EUROLEAGUE

Στου... δρόμου τα μισά

CSKA Moscow's Dmitry Sokolov (L) blocks Efes Pilsen's Nikola Vujcic during their Euroleague  baskestball match at Sinan Erdem Sport Hall in Istanbul on November 18, 2010.    AFP PHOTO / BULENT KILIC (Photo credit should read BULENT KILIC/AFP/Getty Images)
CSKA Moscow's Dmitry Sokolov (L) blocks Efes Pilsen's Nikola Vujcic during their Euroleague baskestball match at Sinan Erdem Sport Hall in Istanbul on November 18, 2010. AFP PHOTO / BULENT KILIC (Photo credit should read BULENT KILIC/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Το πρώτο μισό της φάσης των ομίλων στην Ευρωλίγκα ολοκληρώθηκε με κάποιες ομάδες να έχουν ενθουσιάσει το κοινό τους, άλλες να έχουν απογοητεύσει με την πορεία τους και τις δύο ελληνικές να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων (videos)

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν απολογισμό 4-1 νίκες στη διοργάνωση και ατενίζουν με αισιοδοξία τη συνέχεια της διοργάνωσης, ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να πάρουν την πρωτιά.

Όσο για την πρόκριση στο TOP-16 αυτή φαίνεται να είναι σίγουρη, καθώς οι δύο μεγάλοι του ελληνικού μπάσκετ έχουν δείξει τις προθέσεις τους αλλά και τις ικανότητές τους.

Η έκπληξη στον Α' όμιλο ακούει στο όνομα Παρτίζαν η οποία έχει εδραιωθεί στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, αφήνοντας πίσω της την πρωταθλήτρια Ισπανία, Κάχα Λαμποράλ. Στην κορυφή δεσπόζουν οι Μακάμπι και Ζαλγκίρις. Κι αν για την ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ ήταν αναμενόμενη η καλή παρουσία δεν ισχύει το ίδιο για τους Λιθουανούς που έχουν ξεκινήσει δυναμικά με απολογισμό 4-1 νίκες.

Στον όμιλο του Ολυμπιακού (Β'), απογοητεύει μέχρι στιγμής η Ρεάλ Μαδρίτης με τις εμφανίσεις της. Γενικότερα, οι ισπανικές ομάδες δείχνουν σε κάμψη και αυτή τη βδομάδα, το γόητρο τους κράτησε ψηλά η Μάλαγα η οποία πέρασε διά πυρός και σιδήρου μέχρι να κάμψει την αντίσταση της μαχητικής Μπάμπεργκ η οποία μεταμορφώνεται μέσα στην έδρα της. Άλλωστε, είναι αυτή που έχει υποχρεώσει μέχρι στιγμής τον Ολυμπιακό στη μοναδική του ήττα στη διοργάνωση.

Δείτε βίντεο από τον αγώνα της Μπάμπεργκ με τη Μάλαγα:

Στον Γ' όμιλο η παρουσία της Φενέρμπαχτσε είναι πολύ θετική, καθώς η τουρκική ομάδα έχει καταφέρει να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας και να μοιράζεται το... ρετιρέ μαζί με τη Σιένα. Σίγουρα, οι δύο ήττες που έχει υποστεί μέχρι στιγμής η Μπαρτσελόνα δεν ήταν κάτι το αναμενόμενο.

Ευχάριστη έκπληξη η Σολέ η οποία μάλιστα έγινε... θύτης του μπαμ της 5ης αγωνιστικής, νικώντας με σκορ 82-78 την Φενέρμπαχτσε του Νέβεν Σπάχια.

Φτάνοντας και στον Δ' όμιλο της Ευρωλίγκα, σίγουρα η παρουσία της Ολίμπια Λιουμπλιάνας στην κορυφή της βαθμολογίας παρεούλα με τον Παναθηναϊκό προκαλεί έκπληξη. Κι αυτό γιατί η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς έχει καταφέρει να τραβήξει πάνω της όλα τα τα βλέμματα της Ευρώπης.

Η Εφές Πίλσεν ξεπέρασε την ήττα της περασμένης εβδομάδας από τον Παναθηναϊκό και διασκέδασε τις εντυπώσεις νικώντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με σκορ 86-72. Τα πράγματα για την ομάδα του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς είναι πολύ δύσκολα καθώς παραμένει καθηλωμένη στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και χρειάζεται στο δεύτερο μισό της φάσης των ομίλων να φορτσάρει αν δεν θέλει να αποκλειστεί από το TOP-16.

Δείτε βίντεο από αυτό το ματς:

Μπορεί να είναι ακόμα νωρίς, ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ποιες ομάδες θα καταφέρουν να προκριθούν στους 16 της διοργάνωσης. Και το πλέον ευχάριστο είναι οι "αιώνιοι" βρίσκονται σε αυτό το γκρουπ των ομάδων ηγούμενοι των ομίλων τους.

Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη επίθεση στην διοργάνωση με 81,6 πόντους ανά επίθεση, έχοντας τον ίδιο απολογισμός με την Μακάμπι. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός διαθέτει την καλύτερη άμυνα στην Ευρωλίγκα καθώς δέχεται κατά μέσο όρο 66,6 πόντους ανά ματς.

Το μοναδικό δυσάρεστο στην όλη υπόθεση είναι ότι οι "αιώνιοι" ίσως βρουν ομάδες στο TOP-16 που δεν περίμεναν να συναντήσουν και ίσως δυσκολέψουν το έργο τους. Κι αυτό γιατί βλέπουμε ότι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ αλλά και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν έχουν παρουσιάσει ακόμα το πραγματικό τους πρόσωπο και ίσως μπουν... τελευταία στιγμή στις κορυφαίες ομάδες.

Καλύτερος παίκτης με βάση το σύστημα αξιολόγησης, στα πέντε παιχνίδια που έχουν γίνει στην Α' φάση των ομίλων είναι ο Τσακ Έιντσον που έχει μέσο όρο έχει 18,6 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Δημήτρης Διαμαντίδης ο οποίος παίρνει ανά παιχνίδι 18,4 βαθμούς.

Πρώτος σκόρερ είναι ο Ιγκόρ Ρακόσεβιτς ο οποίος πετυχαίνει κατά μέσο όρο 18,4 πόντους ενώ στην 9η θέση θέση βρίσκεται ο πρώτος Έλληνας με τον Βασίλη Σπανούλη να έχει 14,4 ανά αγώνα. Στα ριμπάουντ πρώτος είναι ο Ράνταλ Φόκερ της Σολέ (μέσο όρο 8,5) ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης συναντάται στην 4η θέση του σχετικού πίνακα, παίρνοντας 7,2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ