Βασιλακόπουλος: "Δεν πήρα την προεδρία της ΕΟΚ με τα τανκς"
Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος εξήγησε τους λόγους που έμεινε εκτός ο Ζακ Όγκαστ και επεσήμανε πως "δεν πήρα την προεδρία της ΕΟΚ με τα τανκς", τόνισε.
Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στον Sport24 Radio 103,3, και στην εκπομπή "Είναι να γελάει κανείς" με τον Παντελή Βλαχόπουλο, μιλώντας για την Εθνική των Ανδρών και των Νέων. Παράλληλα, εξήγησε τους λόγους που ο Ζακ Όγκαστ έμεινε εκτός, τονίζοντας πως δεν είχε υπογράψει ακόμη τα χαρτιά του και επεσήμανε πως δεν βρίσκεται στην θέση του προέδρου της ΕΟΚ με τα τανκς, αλλά με εκλογή, έχοντας την υποστήριξη από το 94% των σωματίων.
Για την τελευταία επιτυχία της εθνικής Νέων-Ανδρών που κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ: «Κάθε φορά είναι διαφορετικό, πιο εντυπωσιακό και πιο συγκινησιακό. Η κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού είναι πολύ μεγάλη υπόθεση και σαν τέτοια πρέπει να τη βλέπουμε. Ούτε εθνικά ζητήματα, ούτε εθνικοφροσύνες, ούτε εθνικές καταστροφές όταν έχουμε μια αποτυχία. Στον αθλητισμό υπάρχουν επιτυχίες, που μπορεί να είμαι μεγάλες και μικρές, υπάρχουν και αποτυχίες…»
Για το γεγονός ότι οι μικρές εθνικές ομάδες έχουν συνέχεια επιτυχίες: «Δεν είναι μικρές εθνικές ομάδες. Είναι κάτω των 20, κάτω των 16. Μέσα από τον σωματειακό αθλητισμό η εθνική παράγει και αναδεικνύει παίκτες. Από εκεί και πέρα μπαίνουμε σε άλλα κανάλια, μπαίνουμε στη διαδικασία του αφεντικού και βλέπουμε ότι συνέχεια επιβιώνει το ετοιματζίδικο. Και κανένας δεν ρισκάρει, για να χρησιμοποιήσω μια ελληνική λέξη. Πρέπει να τα προσέχουμε αυτά, εδώ προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τη λέξη σεβασμός με το respect. Δεν αξιοποιείται το ελληνικό στοιχείο, δεν συμβάλλουν στην παραγωγική διαδικασία, αλλά κοιτάζουν το ετοιματζίδικο, που επιβιώνει κάτω από την πίεση των οπαδών».
Για το αν μπορούν αυτά τα παιδιά να παίξουν σε άλλες ομάδες, πέρα από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό: «Η αλήθεια είναι ότι αν δεν τα καταφέρουν, θα έχουν να αντιμετωπίσουν την οργή των οπαδών. Από αυτό το κόμπλεξ όμως πρέπει να ξεφύγουμε. Να ξεφύγουν όλοι οι Ελληνες παράγοντες. Πρέπει να σεβαστούμε και να εμπιστευθούμε την εθνική παραγωγική διαδικασία. Αυτό είναι το μήνυμα. Πρέπει να κατεβάσουμε τόνους, να σκύψουμε το κεφάλι και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ. Μια επιτυχία αυξάνει το ενδιαφέρον σε όλα τα επίπεδα. Και από πλευράς εισόδου νέου κόσμου και παικτών, αλλά και οικονομικής».
Για το αν το πρόβλημα από τη διαφωνία της Ευρωλίγκας και της FIBA βγει κάτι καλό, ώστε στην εθνική ανδρών να παίξουν αυτές οι ηλικίες στα προκριματικά του επόμενου Ευρωμπάσκετ: «Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε δυο φορές το χρόνο, Νοέμβρη και Φλεβάρη, να παίζουν αυτά τα παιδιά. Και στο υπόλοιπο διάστημα να είναι παγκίτες ή να παρακολουθούν από την κερκίδα. Θα πρέπει να συμμετέχουν για να μπορέσουν να διατηρούνται και να ανέβουν από πλευράς απόδοσης και επίδοσης».
Για το αν θα συνεχίσουν να παίζουν οι εθνικές ομάδες στην επαρχία: «Εμείς το έχουμε κάνει πράξη. Εχουμε επισκεφτεί όλη την Ελλάδα, από την Δράμα μέχρι την Κοζάνη, την Κρήτη, την Πάτρα, το Βόλο, τη Χαλκίδα. Θα δούνε και τη μεγάλη εθνική, η οποία όμως έχει περιορισμένο αριθμό αγώνων προετοιμασίας. Αν μπορέσουμε, θα προτιμηθεί η επαρχία».
Για το αν θα πάρει μεγάλη διοργάνωση η Ελλάδα στους άνδρες: «Θα πάρει διοργανώσεις η Ελλάδα, αρκεί να στηριχτεί αυτή η προσπάθεια, γιατί στο θέμα των επιχορηγήσεων υπάρχει λιτότητα, όπως υπάρχει και στην ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί το ελληνικό μπάσκετ να επιχορηγείται το 2003 με 6,5 εκατ. ευρώ και το 2017 με 1,7. Οταν το κόστος ζωής αυξάνεται συνέχεια».
Για την Eθνική ανδρών: «Να τιμήσει τις προσδοκίες που έχει ο Ελληνας φίλαθλος. Θα πάει πολύ καλά, δεν θέλω να προσδιορίσω ακριβώς, αλλά θα πάει πολύ καλά».
Για το θέμα της απουσίας του Ογκαστ από την προετοιμασία: «Δεν είναι ακόμα έτοιμος, δεν έχει έρθει να υπογράψει τα χαρτιά, τα τυπικά για να είναι παρών. Είδαμε ότι δεν προλαβαίνουμε να είμαστε συνεπείς και δεν θέλαμε να μείνουμε 11″.
Για την εθνική ομάδα του 1987 και τη γιορτή των 30 χρόνων, που έλειπε ο Γιαννάκης και ο Γκάλης: «Είναι μέρες χαράς και μέρες γιορτής. Μην μπαίνουμε στην γκρίνια και στη μουρμούρα. Εμείς συμμετείχαμε, είχαμε παρουσία και ρόλο, δεν είναι μονοπώλιο κάποιων. Εμείς τιμούμε και τιμήσαμε κατ” επανάληψη την επιτυχία του 1987 και αξιοποιήσαμε αυτή την επιτυχία στο έπακρο. Ηταν μια αφετηρία για την επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού».
Για την άποψη ότι αυτή η ομάδα δεν είχε τόσο ταλέντο και το αν μπορεί να βγάλει μεγάλους παίκτες στο μέλλον: «Και ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης βγήκαν στον αφρό το 2005, όταν ακόμη δεν ήταν σταρ. Ηταν μια ομαδική προσπάθεια, δεν είναι το μπάσκετ άλλωστε το άθλημα του ενός. Ας μείνουμε σε αυτά τα παιδιά και ας μην τα συγκρίνουμε με άλλους. Να πιέσουμε μόνο να χρησιμοποιούνται αυτά τα παιδιά, να έχουν χρόνο, να παίζουν. Βλέπω την Τουρκία που έχει καταρεύσει. Η Φενέρ δίνει χρόνο συμμετοχής σε Τούρκο παίκτη 4,5 λεπτά μέσο όρο. Πως συμβάλλουν λοιπόν στην ανάπτυξη του δικού τους μπάσκετ;»
Για το αν ήρθε πιο κοντά η Πολιτεία στο ελληνικό μπάσκετ: «Το ενδιαφέρον του Γιώργου Βασιλειάδη στο μέτρο του δυνατού είναι εντάξει. Εχει διάθεση να βοηθήσει».
Για το αν νιώθει ότι πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση του: «Δεν καταλαβαίνω αυτή την ερώτηση. Δεν με ενδιαφέρουν αυτές οι ερωτήσεις από όπου κι αν προέρχονται. Πριν από εννέα μήνες είχαμε γενική συνέλευση και το 94% των σωματείων στήριξε την υποψηφιότητά μου. Δεν βρίσκομαι εκεί που βρίσκομαι με τα τανκς, αλλά με δημοκρατικότατες διαδικασίες και με υψηλό ποσοστό αποδοχής. Ζω για το μπάσκετ, δεν ζω από το μπάσκετ».
Για την αργοπορία της ανακοίνωσης του προπονητή στην εθνική: «Αν είχαμε ανακοινώσει προπονητή πριν από έξι μήνες, πάλι μεθαύριο δεν θα ξεκινούσε η προετοιμασία για το Ευρωμπάσκετ;»