OPINIONS

Ένα τηλέφωνο στον Ψωμιάδη

Ένα τηλέφωνο στον Ψωμιάδη
INTIME SPORTS

Η βία, είτε για "τρομοκρατία" μιλάμε είτε για χουλιγκανισμό, έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Είναι απρόβλεπτη. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πού και πότε θα είναι η επόμενη φορά.

Αποδείχθηκε με την βόμβα που έσκασε στα χέρια του υπασπιστή του Χρυσοχοΐδη, μέσα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αποδείχθηκε με τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια.

Στη Λαμία, επ' ευκαιρία του χάντμπολ, ΠΑΟΚτζήδες και ΑΕΚτζήδες έπιασαν όλους εξ απήνης και κατέλαβαν την πόλη. Το Σάββατο στο "Ελ Πάσο" ξυλοκόπησαν με την άνεσή τους τον Ντούσαν Μπάγεβιτς κι έφυγαν σαν κύριοι.

Και στους μεν και στους δε, πρόκειται για επαγγελματίες (χωρίς εισαγωγικά). Με οργάνωση, με σχέδιο, με προγραμματισμό, με μεθοδικότητα. Γι' αυτό και κατά κανόνα, "επιτυγχάνουν". Δεν χτυπάνε ποτέ στην τύχη. Δρουν όταν οι συνθήκες τούς ευνοούν και είναι υπέρ τους.

Αντίθετα, στην απέναντι πλευρά σε ό,τι έχει να κάνει με τη ποδοσφαιρική βία, είναι "ερασιτέχνες", της πλάκας. Ποιος δηλαδή να τους σταματήσει; Ποιος έχει ασχοληθεί σοβαρά μαζί τους; Οι αστυνομικές αρχές; Η αστυνομία επίσημα έχει ομολογήσει ότι θεωρεί τη δουλειά της στα γήπεδα αγγαρεία. Το έχουν δηλώσει κατ επανάληψη υπουργοί και αρχηγοί: "Δεν είναι δυνατόν να διαθέτουμε τόσους πολλούς άνδρες κάθε Σαββατοκύριακο στα γήπεδα". Οι παράγοντες είτε έχουν γίνει κολλητοί τους είτε τους ανέχονται είτε τους φοβούνται.

Για την πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση. Κάτι Μπιτσαξήδες και κάτι Νικητιάδηδες είναι για γέλια. Κάποιοι περαστικοί, που θεωρούν πολιτική το "να 'χαμε να λέγαμε". Όπως οι πρόσφατες συναντήσεις του νέου υφυπουργού Αθλητισμού με Κωνσταντόπουλο, Μαρινάκη, Αδαμίδη για την πάταξη της βίας. Ο Μπιτσαξής έχει απωλέσει πλέον τις σχετικές αρμοδιότητες για δηλώσεις και λεονταρισμούς. Κι αν συνέχιζε να τις είχε, τι θα έκανε; Οι δράστες του ξυλοδαρμού του Μπάγεβιτς δεν παίρνουν χορηγία από τον ΟΠΑΠ για να τους την κόψει. "Χορηγοί" τους, είναι η ανυπαρξία και η ανευθυνότητα των κατ όνομα αρμόδιων.

Λογικό είναι λοιπόν και αναμενόμενο οι όποιοι χούλιγκανς να τους παίρνουν κάθε φορά τα σώβρακα. Δεν χρειάζεται άλλωστε από τη πλευρά τους ιδιαίτερη προσπάθεια. Εύκολα στέφονται με επιτυχία οι κατά καιρούς επιχειρήσεις τους.

Σε ό,τι έχει να κάνει πάντως με την ΑΕΚ, υπάρχει άνθρωπος που τους έχει κάνει να στέκονται σούζα στο ένα πόδι σαν τον πελαργό. Τη σεζόν 2001-02 είχε επιστρέψει για πρώτη φορά ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Και δεν είχε ανοίξει μύτη. Από ένα σημείο και μετά μάλιστα, είχε αδειάσει και η περιβόητη "σκεπαστή". Οι αντιφρονούντες έκαναν σιωπηρή διαμαρτυρία έξω από το γήπεδο. Κανένας δεν τολμούσε να μπει μέσα για μαγκιές και νταηλίκια.

Ποιος τους είχε βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι; Ο Μάκης Ψωμιάδης. Επειδή ήξερε ποιους και με ποιον τρόπο έπρεπε να προειδοποιήσει. Κι αυτοί ήξεραν τις συνέπειες. Και επειδή ήξεραν με ποιον είχαν να κάνουν και όχι με την Αστυνομία ή τον Μπιτσαξή, όσο ήταν ο Ψωμιάδης είχαν λουφάξει. Αν τόλμαγαν, ας πείραζαν μια τρίχα από τα μαλλιά του Μπάγεβιτς.

Αφού λοιπόν όλοι τους είναι άχρηστοι και ανίκανοι, ας κάνουν ένα τηλέφωνο στον Ψωμιάδη να τους δώσει τα φώτα του και να λύσουν το θέμα σε πέντε λεπτά. Δεν θα χρειαστούν παραπάνω. Τόσο εύκολο και απλό είναι. Και δωρεάν μάλιστα δεν θα τους ζητήσει να γίνει συνεργάτης του Νικητιάδη και να πάρει το μεροκάματο του Περικλή Βασιλάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ