Το "μνημόνιο 2" δείχνει το μέλλον του Αλαφούζου
Ο Μπάμπης Τσιμπίδας σχολιάζει τις ενδείξεις αναφορικά με το μέλλον του Γιάννη Αλαφούζου στην ιδιοκτησία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και για την αναγκαιότητα της διόρθωσης της "καθαρής θέσης" της εταιρίας, εν όψει της διαδικασίας της αδειοδότησης.
Εξ' ορισμού, η ρεβάνς του Παναθηναϊκού με τον Κισσαμικό είχε μικρή σημασία, μετά το 3-0 του "Απόστολος Νικολαΐδης". Η ανατροπή συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους φίλους του Τριφυλλιού ήταν να δουν τους νεαρούς παίκτες. Ο Μίγγος, ο Χατζηγιοβάνης, ο Πίσπας είναι το μοναδικό που προσφέρει αισιοδοξία σε μία πολύ δύσκολη σεζόν με άσχημα αποτελέσματα και με κακές εμφανίσεις.
Δημοσιογραφικά, όμως, το πιο σημαντικό ειπώθηκε από τον Μαρίνο Ουζουνίδη στην δήλωση του στην κάμερα του OTE, δευτερόλεπτα μετά τη λήξη του παιχνιδιού. Διότι ο προπονητής του Παναθηναϊκού ανέδειξε την πολιτική που θα εφαρμοστεί εφεξής και εν όψει του καλοκαιριού. Μία πολιτική που έχει αποφασιστεί από τη διοίκηση και θα υλοποιηθεί από τον Νίκο Λυμπερόπουλο και τον προπονητή...
"Τα νέα παιδιά έδειξαν ότι σιγά σιγά θα έρθουν και αυτά πιο κοντά στην πρώτη ομάδα και μακάρι να συνεχίσουν έτσι. Γιατί αυτός είναι ίσως ο δρόμος που πρέπει να τραβήξουμε" ανέφερε ο Ουζουνίδης .
Τι σημαίνει αυτό; Επιβεβαιώνεται εμμέσως ότι οι δαπανηρές μεταγραφές του 2016 δεν θα έχουν συνέχεια στο 2017. Ήδη, σε πρώτη φάση στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο αποφεύχθηκε κάθε υπέρβαση και αυτός ήταν ο λόγος που μετά τον Δημήτρη Κουρμπέλη, αποκτήθηκε μόνο ο δανεικός και με μικρό κόστος, Βίκτωρας Κλωναρίδης.
Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα "μνημόνιο 2" μετά το αντίστοιχο που είχε εκτελεστεί το 2013 και απέφερε προσωρινά την εξυγίανση. Διότι, μετά τις εσφαλμένες επιλογές από το καλοκαίρι του 2015 και έπειτα, ξέσπασε νέα κρίση που απέφερε τη σημερινή πραγματικότητα.
Για να προχωρήσουμε περαιτέρω, είναι τόσο τραγική η οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ, όσο παρουσιάζεται; Άμεσα, είναι διαχειρίσιμη. Παρότι υπάρχουν δυσκολίες, οι οφειλές θα εξοφληθούν και θα διακανονιστούν, ώστε να κατατεθεί ένας πλήρης φάκελος στα τέλη Μαρτίου και να εγκριθεί από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ.
Η σημασία της "καθαρής θέσης"
Μακροπρόθεσμα, όμως, η ΠΑΕ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα λόγω της αυστηροποίησης των κανονισμών για την αδειοδότηση. Η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά στην "αρνητική καθαρή θέση" μιας ΠΑΕ, ενός δείκτη που δείχνει τη βελτίωση ή τη χειροτέρευση των οικονομικών.
Μία μικρή παρένθεση, για να δούμε τον ορισμό της "καθαρής θέσης": Καθαρή θέση ενός προσώπου ή επιχείρησης ονομάζεται η διαφορά του συνολικού ενεργητικού (π.χ. περιουσιακά στοιχεία που το πρόσωπο έχει στην κατοχή του) και των συνολικών υποχρεώσεων (πχ δάνεια που πρέπει να αποπληρώσει).
Η "καθαρή θέση" δεν κρίνει άμεσα την αδειοδότηση, όμως καταδεικνύει την προοπτική μιας ΠΑΕ. Όπως ενημέρωσε ο υπεύθυνος της αρμόδιας επιτροπής της ΕΠΟ για το ζήτημα, μέσω της "καθαρής θέσης" διακρίνεται η "πρόσθετη επικινδυνότητα" που αντιμετωπίζει μία ομάδα. Εφόσον μία ΠΑΕ παρουσιάζει "αρνητική καθαρή θέση", τότε η Επιτροπή Αδειοδότησης θα αξιολογεί περαιτέρω τα οικονομικά στοιχεία και θα ζητά επιπλέον εξασφαλίσεις για τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού.
Αυτές μπορεί να προέλθουν από:
α) Υπογεγραμμένη συμφωνία για πώληση ποδοσφαιριστή,
β) Ολοκληρωμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου,
γ) Εγγυητική επιστολή τραπέζης,
δ) Ύπαρξη τραπεζικού δανείου.
Εφόσον καμία από τις παραπάνω συνθήκες δεν εκπληρωθεί, τότε η αδειοδότηση της ομάδας θα τίθεται σε κίνδυνο, ενώ πλέον η προτεινόμενη ποινή από τη Superleague για τους μη αδειοδοτημένους είναι ο υποβιβασμός...
Ο Παναθηναϊκός δεν είναι ο μόνος που έχει πρόβλημα με την "καθαρή θέση", αλλά ίσως έχει το μεγαλύτερο... Επειδή ο ισολογισμός του 2015 είχε αρνητική καθαρή θέση περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ και μο αντίστοιχος του 2016 ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, η προοπτική της εταιρίας κάθε άλλο παρά ευοίωνη είναι..
Συνεπώς, ένα τόσο μεγάλο ποσό για να μειωθεί σημαντικά απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες. Μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μία πώληση με αρκετά χρήματα και μεταγραφές μικρού κόστους, ώστε η "καθαρή θέση" να δείχνει μία εταιρία που έχει μέλλον.
Όπως προαναφέρθηκε, εν όψει της αντίστοιχης διαδικασίας αδειοδότησης για τη σεζόν 2017 - 2018, ο Γιάννης Αλαφούζος θα μπορούσε να αλλάξει την "καθαρή θέση" της ΠΑΕ, εάν κρινόταν απαραίτητο, με την προκήρυξη και την κάλυψη μιας μεγάλης ΑΜΚ. Αλλά η απόφαση για εκ νέου υιοθέτηση "μνημονιακής" πολιτικής, καταδεικνύει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.
Άρα, τι απομένει; Η περιστολή των εξόδων σε όλα τα επίπεδα...
Το μέλλον του Αλαφούζου
Μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για τις προθέσεις του Γιάννη Αλαφούζου, αναφορικά με το μέλλον; Όχι με ασφάλεια, αφού μόνο ο ίδιος γνωρίζει τι σκέφτεται να πράξει. Όμως, οι πράξεις του είναι ενδείξεις, που μπορούμε να τις ερμηνεύσουμε.
Εφόσον ενεργεί με ορίζοντα την αδειοδότηση της επόμενης σεζόν, σημαίνει ότι υπολογίζει το μέλλον, αναλογιζόμενος τις δυνατότητες του να χρηματοδοτήσει τον Παναθηναϊκό ή τη διάθεση του. Διότι κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τον άλλο να ξοδεύει αλόγιστα τα χρήματα του.
Μία άλλη ερμηνεία υποστηρίζει ότι ο Αλαφούζος καθιστά βιώσιμη την εταιρία, ώστε να προσελκύσει κάποιον άλλο για να την αναλάβει. Δεδομένα, ένας Παναθηναϊκός ο οποίος λειτουργεί με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό είναι πιο ελκυστικός για έναν επιχειρηματία, επειδή θα χρειαστεί να δαπανήσει λιγότερα και μόνο για την ενίσχυση της ομάδας. Σίγουρα, αλλιώς θα ήταν να έπρεπε κάποιος να καλύψει υποχρεώσεις που δεν είχε δημιουργήσει, απλώς για να εξασφαλίσει τη λειτουργία της ΠΑΕ.
Τι από τα δύο ισχύει; Άγνωστό. Μόνο ο χρόνος θα φέρει την απάντηση.
Το μόνο που μοιάζει βέβαιο είναι ότι ο Αλαφούζος δεν πρόκειται ποτέ να εξελιχθεί στον ιδιοκτήτη ο οποίος θα αυξήσει όσο χρειαστεί το μπάτζετ και για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο, μέχρι ο Παναθηναϊκός να ξανακατακτήσει να επανέρθει στο επίπεδο που του αρμόζει. Ο εφοπλιστής το επιχείρησε αλλά δεν το κατάφερε και πλέον, φαίνεται πως έχει απογοητευτεί. Δεν έχει την αντοχή ή και την ευχέρεια να το επαναλάβει.
Πόσο μπορεί να κρατήσει ένας Παναθηναϊκός που δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος του; Όχι για πολύ...