FIBA WORLD CUP

Γκιουλέρ: "Μαθαίνω από τον Διαμαντίδη"!

Γκιουλέρ: "Μαθαίνω από τον Διαμαντίδη"!

Ο τραυματισμός του Κερέμ Τουντσερί στον αστράγαλο αυξάνει τις αρμοδιότητες του συμπαίκτη του στην Εθνική Τουρκίας Σινάν Γκιουλέρ, ο οποίος μιλώντας στο Sport24.gr εξήγησε για ποιους λόγους η ζώνη του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς «έπνιξε» (και) την Ελλάδα, ενώ αποθέωσε τον αποχωρήσαντα από την Εθνική Ελλάδος Δημήτρη Διαμαντίδη δηλώνοντας: «Βλέποντάς τον να παίζει άμυνα, μαθαίνω»...

Ο αριστερόχειρας γκαρντ της Εφές Πίλσεν καταθέτει... τόνους ενέργειας στο παρκέ. Η απόδοσή του (17 π. με 8/10 σουτ και 3 ασ.), μάλιστα, απέναντι στη Γαλλία ήταν η κορυφαία με τη φανέλα της Εθνικής.

Και τώρα που ο Τουντσερί κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει τον προημιτελικό της Τετάρτης (8/9) με τη Σλοβενία, ο ρόλος και οι ευθύνες του αναγκαστικά αναβαθμίζονται.

«Ελπίζω ο Κερέμ να γίνει γρήγορα καλά και να μας βοηθήσει, γιατί είναι πολύ σημαντικός για την ομάδα μας. Είναι αλήθεια ότι οι αρμοδιότητές μου έχουν αυξηθεί, αν και αυτό που προσπαθώ πρωτίστως να φέρω εις πέρας είναι οι αμυντικές αποστολές. Μου αρέσει να παίζω άμυνα, αυτό είναι το παιχνίδι μου», σχολίασε ο 27χρονος γκαρντ, ο οποίος όταν χρειάστηκε, συνδύασε τη δημιουργία με το σκοράρισμα και το αποτέλεσμα ήταν σπουδαίο.

«Μάλλον το έχω στο αίμα μου, δεν ξέρω τι να σας απαντήσω. Οπως θα γνωρίζετε, κατάγομαι από μπασκετική οικογένεια. Ο πατέρας μου ήταν στέλεχος της Εθνικής Ομάδας, ενώ ο αδελφός μου είναι εν ενεργεία αθλητής. Κάθε φορά που βγαίνω στο παρκέ, προσπαθώ να είμαι ανταγωνιστικός, να συνεισφέρω με όποιο τρόπο μπορώ στην ομάδα μου και φυσικά να γίνομαι καλύτερος», υπερθεμάτισε ο δυναμικός γκαρντ. Πράγματι, ο πατέρας του είναι ο παλαίμαχος άσος Νετσατί Γκιουλέρ, ενώ ο αδελφός του, Μουρατσάν, αγωνίζεται στην Αντάλια.

"Όπλο μας ο κόσμος"

Τον ρωτήσαμε για τη διαφορά της εφετινής Τουρκίας σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις, υπενθυμίζοντάς του ότι στο περυσινό Ευρωμπάσκετ η ομάδα του είχε ηττηθεί από την Ελλάδα στον προημιτελικό (ο ίδιος είχε πετύχει 3 πόντους σε 14’). «Η μεγαλύτερη διαφορά αυτής της ομάδας είναι οι φίλαθλοι. Παίζουμε στην πατρίδα μας και αυτό μας δίνει τρομερή ώθηση. Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι από την πρώτη στιγμή η ομάδα μας δίνει μεγάλη έμφαση στην άμυνα και αυτό φάνηκε ειδικά στο παιχνίδι με την Ελλάδα, καθώς και στην αναμέτρηση με τη Γαλλία».

Πώς να είναι άραγε η συνύπαρξή του στα αποδυτήρια με δύο σταρ, όπως είναι ο Χινταγιέτ Τούρκογλου και ο Ερσάν Ιλιάσοβα; «Είναι οι σούπερ σταρ της ομάδας. Θα έλεγα και της χώρας! Είναι πολύ ευχάριστο να τους έχει κανείς συμπαίκτες. Γιατί ξέρω ότι αν παίξουμε καλή άμυνα, στην επίθεση υπάρχουν αυτοί οι χαρισματικοί αθλητές για να πάρουν το παιχνίδι στις πλάτες τους», αποκρίθηκε ο Γκιουλέρ, ο οποίος ειδικά για τον Τούρκογλου είχε να προσθέσει.

«Κάθε φορά που μπαίνει στο γήπεδο, βλέπετε τι γίνεται. Επικρατεί πανδαιμόνιο. Οι φίλαθλοι εκστασιάζονται, ουρλιάζουν όσο πιο δυνατά μπορούν και αυτό δείχνει πόσο τον εκτιμούν για αυτά που έχει προσφέρει στο τουρκικό μπάσκετ. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει μόλις εμφανίζεται ο Χίντο».

"Τιμή μου που αντιμετώπισα τον Διαμαντίδη"

Το «θέμα», πάντως, βγήκε στο τέλος. Οταν τον ρωτήσαμε για την περίφημη άμυνα «ζώνης», με την οποία ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς «πνίγει» τους αντιπάλους του, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, είχε έτοιμο το μυστικό.

«Υπάρχει εξήγηση. Ο τρόπος με τον οποίο παίζουμε ζώνη είναι επιθετικός. Παίζουμε ανοικτά και πιεστικά, δεν περιμένουμε τον αντίπαλο. Λειτουργούμε όπως ακριβώς ο Διαμαντίδης, που είναι ο καλύτερος αμυντικός στην Ευρώπη. Είναι απολαυστικό να τον βλέπεις να παίζει άμυνα. Αυτός ο παίκτης βρίσκεται παντού», εξομολογήθηκε με θαυμασμό ο Τούρκος γκαρντ και για να είμαστε ειλικρινείς δεν περιμέναμε να πλέξει το εγκώμιο του διεθνούς γκαρντ.

Το έκανε, όμως, και για αυτό του απευθύναμε δύο ακόμη ερωτήσεις. Εάν είχε πληροφορηθεί την απόφαση του Διαμαντίδη να αποχωρήσει από την Εθνική Ελλάδος και για ποιους λόγους τρέφει τόσο μεγάλη εκτίμηση στον 30χρονο άσο.

«Ναι, το άκουσα ότι θέλει να σταματήσει από την Εθνική. Είναι τιμή για μένα που τον αντιμετώπισα στο γήπεδο του μπάσκετ. Ο Διαμαντίδης διαθέτει το μοναδικό χάρισμα να διαβάζει το επιθετικό παιχνίδι του αντιπάλου και να το καταστρέφει. Δεν σας κρύβω ότι βλέποντάς τον να παίζει άμυνα, μαθαίνω από αυτόν και με βοηθάει να βελτιώνομαι».

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ