FIBA WORLD CUP

Τι Σάρας, τι Λίνας

Αν το τρίποντο του Γιασικεβίτσιους στον ημιτελικό του ολυμπιακού τουρνουά του 2000 είχε μπει, πιθανόν οι ΝΒΑερ των ΗΠΑ να είχαν πάθει από τότε το πρώτο κάζο τους. Αν ο Κλέιζα και οι συμπαίκτες του εξακολουθήσουν να τα βάζουν όπως με την Αργεντινή, οι ΝΒΑερ θα έχουν εφιάλτες στον αποψινό ημιτελικό του Μουντομπάσκετ. Ο Μάικ Σιζέφσκι έχει τρομάξει από το "φονικό" περιφερειακό σουτ των Λιθουανών.

Το 2000 στο Σίδνεϊ ο μύθος της dream team παρέμενε ολοζώντανος. Από τότε που κατέβασαν τους επαγγελματίες του ΝΒΑ για πρώτη φορά σε διεθνή διοργάνωση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, οι Αμερικανοί ήταν αήττητοι και έκαναν... πλάκα σε κάθε αγώνα τους.

Μέχρι που συνάντησαν τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Στον ημιτελικό του ολυμπιακού τουρνουά του Σίδνεϊ η Λιθουανία κοίταξε στα μάτια τους ακριβοπληρωμένους σταρ από το ΝΒΑ. Ο Σάρας ήταν ασυγκράτητος, πέτυχε 27 πόντους και καθώς το παιχνίδι ακροβατούσε στην κόψη του ξυραφιού, είχε την ευκαιρία να στείλει τους Αμερικανούς... αδιάβαστους.

Όμως το τρίποντο της νίκης που επιχείρησε με την εκπνοή από τα επτά μέτρα ήταν άστοχο για... χιλιοστά. Η μπάλα για λίγο δεν έφτασε στη στεφάνη, οι Λιθουανοί δεν ολοκλήρωσαν αυτό που θα συνιστούσε τότε τη μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών και οι ΝΒΑερ νίκησαν μεν (85-83), προκρίθηκαν στον τελικό και πήραν και το χρυσό, αλλά για πρώτη φορά συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι άτρωτοι. Κάτι που είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν με τρόπο οδυνηρό γι' αυτούς τα χρόνια που ακολούθησαν.



Σήμερα οι ΗΠΑ βρίσκουν ξανά απέναντί τους τη Λιθουανία σε ημιτελικό μεγάλης διεθνούς διοργάνωσης. Κι αν ο Σάρας δεν παίζει πια στην Εθνική και δεν έχει κάνει το ταξίδι στην Τουρκία, υπάρχει ο Λίνας Κλέιζα! Που σκοράρει 19 πόντους σε κάθε αγώνα αυτού του Μουντομπάσκετ και είναι ηγέτης με τα όλα του. Υπάρχουν και οι Ντελινινκάιτις, Γιασάιτις και ο... τετραδάκτυλος Πότσιους (πνευματικό παιδί του Σιζέφσκι στο κολέγιο του Ντιουκ), οι οποίοι σουτάρουν με ποσοστό πάνω από 40% στα τρίποντα. Κι αυτά τα τρίποντα μοιάζουν να είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τους Αμερικανούς. Που δεν θέλουν επ' ουδενί να την πατήσουν όπως η Αργεντινή στον προημιτελικό.

"Η Λιθουανία είναι μία ομάδα απέναντι στην οποία δύσκολα μπορείς να παίξεις καλή άμυνα! Διότι βάζει τέσσερις σουτέρ στο παρκέ κι όταν αντικαθιστά τον σέντερ, μπαίνει και πέμπτος καλός σουτέρ", εξηγεί ο Μάικ Σιζέφσκι και δεν κρύβει ότι ήδη αισθάνεται... πονοκεφάλους: "Πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα. Αφενός να τρέξουμε και αφετέρου να μην τους αφήσουμε να παίξουν το παιχνίδι τους στις οργανωμένες επιθέσεις". Δηλαδή να μη σουτάρουν. Γιατί αν κάνουν οι Λιθουανοί ότι με τους Αργεντίνους... "να ξεκινήσουν με 8 συνεχόμενα τρίποντα και να κάνουν ένα σερί 24-0 πίσω από τη γραμμή; Τότε θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα...".

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ