Δικαιώθηκε ο Παπάγου, άνοιξε ο δρόμος στους 30+
Ο Παπάγου δικαιώθηκε στην κόντρα του με την Ομοσπονδία στην υπόθεση Λογοθέτη καθώς το δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικό το "νόμο των 30άρηδων". Διαβάστε το στόρι και τι σημαίνει πρακτικά για τις όλες τις κατηγορίες από τη Β' Εθνική και κάτω.
Μια μεγάλη νίκη για το μπάσκετ πέτυχε ο Παπάγου, που κέρδισε τη δικαστική διαμάχη με την ΕΟΚ και πλέον μπορεί να εντάξει στο δυναμικό του τον Βαγγέλη Λογοθέτη. Το σημαντικότερο, δε, είναι ότι ο "νόμος των 30άρηδων" κρίθηκε αντισυνταγματικός, καταργώντας ουσιαστικά έναν κανονισμό της Ομοσπονδία που "σκότωνε" τους έμπειρους αθλητές.
Συγκεκριμένα εδώ για τρία χρόνια έχει επιβληθεί σε όλες τις κατηγορίες (Β' Εθνική και κάτω) ένας νόμος που απαγορεύει σε μια ομάδα να αποκτήσει (με μεταγραφή ή δανεικό) πάνω από έναν αθλητή που είναι άνω των 30 ετών (φέτος για παράδειγμα το όριο ήταν το 1980).
Αυτό είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε έμπειρους παίκτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πάρουν μεταγραφή και αναγκαστικά σταματούσαν από την ενεργό δράση ή έμεναν έναν χρόνο χωρίς ομάδα.
Ο Παπάγου (ο οποίος αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Α' ΕΣΚΑ) ξεκίνησε μια δικαστική κόντρα με την Ομοσπονδία- έχοντας ως νομικό εκπρόσωπο τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο- θέλοντας να αποδείξει ότι μια τέτοια απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη. Το δικαστήριο δικαίωσε τους "Στρατηγούς" που μπορούν πλέον να ενισχυθούν με δεύτερο αθλητή άνω των 30 (ο πρώτος ήταν ο Σημόπουλος από τον Προμηθέα Χαλανδρίου). Ο συγκεκριμένος παίκτης δεν είναι άλλος από την "παλιά καραβάνα" της Α1 και κυπελλούχο Σαπόρτα με το Μαρούσι, Βαγγέλη Λογοθέτη, ο οποίος μάλιστα είχε αγωνιστεί στην Α1 με τη φανέλα της συγκεκριμένης ομάδας.
Η απόφαση δεν σημαίνει αυτόματα ότι... καταργείται ο νόμος. Απλά πλέον -βάσει δεδικασμένου- κάθε αθλητής άνω των 30 που επιθυμεί να γίνει μεταγραφή μπορεί να ακολουθήσει τη δικαστική οδό και να δικαιωθεί.
Όσο για το σκεπτικό του δικαστή: "Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός διότι αντίκειται στις διατάξεις του συντάγματος για ισότητα, ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και στο δικαίωμα στην άθληση. Το μέτρο όχι μόνο δέσμευε υπέρμετρα το δικαίωμα στην άθλημα, αλλά δεν αποδεικνυόταν ότι προστάτευε τους μικρότερους σε ηλικία αθλητές. Αντίθετα η απόκτηση έμπειρων αθλητών δίνει την ευκαιρία μέσω της συνάθλησης στους νεαρούς παίκτες για τη δημιουργία προτύπων και ευγενούς άμιλλας".