Οι στατιστικές ομοιότητες και διαφορές των "αιωνίων"
Το αποψινό ντέρμπι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που προηγήθηκε πριν από ένα μήνα. Το Sport24.gr καταγράφει τα πεπραγμένα των δύο "αιωνίων" μετά από πέντε αγωνιστικές στην EuroLeague.
Η πρώτη φετινή ευρωπαϊκή μονομαχία των "αιωνίων" δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή που προηγήθηκε, για το πρωτάθλημα, πριν από ένα μήνα. Αρκετό νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι από τότε για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό Superfoods, με τη βασικότερη διαφορά να έγκειται στο ψυχολογικό κομμάτι. Οι "πράσινοι" είχαν μπει με τον αέρα των νταμπλούχων για να πάρουν τη νίκη χάρη στο ξέσπασμά τους στο τελευταίο πεντάλεπτο.
Απόψε όμως, δεν θα είναι έτσι τα πράγματα, αφού οι "ερυθρόλευκοι" είναι αυτοί που θα ξεκινήσουν τον αγώνες όντες πιο ήρεμοι, δεδομένου ότι το "τριφύλλι" προέρχεται από την ήττα από την Μπασκόνια (με το καλάθι του Ροντρίγκ Μπομπουά στα 2'') και τον αποκλεισμό από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (με θύτη την ΑΕΚ, με 73-69).
Εκτός όλων των άλλων, αυτή τη φορά έχουμε πιο σαφή εικόνα σχετικά με τα "συν" και τα "πλην" των δύο ομάδων. Είναι πιο ξεκάθαρο το δείγμα γραφής μετά από πέντε αγώνες στην EuroLeague, με τα στατιστικά να παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο επιτίθενται οι "αιώνιοι" και πως προστατεύουν το καλάθι τους.
Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Το γεγονός για παράδειγμα πως ο Ολυμπιακός έχει +11 κατοχές σε σχέση με τον Παναθηναϊκό Superfoods (404 έναντι 393) είναι ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, αφού η διαφορά τους είναι μικρή. Μιλάμε δηλαδή για δύο έξτρα κατοχές ανά αγώνα, ποσότητα που καθίσταται αμελητέα. Από την άλλη, η αποτελεσματικότητα των δύο ομάδων διαφέρει, αλλά αυτή τη φορά προς όφελος των "πρασίνων". Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ είναι η τέταρτη καλύτερη στην EuroLeague σε πόντους ανά κατοχή (με 1.09 πόντους) εν αντιθέσει με εκείνη του Γιάννη Σφαιρόπουλου που είναι μία από τις πιο αναποτελεσματικές της διοργάνωσης, με 0.98 πόντους ανά κατοχή.
Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο τρόπος με τον οποίο αντλούν σκορ οι δύο ομάδες. Συγκεκριμένα:
Ολυμπιακός: 56.7% από δίποντα, 22.9% από τρίποντα, 20.4% από βολές
Παναθηναϊκός Superfoods: 50.9% από δίποντα, 29.9% από τρίποντα, 19.2% από βολές
Αντίστοιχα, αξιοσημείωτη είναι η συνάφειά τους στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνουν επιθέσεις εντός παιδιάς. Οι δύο ελληνικές ομάδες μοιάζουν πολύ συνεπείς σε αυτό το κομμάτι, έχοντας μόλις 0.1% διαφορά! Το 64.4% των σουτ του Ολυμπιακού είναι δίποντα, με το υπόλοιπο 35.6% να είναι τρίποντα. Αντίστοιχα, για τον Παναθηναϊκό οι αριθμοί είναι 64.5% για τα δίποντα και 35.5% για τα τρίποντα!
ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ TOP ΕΠΙΠΕΔΟ
Όσα προηγήθηκαν είναι σημαντικά, σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των ομάδων, αλλά αυτό που... έπεται κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρη των αδυναμία των δύο ελληνικών ομάδων να βρεθούν σε top επίπεδο στην EuroLeague. Μην κοιτάτε αποκλειστικά τις νίκες και τις ήττες, οι αριθμοί βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της δράσης εντός του παρκέ, άσχετα αν το αποτέλεσμα μπορεί στο φινάλε να είναι θετικό.
Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός είναι μία από τις χειρότερες ομάδες της EuroLeague στη συχνότητα με την οποία σκοράρει ανά 100 κατοχές, την ώρα που είναι ιδιαίτερα προβληματικός στο πίσω μέρος του παρκέ -στην ίδια στατιστική λογική. Οι "ερυθρόλευκοι" σημειώνουν 90.8 πόντους ανά 100 κατοχές, ενώ δέχονται 104.7 πόντους ανά 100 κατοχές στις πέντε πρώτες αγωνιστικές, με το πρόσημο δηλαδή να είναι αρνητικό (-13.9).
Οι "πράσινοι", δε, είναι ακόμη χειρότεροι! Για την ακρίβεια, το αρνητικό πρόσημο στη δική τους περίπτωση είναι σχεδόν διπλάσιο εν συγκρίσει με αυτό του αιωνίου αντιπάλου. Με βάση τα επιθετικά και αμυντικά πεπραγμένα μετά από πέντε αγωνιστικές, το "τριφύλλι" έχει -26.6 πόντους ανά 100 κατοχές! Κι αυτό γιατί σημειώνει 96.9 πόντους, αλλά -ταυτόχρονα- δέχεται 123.5 πόντους. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι έχει στις πλάτες του δύο βαριές ήττες από την Μπαρτσελόνα και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Συν τοις άλλοις, στο κομμάτι της δημιουργίας και των λαθών, είναι οι δύο χειρότερες ομάδες της EuroLeague! Το περίφημο "assist/turnover ratio" που καταγράφει πόσες τελικές πάσες δίνει μια ομάδα για κάθε λάθος που κάνει, φέρνει τον Ολυμπιακό στον πάτο της λίστας με 1.1 ασίστ για κάθε λάθος, με τον Παναθηναϊκό Superfoods να είναι ελάχιστα καλύτερος, με 1.2 ασίστ για κάθε λάθος. Οι δύο ομάδες δεν μπορούν να προστατεύσουν την μπάλα, δίνοντας πολλές ευκαιρίες για εύκολους πόντους στους αντιπάλους τους. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, τι (δεν) έκαναν οι παίκτες του Παναθηναϊκού στη συντριβή από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, κι εκείνοι του Ολυμπιακού στο -22 από την Μπαρτσελόνα, πριν από μία εβδομάδα.