Τι είδαμε από τον Παναθηναϊκό κόντρα στους Zhejiang Lions
Ο Παναθηναϊκός επικράτησε άνετα των Zhejiang Lions (64-83), με το Sport24.gr να σχολιάζει την εικόνα του στο πρώτο φιλικό επί κινεζικού εδάφους. Τι έκαναν οι μεταγραφές και όσα δοκίμασε ο Σάσα Τζόρτζεβιτς.
Πριν πάμε στο κυρίως πιάτο είναι σημαντικό να τονίσουμε κάτι σημαντικό: είναι δύσκολο να κριθεί ο Παναθηναϊκός από ένα φιλικό παιχνίδι, ειδικά από τη στιγμή που αυτό δόθηκε στην Κίνα, μετά από ένα πολύ κουραστικό ταξίδι. Σε αυτό προσθέστε το γεγονός πως οι "πράσινοι" δεν βρίσκονται όλοι μαζί ούτε μια εβδομάδα.
Με αυτό ως παρονομαστή, το Sport24.gr αναλύει την εικόνα των πέντε μεταγραφικών αποκτημάτων του Παναθηναϊκού, στο πρώτο φιλικό παιχνίδι επί κινεζικού εδάφους με αντίπαλο τους Zhejiang Lions (64-83). Τι έκαναν οι νεοαποκτηθέντες παίκτες, ποια τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σημεία τους, ο εναλλακτικός τρόπος αξιοποίησης του Τζέιμς Φελντέιν και το μεγάλο πλεονέκτημα του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα έναντι του προκατόχου του, Εστέμπαν Μπατίστα.
ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ
Από εκεί και πέρα, το μείζον είναι να ταιριάξει με τους νεοφερμένους σέντερ της ομάδας. Κάτι που θα δούμε προϊόντος του χρόνου, αφού οι "πράσινοι" έχουν κάνει μονοψήφιο αριθμό προπονήσεων μετά την ενσωμάτωση των τελευταίων διεθνών στην προετοιμασία.
ΤΖΕΪΜΣ ΦΕΛΝΤΕΪΝ
Όσον αφορά την παρουσία του στην άμυνα, δεν μπορεί να κριθεί με επάρκεια. Το επίπεδο των αντίπαλων γκαρντ (πλην του Τζέρεμι Πάργκο) είναι πολύ χαμηλό άλλωστε, ενώ η έλλειψη ενέργειας ήταν εμφανής και σε αυτόν. Λογικό κι επόμενο.
ΣΑΣΑ ΠΑΒΛΟΒΙΤΣ
Είναι αργός στα πόδια για να παίξει απέναντι σε πιο χαμηλά τριάρια, αλλά η συνέχεια που δείχνει στο κομμάτι της εκτέλεσης είναι σίγουρα στα "συν" του. Με αυτόν άλλωστε στις γωνίες, δημιουργείται (ως επακόλουθο) περισσότερος χώρος δράσης στον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα -για τον οποίο πάντως θα τα πούμε παρακάτω. Μπορεί να αποτελέσει άμεσα σημείο αναφοράς για τον Παναθηναϊκό, αφού είναι ριψοκίνδυνο για κάθε άμυνα να "τζογάρει" με το σουτ του.
ΜΙΡΟΣΛΑΒ ΡΑΝΤΟΥΛΙΤΣΑ
Στην επίθεση είναι... χάρμα ιδέσθαι. Ο τρόπος με τον οποίο τελειώνει τις φάσεις μέσα στη ρακέτα είναι εξαιρετικός, αφού έχει επαφή με το καλάθι, τόσο με το δεξί όσο και με το αριστερό. Δεν θα κάνει πολλές προσποιήσεις (όπως ο Εστέμπαν Μπατίστα, για παράδειγμα), δεν θα χρειαστεί να πάρει την μπάλα ακριβώς κάτω από το καλάθι για να τα καταφέρει. Είναι αποτελεσματικός ακόμη κι αν τροφοδοτηθεί μακριά από τη ρακέτα. Μέσα σε όλα, είναι καλό στο πικ εν ρολ αφού κάνει καλά σκριν πάνω στην μπάλα.
Όσον αφορά τώρα, την αμυντική του συμπεριφορά, είναι σαφές πως θα αντιμετωπίσει προβλήματα μέσα στη χρονιά, κυρίως όταν θα χρειαστεί να βγει μακριά από το καλάθι. Απέναντι στους Zhejiang Lions τον είδαμε αρκετές φορές να παίζει δυναμικά στην άμυνα στο πικ εν ρολ (βλ. hedge out), κάτι αρκετά ενδιαφέρον αν κρίνουμε από τα αργά πόδια του.
ΟΓΚΝΙΕΝ ΚΟΥΖΜΙΤΣ
Στην επίθεση, ως γνωστόν, το ρεπερτόριό του είναι περιορισμένο. Εκτέλεσε μια φορά από τα τέσσερα μέτρα (με επιτυχία), ως συνέχεια αντίστοιχων πρωτοβουλιών που πήρε στο Eurobasket. Για να σκοράρει όμως, ο πιο ασφαλής τρόπος είναι το... κάρφωμα. Δεν θα αποτελέσει σε καμία περίπτωση σημείο αναφοράς στην "πράσινη" επίθεση, παρά μόνο δεύτερη ή τρίτη επιλογή, κυρίως μέσα από συνεργασίες δύο παικτών (με κοντό δηλαδή). Κι αν κρίνουμε από την ικανότητα των Δημήτρη Διαμαντίδη και Νικ Καλάθη στο πικ εν ρολ, είναι σαφές πως θα έχει σε κάθε παιχνίδι μπόλικες ευκαιρίες να σκοράρει μέσα από τη ρακέτα, με κάρφωμα.