OPINIONS

Και ο Τζον Γκλεν πήγε στο διάστημα

Και ο Τζον Γκλεν πήγε στο διάστημα

Ο Γιάτσεκ Γκμοχ στον Παναθηναϊκό. Η πρώτη αντίδραση είναι να ρίξεις μια ματιά στο ημερολόγιο. Για να βεβαιωθείς ότι δεν είναι Πρωταπριλιά. Πράγματι. Γράφει 15 Νοεμβρίου. Άρα, δεν πρόκειται για αστείο. Η είδηση είναι αληθινή.

Σημεία των καιρών: Ύστερα από 24 χρόνια, έχασε η Νέα Δημοκρατία τους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ύστερα από 25 χρόνια, επέστρεψε στον Παναθηναϊκό ο Γιάτσεκ Γκμοχ.

Στα 71 του. Έχοντας να δουλέψει από το 2003. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για μία δεύτερη καριέρα. Για να είμαστε ακριβείς, βέβαια, η θητεία του Γκμοχ δεν θα είναι τετραετής, όπως των νεοεκλεγέντων Δημάρχων. Για υπηρεσιακός προσλήφθηκε. Για ένα-δυο παιχνίδια, μέχρι να βρεθεί ο επόμενος προπονητής.

Και για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι ο Παναθηναϊκός που εξέπληξε για πρώτη φορά με τέτοιου είδους επιλογή. Έχουν προηγηθεί κι ακόμα χειρότερες. Ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει δώσει στο Νίκο Γιούτσο να κοουτσάρει τον Ολυμπιακό. Κάποια στιγμή μάλιστα, είχε κάνει την έκπληξη με τον Γιάννη Κόλλια. Να μην ξεχνάμε, μάλιστα, κι ένα σύντομο πέρασμα του Τότη Φυλακούρη από τον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Να έπαιρνε τον Καρούλια;

Συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες ποδοσφαιρικές οικογένειες. Πάνω στο πρόβλημα και στην ανάγκη να οδηγούνται σε προσωρινές λύσεις απελπισίας. Ποιες θα μπορούσαν να ήταν άλλωστε οι διαφορετικές παρτ-τάιμ επιλογές;

Ο Νίκος Καρούλιας, που διαπρέπει εξίσου σαν τηλεσχολιαστής; Ενδεχομένως να μην ήθελαν να προκαλέσουν πρόβλημα στον ιστορικό Απόλλωνα. Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, που πάντα περιμένει την τρίτη ευκαιρία; Ο Στράτος Αποστολάκης; Οι λύσεις μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης παναθηναϊκής οικογένειας ήταν πράγματι περιορισμένες.

Επιλέχθηκε λοιπόν ο σοφός και πολύπειρος Πολωνός. Που διαθέτει, εκτός όλων των άλλων, και το πλεονέκτημα της "ψυχολογίας". Γνωστός και ως "κούρβα", ήξερε ανέκαθεν να φτιάχνει τους ποδοσφαιριστές και να τους ανεβάζει. Με δεδομένο παράλληλα, ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν, η μπάλα δεν ξεχνιέται, ο Γιάτσεκ Γκμοχ ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή. Σαν να λέμε ο Νίκος Αλέφαντος του Παναθηναϊκού. Να ταρακουνήσει τους ποδοσφαιριστές, να αναστήσει τον πληγωμένο τους εγωισμό, να τους ανεβάσει το ηθικό και να ξαναγίνει η ομάδα μια γροθιά. Αυτός που έκανε την εισήγηση, έπεσε διάνα. Χτύπησε φλέβα χρυσού.

Και να μην ξεχνάμε βέβαια, τη μεγάλη κουβέντα που έχει πει ο Κομφούκιος: "Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού". Κι ο Μάκης Χάβος στον ΠΑΟΚ, για υπηρεσιακός ξεκίνησε. Και μετράει έξι νίκες σερί.

Αν λοιπόν πέτυχε ο νεόκοπος Μάκης, γιατί να αποτύχει ο μπαρουτοκαπνισμένος Γιάτσεκ; Ας μην χασκογελάνε λοιπόν οι είρωνες και οι κακοήθεις. Εδώ ο Τζον Γκλεν πέταξε για δεύτερη φορά, ύστερα από 36 χρόνια, στο διάστημα σε ηλικία 77 ετών. Πράγματι. Για πρώτη φορά είχε ανέβει σε διαστημόπλοιο το 1962. Και ξαναπέταξε το 1998, στα 77 του. Θα κωλώσει ο Γιάτσεκ Γκμοχ να κοουτσάρει τον Παναθηναϊκό πάνω στο άνθος της ηλικίας του; Ούτε καν τα 72 δεν έχει κλείσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ