FIBA WORLD CUP

Αργεντινή - Βραζιλία 93-89

Το καλύτερο ματς μας το φύλαγε για το τέλος η φάση των "16", με την Αργεντινή να είναι αυτή που τσέκαρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Μουντομπάσκετ, νικώντας 93-89 τη Βραζιλία μετά από ένα πραγματικό ντέρμπι. Ασταμάτητος ο Σκόλα (37π.), συγκινητικός ο Χουέρτας.

Όσοι παρακολούθησαν αυτό το παιχνίδι ήταν απλά τυχεροί... Το τελευταίο ματς της φάσης των "16" έμελλε να είναι το πιο ωραίο και το πιο αμφίρροπο της διοργάνωσης, με την Αργεντινή να χαμογελά στο τέλος μετά τη νίκη της επί της Βραζιλίας με 93-89.

Ήταν κάτι παραπάνω από φανερό ότι οι δύο ομάδες ήθελαν πολύ αυτό το ματς, τόσο για την πρόκριση όσο και για για λόγους γοήτρου. Φάνηκε από το πρώτο λεπτό και εξακολούθησε ως το τέλος. Πλέον, η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει τη Λιθουνία στα προημιτελικά της Πέμπτης, ενώ ο Ρούμπεν Μανιάνο θα έχει να λέει πως κόντραρε στα ίσα την πρώην ομάδα του αλλά ηττήθηκε.

Εξαιρετικός ο Σκόλα, κουβάλησε στο τέλος στις πλάτες του την Αργεντινή τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Ο Αργεντίνος σούπερ σταρ σταμάτησε στους 37 πόντους, ενώ ήταν αυτός που έδωσε τη χαριστική βολή στους Βραζιλιάνους στα 24'' (89-84). Συγκινητική η προσπάθεια του Χουέρτας που πέτυχε 34 πόντους συν το τρίποντο στα δύο δεύτερα πριν τη λήξη (91-89).

Περίπου 300 φίλοι της Αργεντινής έδωσαν το παρών στο Σινάν Ερντέμ Ντομ, βροντοφωνάζοντας υπέρ της ομάδας τους και πανηγυρίζοντας στο τέλος τη νίκη-πρόκριση. Στον Εθνικό ύμνο της χώρας τους δε, σηκώθηκαν όλοι όρθιοι και τον τραγούδησαν.

Δείτε τη στιγμή που οι Αργεντίνοι τραγουδούν τον Εθνικό τους ύμνο:



Ο αγώνας:

Οι δύο ομάδες με το ξεκίνημα του αγώνα, αποζημίωσαν όλους όσοι βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθήσουν αυτό το ματς. Γρήγορος ρυθμός, όμορφο μπάσκετ και υψηλό σκορ ήταν τα χαρακτηριστικά που συνέθεσαν το σκηνικό στο α' δεκάλεπτο.

Αργεντινή και Βραζιλία συμβάδιζαν από το ξεκίνημα στο σκορ και με επιθέσεις γύρω στα 15'' πρόσφεραν ωραίο θέαμα. Ο Ντελφίνο έκανε το 10-8, όμως ο Χουέρτας με καλάθι και φάουλ στο 3' έδωσε και πάλι το προβάδισμα στη Βραζιλία.

Με τρία συνεχόμενα τρίποντα, δύο από τον Ντελφίνο και ένα από τον Χάσεν, η Αργεντινή πέρασε μπροστά με 19-15, όμως η Βραζιλία μείωσε γρήγορα. Με τον Μπαρμόσα βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής (21-20), και με τον ασταμάτητο Χουέρτας πήρε το προβάδισμα (21-22).

Ο Μανιάνο επιστράτευσε και άμυνα ζώνης για να σταματήσει τους Αργεντίνους, ωστόσο το μόνο που κατάφερε ήταν οι δύο ομάδες να είναι ισόπαλες στο 10΄με το σκορ στο 25-25.

Ωραίο θέαμα και ασταμάτητος ο Χουέρτας


Το ίδιο τέμπο διατηρήθηκε και στη β' περίοδο ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο Μπαρμπόσα έδωσε το προβάδισμα στη Βραζιλία (27-30), όμως με τον Σκόλα η "Αλμπισελέστε" βρέθηκε στο +4 (34-30) και ήταν συνεχώς μπροστά για τα λεπτά που ακολούθησαν.

Πάντως, δεν μπόρεσε να ξεφύγει καθώς η Βραζιλία κρατούσε γερά. Με τον Μασάδο που πήρε επιθέσεις μείωσε στον πόντο (39-38) στο 17' όμως ο Ντελφίνο με 2/2 βολές έφερε για πρώτη φορά την Αργεντινή στο +5 με το σκορ 43-38. Ούτε και τότε... πτοήθηκαν οι Βραζιλιάνοι πάντως. Με ένα απίστευτο... τετράποντο (τρίποντο και φάουλ) από τον Χουέρτας, η "σελεσάο" έφερε το ματς στα ίσα (46-46).

Ο ίδιος με δύο βολές (τελείωσε το ημίχρονο με 18 πόντους) έγραψε το 46-48 της ανάπαυλας που βρήκε τις δύο ομάδες να έχουν ευστοχήσει σε συνολικά 14 τρίποντα (7/11 για την Αργεντινή και 7/13 Βραζιλία) και την "Αλμπισελέστε" να έχει 7 λάθη, τέσσερα παραπάνω από τη Βραζιλία.

Προβάδισμα για τη Βραζιλία λόγω άμυνας

Στο ξεκίνημα του β' ημιχρόνου, η Βραζιλία ξέφυγε δύο φορές με 7 πόντους διαφορά (46-53, 48-55) χάρη στην εκπληκτική της άμυνα, όμως ο Ντελφίνο ανέλαβε δράση και με πέντε προσωπικούς του πόντους μείωσε σε 53-55.

'Ενα γκολ φάουλ του Γκαρσία έφερε στο 25' ξανά τη Βραζιλία μπροστά με τέσσερις πόντους διαφορά (54-58), όμως οι Αργεντίνοι φημίζονται για τη μαχητικότητά τους και ειδικά σε ένα τέτοιο ματς δεν θα μπορούσαν να τα παρατήσουν. Ο Σκόλα απάντησε με τον ίδιο τρόπο μειώνοντας σε 59-61.

Ο Σκόλα με ξεμαρκάριστο σουτ από τα πέντε μέτρα ισοφάρισε σε 63-63 περίπου ενάμιση λεπτό πριν το τέλος της γ' περιόδου φέρνοντας και πάλι τις δύο ομάδες στο μηδέν. Ο ρυθμός παρέμενε αρκετά γρήγορος, όμως τα λάθη πλέον γίνονταν με μεγαλύτερη ευκολία. Ο Χουέρτας έκανε το 64-66, όμως ο Ντελφίνο ισοφάρισε με ωραίο λέι απ στο τέλος της γ' περιόδου.

Διαγωνισμός τριπόντων και άγρια ομορφιά


Το 66-66 άφηνε ανοικτούς λογαριασμούς για τις δύο ομάδες που έδειχναν πόσο πολύ ήθελαν αυτό το παιχνίδι, όχι μόνο για την πρόκριση αλλά και για λόγους γοήτρου. Με δύο διαδοχικά τρίποντα ο Μπαρμπόσα έγραψε το 66-72, όμως ο Χάσεν απάντησε αμέσως ισοφαρίζοντας με δύο δικά του σουτ από τα 6.25μ.

Το παιχνίδι είχε αποκτήσει πια άγρια ομορφιά και ήταν φανερό ότι κανένας από τους δύο... μονομάχους δεν θα τα παρατούσε. Η Αργεντινή με τρίποντο του Γκουτιέρες πέρασε μπροστά στο 33' (77-74), ενώ ο Χάσεν έγραψε το 79-75.

Ένα πολύ δύσκολο καλάθι του Ομπέρτο έκανε το σκορ 81-77 και ο πάγκος της Αργεντινής σηκώθηκε σύσσωμος για να το πανηγυρίσει. Ακολούθησαν άστοχες ενέργειες μέχρι που η ομάδα του Ερνάντεθ ξέφυγε με 6 πόντους (83-79). Ο συνήθης ύποπτος Χουέρτας μείωσε σε 85-82 με τρίποντο στο 38', ενώ ο Μασάδο μείωσε στον πόντο (85-84).

Ο Σκόλα όμως το είχε πάρει προσωπικά, με δύο δικά του δίποντο και ένα κλέψιμο η Αργεντινή πήρε αέρα πέντε πόντων (89-84), στα 24'' και όλα έδειξαν να έχουν τελειώσει. Ο Σπλίτερ έκανε το καθήκον του (89-86), η Βραζιλία πίεσε σε όλο το γήπεδο όμως ήταν πια αργά. Οι Σκόλα και Ντελφίνο ήταν ψύχραιμοι από τη γραμμή των βολών και κράτησαν τη νίκη.

Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα ο ήρωας της Αργεντινής, Σκόλα, δήλωσε: " Εμείς αυτή την ομάδα φέραμε εδώ και δεν μπορούμε να μιλάμε γι αυτούς που λείπουν. Πάμε καλά και κερδίζουμε. Το ματς με την Λιθουανία είναι 50-50"

Τα δεκάλεπτα: 25-25, 46-48, 66-66, 93-89



Αργεντινή (Ερνάντεθ): Χάσεν 15(3τριπ., 5ριμπ.), Ντελφίνο 20(4), Γκονζάλες, Πριτζιόνι 6(1), Γκουτιέρες 6(2), Τσεκέιρα 2, Ομπέρτο 7 (5ριμπ.), Σκόλα 37(1τρ., 3ασ., 9 ριμπ.).

Βραζιλία (Μανιάνο): Μαγκαλιάες 10(2), Σπλίτερ 10(2τριπ., 5ριμπ.), Τζιοβανόνι 3(1), Βιέιρα, Βαρεχάο 7 (5ριμπ.), Μπαρμπόσα 20(5), Χουέρτας 34(4), Γκαρσία 5 (4ριμπ., 3κλ.).

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ