OPINIONS

Πολλά λεφτά και παχιά

Πολλά λεφτά και παχιά

Ο Κώστας Καίσαρης ρίχνει μια δεύτερη ματιά στη συνάντηση Αλαφούζου-Γιαννακόπουλου και επαναλαμβάνει την κατ΄αρχήν εκτίμησή του: Τόσα πολλά λεφτά, τη σήμερον ημέρα, δεν βγαίνουν εύκολα από την τσέπη

Όποιος έγινε σοφότερος από την συνάντηση Αλαφούζου-Γιαννακόπουλου να σηκώσει το χέρι του. Οι αναλύσεις της επόμενης μέρας, περισσότερο θύμιζαν προσπάθεια χειρομαντίας και πολύ λιγότερο εκτιμήσεις πάνω σε συγκεκριμένα δεδομένα.

Κύριο μέλημα των ρεπόρτερ να μετατραπούν σε λογιστές, ώστε να εξηγήσουν, να εκλαϊκεύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλαδή, το θεμελιώδες αξίωμα της οικονομικής επιστήμης. Τι σημαίνει χρέος και τη σημαίνει άνοιγμα. Ποια είναι, δηλαδή, η διαφορά των χρεών και των υποχρεώσεων; Πώς ερμηνεύεται δηλαδή αυτό το 25+20= 45 εκατομμύρια γιούρο; Τα λεφτά για το Απήλιον, είναι στα χρέη, ή στις υποχρεώσεις. Τα λεφτά του Λέτο είναι στα χρέη ή στο άνοιγμα;

Και να πουλάει παραμύθι ο Αλαφούζος δεν υπάρχει καμιά περίπτωση. Δεν μπορείς να πεις ψέματα, δηλαδή, σε κάτι που θα γίνει φως φανάρι, μέσα σε λίγες μέρες. Αυτά είναι τα λεφτά. Εικοσιπέντε συν είκοσι, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Ο κάθε αγοραστής, βέβαια, έχει κάθε δικαίωμα στο τσεκάρισμα. Για λεφτά μιλάμε. Και πολλά λεφτά, μάλιστα. Λογικό είναι αυτός που θα πληρώσει να κάνει έλεγχο. Α υτές οι δουλειές δεν γίνονται με το στόμα. Και τον Γιάννη Αλαφούζο, μάλιστα, να διευκρινίζει μέσω διαρροών ότι τα λεφτά που έχει βάλει ο ίδιος μέχρι τώρα στον Παναθηναϊκό τα κάνει "σβου". Δεν θέλει ούτε ένα σέντι.

Λες δηλαδή κι αν τα ζήταγε θα τα έπαιρνε. Να τον δώσουν πχ οι Κινέζοι τους μισθούς του Παναγόπουλου, που πλήρωνε η ΠΑΕ. Από την πλευρά Γιαννακόπουλου, υπήρξε η διαρροή ότι αν κλείσει το ντιλ, τα λεφτά που θα μπουνε μέχρι το τέλος της σεζόν θα είναι 35 εκατομμύρια! Τεράστια λεφτά για τα σημερινά δεδομένα, λέει η ταπεινότητά μου.

Με Νάνο, Σίντεφελντ, Μπαϊράμι

Παχιά λεφτά. Δεν βγαίνουνε εύκολα από την τσέπη. Για γίνουνε δηλαδή μ' αυτά τα λεφτά ζερό, χρέη και οι υποχρεώσεις μαζί. Να γίνει το μαγαζί ρέφος. Και το καλοκαίρι ξανά μανά το χέρι στην τσέπη. Πώς αλλιώς θα κάνει δυναστεία ο Παναθηναϊκός και στο ποδόσφαιρο, όπως είπε στη δήλωσή του ο Γιαννακόπουλος: Με τον Νάνο, τον Σίντεφελντ, τον Μέντες και τον Μπαϊράμι; Κι ενώ ο Βαγγέλης, από την άλλη, πάντα θα έχει εξασφαλισμένα τα 25 εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ, οι Κινέζοι θα πρέπει να βάλουνε τουλάχιστον άλλα τόσα. Για να ξεκινήσουνε να φτιάχνουνε ομάδα.

Όλα αυτά, λέει, θα ξεκαθαρίσουν μέσα στον Ιανουάριο. Άλλωστε, όπως ανέφερε σχετικό και εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ,αυτή η ιστορία μόνο καλό μπορεί να κάνει στον Παναθηναϊκό, που δεν έχει καμιά σχέση με τις αντιπαλότητες της πολυμετοχικότητας και τα συλλαλητήρια. Επισήμανση, που αξίζει βραβείου πούλιτζερ. Ή στην εσχάτη των περιπτώσεων του Ιδρύματος Μπότση.

Όπως επίσης το ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ότι ο Δ.Γιαννακόπουλος ενδέχεται να μεταβεί το Σάββατο στη Ριζούπολη για να δει το Απόλλωνας-Παναθηναϊκός.

Μεταγραφή όπως το μονόπετρο

Και το κερασάκι στην τούρτα: Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει τον Δεκέμβριο μια μεταγραφή. Όπως ο γαμπρός κάνει δώρο στην υποψήφια νύφη το μονόπετρο, όταν αποδέχεται την πρόταση γάμου, έτσι και στα ποδοσφαιρικά προξενιά, υπάρχει το δώρο της μεταγραφής.

Με τα 25+20=45 εκατομμύρια γιούρο να εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται σαν "αγκάθι". Παρά ταύτα, όμως, ο Γιάννης Αλαφούζος δείχνει αισιόδοξος και αποφαίνεται: "Αποκτήσαμε έναν ισχυρό σύμμαχο". Κι εγώ που είχα την εντύπωση ότι ο Παναθηναϊκός έψαχνε για λεφτά.

Όπως λένε οι θυμόσοφοι, η ζωή συνεχίζεται. Και για τον Παναθηναϊκό ειδικά κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Στο περιθώριο αυτής της ιστορικής συνάντησης, έγινε γνωστό το ψαλίδι κατά .30% στα μπάτζετ των ακαδημιών. Το οποίο διαψεύστηκε και βαφτίστηκε "εξορθολογισμός της διαχείρισης των οικονομικών".

Και στα ψιλά, η αναφορά ότι ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να έχει εκκρεμότητες με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Κι όταν λέμε εκκρεμότητες εννοούμε οικονομικές. Και εν πάση περιπτώσει είναι ανοιχτό ακόμη το θέμα της αδειοδότησης. Παρά το γεγονός ότι αυτή τη σεζόν θα υπάρξει πλεόνασμα, όπως ακριβώς ισχυρίζονται Σαμαράς-Στουρνάρας.

Συμπέρασμα: Τίποτα δεν άλλαξε στον Παναθηναϊκό απ΄αυτή την εικοσάλεπτη συνάντηση. Όπως ήταν η κατάσταση την Πέμπτη το πρωί, έτσι συνεχίζει να είναι κι από την Πέμπτη το απόγευμα μετά το ιστορικό, όπως χαρακτηρίστηκε, ραντεβού. Υπάρχει μόνο η ελπίδα. Από το τίποτα, βέβαια, κάτι είναι κι αυτό. Ότι θα δούνε τα χαρτιά οι Κινέζοι, θα πούνε ΟΚ για το ντιλ και θα πέσουν για ξεκίνημα τα πρώτα 35 εκατομμύρια.

Δεν θα πω ότι όλα αυτά είναι σαν τα δώρα που περιμένουνε τα παιδιά να τους φέρει την Πρωτοχρονιά, ο Άγιος Βασίλης. Δεν θα πω ότι όλη αυτή η ιστορία είναι ένα παραμύθι. Θα επαναλάβω ότι όταν πρόκειται για λεφτά και τόσο παχιά λεφτά μάλιστα, αν δεν δεις φως δεν μπορείς να πεις τίποτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ