OPINIONS

Συνεπής στο δόγμα Ντούντα

Συνεπής στο δόγμα Ντούντα

Ένα πράγμα είναι σίγουρο για τον φετινό Ολυμπιακό. Κάθε φορά θα προσπαθεί να είναι όσο πιο συνεπής γίνεται στις εξαγγελίες του προπονητή του και ο χρόνος που περνάει (εφόσον...παίζει, βέβαια) θα δουλεύει υπέρ του.

Ακόμη και ο κόσμος του Ολυμπιακού ήταν...απροπόνητος στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας, απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Χρειάστηκε το ξέσπασμα διαρκείας της ομάδας στο δεύτερο ημίχρονο για να πάρουν μπροστά και οι 10.000 άνθρωποι που βρέθηκαν την Δευτέρα το βράδυ στο ΣΕΦ.

Αυτό το 82-66, πάντως, μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο για τους "ερυθρόλευκους" στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την πρώτη θέση του ομίλου, που είναι κι ο αντικειμενικός τους στόχος σε αυτή την κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας.

Ο Ολυμπιακός, πάντως, αποδείχθηκε συνεπής σε ότι είχε εξαγγείλει πριν από το τζάμπολ ο Ντούσαν Ίβκοβιτς (που παρεμπιπτόντως αποθεώθηκε από την εξέδρα) και συνεχίζει να λέει όλον αυτό τον καιρό. Οι Πειραιώτες είναι μια ... άλλη ομάδα, με αυτή που είχαμε συνηθίζει και προσπαθεί:

1. Να τρέξει όταν βρει την ευκαιρία, βασιζόμενος στην πιεστική του άμυνα. Μπορεί στο πρώτο μέρος να μη το έκανε στην εντέλεια, στο διάστημα όμως που η διαφορά εκτοξεύτηκε από το ... πουθενά στο +13 το εφάρμοσε ιδανικά.

2. Να βάλει στον αντίπαλό του πολλά προβλήματα, "ταΐζοντας" τους ψηλούς όσο μπορεί περισσότερο. Πρώτα ο Μπουρούσης και εν συνεχεία ο Νεστέροβιτς, που πίσω ... κυνηγάνε κάθε φάση, αποδείχθηκαν και "λίρα εκατό" στην επίθεση φορτώνοντας το καλάθι της Ρεάλ με 27π, μαζεύοντας ταυτόχρονα και 14 ριμπάουντ.

3. Να στηριχτεί πάρα πολύ στη δημιουργία ικανότατων περιφερειακών παικτών, όπως η τριπλέτα Τεόντοσιτς, Σπανούλη και Παπαλουκά. Οι δυο πρώτοι μοίρασαν 14 ασίστ (7 έκαστος) και σημείωσαν 31π, επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Την ταυτόχρονη αποτελεσματικότητά τους στη δημιουργία και την εκτέλεση. Ο Παπαλουκάς ήταν ο καταλύτης για την καλή κυκλοφορία της μπάλας με τις ωραίες του εμπνεύσεις, ειδικά απέναντι στην άμυνα ζώνης, που επιστράτευσε στο δεύτερο ημίχρονο ο Μεσίνα.

Ο χαμάλης πολυτελείας Λούκας

Παίκτης κλειδί, όσο κι αν δεν φάνηκε, αποδείχθηκε ο Λούκας που κλείδωσε πολλές φορές την άμυνα, έδωσε πάρα πολλές βοήθειες και ...έσωσε δυο "σκοτωμένες" επιθέσεις, λόγω της εξαιρετικής αίσθησης του χώρου που έχει. Ένας Αμερικανός, σε ρόλο χαμάλη πολυτελείας; Γιατί όχι;

Στον Ολυμπιακό είχαν συνηθίσει αλλιώς, κυρίως λόγω Τσίλντρες και Κλέιζα, πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα φέτος έχουν μπει σε μια τελείως διαφορετική σειρά, όπου τα άτομα υποτάσσονται στο σύνολο και η ομάδα μπαίνει πάνω απ' όλους.

Φυσικά και δεν ήταν όλα τέλεια στον Ολυμπιακό της πρεμιέρας. Θα ήταν αφύσικο άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο, αν αναλογιστούμε το χρονικό σημείο όπου βρισκόμαστε, καθώς οι Πειραιώτες είχαν στα πόδια τους μόλις ένα επίσημο ματς, αυτό του Κυπέλλου με τον Πανελλήνιο.

Δουλεύοντας με τον χρόνο

Ο Νίλσεν για παράδειγμα δεν μπήκε ποτέ στο νόημα του ματς, έστω κι αν ξεχείλιζε από πάθος, ο Κέσελ έμοιαζε διστακτικός στο πρώτο ματς Ευρωλίγκας της καριέρας του κι ο Παπανικολάου έπαιξε μόνο στο πρώτο ημίχρονο. Εκεί που ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα και στο μακρινό σουτ.

Όταν βρήκε τα πατήματά του και λύθηκαν τα χέρια το 1/7 έγινε 6/16 τρίποντα τρίποντα, στην επανάληψη και η Ρεάλ υποτάχθηκε φυσιολογικά. Όλα άλλωστε δουλεύουν με τον χρόνο τους. Κι αν ο Ολυμπιακός θέλει κάτι αυτή τη στιγμή είναι χρόνο και παιχνίδια. Όχι μόνο η ομάδα, αλλά κι οι οπαδοί του!

ΥΓ: Το μπάσκετ δεν είναι ... να παίζεται σε Γραφεία και συνελεύσεις. Όταν κυλάει η μπάλα στο παρκέ, όλα είναι διαφορετικά. Καιρός είναι, όσοι έχουν τα γένια και τα χτένια να το σκεφτούν πολύ σοβαρά, γιατί τα αδιέξοδα του ελληνικού πρωταθλήματος δεν θα αργήσουν να πνίξουν τους πάντες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ