OPINIONS

Μη κάνουμε τους Κινέζους

Μη κάνουμε τους Κινέζους

Με την Κίνα παίζει η Εθνική στην πρεμιέρα του Μουντομπάσκετ. Καλό θα είναι, για όλους να μη κάνουμε και τους...Κινέζους.

Η Εθνική Ομάδα μπαίνει στη μάχη του Μουντομπάσκετ, όχι όπως θα ήθελε, καθώς μεσολάβησαν τα θλιβερά επεισόδια στο ματς με τους Σέρβους και η σφαλιάρα από τους Αμερικανούς, αλλά... μπαίνει!

Όπως και να' χει, λοιπόν, πρέπει να αφήσει κατά μέρος τα όσα έγιναν εναντίον των "πλάβι" και να αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στην αποστολή που έχει σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η Κίνα και το Π.Ρίκο είναι οι δυο πρώτοι αντίπαλοι, μέχρι να φτάσουμε στον πρώτο τελικό, της ερχόμενης Τρίτης, εναντίον της Τουρκίας.

Πρώτος τελικός γιατί, η Εθνική αν νικήσει τους Τούρκους μέσα στην Άγκυρα, κάνει ουσιαστικά το αποφασιστικό βήμα για την κατάληψη της πρώτης θέσης του ομίλου, που θεωρητικά "στρώνει" τον δρόμο για τη συνέχεια.

Εξυπακούεται ότι το σαββατοκύριακο, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πρέπει να έχει νικήσει Κινέζους και Πορτορικάνους, έστω κι αν της λείπουν δυο σημαντικά γρανάζια της μηχανής της, όπως ο Φώτσης και ο Σχορτσιανίτης.

Για την τιμωρία της FIBA θα μπορούσε να γράψει κανείς πάρα πολλά. Στην ελληνική ομάδα υπάρχει το αίσθημα της αδικίας, γιατί ο Κρίστιτς που έριξε την καρέκλα στο κεφάλι του Μπουρούση, τιμωρήθηκε με μόλις μια αγωνιστική περισσότερη από την αντίστοιχη ποινή των Φώτση, Σχορτσιανίτη και Τεόντοσιτς.

Η δική μου αίσθηση είναι ότι η ελληνική ομάδα...παραμυθιάστηκε εκ των έσω. Όταν η αρμόδια ομοσπονδία διατυμπανίζει πως η FIBA "δεν έχει καμιά δικαιοδοσία σε ένα τουρνουά όπως το Ακρόπολις" υποστηρίζοντας ότι "δεν τίθεται θέμα τιμωρίας" είναι πολύ λογικό τόσο ο Καζλάουσκας, όσο και οι παίκτες του να "πέφτουν από τα σύννεφα".

Ο Λιθουανός έβγαλε την δωδεκάδα πριν καν ανακοινωθεί η ποινή, έχοντας προφανώς τις διαβεβαιώσεις ότι "κανείς δεν πρόκειται να τιμωρηθεί". Ξαφνικά, μαθαίνει πως Σόφο και Φώτσης τιμωρήθηκαν με δυο αγωνιστικές.

Είναι πολύ λογικό να μιλάει για "αδικία" και να κάνει λόγο "για παιχνίδια που παίζονται πίσω από την πλάτη μας".

Δεν έχω καμιά πρόθεση να αθωώσω την FIBA, που πολλάκις στο παρελθόν έχει "προκαλέσει" με τις παλινωδίες και τις αποφάσεις της (ορισμένες εκ των οποίων ευνόησαν σκανδαλωδώς τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά εν προκειμένω ... μέρες που είναι κάνουμε τους Κινέζους) ωστόσο στην συγκεκριμένη υπόθεση, πήρε ίσως την πιο λογική και επιεική απόφαση.

Επιχειρήματα νηπιαγωγείου

Πρώτα απ' όλα της ήταν αδύνατο να μην ... επέμβει. Το παράλογο σκεπτικό ότι "εδώ είχαμε να κάνουμε με ένα τουρνουά που διοργάνωσε η ΕΟΚ, άρα τί δουλειά έχει η FIBA" δεν στέκει ούτε ως επιχείρημα πεντάχρονου παιδιού στο νηπιαγωγείο.

Οι Σέρβοι, σίγουρα προκάλεσαν τον καυγά, αλλά οι Έλληνες που συμμετείχαν στην κλωτσοπατινάδα δεν τους έδιναν λουλούδια. Μπουνιές έπαιζαν.

Επίσης, ο αγώνας έγινε επειδή ... έχουμε μπροστά μας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και όχι το "βαλκανικό" Κύπελλο.

Αν, λοιπόν, η FIBA σε τόσο εκτεταμένα επεισόδια δεν έπαιρνε θέση και δεν τιμωρούσε τους πρωταγωνιστές, θα έχανε κάθε ίχνος αξιοπιστίας και ελέγχου σε ό,τι ακριβώς, υποτίθεται, πως έχει λόγο ύπαρξης

Η διεθνής ομοσπονδία έριξε αρκετό νερό στο κρασί της. Όχι μόνο γιατί η καρεκλιά του Κρίστιτς τιμωρήθηκε μόλις με τρεις αγωνιστικές, αλλά επειδή -αν θέλουμε να τα λέμε όλα- άφησε αλώβητους τους Κέσελι και Τσαρτσαρή, που επίσης πλακώθηκαν στις μπουνιές.

'Ηταν φανερό, όμως, ότι ήθελε να στείλει ένα μήνυμα προς όλους και ταυτόχρονα να μη ... διαλύσει εντελώς το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που έτσι κι αλλιώς ξεκινάει με πολλές απουσίες (Γκασόλ, Καλντερόν, Νοβίτσκι, Νοτσιόνι, Κιριλένκο και κυρίως Κόμπι, ΛεΜπρον, Ουέιντ και λοιπούς πρωτοκλασάτους Αμερικανούς).

Ο Αντώνης Φώτσης που συμμετείχε στον καυγά δήλωσε με την αφοπλιστική του ειλικρίνεια, πως "αν δεν μας τιμωρούσαν αυτα θα γίνονταν συνέχεια".

Το χειρότερο είναι να εμποτιστεί ολόκληρη η ελληνική ομάδα με τον σπόρο της αμφιβολίας για την ίση αντιμετώπισή της σε αυτό το τουρνουά. Ήδη ο Γ.Βασιλακόπουλος στην δήλωσή του μετά την τιμωρία, το είπε εμμέσως πλην σαφώς.

Ο ίδιος πιστεύει ότι όλα αυτά γίνονται σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον πολυπράγμονα γενικό γραμματέα της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν.

Μόνο, που στην Τουρκία δεν θα παίξουν μπάσκετ ο Βασιλακοπουλος με τον Μπάουμαν, αλλά η Εθνική Ομάδα σε μια ακόμη διοργάνωση όπου είναι, πράγματι, ικανή να πρωταγωνιστήσει.

Ας μην την παραμυθάζουμε, πολύ περισσότερο ... μη την δηλητηριάζουμε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ