Πεδουλάκης: Τι έκανε στην πρώτη του θητεία στον Παναθηναϊκό;
Ο Αργύρης Πεδουλάκης επέστρεψε στον πάγκο του Παναθηναϊκού, με το Sport24.gr να θυμίζει όσα έγιναν στην πρώτη θητεία του έμπειρου τεχνικού στον "πράσινο" πάγκο.
Οι στιγμές που ακολούθησαν την ανακοίνωση της απόλυσης του Σάσα Τζόρτζεβιτς κατέστησαν άμεσα σαφές πως ο βασικός υποψήφιος για τη διάδοχη κατάσταση ήταν ο Αργύρης Πεδουλάκης. Κι έτσι έγινε αφού το μεσημέρι της Τετάρτης (20/4) επισημοποιήθηκε η επιστροφή του έμπειρου τεχνικού για το υπόλοιπο της φετινής αγωνιστικής περιόδου, ήτοι για τα playoffs της Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Η συμφωνία των δύο πλευρών αφορά το επόμενο δίμηνο, κι όχι τη νέα χρονιά, κάτι που σημαίνει πως το καλοκαίρι ενδεχομένως το "τριφύλλι" να ψάξει εκ νέου για προπονητή. Επειδή όμως αυτό είναι μακριά, το μείζον είναι να θυμηθούμε τι έγινε στην πρώτη θητεία του Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο του Παναθηναϊκού.
Μιλάμε άλλωστε για τον άνθρωπο που ανέλαβε την πιο δύσκολη αποστολή στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας. Αυτή τη διαδοχής του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του "χτισίματος" της ομάδας από το "μηδέν" ουσιαστικά αφού το καλοκαίρι του 2012 μόλις δύο παίκτες συνέχισαν στο ρόστερ. Οι Δημήτρης Διαμαντίδης και Κώστας Τσαρτσαρής. Πορεύτηκε με αυτούς τους δύο ως βάση σε μια χρονιά απόλυτα επιτυχημένη, που όμως ξεκίνησε με τις (φυσιολογικές) δυσκολίες. Περισσότερο σε ό,τι αφορά την επάνδρωση της ομάδας, αφού ο προϋπολογισμός δεν ήταν εφάμιλλος των περασμένων ετών, την ώρα που στην αγορά υπήρχαν ελάχιστοι (μετρημένοι στα χέρια) διαθέσιμοι διεθνείς παίκτες.
Η μεταγραφική αρχή έγινε με τους Ντέργουιν Κίτσεν, Άντι Πάνκο, Γιόνας Ματσιούλις, Ρόκο Λένι Ούκιτς, Χίλτον Άρμστρονγκ, Μάικ Μπράμο, Στεφάν Λάσμε, Βασίλη Ξανθόπουλο, Χάρη Γιαννόπουλο, Γάιο Σκορδίλη, Σοφοκλή Σχορτσανίτη, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Γιώργο Διαμαντάκο. Ποιοι συνέχισαν; Περίπου οι μισοί εξ αυτών, αφού οι ξένοι δεν μπόρεσαν να δικαιώσουν τις προσδοκίες. Οι Χίλτον Άρμστρονγκ και Ντέργουιν Κίτσεν έφυγαν κακήν κακώς από την ομάδα, την ώρα που ο Άντι Πάνκο αποδείχθηκε χρήσιμος όσο κανείς άλλος. Όχι γιατί έκανε παπάδες στο παρκέ, αλλά γιατί ήταν ο παίκτης που παραχωρήθηκε στην Ουνικάχα Μάλαγα σε αντάλλαγμα για τον Τζέιμς Γκιστ. Τον παίκτη που χαρακτήρισε όσο κανείς άλλος (παρέα με τον Στεφάν Λάσμε) το παιχνίδι του "τριφυλλιού" για τη διετία που ακολούθησε. Στη διάρκεια της χρονιάς έφτασαν επίσης στο ΟΑΚΑ οι Μάρκους Μπανκς, Τζέισον Καπόνο, Ραμέλ Κάρι και Αρ Τι Γκουίν, με τους δύο τελευταίους να ολοκληρώνουν τη χρονιά.
Μέσα σε όλα βέβαια, συνδυάστηκε η πολύ καλή -τηρουμένων των αναλογιών- πορεία στην Ευρώπη. Το "τριφύλλι" έφτασε μέχρι τους "8" της διοργάνωσης, αντιμετωπίζοντας με μειονέκτημα έδρας την Μπαρτσελόνα, που έμοιαζε άτρωτη. Έμοιαζε, αλλά δεν ήταν. Οι "πράσινοι" κάνουν το "μπρέικ" χάρη στο τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη λίγο πριν το τέλος του Game 2, ισοφαρίζουν τη σειρά και πηγαίνουν τη σειρά στο ΟΑΚΑ, όπου χρειάζονται δύο νίκες για την πρόκριση στο Final Four. Δεν θα τα καταφέρουν βέβαια αφού οι "μπλαουγκράνα" κερδίζουν το τέταρτο παιχνίδι της σειράς, για να πάρουν εν τέλει εκείνοι το εισιτήριο για το Λονδίνο.
ΤΑ MIND GAMES ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ
Το μεγαλύτερο τεστ, που πέρασε με απόλυτη επιτυχία, αφορούσε τους τελικούς του 2013. Ο Ολυμπιακός είχε εξαιρετικό μομέντουμ, την ψυχολογία με το μέρος του, ενώ προερχόταν από τη δεύτερη σερί κατάκτηση της Euroleague. Οι "πράσινοι" όμως βρέθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση. Αν και αντιμετώπιζαν τον "αιώνιο" αντίπαλο έχοντας το μειονέκτημα της έδρας, πήραν τον τίτλο με "σκούπα", επιστρέφοντας στην κορυφή της Ελλάδας, μετά από διάλειμμα ενός έτους.
Τότε ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε από το στόμα του Αργύρη Πεδουλάκη η περιβόητη φράση περί των "mind games". Τη χρησιμοποίησε για να περιγράψει τη στάση των "ερυθρολεύκων" να προσπαθήσουν να επηρεάσουν το μυαλό των παικτών του, με διάφορους τρόπους. "Ο Παναθηναϊκός ρισκάρει το περιφερειακό σουτ κάποιων παικτών", είχε πει ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη διάρκεια των τελικών, για να έρθει η απάντηση από την πλευρά του προπονητή του "τριφυλλιού": "Στοχεύουμε σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα στην άμυνά μας. Είναι πολλές οι ώρες που έχουμε περάσει για να βρούμε τον τρόπο να περιορίσουμε τον Βασίλη Σπανούλη".
ΤΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ
Ο Παναθηναϊκός επί των ημερών του έγινε γνωστός σε όλη την Ευρώπη για την ικανότητά του στο πίσω μέρος του παρκέ και το στοχευμένο παιχνίδι στην επίθεση. Οι "πράσινοι" παρουσίασαν ένα σύνολο που ξεκινούσε τα πάντα από την άμυνα, με παίκτες που μπορούσαν να μαρκάρουν σε περισσότερες από μία θέσεις, την ώρα που κι ο ίδιος έβαζε το κατάλληλο "αλατοπίπερο" με την τακτική του ευχέρεια.
Για παράδειγμα, είδαμε τον Τζέιμς Γκιστ να βγαίνει προς τα έξω και να επιφορτίζεται με το μαρκάρισμα του Βασίλη Σπανούλη. Ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ άρχισε να μαρκάρει -στα λεγόμενα "μεγάλα παιχνίδια"- τον καλύτερο περιφερειακό της αντίπαλης ομάδας, παρουσιάζοντας κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχαμε δει ως τότε. Μαζί με τον Στεφάν Λάσμε δημιούργησαν άλλωστε το καλύτερο αμυντικό δίδυμο ψηλών στην Ευρώπη, ανεβάζοντας κατακόρυφα τα επίπεδα ενέργειας του "τριφυλλιού". Με αυτό ως άρμα μάχης άλλωστε, ο Παναθηναϊκός έκανε πολύ καλή πορεία στην Euroleague την πρώτη του χρονιά στην ομάδα, ενώ κατέκτησε τρεις τίτλους, στο διάστημα παρουσίας του στον πάγκο.
Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ
Στη δεύτερη χρονιά του στον Παναθηναϊκό, οι "πράσινοι" δεν ξεκινούν καλά. Κάτι το σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού του Ρόκο Λένι Ούκιτς, κάτι η αδυναμία των Νίκου Παππά και Βλάντο Γιάνκοβιτς να πάρουν σημαντικό χρόνο συμμετοχής, δημιουργούν σταδιακά αρνητικό κλίμα γύρω από τον "Άρτζι". Ώσπου έρχεται η εντός έδρας ήττα από τη Λαμποράλ Κούτσα στο Top 16 για να ακολουθήσει η απομάκρυνσή του από τη θέση του πρώτου προπονητή. Παραμονές του All Star Game, στο οποίο θα κοούτσαρε την ελληνική ομάδα, ο "Άρτζι" μαθαίνει τα άσχημα μαντάτα και την τελευταία στιγμή δεν μπαίνει στο αεροπλάνο με προορισμό το Ηράκλειο, όπου θα διεξαγόταν η γιορτή του ελληνικού μπάσκετ.
Ήταν 8 Μαρτίου 2014 όταν οι "πράσινοι" ανακοίνωναν την αποδέσμευση του προπονητή τους, με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να αναλαμβάνει τις τύχες της ομάδας για το διάστημα που ακολούθησε. Δύο χρόνια και κάτι αργότερα, ήρθε η πρόσληψη και η επιστροφή σε γνώριμα λημέρια, με στόχο να κατακτήσει τον δεύτερο τίτλο της ιστορίας του.