EUROLEAGUE

Ένα τρελό βράδυ στο Κάουνας

Ένα τρελό βράδυ στο Κάουνας
INTIME SPORTS

Ο Σαμπόνις τα έβαλε με τον Ρομανόφ, ο Ζούρος παράτησε ... το "πρόγραμμα του προέδρου", ο Ίβκοβιτς μιλούσε για την αξία της νίκης και ο Σπανούλης συνέχιζε το βιολί του σε ένα θεότρελο βράδυ στο Κάουνας που προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει το Sport24.gr (video)

Δεν ήταν και το πιο ισορροπημένο ματς του κόσμου. Κάθε άλλο. Με τους Λιθουανούς, άλλωστε, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Ειδικά, απέναντι σε μια ομάδα όπως η Ζαλγκίρις Κάουνας, όπου τα πράγματα γενικώς δεν έχουν ισορροπία.

Ως εκ τούτου, το "νικήσαμε, προχωράμε" που είπε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς στο Sport24.gr, στο αεροδρόμιο του Κάουνας και ενώ η αποστολή του Ολυμπιακού περίμενε να επιβιβαστεί στην πτήση τσάρτερ, που θα την επέστρεφε στην Αθήνα, έχει ιδιαίτερη αξία.

Ο έμπειρος κόουτς, ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει: "Και έχουμε πολλή δουλειά". Προφανώς είχε κατά νου την αλλοπρόσαλλη εξέλιξη του αγώνα στη φλογισμένη έδρα της Ζαλγκίρις, όπου τα πράγματα αρκετές φορές έμοιαζαν εκτός λογικής.

Φανταστείτε ένα γήπεδο ολόκληρο να ωρύεται όταν ο Ηλίας Ζούρος έβαζε τους ... Αμερικανούς παίκτες της Ζαλγκίρις μέσα στο παρκέ, να φωνάζει "Λιετούβα-Λιετούβα", γιατί ήθελαν να βλέπουν τους συμπατριώτες τους στο παρκέ (και ειδικά τον Ντελινικάιτις, με τον οποίο έμοιαζαν να έχουν ένα είδος ψύχωσης) και όχι τους ξένους (!), τον Έλληνα προπονητή να χτυπιέται στον πάγκο, γιατί τις αλλαγές τις κάνει βάσει ενός προγράμματος που έχει εκπονήσει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Ρομανόφ (τι σημαίνει Ρομανόφ, σας αποκάλυψε το Sport24.gr εδώ) και υπαγορεύει από την άκρη του πάγκου ο τεχνικός σύμβουλος Ριμάντας Γκρίγκας.

Ήταν τόση η ένταση του ματς στην εξέδρα του προϊστορικού Στεπόνας Ντάριους και Στάσις Γκιρένας αρένα (έτσι είναι πλήρης ονομασία του γηπέδου της Ζαλγκίρις που θεμελιώθηκε το ... 1938 και πήρε τα ονόματα δυο θρυλικών αεροπόρων, εμιγκρέδων Λιθουανών στις ΗΠΑ, που το 1933 έκαναν υπερατλαντική πτήση 37 ωρών, έφτασαν στο Κάουνας, αλλά λίγο πριν από την προσγείωση το αεροσκάφος του συνετρίβη) που ακόμη κι αυτός ο Άρβιντας Σαμπόνις πήρε ανάποδες.

Οι Λιθουανοί δημοσιογράφοι, δεν ξέρουμε αν υπερέβαλαν ή έλεγαν την αλήθεια, αποκάλυπταν μετά το ματς ότι στο ημίχρονο ο Σάμπας, εξερράγη και είπε στον Ρομανόφ: "Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν ότι σου έδωσα την ομάδα"! Ο πρόεδρος δεν εμφανίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο, ή τουλάχιστον δεν κάθισε δίπλα στην εμβληματική φυσιογνωμία της Ζαλγκίρις. Όχι τίποτε άλλο, αλλά ο Σαμπόνις είναι ακόμη ... 2.20 κι αυτός μόλις 1.80 (και αν).

Τα δυο πρόσωπα του Ιανού

Η αγανάκτηση του κοινού έφτασε στο σημείο να φωνάζει ρυθμικά "μαριονέτες", εννοώντας ότι το τεχνικό τιμ (ο Ζούρος δηλαδή) ακολουθούσε τις οδηγίες του προέδρου και έκανε τις αλλαγές με βάση το περίφημο πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί στο κομπιούτερ του προέδρου όπου σύμφωνα με τις φήμες μπαίνουν κι άλλου είδους πληροφορίες, όπως ας πούμε η άκρως ... απαραίτητη αστρολογική ανάλυση των παικτών. Ο Ηλίας Ζούρος έχει σίγουρα να μάθει πολλά στο Κάουνας και κυρίως να προσαρμοστεί σε μια κατάσταση που σίγουρα κανείς προπονητής δεν φαντάζεται ότι θα συναντήσει πηγαίνοντας στη Λιθουανία, μια από τις πιο μπασκετικές χώρες της Ευρώπης.

"Αυτά έκαναν και στον βοηθό μου, τον Άτσο Πέτροβιτς" έλεγε μετά από ώρες ο Ίβκοβιτς. Οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο Σέρβος κόουτς (συνεργάτης του Ντούντα στην Εθνική Σερβίας στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας) που διαδέχθηκε ο Ζούρος στον πάγκο της Ζαλγκίρις, έφυγε από το Κάουνας με... ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να μοιάζουν υπερβολικές, ενδεχομένως, όμως, να μην απέχουν και τόσο πολύ από την πραγματικότητα!

Και ξαφνικά όλα αυτά ξεχάστηκαν. Η τρομερή (σε ντεσιμπέλ) έδρα της Ζαλγκίρις πήρε φωτιά καθώς η λιθουανική ομάδα από το πουθενά και ενώ όλα έδειχναν ότι θα χάσει "αέρα πατέρα", άρχισε να επιστρέφει και να ροκανίζει μια διαφορά 24π, που είχε διαμορφωθεί στο 25 (26-50). Με μπροστάρη τον τετραδάχτυλο (στο ένα χέρι, το αριστερό) Πότσιους (ή Πότσους, όπως είναι η σωστή εκφορά του επιθέτου του, κατά τα πρότυπα του Χόμιτσους) που έβγαλε όλη την ενέργεια και το ταλέντο του στο δεύτερο ημίχρονο και καθώς η έδρα έσπρωχνε την ομάδα με κάθε τρόπο (σε μια στιγμή ένας οπαδός από τις πρώτες θέσεις μπήκε στο παρκέ ζητώντας αντιαθλητικό φάουλ σε μαρκάρισμα του Τεόντοσιτς πάνω στον Καλνιέντις) και καθώς ο Ζούρος πέταγε στο καλάθι των αχρήστων τα προγράμματα του Ρομανόφ το ματς πήρε μια άγρια ομορφιά.

Είχε φροντίσει γι αυτό και ο Ολυμπιακός. Μέχρι το 25 απόλυτα σοβαρός και προσηλωμένος στο σχέδιο να παίξει ελεγχόμενο μπάσκετ, με τη μπάλα να περνάει στους ψηλούς, να κυκλοφορεί σωστά, την άμυνα να λειτουργεί όπως έπρεπε και το σκορ να ξεφεύγει από τις δυνατότητες των γηπεδούχων. Και μετά το 25, απόλυτη χαλάρωση, βιαστικά σουτ τριών πόντων για να τελειώσει το ματς και ολίγη από τρικυμία.

" Αν χαλαρώνεις αυτό παθαίνεις. Κάποια στιγμή θα έπαιζε κι η Ζαλγκίρις, αλλά τους αφήσαμε παραπάνω απ' όσο έπρεπε" σχολίασε ο Ίβκοβιτς, που περίμενε μεν την αντίδραση των γηπεδούχων, αλλά ήθελε και καλύτερες απαντήσεις από την ομάδα του. Ο Ολυμπιακός είχε δυο πρόσωπα, σαν τον αρχαίο Θεό των Ρωμαίων Ιανό, αν και στο τέλος όταν χρειάστηκε βρήκε τον τρόπο και τη λύση να φύγει νικητής και να πάρει αυτό που ζητούσε. Τη νίκη, που ήθελε τόσο πολύ, μετά το στραπάτσο από την Φενέρ, μέσα στο Ειρήνης και Φιλίας.



Το χέρι και το ρεκόρ του Σπανούλη...

Το μεγάλο σουτ ήρθε 1:08 πριν από το τέλος, όταν ο Βασίλης Σπανούλης αφού είχε χάσει δυο σίγουρα (για την κλάση του) σουτ, δεν έκανε πίσω. Με τα σκριν να λειτουργούν στην εντέλεια, πήγε στη γωνία και έριξε τη βόμβα του. Το τρίποντο-ανάσα ήρθε την κατάλληλη στιγμή και ο Ολυμπιακός έπαιρνε πάλι διαφορά 6π και ουσιαστικά "καθάριζε" τη νίκη.

Αργότερα, ο κουκουλωμένος για να αντέξει το ψύχος του Κάουνας, Kill Bill, κοίταζε στο κινητό του τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων πληροφορώντας τους συμπαίκτες του ότι "η Ρεάλ παρότι έχανε με 20π, κατάφερε να νικήσει μέσα στη Σιένα".

Ο Σπανούλης που για 12ο συνεχόμενο παιχνίδι έχει διψήφιο αριθμό πόντων με τον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα. Κάνει μια εκπληκτική σεζόν, έχοντας μ.ο 15.4π και 4.8 ασίστ. Αλλά μήπως γι αυτό δεν ξόδεψε ο Ολυμπιακός μια περιουσία το καλοκαίρι μέχρι να τον αποκτήσει;

Δείτε βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του αγώνα

ΥΓ 1: Ο Ίβκοβιτς επανέφερε τον Γκόρντον στο αρχικό σχήμα του Ολυμπιακού. Ο Αμερικανός έβγαλε ενέργεια, έκανε ένα καθοριστικό κλέψιμο, αλλά πέτυχε και δυο πολύ κρίσιμα καλάθια, ενώ την ίδια ώρα ο Ματ Νίλσεν έμενε θεατής για σαράντα λεπτά στον πάγκο. Μπορεί και να ήταν τυχαίο, πάντως κρατήστε το για τη συνέχεια της χρονιάς.

ΥΓ 2: Πώς γίνεται σε ένα ματς όπου έκανε μόλις ... 5 λάθη και η αντίπαλός του 21 (!), ο Ολυμπιακός να φτάσει να κινδυνεύσει στο τέλος, είναι ένα ερώτημα. Αλλά είπαμε το βράδυ αυτό στο Κάουνας ήταν θεότρελο. Μόνο το αποτέλεσμα έμοιαζε λογικό! Γιατί τώρα που νίκησαν οι "ερυθρόλευκοι" ο καθένας μπορεί να πει το μακρύ και το κοντό του. Αν όμως είχε επιστρέψει ηττημένος, μάλλον κανείς δεν θα είχε όρεξη για κουβέντα...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ