ΜΠΑΣΚΕΤ

Κατσικάρης: "Είμαστε ομάδα με δυναμική"

Κατσικάρης: "Είμαστε ομάδα με δυναμική"
INTIME SPORTS

Ο Φώτης Κατσικάρης παραχώρησε συνέντευξη στην οποία μίλησε για την ομάδα του, την προσαρμογή των Ελλήνων παικτών, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Συνέντευξη-ποταμό στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84 παραχώρησε ο προπονητής της Μπιλμπάο, Φώτης Κατσικάρης ο οποίος έδωσε απαντήσεις αλλά και μοιράστηκε τις σκέψεις του για πολλά ζητήματα που αφορούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Για τη φετινή Μπιλμπάο και τους στόχους της: "Για κάθε προπονητή είναι σημαντικό να έχει μια ομάδα από την αρχή, όταν μπορεί να βάλει τη δική του φιλοσοφία στην άμυνα και την επίθεση και να είναι με τους παίκτες από την πρώτη μέρα. Πέρσι, η ομάδα, όταν είχα έρθει ήταν σε δύσκολη θέση. Φέτος, κάναμε καλή προετοιμασία. Παίζουμε σε μια πολύ δύσκολη λίγκα, αλλά βαδίζουμε σε σωστά βήματα. Το πρόγραμμα για μας περιλαμβάνει δύσκολα παιχνίδια στην αρχή του πρωταθλήματος.

Γι' αυτό, έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε, τι πρέπει να βελτιώσουμε. Σε γενικές γραμμές, είμαι ευχαριστημένος από τις εμφανίσεις μας. Είμαστε σ' ένα μεγάλο ποσοστό έτοιμοι και μέσα από τα παιχνίδια, θα έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε ρυθμό. Παρόλο που χάσαμε τον αγώνα με τη Ρεάλ, η εμφάνισή μας μάς δίνει κουράγιο ότι αν εκμεταλλευτούμε την έδρα μας, η οποία αναμένεται να είναι γεμάτη σε κάθε ματς, θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά.

Έχουμε πολύ ξεκάθαρους στόχους τα τελευταία χρόνια. Είμαστε μια ομάδα με δυναμική και φέτος θέλουμε να τερματίσουμε ψηλά στην κανονική περίοδο για να παίξουμε την επόμενη σεζόν στο Eurocup και μετά από μερικά χρόνια στην Ευρωλίγκα. Έχουμε τις δυνατότητες για να φτάσουμε σ' αυτό το επίπεδο".


Για τη μέχρι στιγμής προσαρμογή των Ελλήνων παικτών (Βασιλειάδης, Μαυροειδής) στην ομάδα: "Η προσαρμογή τους εξελίσσεται πάρα πολύ καλά, καλύτερα απ' ότι περιμέναμε. Είμαι τυχερός που έχω στην ομάδα μου ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το μπάσκετ και την προσαρμογή που χρειάζονται οι νέοι παίκτες. Με τον Δημήτρη είχαμε πει στην αρχή της σεζόν ότι αναμέναμε την προσαρμογή του μετά τα Χριστούγεννα.

Όμως, εκείνος προσαρμόστηκε από τα φιλικά, στα πρώτα παιχνίδια ήταν πολύ καλός και μπορεί ακόμα καλύτερα. Ήδη έχει γίνει ένας από τους αγαπημένους παίκτες των φιλάθλων της ομάδας με τον τρόπο που αγωνίζεται και παλεύει. Για τον Κώστα, τα πράγματα ήταν ευκολότερα γιατί έχει εμπειρία, είναι γνωστός πλέον στην Ισπανία και δεν είχε κανένα πρόβλημα προσαρμογής"
.

Για τη Ρεάλ Μαδρίτης: " Είναι μια σοβαρή ομάδα με πολύ ξεκάθαρους στόχους στο παιχνίδι, που παίζει πολύ μέσα στη ρακέτα, όχι μόνο με τους ψηλούς της, αλλά και με τον Σουάρεθ που είναι ένα "τριάρι" με πολύ καλές κινήσεις με πλάτη στο καλάθι. Έχει ισορροπία μεταξύ inside game και περιφερειακού σουτ. Είναι μια σκληρή ομάδα που πιέζει στην μπάλα και την πρώτη πάσα, δυνατή στο επιθετικό ριμπάουντ και προσπαθεί να τρέξει το γήπεδο.

Βέβαια, διαθέτει αρκετούς νέους παίκτες σε καίριες θέσεις και δεν ξέρω πώς θα αντιδράσουν σε κρίσιμα σημεία των αγώνων και τις εκτός έδρας αναμετρήσεις. Έχουν ταλέντο, αλλά όχι μεγάλη εμπειρία. Πιστεύω ότι θα κάνει καλύτερη χρονιά από πέρσι γιατί με τις μεταγραφές που έκανε παίζει το μπάσκετ, στο οποίο αρέσκεται ο Μεσίνα"
.

Για το αν συμφωνεί ότι ενδεχόμενη νίκη των Μαδριλένων επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ θα αποτελέσει έκπληξη, όπως είπε ο προπονητής τους, Ετόρε Μεσίνα: "Ναι, ο Ολυμπιακός έχει πλεονέκτημα, καθώς έχει ως στόχο του το Φάιναλ Φορ. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει αλλάξει το σχέδιο που είχε πέρσι, έχει φτιάξει μια καινούρια ομάδα και φέτος προσπαθούν απλώς να πάνε όσο πιο ψηλά μπορούν. Επειδή είναι ο πρώτος τους αγώνας στη διοργάνωση και μάλιστα εκτός έδρας, είναι λογικό αυτό που είπε ο Μεσίνα.

Από την άλλη πλευρά, λόγω και της απεργίας των Ελλήνων παικτών, η Ρεάλ θα έχει ένα πλεονέκτημα, καθώς έχει ήδη παίξει πέντε ματς. Είναι διαφορετικό να αγωνίζεσαι σε φιλικά ή στο Κύπελλο και άλλο να παίζεις σε αγώνες ειδικών συνθηκών, όπου πρέπει να δείξεις ετοιμότητα σε άμυνα και επίθεση. Μια ομάδα βρίσκει τη φόρμα της μέσα από τα παιχνίδια"
.

Για τον Ολυμπιακό του Ντούσαν Ίβκοβιτς: "Δυστυχώς, δεν έχω εικόνα της ομάδας. Βέβαια, γνωρίζω τους παίκτες, αλλά δεν τους έχω δει να παίζουν. Ο κ. Ίβκοβιτς είναι πολύ απαιτητικός από τους παίκτες του, όσον αφορά στην καθημερινή δουλειά, την πειθαρχία και την οργάνωση των αγώνων. Έχει φτιάξει μια ομάδα στο δικό του στιλ, εφόσον είχε αυτή τη δυνατότητα, με τους παίκτες της δικής του επιλογής.

Μια ομάδα σκληρή, που παίζει δυνατά επί σαράντα λεπτά, διαθέτει ταλέντο και παίκτες που αποτελούν σημεία αναφοράς, ιδίως στην περιφέρεια. Αν πάμε και στην άλλη πλευρά, τον Παναθηναϊκό, ο σταρ είναι ο Ομπράντοβιτς, παρόλο που κι εκείνος είχε πάντα τα τελευταία χρόνια ως παίκτες μεγάλες προσωπικότητες και ονόματα. Είναι μια ομάδα του προπονητή, αυτό είναι αλήθεια.

Παρόλο που είναι μεγάλος σε ηλικία, έχει μοντέρνες απόψεις για το μπάσκετ. Βλέπουμε τη δουλειά που έχει κάνει στην εθνική ομάδα της Σερβίας, η οποία αποτελείται από νέα παιδιά και είναι ο "οδηγός" για τον φετινό Ολυμπιακό"
.

Για τον ρόλο του Βασίλη Σπανούλη στη νέα του ομάδα: "Δεν ξέρω με ποιον τρόπο σκοπεύει να διαχειριστεί ο Ίβκοβιτς τον Σπανούλη, αν θα είναι αυτός ο ηγέτης ή η ομάδα ολόκληρη. Πάντως, ο Ολυμπιακός είναι μια μεγάλη ομάδα με μια πλειάδα παικτών, ο καθένας με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που μπορούν να επωμιστούν ηγετικό ρόλο. Βέβαια, για τον Σπανούλη η αλλαγή είναι μεγάλη γιατί ήρθε σε μια ομάδα που "διψάει" για τίτλους και έχει υψηλούς στόχους".

Για τη Βαλένθια: "Έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με την περσινή επιτυχημένη ομάδα, που είχε κατακτήσει το Eurocup. Σημαντική ήταν η αλλαγή του προπονητή, ωστόσο έχει ένα πολύ δύσκολο έργο γιατί υπάρχει τρομερή πίεση και επιπλέον φέτος έχει και την πρόκληση της Ευρωλίγκας. Είναι μια ομάδα σκληρή και ψηλή σε όλες τις θέσεις, η οποία παραμένει επικίνδυνη. Απλώς, έχει ένα δύσκολο πρόγραμμα στο ξεκίνημα και σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα, δεν ξέρω αν θα έχει τον χαρακτήρα να αντιδράσει, ειδικά σε περίπτωση που έρθουν συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα".

Για την επιλογή του Παναθηναϊκού να αλλάξει αγωνιστικό στιλ: "Τόσα χρόνια ο Παναθηναϊκός είχε συνηθίσει σ'ένα μπάσκετ με πολλά γκαρντ. Οι φετινές αλλαγές παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Εγώ προσωπικά θέλω να το παρακολουθήσω, καθώς έχω πάρει πολλά πράγματα από τον κ. Ομπράντοβιτς στο κομμάτι των γκαρντ. Ο Παναθηναϊκός δυναμώνει στη ρακέτα και στη θέση του σμολ φόργουορντ με τον Σάτο.

Ο Καλάθης θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δίνεται, καθώς φέτος θα έχει αυξημένες ευθύνες και χρόνο συμμετοχής. Μπορεί να λείπει ένας παίκτης, αλλά οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού ξέρουν καλύτερα. Το ιδανικό είναι να φτιάχνεις την ομάδα από το καλοκαίρι γιατί αργότερα είναι δύσκολο να βρεθεί ένας παίκτης που να ταιριάξει στη χημεία. Είναι καθαρά θέμα τύχης να βρεθεί ο κατάλληλος στη μέση της χρονιάς, ο οποίος θα μπορέσει να προσφέρει πραγματικά, παρά την πίεση που υπάρχει"
.

Για τα φαβορί της φετινής Ευρωλίγκας: "Είναι νωρίς ακόμα, αλλά μπορούμε να το πούμε: η Μπαρτσελόνα έχει κρατήσει τον ίδιο κορμό και με την προσθήκη του Πέροβιτς είναι το μεγάλο φαβορί. Η Κάχα Λαμποράλ δεν θα έχει την ίδια δυναμική χωρίς τον Σπλίτερ. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να περιμένουμε κάποια από τις δύο τουρκικές ομάδες, είτε την Φενέρμπαχτσε είτε την Εφές Πίλσεν, να κάνει την έκπληξη".

Για τα στοιχεία που κάνουν την Μπαρτσελόνα να ξεχωρίζει σε Ισπανία και Ευρώπη: "Η Μπαρτσελόνα έχει μια βάση αρκετών ετών. Έφτιαξε μια πολύ αθλητική και ταλαντούχα ομάδα. Ανάλογη περίοδο είχε περάσει κάποτε και ο Παναθηναϊκός. Έχει μια συνέχεια αρκετών χρόνων με επιτυχίες σε όλες τις διοργανώσεις. Φέτος, δεν έκανε αλλαγές, ανανέωσε τα περισσότερα συμβόλαια, και διαθέτει 12 παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν σε οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη. Ο ηγέτης της ομάδας είναι ο ίδιος, ο Ναβάρο, ενώ ο Μάικλ έχει δώσει άλλη πνοή. Σημαντική είναι και η συμβολή του προπονητή της, Τσάβι Πασκουάλ, που αν και είναι νεαρός, κάνει καταπληκτική δουλειά, έχει προσωπικότητα και μπασκετικό μυαλό.

Στην Ισπανία ήδη ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ομάδες. Βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει στο τέλος της χρονιάς, γιατί και πέρσι ήταν το ακλόνητο φαβορί για το πρωτάθλημα, αλλά έχασε με 3-0 στους τελικούς και κανείς δεν κατάλαβε πώς έγινε. Ίσως να άδειασαν οι μπαταρίες μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας"
.

Για το νικηφόρο σερί των ισπανικών ομάδων επί των ελληνικών: "Η ισπανική λίγκα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Όταν παίζεις εκεί, μαθαίνεις να είσαι πιο δυνατός στο μυαλό και το σώμα γιατί όλοι οι αγώνες εμπεριέχουν δυσκολίες και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Έτσι, όλοι είναι έτοιμοι να παίξουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η ισπανική εθνική ομάδα αποτελείται από παίκτες που παίζουν μαζί από την ομάδα των Παίδων, έχουν προσωπικότητα και κάνουν μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ και την Ευρώπη. Η γενιά του '80 ήταν πολύ καλή για το ισπανικό μπάσκετ. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια μάς κερδίζουν συνεχώς και ειδικά φέτος είχαμε τη δυνατότητα να τους κερδίσουμε στο Μουντομπάσκετ. Αυτό όμως είναι και θέμα χρόνου. Πιστεύω ότι οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Μακάρι αυτό να συμβεί γρήγορα"
.

Για τα εχέγγυα που παρέχει η ισπανική λίγκα σε προπονητές και παίκτες, ώστε να δουλέψουν απρόσκοπτα: "Είναι μια λίγκα που μετράει 25 χρόνια χωρίς προβλήματα. Δεν έχει γίνει ούτε μια φορά επίλυση διαφορών συμβολαίου ενός παίκτη ή προπονητή. Πάντα υπήρχε μια ασφάλεια.

Κάνεις τη δουλειά σου απερίσπαστος χωρίς να σκέφτεσαι τι μπορεί να γίνει αύριο, σε γεμάτα γήπεδα και με καταπληκτικές συνθήκες, ενώ οι σχέσεις παικτών-προπονητών είναι ιδανικές. Δεν πρόκειται να χάσεις ούτε ένα ευρώ από τη δουλειά σου, αφού υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες για τα συμβόλαια. Είναι μια από τις καλύτερες λίγκες στον κόσμο, μαζί με την Ευρωλίγκα και μετά το ΝΒΑ"
.

Για τα τεκταινόμενα στο ελληνικό μπάσκετ, με αποκορύφωμα την απεργία των παικτών: "Σε κανέναν που είναι αναμεμιγμένος στο ελληνικό μπάσκετ δεν έκανε εντύπωση. Κάποια στιγμή θα γινόταν. Το πού θα καταλήξει, όμως, ειλικρινά δεν το ξέρω. Εύχομαι να λυθούν τα προβλήματα.

Οι περισσότερες απαιτήσεις των παικτών είναι λογικές. Η αξιοπιστία του πρωταθλήματος βάλλεται περισσότερο κάθε χρόνο κι αυτό έχει τρομερό αντίκτυπο σ' ένα άθλημα που μας έχει κάνει περήφανους σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο. Μακάρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των παικτών και να μην έχουν προβλήματα οι ομάδες, αφού φυσικά εφαρμοστούν οι νόμοι. Είναι κρίμα να φτάνουμε σ' αυτό το σημείο"
.

Για το μερίδιο ευθύνης των «αιωνίων» για τα κακώς κείμενα: "Είναι γεγονός ότι οι δύο μεγάλοι σύλλογοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε. Δεν είμαι ειδικός ώστε να κάνω ανάλυση. Όμως, από την άλλη πλευρά, οι ομάδες αυτές έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις και μπορεί να έχει περάσει από το μυαλό τους ότι δεν τους καλύπτει η επένδυση που κάνουν.

Κάποια στιγμή, βέβαια, οι δυο ομάδες πρέπει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να σταματήσουν να γίνονται όσα συμβαίνουν όταν παίζουν μεταξύ τους. Το κακό έχει παραγίνει και δεν ξέρω τι χειρότερο μπορούμε να περιμένουμε. Σίγουρα, όμως, πρόκειται για δύο πολύ μεγάλους οργανισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι οποίοι θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στα προβλήματα και να βοηθήσουν"
.

Για τη θητεία του στον πάγκο του Άρη: "Ο Άρης είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα, με ιστορία. Σίγουρα έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Οι άνθρωποι που διοικούν την ομάδα γνωρίζουν από μπάσκετ και μπορείς να συνεννοηθείς μαζί τους και να φτιάξεις ένα πλάνο. Όμως, οι δυνατότητες ήταν πολύ περιορισμένες, όπως στις περισσότερες ελληνικές ομάδες. Η κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ είναι πλέον ένα κοινωνικό φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη λόγω της κρίσης.

Δεν μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα σχέδιο με μέλλον. Κάποια προσωπικά προβλήματα και συγκυρίες με έκαναν να μην μπορώ να συνεχίσω. Θεωρώ ότι έκανα καλά που παραιτήθηκα γιατί ένιωθα άσχημα και δεν θα κατάφερνα να παλέψω με την ομάδα μέχρι τέλους"
.

Για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δύο κορυφαίοι Έλληνες προπονητές (Γιώργος Μπαρτζώκας και Ηλίας Ζούρος) βρίσκονται χωρίς δουλειά: " Είναι θέμα τύχης και συγκυρίας. Και οι δύο είναι πολύ καλοί προπονητές. Το έχουν αποδείξει με τη δουλειά τους. Ο Ηλίας Ζούρος ψηφίστηκε πέρσι κορυφαίος προπονητής στο Eurocup. Είναι θέμα χρόνου και για τους δύο να βρουν μια δουλειά - και τους το εύχομαι.

Για μας τους προπονητές, τα πράγματα είναι δύσκολα όταν μένουμε εκτός. Οι στόχοι της ομάδας, οι προβληματισμοί και οι κρίσεις για τη βελτίωσή της είναι η ζωή μας. Γι' αυτό ζούμε και δουλεύουμε. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν στους πάγκους τους μεγάλους προπονητές, αναμφίβολα"
.

Για τα «δεινά» στο ελληνικό μπάσκετ και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν: " Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Κάποια στιγμή πρέπει να πιάσεις πάτο για να ξεκινήσεις από την αρχή. Να γίνει μια εκκαθάριση, να εφαρμοστούν οι νόμοι για όλους και από το μηδέν να μπουν οι βάσεις για να γίνει το ελληνικό μπάσκετ πιο δυνατό. Αυτό ενδέχεται να φανεί ιδιαίτερα σκληρό σε μερικές ομάδες.

Στην Ελλάδα δεν είμαστε, βέβαια, συνηθισμένοι σε τέτοιες καταστάσεις γιατί αν γίνει κάτι, ο κόσμος θα βγει στους δρόμους και θα κάνει διαδηλώσεις και πορείες, ειδικά όταν θίγονται ομάδες με μεγάλο αριθμό φιλάθλων. Θα πρέπει να οργανωθεί από την αρχή το πρωτάθλημα για να μπορέσει να έχει καλύτερο μέλλον το ελληνικό μπάσκετ. Τα προβλήματα υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά την τελευταία διετία έχουν διογκωθεί λόγω της κρίσης. Οι πόροι είναι λιγοστοί πλέον, αλλά με δουλειά και υπομονή ίσως το πρωτάθλημα να φτιαχτεί από την αρχή".


Για την απουσία κλασικού σουτέρ από την Εθνική ομάδα: " Μια ομάδα πάντα χρειάζεται έναν καλό σουτέρ. Τα τελευταία χρόνια, η εθνική αγωνιζόταν χωρίς καθαρό σουτέρ. Ο Κώστας Βασιλειάδης είναι ένας καλός σουτέρ, που έχει ωριμάσει και βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Όμως, δεν μπορώ να ξέρω αν θα έπρεπε να είναι στην ομάδα ή όχι, επειδή υπήρχαν και κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες. Πάντως, σε ένα πρωτάθλημα με πολλά παιχνίδια χρειάζεσαι έναν παίκτη που θα δίνει λύσεις από την περιφέρεια".

Για τον αντικαταστάτη του Γιόνας Καζλάουσκας: "Πρέπει να είναι Έλληνας. Το λέω χωρίς εθνικιστικά κριτήρια. Είμαστε μια χώρα με τεράστιες επιτυχίες την τελευταία 25ετία και με μια δυναμική παικτών, που δεν βλέπω τον λόγο να έχουμε ξένο προπονητή. Εκτιμώ τον κ. Καζλάουσκας, αλλά είμαστε μια χώρα που διαθέτει καλούς προπονητές. Σε μια μικρή χώρα, που δεν κερδίζει τίτλους και δεν έχει αγωνιστική ταυτότητα και παράδοση στο άθλημα, όπως η Λετονία ή η Πολωνία, θα το καταλάβαινα. Πιστεύω ότι μια εθνική ομάδα είναι κάτι περισσότερο από το μπάσκετ. Υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι Έλληνες προπονητές, που με τη δουλειά και τον χαρακτήρα τους έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν και σ' αυτό το επίπεδο".

Για το αν είχε πρόταση να αναλάβει την Εθνική: "Ποτέ δεν είχα επαφές με την ομοσπονδία. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση για έναν προπονητή από το να κοουτσάρει την εθνική ομάδα της πατρίδας του. Είναι κάτι παραπάνω από μια ομάδα. Πέρα από το τεχνικό κομμάτι, σου δίνει υπερηφάνεια να εκπροσωπείς τη χώρα σου. Δουλεύουμε και είμαστε επαγγελματίες, αλλά υπάρχουν πράγματα που είναι στην καρδιά μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό".

Για το αν η αυτή η γενιά παικτών της Εθνικής έχει κάνει τον κύκλο της: "Το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα παιδιά έχουν θυσιάσει πολλά πράγματα. Μπορεί κάποιος που δεν είναι μέσα στα πράγματα να μην μπορεί να το αναγνωρίσει, ωστόσο οι παίκτες δεν είναι μηχανές. Είναι άνθρωποι που έχουν οικογένειες, παιδιά και υποχρεώσεις και από ένα σημείο και έπειτα, το σώμα δεν αντέχει άλλο. Κανείς δεν μπορεί να τους επικρίνει.

Έχουν προσφέρει πολλά και μακάρι να παίζουν με την ίδια διάθεση και στις επόμενες διοργανώσεις, αλλά όχι από υποχρέωση ή επειδή φοβούνται την κριτική. Το θετικό είναι ότι τα νέα παιδιά που βγαίνουν δείχνουν ότι θα μπορέσουν να πάρουν τη σκυτάλη. Δεν ξέρω αν θα κατακτήσουν μετάλλια, αλλά το σημαντικότερο είναι το ελληνικό μπάσκετ να συνεχίσει με την ίδια νοοτροπία και υπομονή, ώστε η εθνική ομάδα να παραμείνει ανταγωνιστική"
.

Για τους καινούριους κανονισμούς και τις επιπτώσεις τους: "Κάποια στιγμή πρέπει να έχουμε ίδιους κανονισμούς στο μπάσκετ σε όλο τον κόσμο. Είναι το μοναδικό ομαδικό άθλημα που παίζεται με διαφορετικές διαστάσεις γηπέδου και κανονισμούς σε Ευρώπη και Αμερική. Είναι θέμα χρόνου για τους παίκτες να προσαρμοστούν στην αλλαγή της γραμμής του τριπόντου. Πιο δύσκολη θα είναι η προσαρμογή στον κανονισμό των 14 δευτερολέπτων γιατί θα υπάρχουν πολλές "στημένες" φάσεις σε λιγότερο χρόνο, περισσότερες κατοχές μπάλας και προσπάθειες για σουτ. Αυτό απαιτεί καλύτερη προετοιμασία σε άμυνα και επίθεση. Ήδη, το παιχνίδι έχει γίνει ακόμα πιο γρήγορο".

Για το αγωνιστικό επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ σε σχέση με το ΝΒΑ:
"Άκουσα τις δηλώσεις του Φιλ Τζάκσον ότι η Μπαρτσελόνα δεν θα μπορούσε να παίξει στο ΝΒΑ. Θα διαφωνήσω γιατί τουλάχιστον δέκα ομάδες του ΝΒΑ είναι χειρότερες από την Μπαρτσελόνα - και το λέω συνειδητά. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει πλησιάσει πολύ το ΝΒΑ, όχι στο επίπεδο των Λέικερς και άλλων δέκα ομάδων που υπερτερούν κατά πολύ σε φυσική κατάσταση, αθλητικά προσόντα και στιλ παιχνιδιού. Όμως, υπάρχουν τέσσερις-πέντε ευρωπαϊκές ομάδες, οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να αντικαταστήσουν μερικές του ΝΒΑ που ούτε καλό μπάσκετ παίζουν ούτε διαθέτουν μεγαλύτερο ταλέντο από ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός ή η ΤΣΣΚΑ Μόσχας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ