ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ομπράντοβιτς: "Ο Παναθηναϊκός είναι το κίνητρό μου"

Ομπράντοβιτς: "Ο Παναθηναϊκός είναι το κίνητρό μου"
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει την προετοιμασία του στο Ζλάτιμπορ της Σερβίας και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τονίζει πως χωρίς κίνητρο κανείς δεν μπορεί να παίξει μπάσκετ. Όσο για το ποιο είναι το δικό του κίνητρο; "Ο Παναθηναϊκός".

Ο Σέρβος τεχνικός μίλησε στην εφημερίδα "Πράσινη" για το κίνητρό του ως προπονητής του Παναθηναϊκού, αλλά και για τη νέα ομάδα που "χτίζεται" στο Ζλάτιμπορ.

Επιπλέον, ο "Ζοτς" είχε να πει τα καλύτερα λόγια για τους νέους παίκτες των "πρασίνων", τον Σάτο, τον Βουγιούκα, τον Καϊμακόγλου και τον Μάριτς, τονίζοντας πως είναι πολύ σοβαροί σε αυτό που κάνουν.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη του στην εφημερίδα "Πράσινη" και στους Δημήτρη Κοντό και Γιάννη Κουβόπουλο:

«Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα μου. Όλοι με ρωτούν όταν σταματήσω να δουλεύω, που θα πάω να ζήσω. Ο.Κ., όλοι ξέρουν την αγάπη μου για το Βελιγράδι. Όμως, πλέον, όποτε γυρνάω από τη Σερβία στην Αθήνα, νιώθω ότι έρχομαι σπίτι μου. Είναι πολύ απλά. Αυτό είναι το συναίσθημά μου. Αν πω κάτι διαφορετικό, θα είναι ψέματα. Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα μου και οι άνθρωποί μου, η οικογένεια μου. Είμαι πολύ ευτυχισμένος εδώ. Θα δουλέψω και θα δώσω ό,τι έχω μέσα μου, την ψυχή μου, για να συνεχίσω να βλέπω τον Παναθηναϊκό ψηλά, όπως τα προηγούμενα 11χρόνια.» είπε αρχικά ο «Ζοτς»


Κόουτς σήμερα το πρωί το πρώτο φιλικό της ομάδας. Τι περιμένετε από τους παίκτες σας;
«Όπως σε κάθε ξεκίνημα έτσι κι αυτήν τη φορά στα πρώτα φιλικά περιμένω πολλά λάθη και πολλά άσχημα πράγματα (γέλια). Άλλωστε, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οι παίκτες μου δουλεύουν πάρα πολύ καλά, τόσο στο μπάσκετ όσο και στον τομέα της φυσικής κατάστασης με τον Σάββα. Έχουμε την εμπειρία και ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να γίνει. Ξέρουμε τι να περιμένουμε. Μπορεί στην προπόνηση να πηγαίνουν όλα καλά, αλλά είμαστε σε περίοδο προετοιμασίας και γι’ αυτό γίνονται και τα φιλικά παιχνίδια.»


Είναι ματς που βοηθούν στο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα;
«Θα δούμε ποια είναι τα προβλήματά μας και τι πρέπει να αλλάξουμε. Και φυσικά, για να βάλουμε στο κλίμα τους τέσσερις καινούργιους παίκτες. Να καταλάβουν τη φιλοσοφία μας. Είναι κάτι που για να γίνει σωστά θέλει τον χρόνο του.»


Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από τους νέους παίκτες που ήρθαν στην ομάδα;
«Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σαν πρώτη εντύπωση από τους παίκτες είναι ότι δουλεύουν πάρα πολύ σοβαρά. Ο Σάτο είναι μαζί μας από την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας στην Αθήνα, οι Βουγιούκας, Καϊμακόγλου και Μάριτς ξεκίνησαν εδώ τις προπονήσεις είναι πολύ σοβαροί. Μιλάω κάθε μέρα μαζί τους κι εγώ και οι συνεργάτες μου για να τους εξηγήσουμε τα πάντα γύρω από τη λειτουργία της ομάδας. Υπάρχουν πάρα πολλές μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να τους εξηγήσουμε γύρω από τη στρατηγική μας και νομίζω ότι μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να τους κάνουμε να αισθανθούν οικεία και ελεύθεροι να ρωτήσουν οτιδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό. Το σίγουρο είναι ότι οι πρώτες εντυπώσεις και για τους τέσσερις είναι πολύ καλές.»

Το κλίμα της ομάδας είναι κάτι που θα μπορέσει να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν γρηγορότερα;
«Πάντα εσείς μιλάτε για τους νέους παίκτες. Κάτι που αναφέρω κι εγώ. Αλλά δεν είναι νέοι παίκτες. Είναι παίκτες του Παναθηναϊκού. Όλοι είναι ίδιοι πλέον. Περιμένω από τον Διαμαντίδη, τον Τσαρτσαρή, τον Φώτση, τον Μάικ και τα υπόλοιπα παιδιά που είναι εδώ χρόνια να τους βοηθήσουν να μπουν πιο γρήγορα στο κλίμα. Όλοι αυτοί που είναι εδώ από τα προηγούμενα χρόνια ξέρουν τη φιλοσοφία μας και πρέπει να τους βοηθήσουν. Από τη στιγμή που είναι εδώ πάντως, είναι όλοι ίδιοι.»


Ως προπονητή τι είναι αυτό που μπορεί να σας «τρελάνει» σε έναν παίκτη, να σας κάνει έξαλλο;
«Όταν δεν μου αρέσει κάτι στους παίκτες μου, που κάνουν στον αγώνα ή στην προπόνηση, το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να τους το πω. Να μιλήσω απευθείας μαζί τους. Ξέρετε την άποψη μου, την έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν και την ξαναλέω και τώρα. Χωρίς κίνητρο και χωρίς συγκέντρωση δεν μπορείς να παίξεις μπάσκετ. Δεν θέλω να βλέπω κάποιον να έρχεται για προπόνηση και να μην έχει όρεξη και κίνητρο να δουλέψει. Αν το δω αυτό τρελαίνομαι. Για εμένα είναι καλύτερο αν δεν νιώθει κάποιος καλά μια μέρα, για τον οποιοδήποτε λόγο, και το έχω πει στους παίκτες μου, να μου το πει και να μη κάνει προπόνηση. Δεν θέλω όμως ο παίκτης που δεν νιώθει καλά να κάνει προπόνηση και να επηρεάζει και την υπόλοιπη ομάδα.»


Τελικά η λέξη «κίνητρο» είναι τι μυστικό της επιτυχίας όλα αυτά τα χρόνια για εσάς και την ομάδα;
«Δεν νομίζω ότι πλέον υπάρχουν μυστικά για το πώς θα φτάσει κάποιος στο υψηλότερο επίπεδο και θα διατηρηθεί εκεί. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι ότι το «κλειδί» είναι το κίνητρο. Να έχουμε κίνητρο σε κάθε προπόνηση, σε κάθε αγώνα. Κάθε χρόνο με ρωτάνε ποιο είναι το κίνητρό μου για να παίρνω τίτλους κ.λπ… Το κίνητρό μου είναι ένα. Είμαι εδώ, στον Παναθηναϊκό και είμαι ευτυχισμένος. Στην προπόνηση με βλέπετε πώς είμαι. Τα δίνω όλα. Αν μία μέρα δω τον εαυτό μου ότι δεν αισθάνεται πλέον το ίδιο, θα σταματήσω. Αυτό που κάνω 20χρόνια σαν προπονητής, το κάνω και τώρα. Ξεκουράζομαι πριν από την προπόνηση κι όταν έρθει η ώρα για δουλειά είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος για να κάνω σωστά αυτό που πρέπει»


Ακόμη όμως εσείς είστε πολύ νέος για τέτοιες σκέψεις;
«Για κάποιους μπορεί να είμαι νέος, αλλά για τον εαυτό μου μπορεί να είμαι γέρος (χαμογελά). Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Νιώθω καλά και οι παίκτες μου με κάνουν να νιώθω ακόμα καλύτερα. Η δουλειά μου με κάνει να αισθάνομαι καλά. Είμαι πολύ τυχερός άνθρωπος γιατί έχω τη δυνατότητα να κάνω αυτό που μου αρέσει. Αυτό που αγαπώ. Είναι μεγάλο προνόμιο αυτό.»

Τόσα χρόνια για να διατηρήσετε το κλίμα και τη φιλοσοφίας σας στον Παναθηναϊκό διαλέγετε τους παίκτες με βασικό κριτήριο τον χαρακτήρα τους;
«Μας ενδιαφέρει ειλικρινά να παίρνουμε παίκτες που δεν είναι μόνο καλοί αθλητές, αλλά καλοί άνθρωποι. Καλοί χαρακτήρες. Κάθε χρόνο πριν υπογράψουμε κάποιον παίκτη ξέρουμε τα πάντα γι’ αυτόν. Δεν θα επιτρέψω ποτέ σε κανέναν να καταστρέψει το κλίμα που υπάρχει στον Παναθηναϊκό. Δεν με νοιάζουν τα «ονόματα». Αν δω ότι κάποιος δημιουργεί οποιαδήποτε πρόβλημα στην ομάδα υπάρχουν πολλοί τρόποι να το σταματήσω. Ο πρώτος είναι να του μιλήσω πρόσωπο με πρόσωπο και νομίζω ότι είναι και ο καλύτερος. Και φυσικά είναι πολύ σημαντικό για εμάς να διατηρούμε αυτήν τη χημεία που υπάρχει.»

Για τους νέους κανονισμούς…
«Στο Τρεβίζο συζητήσαμε με τους υπόλοιπους προπονητές και με τους διαιτητές τα κριτήρια που θα ισχύσουν τη χρονιά που ξεκινάει. Για συγκεκριμένα θέματα, αλλά φυσικά και για τους νέους κανονισμούς. Για την απόσταση του τριπόντου, που θα είναι μισό μέτρο πιο μακριά, για τις αλλαγές στο inside game, που δεν είναι ιδιαίτερες, αλλά και κάτι πολύ σημαντικό για εμάς τους προπονητές. Το ότι στα δύο τελευταία λεπτά των αγώνων η επαναφορά της μπάλας δεν θα γίνεται από το κέντρο, αλλά πιο κοντά στο καλάθι κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί έχουμε περισσότερες επιλογές στο παιχνίδι μας. Ενώ μία ακόμα σημαντική αλλαγή που συζητήθηκε είναι για τη μικρή περιοχή που υπάρχει στη ρακέτα και αφορά στο επιθετικό φάουλ. Τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά φέτος απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Αυτές είναι οι αλλαγές και μ’ αυτές συνεχίζουμε. Δεν υπάρχει το περιθώριο των συζητήσεων. Είναι ή δεν είναι σωστές. Έτσι είναι πλέον τα πράγματα και θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Οι κανόνες είναι για τα φάουλ. Στην προπόνηση σταματάω συνέχεια το παιχνίδι όταν βλέπω να γίνονται συνέχεια φάουλ. Τα φάουλ δεν είναι άμυνα. Είναι κάτι άλλο. Απ’ όλες τις αλλαγές αυτό που περιμένω σαν προπονητής είναι να δω τις ομάδες να παίζουν πολλή ζώνη, από τη στιγμή που το τρίποντο πάει πιο μακριά.»

Για το πώς θέλει να δει τους παίκτες του να παίζουν την νέα χρονιά…
«Ένα από τα βασικά στοιχεία που θέλουμε να καλυτερέψουμε φέτος στο παιχνίδι μας είναι το αμυντικό, αλλά και το επιθετικό ριμπάουντ. Και αυτό προσπαθούμε από το ξεκίνημα να τονίσουμε στους παίκτες μας. Έτσι πρέπει να παίξει φέτος ο Παναθηναϊκός. Να ελέγχουμε το ριμπάουντ και να τρέχουμε. Αυτή είναι η πρώτη μας επιλογή κι αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Έχουμε την ποιότητα για να το κάνουμε. Έχουμε 16 παίκτες και όλοι πρέπει να καταλάβουν τις δυνατότητες της ομάδας. Να παίζουμε επιθετική άμυνα, να ελέγχουμε τα ριμπάουντ, να τρέχουμε και να παίζουμε έξυπνα. Για να μπορέσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες θα πρέπει να ξέρουμε όλους τους τρόπους για να κερδίζουμε τα παιχνίδια. Είτε βάζουμε 100πόντους, είτε βάζουμε 70. Δικός μας στόχος είναι να βάζουμε πολλούς πόντους. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να παίζουμε επιθετική άμυνα, να παίρνουμε τα ριμπάουντ.»

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ