Μάλαγα - Παναθηναϊκός: H επικράτηση του ορθολογισμού
Οι Hoop Fiction γράφουν στο Sport24.gr για τη νίκη του Παναθηναϊκού στη Μάλαγα, η οποία ήρθε μέσα από ορθολογικές αποφάσεις, την ανάγκη του Καλάθη να έχει στο πλευρό του δύο σουτέρ και τον ρόλο που πρέπει να έχει ο Μάικ Τζέιμς στο μέλλον.
Εκτός έδρας στη διαχρονικά αφιλόξενη Ισπανία, με την Κίμκι να έχει πετύχει μια τεράστιας σημασίας νίκη στο Τελ Αβίβ, και με το παιχνίδι να εξελίσσεται αρνητικά στο πρώτο ημίχρονο --για τα εκτός έδρας δεδομένα του Παναθηναϊκού, τα όσα έμοιαζαν απαραίτητα για την ανατροπή ισοδυναμούσαν με θαύμα . Αυτό, όμως, που τελικά αποδείχθηκε είναι πως, στο μπάσκετ, η επιτυχία αποτελεί συνώνυμο των ορθολογικών αποφάσεων βάσει χαρακτηριστικών του ρόστερ.
ΕΒΓΑΛΕ ΕΚΤΟΣ ΡΥΘΜΟΥ ΤΟΝ ΝΕΝΤΟΒΙΤΣ
Μία πρώτη σαφής κατεύθυνση της άμυνας του Παναθηναϊκού ήταν το να μην επιτρέψει στον Νεμάνια Νέντοβιτς να βρει ρυθμό καταφέρνοντας να συνδεθεί με το καλάθι. Τόσο στην αρχή του παιχνιδιού με τον Θανάση Αντετοκούνμπο, όσο και αργότερα ρίχνοντας πάνω του τον Καλάθη, οι πράσινοι δεν επέτρεψαν στον Νέντοβιτς να βρει εύκολη πρόσβαση προς το καλάθι.
Η στατιστική απεικόνιση των προσπαθειών του Σέρβου για σουτ είναι χαρακτηριστική: από τα 9 τρίποντα που επιχείρησε ευστόχησε μόλις στα 2 (22,2%), ενώ από τα 6 δίποντα ευστόχησε επίσης στα 2 (33,3%) --ο Νέντοβιτς επιβίωσε επειδή ευστόχησε σε όλες τις ελεύθερες βολές που εκτέλεσε (9), ενώ παράλληλα κατάφερε να μεταφράσει την αμυντική πίεση που του ασκήθηκε σε ευκαιρίες για τελική πάσα σε ελεύθερο συμπαίκτη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που καταδεικνύει τον βαθμό πίεσης του Παναθηναϊκού:
Το ότι οι πράσινοι κατάφεραν να περιορίσουν το βασικότερο επιθετικό όπλο των Ισπανών αποκόπτοντάς τον από την άμεση εκτέλεση ήταν ένα από τα κυριότερα στοιχεία που συνέβαλε στο να καταφέρουν να παραμείνουν κοντά στο σκορ αλλά και να διατηρήσουν ένα ψυχολογικό στάτους που στο μυαλό τους δεν απέκλειε την πιθανότητα της επιστροφής. Τί ήταν, όμως, αυτό που έπαιξε τον κυριότερο ρόλο στην ολική ανατροπή;
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΥΟ ΣΟΥΤΕΡ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΚΑΛΑΘΗ
Με όση περισσότερη σαφήνεια γίνεται, ο Παναθηναϊκός ανέτρεψε το παιχνίδι επειδή διαχειρίστηκε ορθολογικά τα βασικά χαρακτηριστικά του ρόστερ του μεταφράζοντάς τα σωστά στις καταστάσεις που προέκυψαν στον αιφνιδιασμό. Ξεκινάμε με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Ο Καλάθης δίνει την πάσα στον Σίνγκλετον, ο Αμερικανός έχει αναγκάσει έναν αμυντικό να μείνει πάνω του, ενώ στη συνέχεια δίνει την τελική πάσα στον Ρίβερς που περιμένει στη γωνία και ευστοχεί ελεύθερος για τρεις. Ακόμα κι αν ο τελευταίος δεν είχε σουτάρει αλλά είχε κινηθεί παράλληλα με τη βασική γραμμή προς το καλάθι, η άμυνα της Μάλαγα θα ήταν ήδη προσηλωμένη πάνω του και θα υπήρχε η επιλογή της πάσας στην αδύνατη πλευρά της επίθεσης με τον Λεκαβίτσιους να περιμένει στημένος για τρεις.
Για να τηρούνται, όμως, οι βασικές αρχές των σωστών επιθετικών αποστάσεων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το να συνυπάρχουν οι παίκτες με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά. Σε αυτό το σημείο, επανερχόμαστε στα όσα είχαν γραφεί περί ανάγκης για δύο διαφορετικές πτυχές παιχνιδιού μετά την ήττα της Μαδρίτης .
Από τη στιγμή που ο Τσάβι Πασκουάλ επιλέγει σχήμα στο οποίο ο Καλάθης θα παίζει στη θέση 1, η επιλογή δύο ακόμα περιφερειακών οι οποίοι γνωρίζουν το πώς πρέπει να κινούνται χωρίς την μπάλα στα χέρια τους αποτελεί μονόδρομο. Ο Έλληνας γκαρντ είναι παίκτης που ξεχωρίζει όταν ένα σύνολο ακουμπάει πάνω του την ευθύνη της απόφασης για δημιουργία. Εφόσον, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός θέλει να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Καλάθης, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει είναι συγκεκριμένα.
Μεγαλύτερες αποστάσεις στην επίθεση, σουτέρ οι οποίοι βρίσκονται απλωμένοι στην περίμετρο αναγκάζοντας την αντίπαλη άμυνα να βγει πάνω τους παραχωρώντας έτσι περισσότερους διαδρόμους και μεγαλύτερα κενά που θα διευκολύνουν τις πικ ν ρολ δράσεις του Καλάθη με τον εκάστοτε σκρίνερ, και ένα σύνολο που κινείται σαν ένα σώμα προκειμένου να επιτρέψει στον πλέιμέικερ να δημιουργήσει.
ΤΟ "ΠΕΙΡΑΜΑ ΚΑΛΑΘΗΣ-ΤΖΕΙΜΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ
Αυτή τη στιγμή, οι πράσινοι διαθέτουν λύσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως εκτελεστές βγαίνοντας από τα σκριν της αντίπαλης άμυνας. Εφόσον ο Λοτζέσκι μένει εκτός, άμεση συνέπεια είναι τα περισσότερα λεπτά του Ρίβερς. Μήπως, όμως, και ο Λεκαβίτσιους λειτουργεί καλύτερα ως εκτελεστής παρά ως δημιουργός; Παραθέτουμε ένα τμήμα του κειμένου που είχε γραφτεί στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη μετά τη νίκη των πρασίνων επί της Μακάμπι:
“Ο Λεκαβίτσιους είναι φύσει εκτελεστής, και για όσα λεπτά μένει στο παρκέ οι υπόλοιποι της πεντάδας πρέπει να δουλεύουν για να του δώσουν προσπάθειες. Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί πως κάποιος παίκτης θα αποδειχθεί κατώτερος των πραγματικών του δυνατοτήτων είναι το να γίνει μέρος ενός πλάνου που τον απομακρύνει από τη φύση του. Με το βλέμμα στραμμένο στο καλάθι, ο Λιθουανός ήταν εξαιρετικός.”
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα ενδέχεται να κρίνει την τελική έκβαση της φετινής ευρωπαϊκής σεζόν. Παραθέτουμε ξανά ένα τμήμα από παλαιότερο κείμενο το οποίο γράφτηκε αμέσως μετά την απόκτηση του Μάικ Τζέιμς :
“Προσωπική εκτίμηση είναι πως ο Τσάβι Πασκουάλ θα προσπαθήσει να διαταράξει τις ισορροπίες όσο λιγότερο γίνεται, κι αυτό σημαίνει πως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε σχήματα με Καλάθη - Γκιστ - Σίνγκλετον - Θανάση συν κάποιον γκαρντ που θα μπορεί να λειτουργήσει και να κινηθεί χωρίς την μπάλα στα χέρια του προκειμένου να βγει από τα σκριν για να εκτελέσει (Ντένμον για όσο είναι εκτός ο Λοτζέσκι ή Ρίβερς), ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να καταρτίσει και εναλλακτικά σχήματα που θα έχουν ως κεντρικό επιθετικό άξονα το κάθετο παιχνίδι του Μάικ Τζέιμς και σε δεύτερο ρόλο καταστάσεις στις οποίες θα εκτελεί ο Ρίβερς.”
Όταν οι πράσινοι παρατάσσονται με τον Καλάθη, δίπλα του πρέπει να τοποθετούνται δύο σουτέρ που θα λειτουργήσουν ως απειλή από την αδύνατη πλευρά παρασύροντας την αντίπαλη άμυνα.
Με τον Καλάθη εκτός, ο πρώτος ρόλος στα διαφορετικά σχήματα που έρχονται από τον πάγκο πρέπει να ανήκει στον Μάικ Τζέιμς. Ένα στυλ παιχνιδιού πιο ατομοκεντρικό, περισσότερες επιθέσεις στις οποίες ο Αμερικανός θα επιχειρήσει να διεμβολίσει κάθετα την άμυνα , ενώ παράλληλα οι πράσινοι θα εξασφαλίζουν επιθετική ποιότητα και ένταση για ολόκληρο το σαραντάλεπτο.
Αν κάτι μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, αυτό είναι πως χρόνος υπάρχει ακόμα. Ο Παναθηναϊκός έχει ακόμα τέσσερα παιχνίδια στα οποία μπορεί να πειραματιστεί για να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις γύρω από τη διαχείριση του ρόστερ, ενώ ο τρόπος με τον οποίο επιτελέστηκε η ανατροπή απέναντι στη Μάλαγα μοιάζει πως μπορεί να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα πριν την ολική επαναφορά.
Για μια ακόμα φορά, η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του Τσάβι Πασκουάλ. Για να δικαιώσει τις προσδοκίες γύρω από το #in_Xavi_we_trust που κατακλύζει τα κοινωνικά δίκτυα οποτεδήποτε οι πράσινοι παρατάσσονται στο παρκέ, ο Καταλανός χρειάζεται καθαρό μυαλό και καρδιά γεμάτη θάρρος για ουσιαστικές αποφάσεις.