FIBA WORLD CUP

Από τον Μανιάνο στον Μπλατ

Russian head coach David Blatt reacts during Russia's FIBA Basketball World Championship game against Puerto Rico in Ankara August 28, 2010.  REUTERS/Mark Blinch (TURKEY  - Tags: SPORT SPORT BASKETBALL)
Russian head coach David Blatt reacts during Russia's FIBA Basketball World Championship game against Puerto Rico in Ankara August 28, 2010. REUTERS/Mark Blinch (TURKEY - Tags: SPORT SPORT BASKETBALL) REUTERS

Ένας Αργεντίνος ο Ρούμπεν Μανιάνο στον πάγκο της Εθνικής Βραζιλίας (!) κοντράρεται σήμερα με την Αργεντινή κι ένας Αμερικανός, ο Ντέιβιντ Μπλατ δικαιώνει τους Σοβιετικούς 38 χρόνια μετά τον πολυσυζητημένο τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972. Συμβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη (video)

Είδαμε το Ελλάδα-Τουρκία, το Σερβία-Κροατία, θα δούμε το ΗΠΑ-Ρωσία, ε... να μη δούμε κι ένα Αργεντινή-Βραζιλία; Εντάξει, δεν έχει την αίγλη της ποδοσφαιρικής σύγκρουσης των δυο μεγάλων σχολών, όπως και να το κάνουμε, όμως, όταν συγκρούονται Βραζιλιάνοι και Αργεντίνοι έχει μεγάλο ενδιαφέρον!

Πόσο μάλλον, όταν στον πάγκο της Εθνικής Βραζιλίας κάθεται ένας...Αργεντίνος. Ο Ρούμπεν Μανιάνο, που οδήγησε την Αργεντινή στο αργυρό μετάλλιο του Μουντομπάσκετ του 2002 και στο χρυσό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, κάθεται, πλέον, στον πάγκο των αιώνιων αντιπάλων.

Φαίνεται, άλλωστε, ότι αυτό το Μουντομπάσκετ, εκτός από το τουρνουά της ζώνης είναι και η διοργάνωση όπου οι προπονητές έρχονται αντιμέτωποι με τις...πατρίδες του. Θυμηθείτε ότι την Πέμπτη, ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μπλατ θα είναι κόουτς της Ρωσίας (!) και θα προσπαθήσει να αποκλείσει τις ΗΠΑ! Ο tempora o mores, που θα έλεγαν και οι Λατίνοι!

Στο 63ο παιχνίδι της ιστορίας ανάμεσα σε Βραζιλία και Αργεντινή (οι Βραζιλιάνοι προηγούνται 32-30, νίκησαν στο τελευταίο ματς μεταξύ των δυο ομάδων στο περσινό παναμερικανικό πρωτάθλημα, όμως στην ιστορία των Μουντομπάσκετ η Αργεντινή μετράει ένα 3-1 σε 4 αγώνες) ο Μανιάνο είναι η κεντρική φυσιογνωμία του αγώνα: " Τα μεγάλα τουρνουά, όπως το Παγκόσμιο, ή Ολυμπιακοί Αγώνες, καμιά φορά είναι πολύ σκληρά" παραδέχθηκε ο 56χρονος κόουτς.

"Θα είναι λίγο περίεργο να μπω σε ένα γήπεδο για τον αγώνα Αργεντινής-Βραζιλίας και να φοράω τα χρώματα της Βραζιλίας. Ωστόσο, έχω πολύ καλές σχέσεις με τους παίκτες της Εθνικής Αργεντινής και πιστεύω ότι θα γίνει ένα μεγάλο ματς. Άλλωστε οι προσδοκίες της ομάδας μας (...της Βραζιλίας) είναι πολύ μεγάλες" πρόσθεσε.

Πώς όμως βρέθηκε στον πάγκο της Βραζιλίας; "Η βραζιλιάνικη ομοσπονδία με έπεισε ότι έχει συγκεκριμένες ιδέες για το όλο σχέδιο και δεν ενδιαφερόταν για άμεσα αποτελέσματα. Ήθελαν να δουν το βραζιλιάνικο μπάσκετ να ανεβαίνει επίπεδο. Μου μίλησαν για ολόκληρο το σύστημα, που θέλουν να εφαρμόσουν στο μπάσκετ της χώρας κι αυτό μου άρεσε. Ήταν μια πρόκληση για μένα και ένιωσα υπερήφανος, έστω κι αν προερχόταν από τη...Βραζιλία" εξήγησε ο ίδιος.

Προφανώς οι Βραζιλιάνοι είδαν στον άνθρωπο που υπέγραψε δυο σπουδαίους θριάμβους με την Εθνική Ομάδα της Αργεντινής: "Τότε πετύχαμε γιατί μέσα στην ομάδα υπήρχε πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα σε παίκτες και προπονητές. Όλοι αυτοί οι ταλαντούχοι μπασκετμπολίστες κατάλαβαν πως έπρεπε να πάνε ένα βήμα παραπάνω, ερχόμενοι από τους συλλόγους τους όπου ήταν πολύ μεγάλα αστέρα, με προοπτική να υπηρετήσουν την Εθνική" λέει ο Μανιάνο, που ετοιμάζει τα πλάνα του για το αποψινό (9μμ) ματς με την Αργεντινή.

Ετοιμάζει τα "τρικ" και την αγαπημένη του άμυνα ζώνης. Ο Λουίς Σκόλα, πρώτος σκόρερ του τουρνουά, δηλώνει κι αυτός έτοιμος: " Αν παίξει ζώνη η Βραζιλία, είμαστε έτοιμοι. Γενικά, είμαστε έτοιμοι για όλα" δήλωσε ο καταπληκτικός σέντερ των Χιούστον Ρόκετς, που τελείωσε την πρώτη φάση με μ.ο 29π 8.2ρ και 1 ασίστ! Μοιάζει να παίζει και για τον απόντα Τζινόμπιλι...

Ο Άντερσον Βαρεχάο, βρήκε την ευκαιρία να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και θα παίξει κανονικά απόψε θα προσπαθήσει να τον σταματήσει, μαζί με τον Τιάγκο Σπλίτερ (πρώην συμπαίκτης του Σκόλα στην Ταού) και τους υπόλοιπους ψηλούς της Βραζιλίας: " Δεν είναι εύκολο να τον σταματήσουμε και το ξέρουμε. Γι αυτό είναι, άλλωστε, πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ του τουρνουά. Πιστεύουμε πάντως ότι μπορούμε να κάνουμε καλή δουλειά απέναντί του" σχολίασε ο σέντερ των Κλίβελαντ Καβαλίερς που έμεινε τρεις αγώνες εκτός δράσης μετά από το διάστρεμμα που έπαθε στον δεύτερο αγώνα της Βραζιλίας στο Μουντομπάσκετ.

Μπλατ: Να παίζει το ...τρανζίστορ τα αμερικάνικα!

Η πρόκριση της Ρωσίας, στο μεταξύ, κόντρα στη Νέα Ζηλανδία, έφερε τον Ντέιβιντ Μπλατ αντιμέτωπο με την ομάδα των ΗΠΑ. Ένας Αμερικανός (αμερικανοεβραίος για να ακριβολογούμε) κόντρα στους Αμερικανούς. Και στον πάγκο της Εθνικής Ρωσίας, μάλιστα.

" Θα πρέπει να ξέρετε ότι εγώ μεγάλωσα ακούγοντας ...στο τρανζίστορ όλα τα μεγάλα ματς του αμερικάνικου μπάσκετ. Ήμουν φανατικός οπαδός του ΝΒΑ και το πρώτο είδωλό μου ήταν ο Μπιλ Ράσελ. Άκουγα τον θρυλικό σπίκερ των Σέλτικς, Τζόνι Μοστ να ουρλιάζει σε κάθε παιχνίδι. Το 1972 ήμουν ένα από τα παιδιά που έβαλαν τα κλάματα ακούγοντας την ήττα της αμερικάνικης ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, με το καλάθι του Μπέλοφ" έλεγε στους Αμερικανούς ο Μπλατ, όταν του θύμισαν ότι το ματς της Πέμπτης, γίνεται ανήμερα της επετείου της πιο ... μεγάλης ήττας του αμερικάνικου μπάσκετ. Ήταν η πρώτη ήττα των ΗΠΑ σε ολυμπιακό τουρνουά και μάλιστα από την τότε Σ.Ένωση!

Ο Μπλατ ήταν τότε 13 ετών. Τριάντα οκτώ χρόνια αργότερα κάθεται στον πάγκο της Εθνικής Ρωσίας και θα προσπαθήσει να νικήσει τις ΗΠΑ: "Ξέρετε κάτι. Υπάρχει και μια ωραία ταινία γι αυτόν τον αγώνα. Δεν είναι ωραίο να το λέει ένας Αμερικανός, αλλά οι Σοβιετικοί είχαν δίκιο τότε. Δεν ... ήταν κλοπή, όπως νομίζαμε" είπε, σαν γνήσιος προβοκάτορας!

Ο τελικός του 72 είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους αγώνες μπάσκετ στην ιστορία. Τρία δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, ο Νταγκ Κόλινς (προπονητής των Σίξερς τώρα και σχολιαστής του NBC πριν από δυο χρόνια στο Πεκίνο, όταν η αμερικάνικη ομάδα ...έπεσε όλη πάνω του, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου) εκτέλεσε δυο βολές κάνοντας το 50-49. Ο κόουτς της Σ.Ένωσης, Βλαντιμιρ Κοντράσιν ζήτησε τάιμ-άουτ, την αίτηση του οποίου αμφισβήτησαν οι Αμερικανοί.

Το χρονόμετρο είχε σταματήσει στα 50'' , οι Σοβιετικοί έκαναν επαναφορά αλλά ... απέτυχαν και οι Αμερικανοί πανηγύριζαν για τον θρίαμβό τους. Ο Ουίλιαμ Τζόουνς, τότε γενικός γραμματέας της FIBA, παρενέβη και αποφάσισε ότι το χρονόμετρο, αφού είχε δοθεί τάιμ-άουτ έπρεπε να πάει πίσω στα 3''.

Οι Σοβιετικοί έκαναν πάλι την επαναφορά. Ο Εντέσκο σημάδεψε τον Αλεξάντερ Μπέλοφ, που βρισκόταν κάτω από το καλάθι των Αμερικανών, έκανε προσποίηση και πέτυχε το ιστορικό 51-50! Οι Αμερικανοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν παρέλαβαν ποτέ τα αργυρά μετάλλια, που βρίσκονται ακόμη στην έδρα της ΔΟΕ...

Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε:





TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ