ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός των τίτλων

Παναθηναϊκός των τίτλων

Ο Παναθηναϊκός μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η πλέον επιτυχημένη ομάδα της δεκαετίας που μας πέρασε αφού από το 2000 και μέχρι το τέλος του 2010 οι τίτλοι που έχει... χάσει είναι μετρημένοι στα δάκτυλα!

Καθίστε αναπαυτικά και σκεφτείτε... Από το 2000 και το τρόπαιο στην Θεσσαλονίκη, ακολούθησαν άλλοι τρεις ευρωπαϊκοί τίτλοι... Σύνολο 4 στους 11 που θα μπορούσε να είχε κατακτήσει.

Στην Ελλάδα έχει 10/11 πρωταθλήματα και 6/11 Κύπελλα Ελλάδος. Σύνολο από το 2000 και ως το 2010, 20 τίτλους σε 33 διοργανώσεις όπου αγωνίστηκε. Έναν αριθμό που μπορεί να συναγωνιστεί μόνο η Μακάμπι και η ΤΣΣΚΑ...

Κοινό στοιχείο σε όλα αυτά τα χρόνια το οικογενειακό κλίμα, που ξεκινάει από την ηγεσία και την κεφαλή όπου βρίσκεται σταθερά η οικογένεια Γιαννακόπουλου, με τους Παύλο, Θανάση και Κώστα να έχουν βάλει πολλές φορές το χέρι στην τσέπη για να χτίσουν αυτή την αυτοκρατορία. Σε επιλογές βέβαια, πάντα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που μαζί με τον Δημήτρη Ιτούδη και την πλειοψηφία του τεχνικού τιμ, βρίσκεται στο ίδιο πόστο όλα αυτά τα χρόνια, κάνοντας την διαφορά.

Όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που άλλαζε ουσιαστικά πλην των προσώπων στην ομάδα του Παναθηναϊκού ήταν η... φανέλα της ομάδας, στην οποία προσθέτονταν ανά τακτά διαστήματα, ένα ακόμα... αστεράκι!

2000... Η αρχή

Η αρχή των τίτλων ήρθε από την Θεσσαλονίκη. Ο Παναθηναϊκός τέσσερα χρόνια μετά το Παρίσι βρίσκεται σχετικά εύκολα στο Final Four της Πυλαίας αφού η Μπουντούσνοστ στα προημιτελικά απλά καταφέρνει να τον κερδίσει στην έδρα της, αλλά δεν τον απειλεί στην Αθήνα.

Στην Θεσσαλονίκη, στον ημιτελικό του Final Four αντιμετωπίζει την Εφές και το τελικό 81-71 τον στέλνει στον μεγάλο τελικό της 20ης Απριλίου, όπου με περίπου 6.000 οπαδούς στο πλευρό του θα κερδίσει την Μακάμπι με 73-67

Στην Ελλάδα, στον τελικό συναντά τον ΠΑΟΚ που τον κερδίζει με sweep για να κάνει το double...

Την ομάδα αποτελούσαν οι : Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Κόχ, Ρότζερς, Φώτσης, Τζεντίλε, Μποντίρογκα, Μπουντούρης, Ρέμπρατσα, Μπέρκ, Κάτας, Καράγκουτης, Μάγλος, Γλυνιαδάκης.

2001... Ένα αλλά επί του... Ολυμπιακού (μέρος πρώτον)

Μπορεί στην Ευρώπη και στο Κύπελλο Ελλάδος να μην κατάφερε να κάνει την διαφορά, αλλά η χρονιά για τον Παναθηναϊκό, πάντα θεωρείται επιτυχημένη όταν υπάρχει τίτλος επί του Ολυμπιακού και αυτό συνέβη το 2001 στους τελικούς που έληξαν με νικητές τους πράσινους με 3-2. (83-70, 84-88, 73-57, 74-80, 79-63).

Την ομάδα αποτελούσαν οι : Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Κόχ, Ρότζερς, Φώτσης, Τζεντίλε, Μποντιρόγκα, Μίντλετον, Ρέμπρατσα, Μπέρκ, Ροδοστόγλου, Μπαλογιάννης, Γλυνιαδάκης, Κάτας.

2002... Το έπος της Μπολόνια

Το Πάσχα του 2002 είχε μόνο χαρές για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού που είδαν την ομάδα τους να κατακτά το πιο αντρίκειο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που είχε κατακτήσει ποτέ. Μέσα στην Μπολόνια και κόντρα στην ουσιαστικά και τυπικά γηπεδούχο ομάδα.

Στις 5 Μαϊου ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει με 89-83 την Κίντερ με τους Λάζαρο Παπαδόπουλο και Ιμπραήμ Κουτλουάι να κάνουν μεγάλη εμφάνιση και να πικραίνουν τους Ιταλούς γηπεδούχους.

2003... Νταμπλ με κιτρινόμαυρους

Το ρόστερ του Παναθηναϊκού σιγά σιγά αλλάζει και νέα παιδιά προσθέτονται δίπλα στους πιο παλιούς... Το μόνο που παραμένει ίδιο είναι οι... τίτλοι. Η αρχή θα γίνει στην Λάρισα στο Final Four του Κυπέλλου, όπου με 22 πόντους του Φραγκίσκου Αλβέρτη ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει με 81-76 τον Άρη.

Στο πρωτάθλημα, η ΑΕΚ απλά ισοφαρίζει σε 1-1 την σειρά των τελικών, μέχρι ο Αλβέρτης να... μιλήσει και στα Λιόσια στο 81-80 που έδωσε στον παναθηναϊκό τον τίτλο.

Την ομάδα αποτελούσαν οι: Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Παπαδόπουλος, Λάκοβιτς, Φώτσης, Μπαλογιάννης, Κουτλουάι, Μίντλετον, Τσαρτσαρής, Ζούζα, Μακ Ντόναλντ, Μπιούφορντ, Βιδάλης.

2004... Το πιο εύκολο

Ο Παναθηναϊκός δεν καταφέρνει να επανέλθει στις ευρωπαϊκές διακρίσεις, αλλά στο πρωτάθλημα κατακτά τον πιο εύκολο τίτλο του. Αποκλείει στην πρώτη φάση τον Ολυμπιακό με 2-0, στη συνέχεια τον Ηρακλή με 2-1 και το Μαρούσι βλέπει και αυτό τους πράσινους να κάνουν το sweep και να κατακτούν τον τίτλο...

Την ομάδα αποτελούσαν οι: Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Παπανικολάου, Λάκοβιτς, Μπατίστ, Μασλαρινός, Χατζηβρέττας, Μίντλετον, Τσαρτσαρής, Γκαγκαλούδης, Μακ Ντόναλντ, Σάκοτα, Κούβαρης, Τζόουνς.

2005... Η αρχή των σερί νταμπλ

Στο Final Four της Μόσχας η τρίτη θέση σίγουρα δεν είναι αποτυχία για τον Παναθηναϊκό που στην Ελλάδα τα κατακτάει όλα. Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος νικάει με 72-68 τον Άρη στο Λίντο (Ηράκλειο) και ενώ έχανε στο παιχνίδι με 17 πόντους λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Στο πρωτάθλημα, κόντρα στην ΑΕΚ δεν έχει πρόβλημα, κερδίζει με 3-1 στον τελικό και ουσιαστικά περισσότερο δυσκολεύεται στα ημιτελικά όπου ο Πανιώνιος τον υποχρεώνει σε πέμπτο παιχνίδι.

Την ομάδα αποτελούσαν οι: Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Παπανικολάου, Λάκοβιτς, Μπατίστ, Φέμερλινγκ, Χατζηβρέττας, Μίντλετον, Μπάξτερ, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Σκεπάνοβιτς, Κουτλουάι, Σάκοτα, Ξανθόπουλος.

2006... Repeat!

Όταν στο ελληνικό πρωτάθλημα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του είχε το εκπληκτικό... 32-2 ρεκόρ. Στον τελικό μάλιστα το sweep επί του Ολυμπιακού έγινε με πολύ εύκολο τρόπο, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί ο τελικός στο Κύπελλο Ελλάδος με αντίπαλο το Μαρούσι και το τελικό 68-57 που μάλλον ήταν το πιο δύσκολο παιχνίδι εντός συνόρων για τον Παναθηναϊκό.

Την ομάδα αποτελούσαν οι: Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Παπανικολάου, Λάκοβιτς, Μπατίστ, Φέμερλινγκ, Χατζηβρέττας, Σπανούλης, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Σκεπάνοβιτς, Τομάσεβιτς, Σάκοτα, Χάντερ.

2007... Όλα στο σπίτι του

Το πρώτο triple crown για τον Παναθηναϊκό ήταν γεγονός... Οι πράσινοι ξεκινούν την σεζόν εντυπωσιακά και παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2006 έχουν σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ τους. Στο Κύπελλο ο τελικός είναι εύκολη υπόθεση κόντρα στον ΑΓΟΡ που έχει κάνει την υπέρβαση να φτάσει μέχρι το ΟΑΚΑ. Το τελικό 87-48 το αποδεικνύει...

Το μεγάλο ραντεβού για τον Παναθηναϊκό ήταν φυσικά στο ΟΑΚΑ το τριήμερο 4-6 Μαϊου. Στον ημιτελικό κόντρα στην Ταού, ο Παναθηναϊκός δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα κερδίζοντας με 67-53. Ο τελικός είναι μία πραγματική διαφήμιση του μπάσκετ και με κορυφαίο τον Δημήτρη Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός κερδίζει με 93-91 και κατακτά το τέταρτο ευρωπαϊκό του αστέρι.

Ο πράσινος θρίαμβος ολοκληρώνεται και πάλι στο ΟΑΚΑ με την κατάκτηση του πρωταθλήματος κόντρα στον Ολυμπιακό με 3-2 νίκες και συναρπαστικά παιχνίδια που κρίθηκαν στον πόντο τόσο στο ΣΕΦ στον δεύτερο τελικό όσο και στο ΟΑΚΑ στον τρίτο.

Την ομάδα αποτελούσαν οι: Αλβέρτης, Ντελκ, Παπανικολάου, Μπετσίροβιτς, Μπατίστ, Σισκάουσκας, Χατζηβρέττας, Ντικούδης, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Σάκοτα, Τομάσεβιτς, Βούγιανιτς, Ξανθόπουλος, Γιαφτόκας.

2008... Τελικοί με πράσινο νικητή και ερυθρόλευκο χαμένο

Σε μία δύσκολη χρονιά με αρκετούς τραυματισμούς ο Παναθηναϊκός δείχνει χαρακτήρα στην Ελλάδα και καταφέρνει να κάνει και πάλι το νταμπλ κερδίζοντας στους τελικούς τον Ολυμπιακό.

Στο Κύπελλο, ο Κώστας Τσαρτσαρής είναι ο MVP των πρασίνων στο 81-79, ενώ στο πρωτάθλημα οι πράσινοι κερδίζουν σχετικά εύκολα με 3-2 και πάλι τους "ερυθρόλευκους".

Την ομάδα αποτελούσαν οι: Αλβέρτης, Περπέρογλου, Σπανούλης, Μπετσίροβις, Μπατίστ, Ζίζιτς, Χατζηβρέττας, Ντικούδης, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Ουίνστον, Τομάσεβιτς, Ταταρούνης, Γιασικεβίτσιους.

2009... Πράσινη έκσταση

Αυτό που είχαν να λένε όλοι για τα ευρωπαϊκά του Παναθηναϊκού είναι πως κατακτούσε ευρωπαϊκή κούπα μόνο όταν έλειπε ο Ολυμπιακός... Ε και αυτός ο μύθος καταρρίφθηκε στο Βερολίνο, όπου ο Παναθηναϊκός κερδίζει στον ημιτελικό τον Ολυμπιακό με 84-82 και στον τελικό τον περιμένει και πάλι η ΤΣΣΚΑ...

Το σουτ του Σισκάουσκας στην εκπνοή ενός αγώνα όπου οι διαιτητές (κυρίως ο Αρτεάγκα) έκαναν ότι μπορούσαν για να κρατήσουν τους Ρώσους στο παιχνίδι, δεν βρίσκει στόχο και ο Παναθηναϊκός με το τελικό 73-71 κατακτά το πέμπτο του Ευρωπαϊκό.

Δύο μήνες νωρίτερα είχε πανηγυρίσει την 12η κούπα του στο Κύπελλο Ελλάδος, επικρατώντας με 80-70 του Ολυμπιακού στο Ελληνικό για να ολοκληρωθεί ο θρίαμβος στον τελικό του πρωταθλήματος.

Ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα έδρας αλλά μόλις για ένα ματς... Στον πρώτο, κιόλας, τελικό ο Παναθηναϊκός «έσπασε» την έδρα των «ερυθρόλευκων» και επικράτησε μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 69-67 και ανέκτησε το πλεονέκτημα. Το 2-0 έγινε με τυπικές και…εντυπωσιακές διαδικασίες (91-64), ο Ολυμπιακός μείωσε σε 2-1(74-70) και μέσα στο κατάμεστο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων «γράφτηκε» το 3-1 και το 94-81 με τον Παναθηναϊκός να πανηγυρίζει το 30 πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Την ομάδα αποτελούσαν οι: Αλβέρτης, Κέτσμαν, Σπανούλης, Περπέρογλου, Μπατίστ, Φώτσης, Χατζηβρέττας, Νίκολας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Πέκοβιτς, Σάκοτα, Βεργίνης, Σερμαντίνι, Γιασικεβίτσιους

2010... Ένα αλλά επί του... Ολυμπιακού (μέρος δεύτερον)

Με μία πολύ κακή χρονιά στην Ευρώπη και έναν χαμένο τελικό στο Κύπελλο Ελλάδος, το μόνο που μένει για τον Παναθηναϊκό είναι το πρωτάθλημα και αυτό το κατακτά με επεισοδιακό τρόπο και μέσα στο ΣΕΦ, σε έναν αγώνα όπου δεν τελείωσε ποτέ λόγω επεισοδίων.

Την ομάδα αποτελούσαν οι: Τέπιτς, Σπανούλης, Περπέρογλου, Μπατίστ, Φώτσης, Nίκολας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Πέκοβιτς, Καλάθης, Σερμαντίνι, Βεργίνης, Μπόγρης, Γιασικεβίτσιους, Γκόλεματς, Χέισλιπ.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ