FIBA WORLD CUP

Ο... τετραδάκτυλος Πότσιους

Ο... τετραδάκτυλος Πότσιους

Ο Λιθουανός Μαρτίνας Πότσιους θα συναντήσει τον μέντορά του Μάικ Σιζέφσκι στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ και τα βιώματά του δεν του επιτρέπουν να κάνει πίσω. «Πιστεύω ότι αν παίξουμε όπως με την Αργεντινή, έχουμε τύχη και απέναντι στις ΗΠΑ», δήλωσε ο 24χρονος γκαρντ, ο οποίος πρέπει να διαθέτει τεράστια ψυχή αν αναλογιστεί κανείς ότι αγωνίζεται με τέσσερα δάχτυλα στο αριστερό χέρι.

Πόσο σκληρή μπορεί να γίνει η μοίρα προς ένα δωδεκάχρονο παιδί, το οποίο από πολύ μικρότερη ηλικία άρχισε να δέχεται το μικρόβιο του μπάσκετ, μιας και ο πατέρας του Γκιντάρας Πότσιους υπήρξε μπασκετμπολίστας και αυτή τη στιγμή εργάζεται ως προπονητής της Ακαντέμια, ομάδας της Α2 Λιθουανίας.

Τo 1998 τρία δάκτυλα του αριστερού χεριού του ακρωτηριάστηκαν, οι χειρουργοί, που ανέλαβαν τη δύσκολη επέμβαση κατάφεραν να σώσουν τα δύο, όμως ακόμη λείπουν τα 2/3 από τον μέσο του. Το σοκ ήταν τεράστιο για ολόκληρη την οικογένεια, οι γονείς του φοβήθηκαν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αθλητής, πόσω μάλλον να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του, αλλά ο πιτσιρικάς βάλθηκε να τους διαψεύσει.

«Η επαφή μου με το μπάσκετ ξεκινά όταν ακόμη ήμουν παιδί», άρχισε να αφηγείται την ιστορία του στη μικτή ζώνη μετά τον θρίαμβο επί της Αργεντινής και εμείς τον ακούγαμε προσεκτικά. «Ο πατέρας μου ήταν παίκτης και τώρα εργάζεται ως προπονητής. Ομολογώ ότι αυτός ήταν το είδωλό μου και κάθε ημέρα που περνά προσπαθώ να του αποδείξω ότι μπορώ να γίνω πολύ καλός παίκτης. Μάλλον θα είναι ευτυχισμένος για μένα τώρα», εξομολογήθηκε ο Πότσιους, ο οποίος νωρίτερα είχε καταγράψει 16 πόντους και 4 ριμπάουντ σε 26’ συμμετοχής.

Δεν θα είναι, όμως, μόνο ο πατέρας του υπερήφανος, αλλά και ο κόουτς της Εθνικής ΗΠΑ Μάικ Σιζέφσκι. Στην τετραετή φοίτησή του στο Ντουκ ο Λιθουανός δεν ήταν ο σταρ της ομάδας μπάσκετ, ούτε καν ένας από τους ταλαντούχους παίκτες, έχοντας στην καλύτερη χρονιά του (2007-08) 4 πόντους και 2,3 ριμπαόυντ κατά μέσον όρο. Και μόνο, όμως, η συνύπαρξη με τον δάσκαλο Σιζέφσκι φορτίζει συναισθηματικά την αναμέτρηση με τις ΗΠΑ.

«Κάποια φόρτιση είναι λογικό να υπάρχει. Δεν ξέρω αν περίμενα κάτι τέτοιο, να συναντήσω τον ‘κόουτς Κ’ στον ημιτελικό της διοργάνωσης, αλλά θα είναι μια πολύ ωραία εμπειρία. Τον είδα, του μίλησα, θυμηθήκαμε τις χρονιές μας στο Ντουκ και είμαι σίγουρος ότι είναι υπερήφανος για μένα. Θα είναι μια μάχη για σαράντα λεπτά. Ξέρω πώς σκέφτεται ο κόουτς. Πόσο καλά προετοιμάζει την ομάδα του και στοιχηματίζω ότι αν δεν μπούμε δυνατά από την αρχή, θα καούμε άσχημα», σχολίασε ο ξανθομάλλης γκαρντ, που μετά το μάστερ στις διεθνείς, συγκριτικές σπουδές, δεν επελέγη στο ντραφτ του ΝΒΑ υπογράφοντας στη Ζαλγκίρις Κάουνας.

Ποια είναι η πεποίθησή του για τον ημιτελικό με τις ΗΠΑ; «Θα είναι πάρα πολύ δύσκολος και το πρώτο βήμα είναι να ξεχάσουμε με ποιο τρόπο καταφέραμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο της Λιθουανίας. Μπορεί όλοι να πιστεύουν ότι δεν έχουμε καμία τύχη, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι αν παίξουμε πραγματικά καλά, όπως κάναμε με αντίπαλο την Αργεντινή, θα κυνηγήσουμε τις πιθανότητές μας», αποκρίθηκε ο Πότσιους, ο οποίος δεν δείχνει να τρομάζει απέναντι στους Αμερικανούς σταρ.

«Οταν ακούγεται η πρώτη κόρνα, ξεχνάς τα πάντα. Και τους σταρ και το άγχος και όλα. Δεν θυμάσαι ούτε ονόματα, ούτε τίποτε, απλώς παίζεις μπάσκετ. Τους αντιμετωπίσαμε προσφάτως σε έναν φιλικό αγώνα και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να παίξουμε πολύ πολύ καλύτερα. Ας μην λέμε, όμως, λόγια και ας περιμένουμε να αρχίσει το παιχνίδι».

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ