FIBA WORLD CUP

Ευρωμπάσκετ με 24 από τώρα!

Ευρωμπάσκετ με 24 από τώρα!
Ραφνσον

Τρέλες της FIBA Europe. Αποφάσισε να αυξήσει τις ομάδες του Ευρωμπάσκετ 2011 από 16 σε 24, καταργώντας τα προκριματικά που έκανε πριν από λίγο καιρό! Όλο το παρασκήνιο από την εκπληκτική όσο και ...τρελή απόφαση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Καμιά φορά είναι να τραβάς τα μαλλιά σου με την FIBA. Οι αποφάσεις της προκαλούν πολλά ερωτηματικά και κανείς δεν καταλαβαίνει με ποιο κριτήριο λαμβάνονται. Όχι ότι η αύξηση των ομάδων του Ευρωμπάσκετ από 16 σε 24, είναι σώνει και καλά "καταστροφική". Μπορεί να αποδειχθεί και μια πραγματική ευφυέστατη κίνηση για την ανάπτυξη του σπορ σε χώρες, όπου μέχρι τώρα η πορτοκαλί μπάλα περνάει απαρατήρητη.

Το θέμα μας, άλλωστε, δεν είναι γιατί η νέα Διοίκηση της FIBA Europe αποφάσισε να διευρύνει τον αριθμό των ομάδων που παίρνουν μέρος στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Όπως λένε, άλλωστε, η νέα διοίκηση του Ολαφουρ Ράφνσον είχε πρώτο μέλημά της να ικανοποιήσει όσες ομοσπονδίες την στήριξαν στην ανατροπή Βασιλακόπουλου.

Εδώ μιλάμε για το θέατρο του παραλόγου. Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ με πέντε ομάδες να κερδίζουν το εισιτήριο για τα τελικά της Λιθουανίας και μια θέση να παραμένει κενή, για να διεκδικηθεί από τον έξτρα προκριματικό γύρο, που συνήθως διεξάγεται παραμονές της έναρξης των αγώνων, ή να δοθεί με wild card από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Ξαφνικά, έρχεται η FIBA Europe και λέει: Όσοι αγώνες έγιναν... δεν είχαν κανένα νόημα. Θα προκριθείτε όλοι. Ακόμη και οι τελευταίοι των προκριματικών ομίλων έχουν μια ευκαιρία να περάσουν στα τελικά, σε έξτρα προκριματικό γύρο, που θα διεξαχθεί του χρόνου!

Τι συνέβη; Η FIBA Europe δέχθηκε -λέει- την πρόταση της λιθουανικής ομοσπονδίας και έτσι το Ευρωμπάσκετ 2011 θα διεξαχθεί με 24 ομάδες, αντί για 16. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνεδρίασε το κεντρικό γραφείο της ομοσπονδίας. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση (να αυξηθούν οι ομάδες του Ευρ.Πρωταθλήματος από 16 σε 24) ήταν η πρώτη απόφαση της νέας διοίκησης της FIBA Europe, αλλά αφορούσε το Ευρωμπάσκετ του 2013!

Τώρα, έρχεται η ίδια ομοσπονδία και κάνει την αύξηση δυο χρόνια νωρίτερα... ακυρώνοντας επί της ουσίας τον προκριματικό γύρο αυτού του καλοκαιριού, για 15 ομάδες! Τσάμπα έπαιζαν επί ένα μήνα, πλήρωναν έξοδα μετακίνησης, διαιτητές αλλά και έδιναν τη μάχη μέσα στο γήπεδο. Οι νέοι σοφοί της FIBA Europe αποφάσισαν ότι θα προκριθούν όλοι. Γελάει ο κόσμος, δηλαδή, μη πούμε τίποτε χειρότερο!

"Το ευρωπαϊκό μπάσκετ αποδεικνύει ότι είναι πολύ πιο δυνατό από ποτέ. Αποφασίσαμε λοιπόν, μαζί με τους Λιθουανούς φίλους μας να κάνουμε την διεύρυνση δυο χρόνια νωρίτερα" δήλωσε ανερυθρίαστα ο πρόεδρος Όλαφουρ Ράφνσον, που φυσικά δεν πρόκειται να...αποζημιώσει καμιά ομοσπονδία για τα έξοδα αυτού του καλοκαιριού.

Μετά απ΄όλα αυτά στη Λιθουανία, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα παίξουν:

Ισπανία, Σερβία, Ελλάδα, Σλοβενία, Γαλλία, Κροατία, Γερμανία, Λιθουανία, Ρωσία και Τουρκία, ερχόμενες κατευθείαν από το Ευρωμπάσκετ 2009, Μαυροβούνιο, Μ.Βρετανία, Βέλγιο, FYROM και Ισραήλ, που πήραν το εισιτήριο από τα (άνευ λόγου) προκριματικά, Βοσνία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Ουκρανία που μπήκαν από το παράθυρο και άλλες δυο, που θα προκύψουν από τον έξτρα προκριματικό γύρο, όπου θα συμμετάσχουν Φινλανδία, Ουγγαρία και Πορτογαλία.

Το ωραίο είναι ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το σύστημα της διοργάνωσης. Προφανώς θα προσομοιάζει σε αυτό του Μουντομπάσκετ: 4 όμιλοι των 6 (ή μήπως 6 των 4) και μετά νοκ-άουτ παιχνίδια.

Το Ευρωμπάσκετ έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το διάστημα 3-18/9 του 2011 σε έξι πόλεις της Λιθουανίας: Αλίτους, Κλαπέιντα, Πανεβέτζις, Σιαουλιά, Βίλνιους και Κάουνας, όπου θα φιλοξενηθούν οι τελικοί.

Όπως ανακοίνωσε η FIBA Europe, Ιταλία και Σλοβενία είναι οι δυο πρώτες χώρες που ανακοίνωσαν ότι θέτουν υποψηφιότητα για το Ευρωμπάσκετ του 2013.

Καμιά αλλαγή στο Μουντομπάσκετ

Για το Μουντομπάσκετ, πάντως, η FIBA World δεν σκέφτεται αλλαγές. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πάτρικ Μπάουμαν στην παρουσίαση του νέου προέδρου της διεθνούς ομοσπονδίας, Ιβάν Μαϊνινί.

Και στην Ισπανία, δηλαδή, το 2014 το τουρνουά θα διεξαχθεί με 24 ομάδες, όπως έγινε και στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, από τα προημιτελικά θα προκύψουν και οι θέσεις που θα διεκδικήσει η Ευρώπη για το ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου. Τις ομάδες θα τις μάθουμε, του χρόνου από το Ευρωμπάσκετ.

Στα ημιτελικά θα υπάρχουν σίγουρα δυο ευρωπαϊκές ομάδες, καθώς θα προκριθούν μια από Σερβία-Ισπανία και Τουρκία-Σλοβενία, ενώ το εισιτήριο θα διεκδικήσει και η Ρωσία (εναντίον των ΗΠΑ). Αν οι Λιθουανοί περάσουν σήμερα την Κίνα, θέτουν κι αυτοί υποψηφιότητα. Η ομάδα που θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, παίρνει απευθείας το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ