Ο Ολυμπιακός δεν τρέχει: 0 πόντοι στον αιφνιδιασμό σε 80 λεπτά
Το γρήγορο τρανζίσιον βρίσκεται στην αγωνιστική ταυτότητα του Ολυμπιακού, αλλά οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν σκοράρει σε καταστάσεις αιφνιδιασμού στα δύο τελευταία παιχνίδια τους.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας του Ολυμπιακού, η οποία χτίστηκε το καλοκαίρι του 2011 έχοντας συγκεκριμένες αρχές και φιλοσοφία, ήταν και είναι η καλή άμυνα και ακολούθως το γρήγορο τρανζίσιον παιχνίδι, με σκοπό το καλάθι είτε σε πρωτεύοντα, είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Στοιχείο που βρίσκεται εδώ και χρόνια στην αγωνιστική του ταυτότητα, στο dna του, όντας σήμα κατατεθέν του, ένα στυλ μπάσκετ που του ταιριάζει, του... αρέσει, αλλά και που πρεσβεύουν οι Πειραιώτες τα τελευταία χρόνια.
Ο Ολυμπιακός, όμως, κατάφερε στα δύο τελευταία παιχνίδια του (απέναντι σε Μπαρτσελόνα και Άρη) να τα ολοκληρώσει δίχως να πετύχει καλάθι στον αιφνιδιασμό! Σε 80 λεπτά, δεν μπόρεσε να πετύχει πόντο στο τρανζίσιον, κάτι που δεν συνάδει με την φιλοσοφία, την αγωνιστική νοοτροπία, αλλά και με την στόχευση του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Άλλωστε, τόσο ο ίδιος, όσο και οι παίκτες των "ερυθρολεύκων" στο ξεκίνημα της σεζόν, τόνιζαν και επισήμαιναν πως ένας από τους στόχους φέτος είναι να παίξουν ένα περισσότερο γρήγορο (αλλά όχι βιαστικό) μπάσκετ. Άλλωστε, κόντρα στην Χίμκι (σε ένα ματς που επικράτησαν με 92-75) ολοκλήρωσαν το παιχνίδι σκοράροντας 18 πόντους στο fast-break.
Κόντρα στον Άρη, οι "ερυθρόλευκοι" εμφάνισαν σημάδια έλλειψης ενέργειας (δίνοντας δεύτερο σερί εκτός έδρας ματς μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες), τρέχοντας ελάχιστες φορές στο ανοιχτό γήπεδο, αδυνατώντας να ολοκληρώσουν αιφνιδιασμό. Ακόμη όμως και στην Βαρκελώνη (που ήταν πιο ξεκούραστοι), οι Πειραιώτες δεν μπόρεσαν να βρουν ρυθμό, δεν έτρεξαν και δεν κινήθηκαν στο γρήγορο τρανζίσιον, παρά τις καλές άμυνες που έβγαλαν. Επιτέθηκαν κατά κύριο λόγο σε σετ-παιχνίδι και αυτό είναι κάτι που (παραδοσιακά) δεν τους βολεύει.
Με τον Μπράιαν Ρόμπερτς να διανύει... κακό φεγγάρι, με αποτέλεσμα να αναλώνεται σε λάθη και σε θολωμένες αποφάσεις και να μην τρέχει τον Ολυμπιακό στο ανοιχτό γήπεδο, τον Βαγγέλη Μάντζαρη να προσπαθεί να βρει ρυθμό ύστερα από τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε και τον Γιάνις Στρέλνιεκς να μην έχει στο ένστικτο του την ικανότητα-διάθεση για γρήγορο μπάσκετ (είναι σαφώς καλύτερος στο σετ-παιχνίδι, αλλά και σε αυτό το κομμάτι χρειάζεται να βγάλει στο παρκέ τις δημιουργικές αρετές του), ο Ολυμπιακός έχει γίνει στατικός, δείχνοντας να έχει εγκλωβιστεί στο παιχνίδι του μισού γηπέδου.
Πέρα από τους γκαρντ όμως, ακόμη και οι φόργουορντ δεν δείχνουν να έχουν την επιθυμητή ενέργεια για να κινηθούν στο γρήγορο τρανζίσιον. Αποτέλεσμα; Να έχει σημειώνει ο Ολυμπιακός μόλις 51 πόντους στην Βαρκελώνη και 56 στην Θεσσαλονίκη, καθώς πέρα από την φτωχή συγκομιδή του από την περιφέρεια (26.4% με 28/106 τρίποντα στην EuroLeague), απουσιάζουν ξεκάθαρα οι πόντοι στον αιφνιδιασμό.