Διακόπηκαν οι τελικοί στον Λίβανο
Οι τελικοί του Λιβάνου βρίσκονται στον αέρα, καθώς ο 5ος τελικός αναβλήθηκε μετά από παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών. Ο Γιώργος Κετσελίδης που εργάστηκε στη συγκεκριμένη χώρα μίλησε στο Sport24.gr για την εμπειρία του.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Λίβανος κινδυνεύει να μην αναδείξει πρωταθλητή, καθώς έπειτα από απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Nohad el-Machnouk, ο πέμπτος και καθοριστικός τελικός αναβάλλεται λόγω φόβων για επεισόδια. Με αυτή την απόφαση η Ριάντι του Λευτέρη Σούμποτιτς και η Σατζέσε δεν θα καταφέρουν να διεκδικήσουν τον τίτλο.
Όλα ξεκίνησαν όταν στις 3 Ιουνίου στο 4ο παιχνίδι της σειράς των τελικών μεταξύ της Ριάντι και της Σατζέσε οι παίκτες της πρώτης ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους φιλάθλους της δεύτερης. Μέσα στο διάστημα που ακολούθησε η Ομοσπονδία συνεδρίασε 4 φορές, όμως απέφυγε να πάρει δραστικές αποφάσεις κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να λάβει τα μέτρα του ο υπουργός εσωτερικών. Υπό τον φόβο νέων επεισοδίων ο υπουργός, Nohad el-Machnouk, έδωσε εντολή να μην ξεκινήσει ποτέ ο 5ος τελικός.
Τελικά τη Δευτέρα αποφασίστηκε όχι η ματαίωση, αλλά η αναβολή του αγώνα που επρόκειτο να γίνει το βράδυ. Οι λόγοι φυσικά έχουν να κάνουν με θέματα ασφαλείας, με τις δύο ομάδες να "εκπροσωπούν" το θρησκευτικό και το πολιτικό καθεστώς της χώρας.
Το... αξιοπερίεργο στην όλη κατάσταση είναι ότι η εντολή δόθηκε την ώρα που οι δύο ομάδες έκαναν ζέσταμα για να ξεκινήσει ο αγώνας κι ενώ στο γήπεδο βρισκόντουσαν μόλις 300 φίλαθλοι όπως είχε αποφασίσει η Ομοσπονδία. Έτσι λοιπόν η Ριάντι του δικού μας, Λευτέρη Σούμποτις και η Σατζέσε μπορεί να έφτασαν στη πηγή, όμως καμία εκ των δύο όπως όλα δείχνουν δεν θα καταφέρει να πιει νερό.
Να σημειωθεί ότι η σειρά των τελικών είναι best-of-four και ότι το σημερινό ματς θα γίνει σε άδειο γήπεδο. Η κατάσταση στον Λίβανο είναι έκρυθμη. Χαρακτηριστικό είναι ένα άλλο περιστατικό με Αμερικανό παίκτη που διαπληκτίστηκε με γηγενή Μωαμεθανό και χρειάστηκε να φυγαδευτεί από τη χώρα, υπό τον φόβο των αντιποίνων από την οικογένεια του αντιπάλου του.
"Όλα επηρεάζονται από την πολιτική και την θρησκεία"
Ο Γιώργος Κετσελίδης που εργάστηκε στον Λίβανο, μίλησε στο Sport24.gr και μετέφερε τις εμπειρίες του. "Το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό κι αυτό οφείλεται κυρίως στους καλούς Αμερικανούς που φέρνουν οι ομάδες δαπανώντας υπερβολικά χρήματα. Το κακό και παράλληλα καλό είναι ότι όλες οι ομάδες δικαιούνται να έχουν μόνο 2 ξένους στο ρόστερ κι αυτό γίνεται για να προστατευτούν οι ντόπιοι. Αν υπήρχε άλλος ένας ξένος θα ήταν πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα.
Η φιλοσοφία γενικά είναι πολύ μακριά από την ευρωπαϊκή κουλτούρα, καθώς προσπαθούν να προσεγγίσουν περισσότερο τον αμερικανικό τρόπο παιχνιδιού. Ο κόσμος αγαπάει πολύ το μπάσκετ και σχεδόν δεν ενδιαφέρεται για άλλα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο ή το βόλεϊ”.
Για το αν περίμενε για δεύτερη χρονιά να μην ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα τόνισε ότι: “Εγώ δεν το περίμενα, όμως οι άνθρωποι που συναναστράφηκα αυτούς τους μήνες το είχαν σχεδόν σίγουρο. Τα πάντα στον Λίβανο επηρεάζονται όχι μόνο από συλλογικά συμφέροντα αλλά και από θρησκευτικούς και πολιτικούς λόγους. Η κάθε ομάδα αντιπροσωπεύει διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις και θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Να φανταστείτε ότι εδώ και μία εβδομάδα η ομοσπονδία κατέβασε τη σελίδα της από το Facebook γιατί κάποιοι φανατικοί έμπαιναν και έγραφαν άσχημα σχόλια θρησκευτικού και πολιτικού περιεχομένου. Αυτό το μείγμα κάνει ιδιαίτερα εκρηκτική την κατάσταση.
Αγωνιστικά φανταστείτε ότι η ομάδα του Σούμποτιτς έχει ξεκινήσει προετοιμασία τον Αύγουστο και έχει φτάσει τέλος Ιουνίου κι ακόμα δεν ξέρουν πόσο θα διαρκέσει και πότε θα τελειώσει το πρωτάθλημα”.
Όσο για το πόσο επηρέασε την ομάδα του η περσινή διακοπή στον ημιτελικό δήλωσε ότι: “Αυτό που συνέβη στα περσινά πλέι οφ όταν και αποφασίστηκε να διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα ουσιαστικά κατέστρεψε την Τσάμπβιλ που εργαζόμουν. Έφυγαν όλοι οι χορηγοί της ομάδας κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αποχωρήσουν κι όλοι οι παίκτες. Αντί για τον Αύγουστο ξεκινήσαμε να στήσουμε μία ομάδα τον Νοέμβριο με όσους παίκτες ήταν διαθέσιμοι στην αγορά κι όχι με βάση κάποιον σχεδιασμό”.