OPINIONS

Ο ταλαντούχος κύριος Φατί

Ο ταλαντούχος κύριος Φατί
INTIME SPORTS

Εκπληκτική βραδιά η χτεσινή με πολλά οφέλη για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Άρης, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ πήραν τα αποτελέσματα που ήθελαν και μάζεψαν χρήμα και βαθμούς και ελπίζουν πλέον όλοι τους βάσιμα για πρόκριση στους "32" του Europa League.

Το πιο δυνατό χειροκρότημα βέβαια το αξίζει ο Άρης που είχε και την πιο δύσκολη αποστολή.

Οι παίκτες του Κούπερ παρουσιάστηκαν μεταμορφωμένοι σε σχέση με την άθλια εικόνα που έδειξαν το περασμένο Σάββατο. Και οι έντεκα ποδοσφαιριστές βρέθηκαν μαζί στην καλύτερή τους μέρα και ο Άρης κέρδισε μια ομάδα που δεν ταιριάζει στο ποδόσφαιρό μας.

Την Ατλέτικο Μαδρίτης την είχε αντιμετωπίσει πέρυσι στα προκριματικά του Champions League και ο Παναθηναϊκός. Αποκλείστηκε εύκολα γιατί οι ποδοσφαιριστές του δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν στην Αθήνα το συνδυασμό τακτικής και τεχνικής κατάρτισης που έχουν οι παίκτες της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Οι παίκτες του Κούπερ όμως βρέθηκαν σε μια μαγική βραδιά, από αυτές που ο φίλαθλος της ομάδας τις θυμάται χρόνια και πέτυχαν μια νίκη που θα μείνει στην ιστορία. Η επιτυχία αυτή συνδυάστηκε και με το ντεμπούτο του Ρικάρντο Φατί. Τον υψηλόσωμο Γάλλο χαφ τον θυμάμαι από το παιχνίδι για το Champions League που είχε δώσει η Ρόμα στο "Καραϊσκάκης".

Από τη Ρόμα φάνηκε...

Ο Σπαλέτι εκείνη τη βραδιά δεν είχε στη διάθεσή του τον Πιζάρο και έριξε στη μάχη τον εικοσάχρονο τότε Φατί αναθέτοντάς του μάλιστα το μαρκάρισμα του Ριβάλντο. Για την ιστορία, εκείνο το παιχνίδι το κέρδισε η Ρόμα με 1-0 με τον Φατί να δείχνει όλα τα προσόντα που απολαύσαμε και χτες στο "Βικελίδης".

Παρότι ο Φατί έχει αδιαμφισβήτητα προσόντα, στη Ρόμα των Ντε Ρόσι, Πιζάρο, Περότα, Ακουιλάνι δεν μπόρεσε να βρει θέση. Ο Σπαλέτι τον έστειλε δανεικό στη Λεβερκούζεν και στη συνέχεια πήγε στη Ναντ όπου ανέβηκε μαζί της στο Σαμπιονά και τη δεύτερη χρονιά γνώρισε τον υποβιβασμό. Πέρυσι γύρισε στη Ρόμα αλλά είχε την ατυχία, παρότι πέρασαν τρία χρόνια, να παραμένουν στην ομάδα οι Ντε Ρόσι, Περότα, Πιζάρο, ο Ρανιέρι να υπολογίζει τον Ταντέι και σαν κεντρικό χαφ και παράλληλα να τρέφει μεγάλη εκτίμηση στον Μπρίγκι. Προς όφελος του Άρη ένας παίκτης που, βλέποντάς τον στο γήπεδο το ταλέντο του βγάζει μάτια, κατέληξε στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Φατί είναι 24 μόλις ετών. Έχει όλα τα προσόντα που χρειάζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Τα αξιόλογα χαφ με ύψος πάνω από 1,90 είναι ελάχιστα. Όταν αυτό συμβαίνει συνήθως μιλάμε για παικτάρα. Ο Φατί έχει σίγουρα μεγάλο διασκελισμό και έδειξε γρήγορος με τεχνική κατάρτιση που του επιτρέπει να βγάζει την ομάδα μπροστά και δύναμη που τον κάνει κυρίαρχο στο χώρο του κέντρου. Ο Άρης είχε την τύχη στην πιο νευραλγική θέση να βρει έναν ποδοσφαιριστή που του δίνει τη δυνατότητα να έχει ισορροπία στις γραμμές του.

Και ο Φατί βέβαια είχε την τύχη να μην πάει στον Άρη επί Ερνάντεθ, Ογιός ή ακόμα χειρότερα τον καιρό που ο Φοιρός διαδεχόταν συνεχώς τον Μιχαλήτσιο και το αντίστροφο αλλά στον Άρη τον Κούπερ. Ο Αργεντίνος τεχνικός, όπως έχω γράψει πολλές φορές, έφτασε να κοουτσάρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο επειδή τακτικά δεν εκσυγχρονίστηκε και έμεινε κολλημένος στο 4-4-2. Ένας προπονητής όμως δεν κρίνεται αποκλειστικά από την τακτική που εφαρμόζει και από το κοουτσάρισμα.

Δεν είναι εξωγήινος ο Κούπερ

Ο Κούπερ έχει θητεύσει σε μεγάλα κλαμπ και οι προπονήσεις που κάνει δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που έκαναν στο παρελθόν οι παίκτες του Άρη. Θυμάμε έναν ποδοσφαιριστή που πλέον έχει αποχωρήσει από το σύλλογο να μου λέει μετά από τις πρώτες προπονήσεις που έκανε με τον Κούπερ: «Τσάρλυ μένουμε με ανοικτό το στόμα. Τέτοια προπόνηση δεν έχουμε ξανακάνει».

Άκουγαν λοιπόν τον Κούπερ οι παίκτες του Άρη και μέχρι να τον συνηθίσουν νόμιζαν πως ήταν εξωγήινος. Τα κέρδη φάνηκαν πολύ σύντομα. Από πέρυσι. Χωρίς καν να κάνουν προετοιμασία μαζί του κάποιοι ποδοσφαιριστές μεταμορφώθηκαν. Μετά το πρώτο παιχνίδι που έδωσε ο Άρης με την Αούστρια Βιέννης τόνιζα πως οι μεταγραφές των Οριόλ, Τσεζνάουσκις, Τόχα, Μισέλ είναι χαμηλού επιπέδου και πως ο Άρης δεν γίνεται να πορευτεί ούτε να πάρει πολλά πράγματα από αυτούς.

Ο Κούπερ φαίνεται πως το κατάλαβε γρήγορα και στο ματς με την Ατλέτικο μόνο ο Μισέλ ήταν βασικός. Εκείνο το άρθρο το τελείωνα γράφοντας πως «για να μπορούν οι φίλοι του να κάνουν όνειρα για μεγαλύτερα πράγματα χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση και ο Κούπερ να καταφέρει να πάρει από πολλούς παίκτες τον καλύτερό τους εαυτό». Η επιπλέον ενίσχυση ήρθε με τον Φατί ο οποίος αγωνίζεται και στη θέση που κρίνει το βαθμό ανταγωνιστικότητας της κάθε ομάδας, ενώ ο Κούπερ στο ματς με την Ατλέτικο εμφάνισε ένα τέλειο σύνολο με ποδοσφαιριστές που γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι έχουν χαμηλό ταβάνι.

Μένει βέβαια το δύσκολο. Να καταφέρει δηλαδή ο Αργεντίνος τεχνικός να μην μείνει σαν φωτοβολίδα η χτεσινή βραδιά αλλά να γίνει μέρος μιας μαγικής χρονιάς. Η αποστολή του βέβαια κάθε άλλο παρά εύκολη είναι αλλά αυτή η συζήτηση δεν είναι για σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ