FIBA WORLD CUP

Γιαβάς-γιαβάς την ποινή σου θα την φας!

Γιαβάς-γιαβάς την ποινή σου θα την φας!
Ο Γιάννης Μπουρούσης στην Άγκυρα INTIME SPORTS

Το μποτιλιάρισμα της Άγκυρας, οι ποινές της FIBA και η ομάδα που μπαίνει, επιτέλους, σε ρυθμούς Μουντομπάσκετ

Στην Τουρκία χρησιμοποιούν μια έκφραση που μετά από τόσους αιώνες στενής συναναστροφής μαζί τους, την έχουμε υιοθετήσει κι εμείς. Γιαβάς γιαβάς. Δηλαδή, σιγά σιγά. Το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή που πατάς το πόδι σου σε τουρκικό έδαφος ότι πρέπει να κάνεις υπομονή.

Να μη βιάζεσαι. Σιγά σιγά έφτασε η Εθνική στην Άγκυρα, σιγά σιγά πήγε το απόγευμα για προπόνηση λόγω μποτιλιαρίσματος, σιγά σιγά θα φτάσει και στο στόχο της σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ελπίζουμε…

Τα μόνα που ήρθαν λίγο απότομα στους διεθνείς ήταν τα μαντάτα από τη FIBA. Την ώρα που έκαναν προπόνηση έμαθαν ότι ο Αντώνης Φώτσης και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης δεν θα παίξουν στους αγώνες με Κίνα και Πουέρτο Ρίκο, επειδή ο γ.γ. της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Πάτρικ Μπάουμαν, αποφάσισε να τους τιμωρήσει με αποκλεισμό από δύο παιχνίδια για όσα έγιναν στο παιχνίδι με τη Σερβία για το «Ακρόπολις». Συζητιόταν βέβαια το ενδεχόμενο τιμωρίας τις τελευταίες μέρες, αλλά όταν το μαθαίνεις σου έρχεται… κάπως.

Εκείνο πάντως που δεν μπορούσαν να χωνέψουν με τίποτα οι διεθνείς ήταν πώς γίνεται ο Κρστιτς, που πήγε να σκοτώσει τον Μπουρούση πετώντας καρέκλα στο κεφάλι του, που συνελήφθη και κρατήθηκε στην Ασφάλεια, που στο κάτω κάτω είναι υπόδικος στα ελληνικά δικαστήρια (διότι με την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης θα οριστεί τακτική δικάσιμος για να δικαστεί) τιμωρήθηκε μόλις με μία αγωνιστική περισσότερη από όλους τους υπόλοιπους, οι οποίοι απλώς έριξαν δυο φάπες παραπάνω. Μήπως τελικά γλίστρησε πράγματι η καρέκλα από τα χέρια του;

Και η καρεκλιά;

Αντιδράσεις ιδιαίτερες δεν υπήρξαν. Ήταν και η κούραση στη μέση. Διότι από το πρωί οι διεθνείς ήταν στο πόδι. Από τις 9 άρχισαν να φτάνουν στο «Ελ. Βενιζέλος» για να αναχωρήσουν λίγο μετά τις 10.30. Στην Κωνσταντινούπολη η στάση ήταν υποχρεωτική για την αλλαγή των πτήσεων και κράτησε πάνω από δύο ώρες. Σε αυτό το διάστημα το μόνο που μπορούσαν να κάνουν οι Γιώργος Κολοκυθάς και Νίκος Φιλίππου ήταν να βρουν ένα εστιατόριο μέσα στο αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ» της Πόλης για να φάει η ομάδα και να μη βγει εντελώς από το πρόγραμμά της.

Κι όταν έφτασε η αποστολή λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στην Άγκυρα, οι παίκτες δεν είχαν την πολυτέλεια να ξεκουραστούν. Με το που απέθεσαν στο ξενοδοχείο «Χίλτον», που βρίσκεται κάπου στο κέντρο της πόλης και φιλοξενεί τις πέντε από τις έξι ομάδες του ομίλου (οι Τούρκοι μένουν αλλού), έφυγαν γρήγορα για προπόνηση.

Γρήγορα τρόπος του λέγειν, βέβαια. Διότι με το που πάτησαν το πόδι τους στην Τουρκία βίωσαν έναν από τους μεγάλους εφιάλτες της: το μποτιλιάρισμα. Μία ολόκληρη ώρα έκανε το πούλμαν που μετέφερε την ομάδα για να πάει από το ξενοδοχείο στην Ankara Arena!

Η προπόνηση φυσικά καθυστέρησε να αρχίσει, καθυστέρησε να τελειώσει κι από εκεί και μετά το μόνο πράγμα που απασχολούσε τους Έλληνες διεθνείς ήταν να πάνε για ξεκούραση. Όχι ο Μπάουμαν…



Γενικότερα βεβαίως τους απασχολεί το τι θα κάνουν σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είναι μια ακόμα μεγάλη πρόκληση. Και ξέρουν ότι ο κόσμος στην Ελλάδα περιμένει πολλά από αυτούς.

Θα περίμενε κανείς ότι αυτές οι σκάρτες 70 ώρες που μεσολαβούν από το φιλικό με τους Αμερικανούς ως τον αγώνα της πρεμιέρας με την Κίνα είναι οι πιο βασανιστικές. Οι ώρες της αναμονής πριν από τη μάχη είναι πάντοτε δύσκολες.

Ο στόχος του Ζήση

Όχι όμως για τον Νίκο Ζήση. Καθισμένος σε μια άκρη της αίθουσας παραλαβής των αποσκευών στο αεροδρόμιο της Άγκυρας ήταν απόλυτα ήρεμος: « Ούτε νευρικότητα νιώθω ούτε ανυπομονησία. Μετά από τόσες διοργανώσεις συνηθίζεις να κοντρολάρεις τα αισθήματά σου και να συγκεντρώνεσαι στο στόχο σου». Ο οποίος είναι; «Ο αγώνας με την Κίνα το Σάββατο. Να αρχίσουμε καλά και να συνεχίσουμε».

Ο Ζήσης είχε όλο το χρόνο να το φιλοσοφήσει και οι υπόλοιποι διεθνείς να περιμένουν με την ησυχία τους τις αποσκευές τους. Διότι στο αεροδρόμιο της Άγκυρας δεν υπήρχε ψυχή ζώσα! Ούτε δημοσιογράφος, αλλά ούτε και ταξιδιώτης. Παρότι πρόκειται για ένα μεγάλο και σύγχρονο αεροδρόμιο, κίνηση δεν φαίνεται να έχει.



Αντιθέτως κίνηση έχουν οι δρόμοι της τουρκικής πρωτεύουσας. Σας είπαμε τι έπαθε η Εθνική. Κι οι Τούρκοι λένε ότι θα έχει κίνηση και στο γήπεδο για τους αγώνες. Υπολογίζουν ότι η χωρητικότητας 10.000 θεατών Ankara Arena θα είναι γεμάτη, καθώς τα εισιτήρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί, όλες τις μέρες. Και φυσικά την Τρίτη, οπότε η Εθνική μας παίζει με την Τουρκία.

Πάρτε μια ιδέα από την πρωτεύουσα της Τουρκίας:



Και για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, όσο κι αν αυτό μας χαλάει την ιστορία, την ημέρα του αγώνα με την Τουρκία οι Τούρκοι δεν γιορτάζουν την εθνική επέτειό τους. Θα την έχουν γιορτάσει μία μέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 30 Αυγούστου, με στρατιωτική παρέλαση, που θα γίνει στο στάδιο της πόλης.

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ