Analysis: Το επόμενο βήμα του Βασίλη Μουράτου
Ο 19χρονος Βασίλης Μουράτος έκανε εξαιρετική σεζόν στην Α2. Τι συμβαίνει όμως με το συμβόλαιό του; Θα γυρίσει στον Ολυμπιακό; Πόσο και που βελτιώθηκε; To Sport24.gr αναλύει τα δεδομένα για τον νεαρό διεθνή.
Όταν στα τέλη του περασμένου Ιουλίου ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αποφάσιζε να κρατήσει στον Ολυμπιακό τον Βασίλη Τολιόπουλο, ένας άλλος Βασίλης μετακόμιζε σε ένα περιβάλλον που του έδινε την ευκαιρία να παίξει, να ωριμάσει αγωνιστικά και πνευματικά και να "ξεμπουκώσει" με στόχο να γυρίσει το καλοκαίρι του 2017 στο Λιμάνι για να διεκδικήσει μια θέση στο roster των ερυθρόλευκων. Ο λόγος για τον Βασίλη Μουράτο που παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού στο Ψυχικό, μία από τις πιο συνεπείς ομάδες της Α2, ώστε να αναλάβει σημαντικό ρόλο, να γίνει πενταδάτος και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων δυο χρόνων. Καλές οι προπονήσεις με τους κορυφαίους, ακόμη καλύτερο να "μυρίζεις" τον πρωταθλητισμό, χρειάζεσαι όμως και χρόνο συμμετοχής. Και στο Λιμάνι δεν ήταν εύκολο να τον βρει σε αυτή τη φάση της καριέρας του.
Μετά από δυο "ζόρικες" σεζόν με ελάχιστες ευκαιρίες, το Ψυχικό έμοιαζε με... παράδεισο για τον νεαρό διεθνή που μετά από δέκα μήνες πολύ σκληρής δουλειάς, είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Είτε αυτό τον στείλει στο ΣΕΦ, είτε σε άλλο γήπεδο. Θα σας εξηγήσουμε τι ακριβώς εννοούμε στη συνέχεια του κειμένου. Καταρχήν, δείτε τι έκανε ο 19χρονος Βασίλης Μουράτος με τη φανέλα του Ψυχικού που τερμάτισε ένατο στη φετινή πολύ σκληρή Α2:
388 πόντοι (12.93 ανά αγώνα)
99 ριμπάουντ (3.3 ανά αγώνα)
69 ασίστ (2.3 ανά αγώνα)
31 κλεψίματα (1 ανά αγώνα)
62 λάθη (2.07 ανά αγώνα)
σε 783 λεπτά (26.1 ανά αγώνα)
Ποσοστά %: Δίποντα 109/200 (54%), Τρίποντα 26/99 (26%), Βολές 92/142 (64%)
Ήταν 14ος σκόρερ του πρωταθλήματος, 8ος στα κερδισμένα φάουλ, 18ος στα κλεψίματα.
Στο Ψυχικό ο Μουράτος βρήκε τις συνθήκες που χρειάζεται κάθε παίκτης αυτής της ηλικίας και αυτού του επιπέδου για να "προετοιμάσει" τον εαυτό του για το επόμενο στάδιο. Μπήκε στη σεζόν σε καλή κατάσταση, δούλεψε και μόνος του στη διάρκεια της περιόδου και δυνάμωσε ακόμη περισσότερο σε σημείο να θεωρείται ένας από τους πιο δυνατούς Ελληνες γκαρντ όχι μόνο στην ηλικία του, αλλά και γενικότερα. Τα φυσικά του προσόντα ήταν άλλωστε αυτά που τον βοήθησαν να ξεχωρίσει από την ηλικία των 13-14 ετών και συνεχίζουν να είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημά του απέναντι σε παίκτες που αγωνίζονται στις ίδιες θέσεις.
Ο Μουράτος δεν είχε όμως καλό αγωνιστικό ρυθμό, πράγμα λογικό από τη στιγμή που δεν είχε παιχνίδια στα πόδια του. Ουσιαστικά οι μοναδικές του "εικόνες" από ανταγωνισμό ήταν η Α' ΕΣΚΑ (Άγιοι Ανάργυροι) και οι διοργανώσεις των εθνικών ομάδων.
Στο Ψυχικό κλήθηκε να βουτήξει στα βαθιά. Του δόθηκε σημαντικός ρόλος, έγινε βασικός και είχε καταλυτική παρουσία σε πολλά σημαντικά παιχνίδια της ομάδας με αποτέλεσμα να νιώσει δυνατός, να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση που ήταν λογικό να έχει χάσει. Έπαιξε τόσο ως σούτινγκ γκαρντ, όσο και ως πόιντ γκαρντ, όμως δεν είναι άσος. Δημιουργικά δεν είναι κακός, είναι όμως ακόμη "άγουρος" για να τρέξει και να ελέγξει μια ομάδα.
Το σημαντικό είναι να αποφασίσει και ο ίδιος σε ποια θέση θέλει να κάνει καριέρα. Αν θέλει να γίνει άσος θα πρέπει να βελτιώσει την τεχνική του, κυρίως το footwork και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί το κορμί του. Σαν σούτινγκ γκαρντ ήταν πιο αποτελεσματικός, αν και το 26% στα τρίποντα και τα μόλις 26 εύστοχα σε 30 αγώνες είναι κακή επίδοση. Το γνωρίζει και ο ίδιος και δουλεύει για να βελτιωθεί σε αυτόν τον τομέα. Για την ακρίβεια, δουλεύει με στόχο να γίνει πιο συνεπής και σταθερός, διότι τον είδαμε να "καθαρίζει" αγώνες με 2/2 τρίποντα, τον είδαμε όμως να έχει και αρκετές κακές βραδιές με πολλά άστοχα σουτ.
Το σημαντικό για τον Μουράτο είναι πως απέκτησε εμπειρίες σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Ήταν δεύτερος σκόρερ της ομάδας του (είχε μόλις έναν πόντο λιγότερο από τον πρώτο Παπανικολάου), έπαιξε πολύ, είχε ελευθερία για να κάνει λάθη και να μάθει από αυτά, ήταν αρκετές φορές καθοριστικός και στο εμπρός μέρος του γηπέδου, αλλά και στην άμυνα όπου ούτως ή άλλως διακρίνεται λόγω σωματοδομής και δύναμης. Έδειξε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε καλό πασέρ, είναι πολύ καλός ριμπάουντερ για το ύψος του και πιο δυνατός από την πλειοψηφία των Ελλήνων παικτών μπάσκετ. Οι άνθρωποι του Ψυχικού θεωρούν πως η συνεργασία του με τον πολύπειρο άσο Θωμά Νίκου τον βοήθησε να αποκτήσει έναν καλύτερο τρόπο σκέψης, έχουν να λένε τα καλύτερα για τον χαρακτήρα του και υποστηρίζουν πως εκτός από καλός συμπαίκτης, ζει και αναπνέει για το μπάσκετ.
Ο Μουράτος κάνει πρωινές προπονήσεις και τώρα θα διεκδικήσει με την U21 του Ψυχικού τον τίτλο στο Final Four της ΕΣΚΑ στο οποίο θα αγωνιστεί κανονικά. Το επόμενο βήμα; Να μπει στην προετοιμασία του Ολυμπιακού και να δείξει πως ξη φετινή σεζόν τον βοήθησε να ανέβει επίπεδο, ώστε να είναι έτοιμος να διεκδικήσει μια θέση στο roster της περιόδου 2017-2018.
Πρώτα βέβαια θα πρέπει οι Πειραιώτες να πάρουν μία απόφαση, καθώς το συμβόλαιο του 19χρονου γκαρντ έχει οψιόν για ακόμα δυο χρόνια. Αν ο Ολυμπιακός την ενεργοποιήσει και τον κρατήσει, ο Μουράτος θα παλέψει για να μείνει στο Λιμάνι. Διαφορετικά θα προσπαθήσει να βρει μια ομάδα στη Stoiximan.gr Basket League που θα του δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του ως ρολίστας σε ένα επίπεδο καλύτερο από εκείνο της Α2. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Ανδρέας Χριστοδούλου που έκανε καλή χρονιά στο Ρέθυμνο, ένα άλλο ο Δημήτρης Σταμάτης της Κύμης, ένα τρίτο ο Αντώνης Κόνιαρης του ΠΑΟΚ.
Ο Μουράτος έδειξε στο Ψυχικό ότι μπορεί να κάνει καριέρα σε καλό επίπεδο και τώρα ψάχνει το επόμενο βήμα έχοντας αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες πριν "πατήσει" τα 20 χρόνια του.