή Λαγκαδά – Αρη για το Κύπελλο Ελλάδος, ευνοούν ως επί το πλείστον την επιτιθέμενη ομάδα, αλλά και οι αμυνόμενοι δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα... πόδια.

Το Sport24.gr ερεύνησε το θέμα και παρουσιάζει το «κόλπο» που θα βλέπουμε συχνά στα ελληνικά γήπεδα...

  • Σύμφωνα με το άρθρο 29 των κανονισμών, που αφορά τα 24 δευτερόλεπτα, «εάν το παιχνίδι διακόπτεται από ένα διαιτητή εξαιτίας καταλογισμού ενός σφάλματος ή μιας παράβασης (όχι λόγω εξόδου της μπάλας εκτός ορίων) από την ομάδα που δεν έχει τον έλεγχο της μπάλας και η μπάλα χορηγείται στην ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχό της στο εμπρός γήπεδο, η συσκευή των 24άρων δευτερολέπτων θα επαναρυθμίζεται ως ακολούθως:

    Εάν δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα ή περισσότερα δευτερόλεπτα εμφανίζονται στη συσκευή των 24άρων δευτερολέπτων τη στιγμή της διακοπής του αγώνα, η συσκευή των 24άρων δευτερολέπτων δεν θα επαναρυθμίζεται αλλά θα συνεχίζει από το χρόνο στον οποίο σταμάτησε.

    Εάν δέκα τρία (13) δευτερόλεπτα ή λιγότερα εμφανίζονται στη συσκευή των 24άρων δευτερολέπτων τη στιγμή της διακοπής του αγώνα, η συσκευή των 24άρων δευτερολέπτων θα επαναρυθμίζεται στα δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα».

Ολα ωραία ως εδώ. Μόνο που ο νέος κανονισμός δεν είναι τόσο απλός όσο φαίνεται, κάτι που συζητήθηκε σε πηγαδάκια κατά τη διάρκεια του πρόσφατου επιμορφωτικού σεμιναρίου διαιτητών στην Πρέβεζα.

Η φράση – κλειδί είναι «καταλογισμού ενός σφάλματος ή μιας παράβασης». Και παράβαση στο μπάσκετ είναι μεταξύ άλλων η σκόπιμη χρήση του ποδιού πάνω στην μπάλα για να σταματήσει (ο παραβάτης) μια πάσα. Με τη διαφορά ότι μέχρι πέρυσι, το χρονόμετρο των 24’’ επέστρεφε στα 24’’ ανανεώνοντας την επίθεση της επιτιθέμενης ομάδας, ενώ από 1η Οκτωβρίου εάν η παράβαση γίνεται λ.χ. στα 16’’, η επίθεση θα αρχίζει από τα 16’’.

Θα σας δώσουμε ένα παράδειγμα: Τρέχει «pick and roll» ο Ρίκι Ρούμπιο με τον Πιτ Μάικλ της Μπαρτσελόνα. Την ώρα που ο Ρούμπιο επιχειρεί σκαστή πάσα στον Μάικλ, παρεμβαίνει ο Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς της Ρεάλ Μαδρίτης και κόβει την μπάλα με το πόδι στα 17’’. Μα αυτό είναι το κόλπο! Με βάση τους νέους κανονισμούς η Μπαρτσελόνα δεν θα έχει καινούργια επίθεση 24’’, αλλά θα κάνει την επαναφορά από το σημείο, οπότε και διεκόπη το παιχνίδι, δηλαδή στα 17’’. Αρα, η Ρεάλ κατάφερε και να σταματήσει την επίθεση της Μπαρτσελόνα και να την αναγκάσει να ξοδέψει επτά δευτερόλεπτα.

Για να το κάνουμε πιο λιανά, η άμυνα μπορεί με... συνεχόμενα τάκλιν να σταματά την επίθεση ροκανίζοντας τα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα. Γιατί αν η παράβαση γίνει λ.χ. στα 8’’, τότε το χρονόμετρο των 24’’ θα επιστρέψει στα 14’’. Οι ομάδες το γνωρίζουν αυτό και ήδη το δουλεύουν, οπότε δεν θα μας προκαλέσει εντύπωση εάν στους επόμενους αγώνες μπάσκετ δούμε και λίγο... ποδόσφαιρο! Ολα αυτά, βέβαια, ισχύουν μόνο στο εμπρός γήπεδο (επίθεση), διότι εάν η παράβαση καταλογιστεί στο πίσω μέρος του γηπέδου, το χρονόμετρο επαναρυθίζεται στα 24 δευτερόλεπτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ