OPINIONS

Το ποδόσφαιρο-Καραγκούνη

Καλές γιορτές θα περάσουν. Όλοι τους. Στον Ολυμπιακό σαν πρωταθλητές χειμώνα. Στον Παναθηναϊκός, θα βρουν την ηρεμία τους. Χωρίς κόσμο θα γίνει το ματς με τα Τρίκαλα την Τετάρτη για το Κύπελλο. Απερίσπαστη η ομάδα και χωρίς τις φωνές και τις αποδοκιμασίες των κακών οπαδών, θα κάνει το καθήκον της, θα συνδυάσει τη νίκη με μία καλή εμφάνιση και θα περάσει πανηγυρικά στους «8» του θεσμού.

Στη συνέχεια ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές θα δουλέψουν απερίσπαστοι και θα εκμεταλλευθούν με τον καλύτερο τρόπο τη διακοπή.

Ξαναρχίζοντας το πρωτάθλημα με το νέο έτος, το πρώτο ματς στη Ξάνθη με τη Σκόντα. Ακόμα καλύτερα. Από το να παίζουν εντός έδρας και να τους βρίζει ο κόσμος.

Πέρυσι τέτοια εποχή ο Τζόρβας έδειχνε τα σημάδια από το αεροβόλο στο Καραϊσκάκης. Το Σάββατο, στο δεύτερο ημίχρονο, στο ΟΑΚΑ, οι δικοί του, του έριξαν τρεις φωτοβολίδες. Πριν ακόμα γίνει το 0-1. Χωρίς να είναι εύστοχοι. Με το που τελείωσε το ματς η εικόνα του Φερέιρα τα έλεγε όλα. Κούκλος, μέσα στο παλτό βημάτιζε για τη φυσούνα. Στα μπουκάλια που έπεφταν από την εξέδρα, ήρθε να προστεθεί η βουή, αυτών που είχαν μπουκάρει μέσα. Ο Φερέιρα, αφού γύρισε το κεφάλι του κι έριξε δύο ματιές στα γρήγορα άρχισε να τρέχει. Εξήντα πέντε χρονών άνθρωπος. Μόνο ο Σισέ έβγαλε τη διαδρομή ατάραχος και καμαρωτός-καμαρωτός. Τα 13 γκολ, κι ο χαρακτήρας του δεν του επέτρεπαν να το βάλλει στα πόδια.

Ανοιχτό βιβλίο είναι ο Παναθηναϊκός από την αρχή της σεζόν. Όλη τη βδομάδα πριν από το ματς, ο Σάκης Τσιώλης, μία κουβέντα έλεγε στους δικούς του: « Έναν παίκτη έχει ο Παναθηναϊκός: Τον Λέτο. Αν τον πιάσουμε δεν υπάρχει άλλος να μας κάνει τη ζημιά. Δεν έχουν τρόπο να φτάσουν στο γκολ. Αν βγάλουμε τον Λέτο εκτός παιχνιδιού το πήραμε το ματς». Κουβέντες που λέγονται στ’ αποδυτήρια και μένουνε «μεταξύ μας». Στον Παναθηναϊκό, αντίθετα ο Κώστας Αντωνίου είχε τοποθετηθεί δημόσια: « Δεν είναι δυνατόν οι ποδοσφαιριστές που πήραν πέρυσι το νταμπλ να είναι φέτος άχρηστοι, επειδή μεγάλωσαν ένα χρόνο». Απ ότι φάνηκε όμως ο Φερέιρα δεν συμφωνεί μαζί του. Στον πάγκο άφησε και τον Ζιλμπέρτο και τον Καραγκούνη.

Και καθώς μάλιστα δεν υπήρχε λόγω της απεργίας σχολιασμός, ψάχναμε να βρούμε ποιος μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο στη θέση του Νίνη. Η πατέντα του Πορτογάλου, ήταν αυτή τη φορά, ο Ιωαννίδης. Κι αν είναι σε κάθε παιχνίδι να θέλει να βλέπει κι έναν ποδοσφαιριστή, μέχρι να παίξουν ο Μαχλελής κι ο Καρνέζης η διαφορά από τον Ολυμπιακό θα έχει φτάσει σε διψήφιο αριθμό. Τόσο κακός είναι δηλαδή ο Καραγκούνης που δεν μπορεί να παίξει ούτε για 30 λεπτά;

Μπορείς να του καταλογίσεις χίλια δύο ελαττώματα στην ποδοσφαιρική συμπεριφορά του. Δεν είναι όμως ο χειρότερος. Ούτε οι άλλοι που παίζουν είναι καλύτεροι του. Δεν θα έλυνε όλα τα προβλήματα του Παναθηναϊκού, ο Καραγκούνης. Έστω όμως για μισή ώρα, θα μπορούσε να βοηθήσει. Να «ανακατέψει» το παιχνίδι. Να κάνει έστω και με ανορθόδοξο τρόπο κάποιες ατομικές προσπάθειες. Έστω και πέφτοντας κάτω για να κερδίσει ένα φάουλ. Να ξυπνήσει τους συμπαίκτες του. Όταν σαν ομάδα, δεν μπορείς να παίξεις κανονικό ποδόσφαιρο δεν συνιστά έγκλημα να στραφείς στο ποδόσφαιρο-Καραγκούνη.

Η σύμπτωση απόψεων Νιόπλια-Φερέιρα, εύλογα προκαλεί απορίες. Δεν μπορείς να πεις ότι σήμερα, υπάρχουν προπονητές που παίρνουν χαρτάκι. Ειδικά ο Πορτογάλος. Δεν είναι Μπαρτσελόνα όμως ο Παναθηναϊκός να της χαλάσει το παιχνίδι ο Καραγκούνης. Όταν για 90 λεπτά δεν μπορείς να κάνεις ούτε μία ευκαιρία προσπάθησε τουλάχιστον να πάρεις το ματς αλλιώς. Ή μήπως οι σέντρες και οι γιόμες για τον Σισέ έχουν ποδοσφαιρική λογική; Κάπου λοιπόν, έρχεσαι να πεις, ότι κάτι άλλο συμβαίνει με τον Καραγκούνη.

Επαναλαμβάνω, ότι δεν είναι αυτό το μοναδικό ή το ουσιώδες πρόβλημα στον Παναθηναϊκό. Μόλις την περασμένη εβδομάδα έγραφα ότι με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα του και πάλι καλά που είναι μόνο στο -2 από τον Ολυμπιακό. Ακόμα όμως και κάτω από τις χειρότερες συνθήκες οι ομάδες οφείλουν να κάνουν το δυνατόν καλύτερο. Γι αυτό πληρώνονται οι προπονητές. Δοκιμές και πειράματα, γίνονται στα φιλικά του καλοκαιριού. Όχι στα επίσημα παιχνίδια. Και πολύ περισσότερο, όταν θεωρητικά τουλάχιστον, κάνεις πρωταθλητισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ