Η κριτική των παικτών του Παναθηναϊκού στο ματς με την Ουνικάχα Μάλαγα
Ο "διαστημικός" στο δεύτερο μέρος Παναθηναϊκός "πάτησε" την Ουνικάχα Μάλαγα και έκανε αποφασιστικό βήμα για την οκτάδα και τα playoffs της EuroLeague. To Sport24.gr αξιλογεί την εμφάνιση των παικτών του Τσάβι Πασκουάλ.
Στο πρώτο μέρος, η εικόνα του ήταν αποκαρδιωτική. Στο δεύτερο, ο διακόπτης γύρισε και ο Παναθηναϊκός που πέτυχε 58 πόντους στην τρίτη και την τέταρτη περίοδο, έριξε την Ουνικάχα Μάλαγα στο καναβάτσο και έκανε ένα τεράστιο βήμα προς την οκτάδα της κανονικής περιόδου και τα playoffs της EuroLeague. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ έπαιξε σπουδαίο μπάσκετ για 20 λεπτά και "καθάρισε" τους Ανδαλουσιάνους, με τον Κέι Σι Ρίβερς να κάνει τρία ρεκόρ καριέρας και να ισοφαρίζει ένα τέταρτο, τον Νικ Καλάθη να χάνει το triple-double για δύο ριμπάουντ και τους Γκιστ - Λεκαβίτσιους να έχουν μερικά εντυπωσιακά διαστήματα. Το Sport24.gr αξιολογεί την εμφάνιση των "πρασίνων".
0. ΚΡΙΣ ΣΙΝΓΚΛΕΤΟΝ (starter)
Στατιστικά: 10 πόντοι (3/5 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 1/2 βολές), 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο, 1 λάθος σε 33:29 (13 rankling)
Έβαλε το πρώτο καλάθι του Παναθηναϊκού στο 2', ένα τρίποντο μετά από εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, είχε όμως σοβαρό πρόβλημα στην άμυνα στον Όγκουστιν. Του πήρε ένα φάουλ στο 3' και πήγε στην γραμμή των βολών για 1/2 (7-6), όμως για άλλο ένα βράδυ ήταν μακριά από τον -πραγματικά- καλό εαυτό του. Είχε 6 πόντους σε 13:29 στο πρώτο μέρος, αλλά πολλές χαμένες μάχες στην άμυνα, μπήκε με διάθεση στο τρίτο δεκάλεπτο, αλλά και πάλι δεν ήταν στους διακριθέντες. Στο 32' έδειξε την κλάση του όταν πήρε τον ανοιχτό διάδρομο και κάρφωσε για το 62-70, όμως για κάποιον περίεργο λόγο βρισκόταν ξανά και ξανά απέναντι στον παίκτη που σκόραρε για λογαριασμό της Μάλαγα! Λίγο πριν το φινάλε έκανε μία από τις πιο παρανοϊκές φάσεις που έχουμε δει, όταν κρεμάστηκε χωρίς λόγο από την στεφάνη της Μάλαγα και χρεώθηκε με τεχνική ποινή. Αν "διαβάσει" κάποιος το boxscore, θα πιστέψει πως ο Αμερικανός έκανε καλή εμφάνιση. Δεν έκανε όμως και κρίνεται σύμφωνα με το ταλέντο και τις δυνατότητές του.
3. ΚΕΙ ΣΙ ΡΙΒΕΡΣ
Στατιστικά: 24 πόντοι (3/3 δίποντα, 6/10 τρίποντα), 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 5 κλεψίματα σε 30:30 (27 ranking)
Μπήκε στο ματς στο πέμπτο λεπτό, στην θέση του Αντετοκούνμπο, ώστε να γίνει ο Παναθηναϊκός πιο απειλητικός στην επίθεση. Έδωσε τετράποντο (!) στον ΜακΚάλουμ που εκτέλεσε από τα οκτώ μέτρα, ρέφαρε κατά κάποιον τρόπο με όμορφο εκτός ισορροπίας δίποντο για το 24-18. Σε έξι λεπτά στο πρώτο δεκάλεπτο είχε 4 πόντους, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 3 κλεψίματα, συνέχισε να παλεύει καθώς ο Πασκουάλ τον κράτησε στο ματς και στην έναρξη της δεύτερης περιόδου, μέχρι να τον τραβήξει στον πάγκο στο 14'. Πήρε μερικές ανάσες και γύρισε για να συνεχίσει να επιτίθεται στην άμυνα της Μάλαγα, έμοιαζε να παλεύει μόνος και έκανε ρεκόρ καριέρας με τέσσερα κλεψίματα σε μόλις εννέα λεπτά συμμετοχής. Στο 25' έβαλε τρίποντο από την αριστερή γωνία για το 50-45, το πρώτο εύστοχο τρίποντο της ομάδας του μετά από 15 άστοχα, το πρώτο εύστοχο δικό του στο ματς. Έβαλε και δεύτερο για το 55-50 στο 26', έβαλε και τρίτο για το 60-68 στο 32' από την αριστερή γωνία. Το τέταρτο τρίποντό του ήρθε 3:30 πριν το τέλος από την δεξιά γωνία για το 74-80, πριν βάλει πέμπτο για το 74-83 και το έκτο σαν κερασάκι στην τούρτα για το τελικό 79-90. Στο τέλος της βραδιάς είχε κάνει ρεκόρ καριέρας σε Α) πόντους, Β) αξιολόγηση, Γ) κλεψίματα και είχε ισοφαρίσει την καλύτερη επίδοσή του με έξι εύστοχα τρίποντα. ΜΑΓΙΚΟΣ.
5. ΜΑΙΚ ΤΖΕΙΜΣ (starter)
Στατιστικά: 10 πόντοι (5/6 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 0/1 βολή), 2 ασίστ, 1 κλέψιμο σε 21:46 (7 ranking)
Πίεσε από νωρίς σε όλο το γήπεδο τον ΜακΚάλουμ, έψαξε την πάσα και την έξτρα πάσα, κάρφωσε για το 14-12 στο 6' και έβαλε και δεύτερο δίποντο για το 17-14 μετά από όμορφη ασίστ του Καλάθη. Έπαιξε όλο το δεκάλεπτο, δεν έκανε υπερβολές, δεν έκανε όμως και την διαφορά. Είχε 6 πόντους με 3/8 σουτ σε 16 λεπτά στο πρώτο μέρος, με τα 0/4 τρίποντα (1/14 συνολικά ο Παναθηναϊκός) να πονούν την ομάδα του. Ξεκίνησε το τρίτο δεκάλεπτο με άστοχο τρίποντο από την κορυφή, συνέχισε με drive για το 48-36 και είδε όλο το τέταρτο δεκάλεπτο από τον πάγκο. Σε τέσσερις αγώνες με την πράσινη φανέλα στην EuroLeague έχει 2/23 τρίποντα (8.7%).
6. ΕΙΝΤΡΙΑΝ ΠΕΙΝ
Στατιστικά: 2 πόντοι (1/1 δίποντο) σε 3:56 (2 ranking)
Άλλαξε τον Γκιστ στο 14' και αμέσως έχασε τον Όκουο που σκόραρε για το 30-22, έβαλε ένα καλάθι και γύρισε στον πάγκο μετά από τέσσερα λεπτά συμμετοχής. Δεν πήρε άλλη ευκαιρία μέχρι το τέλος της αναμέτρησης.
14. ΤΖΕΙΜΣ ΓΚΙΣΤ
Στατιστικά: 16 πόντοι (7/8 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 2/3 βολές), 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κόψιμο σε 29:28 (22 ranking)
Άλλαξε τον Όγκαστ στο 7', αστόχησε στο πρώτο του τρίποντο, έδειχνε "βαρύς" και στο πίσω μέρος του γηπέδου. Στο 11' δέχθηκε ένα δίποντο από τον Όκουο που δεν θα "έτρωγε" ποτέ αν ήταν υγιής, στο 13' δεν μπόρεσε να καρφώσει την μπάλα ενώ τροφοδοτήθηκε σε καλό σημείο από τον Λεκαβίτσιους. Πενταδάτος στην έναρξη της τρίτης περιόδου, σκόραρε με φόλοου για το 44-34, συνέχισε με καλάθι στον αιφνιδιασμό για το 55-52, κάρφωσε για το 60-54 μετά το άστοχο τρίποντο του Γκέιμπριελ, ξανακάρφωσε λίγο πριν το φινάλε για να "κλειδώσει" την 15η φετινή νίκη της ομάδας του μετά από φοβερή ασίστ του Καλάθη. Λες και ξαφνικά αναγεννήθηκε. Λες και ήπιε τον μαγικό ζωμό. Αυτός είναι ο Τζέιμς Γκιστ, ο παίκτης που "μιλάει" στα δύσκολα.
15. ΙΑΝ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ
Στατιστικά: 1 φάουλ σε 1:02 (-1 ranking)
Μπήκε στα τέλη της πρώτης περιόδου και δέχθηκε δύο γρήγορα καλάθια, με αποτέλεσμα ο Τσάβι Πασκουάλ να τον αποσύρει μετά από μόλις 62 δευτερόλεπτα συμμετοχής και να τον κρατήσει στον πάγκο μέχρι το φινάλε του αγώνα.
19. ΛΟΥΚΑΣ ΛΕΚΑΒΙΤΣΙΟΥΣ
Στατιστικά: 10 πόντοι (2/4 δίποντα, 2/3 τρίποντα), 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο σε 22:24 (12 ranking)
Πάτησε παρκέ 2:24 πριν το τέλος της πρώτης περιόδου, έπαιξε οκτώ λεπτά στο πρώτο μέρος είτε ως point-guard, είτε ως δεύτερος guard δίπλα στον Καλάθη, όμως δεν βοήθησε. Ένα επιθετικό ριμπάουντ ήταν το highlight του. Γύρισε στην έναρξη της τέταρτης περιόδου για να πετύχει τρίποντο για το 60-61 από ασίστ του Καλάθη, συνέχισε με λέι-απ στον αιφνιδιασμό για το 60-63, έβαλε και νέο δίποντο για το 67-72 όταν το γήπεδο... κόχλαζε, έβαλε και τρίποντο από την δεξιά γωνία για το 72-75. Ήταν τρομερός, αποτελεσματικός, εξαιρετικός στην θέση του Μάικ Τζέιμς, χρεώθηκε με αυστηρό φάουλ στο 35' που έδωσε βολές (εύστοχες) στον Μπρουκς για το 74-75 και στην επόμενη φάση βρήκε σίδερο από τα 6μ.75 πριν ανανεωθεί η επίθεση και ο Λιθουανός δώσει ασίστ στον Γκιστ για το 74-77. Άρπαξε την ευκαιρία, την ώρα που οι Ντένμον, Παππάς, Λοτζέσκι βρίσκονταν εκτός δράσης και ο Μάικ Τζέιμς εκτός κλίματος αγώνα.
22. ΚΕΝΙ ΓΚΕΙΜΠΡΙΕΛ
Στατιστικά: 2 πόντοι (1/1 δίποντο, 0/4 τρίποντα, 0/2 βολές), 3 ριμπάουντ σε 10:15 (-1 ranking)
Ένα πολύ κακό τρίποντο από την αριστερή γωνία ήταν η πρώτη στιγμή του στο ματς. Πέτυχε τους πρώτους του πόντους με δίποντο μετά από επιθετικό ριμπάουντ, έπαιξε ως σμολ-φόργουορντ όταν ο Θανάσης έκανε το τρίτο του φάουλ, αστόχησε σε δύο τρίποντα στο τρίτο δεκάλεπτο, όμως στο 28' έκανε ένα εντυπωσιακό μπλοκ με το σκορ στο 60-54. Συνέχισε με άστοχες βολές στα τέλη της περιόδου και πήγε κι αυτός στον ρόλο του θεατή.
23. ΖΑΚ ΟΓΚΑΣΤ (starter)
Στατιστικά: 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 λάθος σε 6:36 (1 ranking)
Πενταδάτος για δύο λόγους: Α) γιατί ο Γκιστ δεν ήταν στο 100% και Β) γιατί έχει κάνει καταπληκτικές εμφανίσεις στην Α1. Δεν έδωσε πάντως κάτι στα 6:36 που έπαιξε στο πρώτο δεκάλεπτο, καθώς η στατιστική του έγραψε μόλις ένα αμυντικό ριμπάουντ. Δεν πήρε δεύτερη ευκαιρία μέχρι το ημίχρονο, δεν τον είδαμε ξανά μέχρι το φινάλε της αναμέτρησης.
33. ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ (starter)
Στατιστικά: 12 πόντοι (6/9 δίποντα, 0/4 τρίποντα), 8 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη σε 35:22 (19 ranking)
Πήρε την πρώτη προσπάθεια και αστόχησε, στην επόμενη φάση έκανε ένα άσχημο σουτ τριών πόντων από την κορυφή, βρήκε σίδερο και την τρίτη φορά που εκτέλεσε, στο πέμπτο λεπτό. Πέτυχε τους πρώτους του πόντους στο 5', με λέι-απ στον αιφνιδιασμό, αστόχησε και στο τρίτο του τρίποντο και φαινόταν από χιλιόμετρα ότι δεν βρισκόταν σε καλή βραδιά επιθετικά. Προσπάθησε με τις δημιουργίες του να βάλει τον Τζέιμς σε ρυθμό, βγήκε στο όγδοο λεπτό και γύρισε στο 12' για να γράψει με drive το 28-22. Προσπάθησε, ήθελε, μα δεν μπορούσε να κρατήσει όρθιους τους πράσινους. Πίεσε τον ΜακΚάλουμ σε όλο το γήπεδο στην έναρξη της τρίτης περιόδου, σκόραρε με drive για το 48-40 στο 24', έκανε τρία φάουλ πριν "βγει" το δεκάλεπτο, στο τέλος του όμως είχε ήδη 10/6/5 και είχε βοηθήσει σε κάθε τομέα του παιχνιδιού. Ήταν στο παρκέ στην έναρξη της τέταρτης περιόδου, έδωσε την ασίστ στο τρίποντο του Λεκαβίτσιους (60-61), σκόραρε στον αιφνιδιασμό για το 60-65 και άνοιξε την επόμενη επίθεση που οδήγησε στο μακρινό σουτ του Ρίβερς για το 60-68. Γέμισε την στατιστική του με απίθανο τρόπο και στο φινάλε της βραδιάς του έλειψαν μόλις δύο ριμπάουντ για το triple-double που τόσο κυνηγά, το triple-double που έχει κάνει μόνο ο Νίκολα Βούιτσιτς στην ιστορία της EuroLeague. Μέτριος στο ξεκίνημα και το πρώτο μέρος, καταπληκτικός στο δεύτερο και ειδικά στην τέταρτη περίοδο.
43. ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ (starter)
Στατιστικά: 4 πόντοι (2/2 δίποντα), 1 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 3 λάθη σε 5:12 (0 ranking)
Κάρφωσε για το 5-5 στο τρίτο λεπτό, μετά από πάσα επαναφοράς, όμως δευτερόλεπτα μετά έκανε λάθος όταν πάσαρε στον Καλάθη που δεν είχε περάσει το κέντρο. Στο 3' έκανε το πρώτο του φάουλ για να σταματήσει αιφνιδιασμό της Ουνικάχα Μάλαγα, στην επόμενη φάση σπατάλησε μια κατοχή και πήγε στον πάγκο. Γύρισε στο 14' για να κάνει λάθος και να χρεωθεί με φάουλ στην ίδια φάση, πριν κάνει και το τρίτο του αμέσως μετά για να περάσει ξανά σε ρόλο θεατή. Γύρισε στα τέλη της τρίτης περιόδου για να βοηθήσει στην άμυνα, έκλεψε την μπάλα, διέσχισε όλο το γήπεδο και σκόραρε για το 60-58, το οποίο πανηγύρισε έξαλλα. Ήταν μια στιγμή που γύρισε το momentum και ξεσήκωσε όλον τον πράσινο πάγκο, πριν ακολουθήσει η... "καταιγίδα" της τέταρτης περιόδου.
44. ΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΟΓΛΟΥ
Δεν χρησιμοποιήθηκε από τον Τσάβι Πασκουάλ.