Le Tour de Froome!
Ο 102ος ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας ολοκληρώθηκε με τη νίκη του Βρετανού Κρις Φρουμ της Sky και ο Θανάσης Κρεκούκιας παρουσιάζει την ανασκόπηση του αγώνα. Οι εντυπώσεις, η εξέλιξη και οι πρωταγωνιστές. Ποιοι κέρδισαν τα 21 ετάπ και τις επιμέρους βαθμολογίες και κατατάξεις
Ο 102ος Γύρος της Γαλλίας ολοκληρώθηκε χθες στο Παρίσι με μεγάλο νικητή τον Κρις Φρουμ της Sky. Στο τελικό βάθρο τον πλαισίωσαν οι Νάιρο Κιντάνα και Αλεχάνδρο Βαλβέρδε, αμφότεροι της Movistar. Ο Σλοβάκος Πέτερ Σάγκαν (Tinkoff Saxo) πήρε την πράσινη φανέλα των πόντων για τέταρτη σερί χρονιά, ενώ ο Φρουμ (Sky) κέρδισε και την πουά φανέλα των βουνών. Ο Κιντάνα (Movistar) ήρθε πρώτος στην κατάταξη του καλύτερου νέου αθλητή (λευκή φανέλα). Πολυνίκης της διοργάνωσης ήταν ο Αντρέ Γκράιπελ (Lotto Soudal) με 4 κερδισμένα ετάπ και η Movistar κέρδισε την ομαδική κατάταξη. Τέλος, ο Ρομέν Μπαρντέ της Ag2r πήρε το βραβείο του πιο μαχητικού αθλητή. Μετά από 23 μέρες αγώνα, 21 ετάπ και 3.360 χιλιόμετρα, ένας ακόμα Γύρος Γαλλίας έφτασε στο τέλος του και το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ανασκόπηση του αγώνα. Οι εντυπώσεις, η εξέλιξη, οι πρωταγωνιστές, οι νικητές.
ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
Το φετινό Tour de France δημιούργησε τεράστιες προσδοκίες, λόγω της παρουσίας στην εκκίνηση των "Fab 4", δηλαδή των τεσσάρων κορυφαίων αθλητών στους μεγάλους Γύρους τα τελευταία χρόνια. Οι Αλμπέρτο Κονταδόρ, Κρις Φρουμ, Βιντσέντσο Νίμπαλι και Νάιρο Κιντάνα δεν είχαν συνυπάρξει ποτέ πριν σε αγώνα και από μόνο του αυτό το γεγονός ανέβασε το ενδιαφέρον για την 102η διοργάνωση του κορυφαίου ετήσιου αθλητικού γεγονότος στον κόσμο σε δυσθεώρητα ύψη. Οι προσδοκίες αυτές τελικά επαληθεύτηκαν μόνο εν μέρει. Αν εξαιρέσουμε το πρώτο ετάπ των Πυρηναίων και το τελευταίο των Άλπεων, στα υπόλοιπα πέντε των βουνών δεν είδαμε απολύτως τίποτα από τα φαβορί. Από την άλλη βέβαια, τα δυο αυτά ετάπ που αναφέραμε, το Λα Πιέρ Σαν Μαρτάν και το Αλπ ντ' Ουέζ, ήταν καταπληκτικά από κάθε άποψη. Γιατί όμως οι πρωταγωνιστές της γενικής δεν πρόσφεραν περισσότερο θέαμα; Γιατί η μάχη μεταξύ τους δεν γενικεύτηκε σε όλα τα βουνά; Αυτό συνέβη κυρίως για τρεις λόγους. Ο πρώτος, η απόλυτη αγωνιστική κυριαρχία του Κρις Φρουμ και της Sky μέχρι την προτελευταία ημέρα. Ο δεύτερος, η κακή κατάσταση στην οποία εμφανίστηκε ο Κονταδόρ, χωρίς δυνάμεις λόγω της συμμετοχής του στον Γύρο Ιταλίας. Και ο τρίτος, όσο οξύμωρο και αν ακουστεί, η εκπληκτική - για τα δικά του χαρακτηριστικά - εμφάνιση του Αλεχάνδρο Βαλβέρδε. Ας τα πάρουμε όμως ένα-ένα από την αρχή.
Στην πραγματικότητα, ο φετινός Γύρος Γαλλίας κρίθηκε σε ένα και μοναδικό ετάπ, εκείνο με τερματισμό στην κορυφή του Λα Πιέρ Σαν Μαρτάν, το πρώτο των Πυρηναίων και πρώτο γενικότερα με βουνά. Εκεί ο Κρις Φρουμ διέλυσε κυριολεκτικά τους αντιπάλους του με μια φοβερή επίθεση, παίρνοντας πολύ μεγάλες χρονικές διαφορές από όλους. Με την ολοκλήρωση εκείνου του ετάπ, ο Βρετανός είχε πλεονεκτήματα που κυμαίνονταν από τρία (Κιντάνα) μέχρι και επτά λεπτά (Νίμπαλι). Ήταν τόσο μεγάλη η ανωτερότητά του, που σίγουρα, εκτός από τον χρόνο που κέρδισε, απέκτησε και ένα τεράστιο ψυχολογικό αβαντάζ, το οποίο καθόρισε σε τεράστιο βαθμό τη συνέχεια. Ο μοναδικός του αντίπαλος που δεν καταλαβαίνει από τέτοια, ο Κονταδόρ, είχε αφήσει τα "καλά" του πόδια στο Μορτιρόλο και τις άλλες ανηφόρες του Giro, συνειδητοποιώντας με τον πιο οδυνηρό τρόπο την τεράστια δυσκολία της επίτευξης του "νταμπλ". Αντίθετα, ο άλλος Ισπανός της παρέας, ο Αλεχάνδρο Βαλβέρδε, πραγματοποίησε το κορυφαίο Tour της καριέρας του. Και όταν ο ίδιος και η ομάδα του κατάλαβαν ότι το βάθρο δεν ήταν απλά ένα όνειρο, αλλά μια πραγματικότητα, τότε άλλαξε μεμιάς όλη η στρατηγική της Movistar. Πλέον ο "Μπάλα" δεν ήταν ένας αναλώσιμος υπαρχηγός που θα "θυσιαζόταν" σε μια σύνθετη τακτική για χάρη του Κιντάνα, αλλά ένας συμπρωταγωνιστής με τα ίδια δικαιώματα. Ο τιμ μάνατζερ Εουσέμπιο Ουνθουέ - από τη φύση του συντηρητικός - είδε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανεβάσει δυο αθλητές του αντί για έναν στο βάθρο των Ηλυσίων Πεδίων και αποφάσισε να μην την αφήσει να πάει χαμένη.
Το πελοτόν στην ανηφόρα του Τουρμαλέ, στα Πυρηναία
Από τη στιγμή λοιπόν, που ο μοναδικός πραγματικός - όπως αποδείχτηκε - αντίπαλος του Φρουμ, έχασε το βασικότερο χαρτί του στο πόκερ των βουνών, τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο εύκολα για τον Βρετανό. Και όταν στην εξίσωση της Movistar προστέθηκε και η ομαδική κατάταξη (αφού η λευκή φανέλα ήταν έτσι κι αλλιώς κερδισμένη πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας), τότε χάθηκε τελείως κάθε σκέψη για ρίσκο. Και αν σε όλα τα παραπάνω, προσθέσουμε δυο ακόμα παράγοντες, τότε ολοκληρώνεται το παζλ της έλλειψης συναγωνισμού ανάμεσα στα φαβορί. Ο ένας ήταν το καταστροφικό πρώτο δεκαήμερο του Νίμπαλι και ο άλλος η "εξαφάνιση" των Γάλλων ποδηλατών που θεωρητικά θα έπαιζαν τον δικό τους ρόλο στη μάχη της γενικής, αφού ο σχεδιασμός της φετινής διαδρομής είχε γίνει από την ASO πάνω στα δικά τους αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Ο περσινός νικητής του Γύρου Γαλλίας έχασε πολύ χρόνο, έμεινε από πολύ νωρίς μακριά από τις πρώτες θέσεις, παρόλα αυτά υπήρξε - προς τιμή του - ένας από τους ελάχιστους που το πάλεψε όσο δεν έπαιρνε στο δεύτερο μισό και παραλίγο να πετύχει την μεγάλη ανατροπή και να ανέβει στο βάθρο. Ευτυχώς για το πρεστίζ του Tour και για τα δισεκατομμύρια των τηλεθεατών, έστω και την ύστατη στιγμή, η Movistar άλλαξε τσιπ. Η επίθεση του Κιντάνα στην ανηφόρα της Τουσουίρ στο 19ο ετάπ και το κέρδος των 32 δευτερολέπτων στον τερματισμό απέναντι στον Φρουμ, έκανε τον συναγερμό να ηχήσει στο στρατηγείο της ισπανικής ομάδας.
Ο Ουνθουέ μπορεί να είναι συντηρητικός, αλλά ξέρει να μυρίζεται το "αίμα" όσο κανείς άλλος. Η αδυναμία του Φρουμ να απαντήσει στην επίθεση του Κολομβιανού και το γεγονός ότι είχε μείνει μόνος του, χωρίς βοηθούς, έβγαλαν εκείνο το βράδυ πάνω στο τραπέζι καινούργιους "χάρτες" και "σχέδια". Εκείνα τα 32 δεύτερα έσωσαν τελικά το φετινό Tour. Αν ο Φρουμ είχε "απαντήσει" και είχε φτάσει μέχρι τον τερματισμό μαζί με τον Κιντάνα, είναι πολύ πιθανό την επόμενη μέρα η Movistar να είχε στο μυαλό της μόνο τον Νίμπαλι και την τρίτη θέση του Βαλβέρδε. Αντί για αυτό όμως, αποφασίστηκε η ολομέτωπη τελική επίθεση. Με το ρίσκο να χαθεί το βάθρο για τον Ισπανό. Ο "Μπάλα" χρησιμοποιήθηκε επιτέλους στον ρόλο του βοηθού και όχι του αρχηγού, ούτε καν του υπαρχηγού. Η Movistar πήρε για μια μέρα τη θέση της Sky και μας χάρισε ένα συγκλονιστικό ετάπ, στο οποίο παραλίγο να πετύχει την απόλυτη ανατροπή. Έβγαλε στην επιφάνεια έναν κουρασμένο, σχεδόν εξαντλημένο Φρουμ, που αν δεν είχε μαζί του τους "άγιους" Πουλς και Πορτ, ίσως ο τίτλος του σημερινού κειμένου να είχε άρωμα Κολομβίας. Όταν ολοκληρώθηκε το ετάπ στην κορυφή του Αλπ ντ' Ουέζ, οι άνθρωποι της Movistar θυμήθηκαν στις δηλώσεις τους το ενάμιση λεπτό που είχαν χάσει στο Ζέελαντ (2ο ετάπ) από τον πλάγιο άνεμο και τις βεντάλιες. Κάτι μου λέει όμως, ότι πολύ περισσότερο, θα σκέφτηκαν τα δυο πρώτα αλπικά ετάπ που άφησαν να περάσουν τελείως ανεκμετάλλευτα, χαρίζοντας πολύτιμες ανάσες στον Φρουμ και την παρέα του.
Στο ρεζουμέ τώρα. Ήταν αρκετό το (υπερ)θέαμα που είδαμε σε δυο ετάπ βουνών για να κάνουν τον φετινό Γύρο Γαλλίας πετυχημένο; Αν θέλετε τη γνώμη μου, ναι, ήταν. Πρώτα, γιατί το ένα ήρθε στην αρχή και το άλλο στο τέλος. Με την έννοια ότι οι εντυπώσεις ξεκίνησαν και τελείωσαν στον υπερθετικό βαθμό. Το Πιέρ Σαν Μαρτάν ήταν ένα ρεσιτάλ του Φρουμ, το Αλπ ντ' Ουέζ ένα ρεσιτάλ της Movistar. Σε αυτές τις δυο ανηφόρες είδαμε ή μάλλον πιο σωστά, απολαύσαμε το μεγαλείο του Γύρου Γαλλίας. Ένας ανελέητος "τιμωρός" των πάντων Φρουμ από τη μία και μια ομάδα που έστησε το (σχεδόν) τέλειο σκηνικό για να "πνίξει" τον τιμωρό από την άλλη. Φοβερές παραστάσεις και των δυο, με επικό χαρακτήρα. Προσωπικά μου φτάνουν και μου περισσεύουν. Και αν σε αυτά τα δυο ετάπ, προσθέσω και την εντυπωσιακή όσο και δραματική πρώτη εβδομάδα, την τρομερή μονομαχία δυο "κολοσσών" (BMC & Sky) στο ομαδικό χρονόμετρο, τον καταιγιστικό Γκράιπελ στα σπριντ, τον τρελό μαχητή Πέτερ Σάγκαν σε όλα τα τερέν, τις τρεις τεράστιες γαλλικές νίκες (Βιγερμόζ, Μπαρντέ & Πινό), τον αγέραστο Πουρίτο με το διπλό "σεμινάριο" στο Χούι και το Πλατό ντε Μπέιγ, την φανταστική MTN Qhubeka του "Τέκλε" και του Κάμινγκς, το απίθανο ρεκόρ του Ντένις που διέλυσε τα χρονόμετρα στην Ουτρέχτη, τον φοβερό Νίμπαλι της τρίτης εβδομάδας, την αδάμαστη καρδιά του Κονταδόρ που άδειος από ενέργεια, προσπαθούσε να επιτεθεί με την καρδιά, το ρεσιτάλ του άτυχου Τόνι Μάρτιν στο παβέ, την πρώτη νίκη του "Καβ" μετά από δυο χρόνια και τις νίκες ακούραστων "εργατών" όπως οι Στίμπαρ, Βαν Άβερματ, Πλάθα και Γκέσκε, τότε μπορώ να πω ότι ο 102ος Γύρος Γαλλίας είχε απ' όλα.
Το υπέροχο Λασέτ ντε Μονβερνιέ, μια μικρογραφία του Αλπ ντ' Ουέζ με τις 18 του φουρκέτες στριμωγμένες σε μόλις 2 χιλιόμετρα. Το πελοτόν διακρίνεται κάτω αριστερά
Ίσως όχι τα πάντα, αλλά τόσα πολλά που ικανοποίησαν όσους τον παρακολούθησαν. Οι γενικές εντυπώσεις ήταν κάτι παραπάνω από θετικές. Το τελικό βάθρο ήταν, νομίζω, το πιο δίκαιο που θα μπορούσε να υπάρξει. Και οι τρεις άξιζαν να ανέβουν πάνω σε αυτό, ο καθένας τους στο σκαλί που του άξιζε. Ο Φρουμ ήταν ο αδιαφιλονίκητος νικητής, ενώ είχε στη διάθεσή του την μακράν κορυφαία ομάδα του αγώνα. Ο Κιντάνα ήταν ο καλύτερος στις ανηφόρες, αλλά και η μεγαλύτερη υπαρκτή υπόσχεση για το μέλλον και ο Βαλβέρδε εντυπωσίασε με την σταθερότητά του, αποφεύγοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του την "κακή" ημέρα που πάντα τον χαρακτήριζε στους μεγάλους γύρους. Ο μεγάλος άτυχος ήταν ο Τίτζεϊ Βαν Γκάρντερεν, που μια ασθένεια τον ανάγκασε να εγκαταλείψει, ενώ βρισκόταν στην τρίτη θέση της γενικής. Οι φερέλπιδες Γάλλοι (μαζί με τον Περό), απογοήτευσαν στη μάχη της κίτρινης φανέλας, αλλά έσωσαν το δικό τους Tour με τις μεγάλες νίκες που πέτυχαν στις Άλπεις. Ο Πέτερ Σάγκαν ξεπέρασε με τον δικό του, μοναδικό τρόπο τα "δύσκολα" που του είχαν βάλει οι διοργανωτές και πήρε την τέταρτη σερί πράσινη φανέλα, απειλώντας πλέον ανοιχτά τις έξι του Έρικ Τσάμπελ. Τέλος, πολύ καλές εμφανίσεις πραγματοποίησαν και οι υπόλοιποι πέντε της πρώτης δεκάδας (Χέσινκ, Μόλεμα, Φρανκ, Μπαρντέ και Ρολάν), που βρέθηκαν ένα επίπεδο κάτω από τους "Fab 4" και τον Βαλβέρδε, όμως κέρδισαν τις δικές τους μάχες απέναντι σε πολλούς άλλους για να πετύχουν τον στόχο τους. Απομένουν "μόλις" 340 μέρες μέχρι την επόμενη διοργάνωση, που θα ξεκινήσει στις 2 Ιουλίου του 2016 από το Μον Σεν Μισέλ. Μέχρι τότε και πριν περάσουμε να δούμε αναλυτικά την φετινή διαδρομή, vive le Tour!
1. ΟΛΛΑΝΔΙΑ & ΒΕΛΓΙΟ
Η 102η διοργάνωση του Γύρου Γαλλίας ξεκίνησε από την Ουτρέχτη της Ολλανδίας με το ατομικό χρονόμετρο, το μικρότερο σε απόσταση σε ολόκληρη την ιστορία του Tour de France! Από το 1934, όταν έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της η ατομική χρονομέτρηση στην "Grande Boucle", ποτέ τα χιλιόμετρα στο συγκεκριμένο τερέν δεν ήταν τόσα λίγα, μόλις 13.8! Όλοι περίμεναν μια μεγάλη μάχη ανάμεσα στους κυρίαρχους του χρονόμετρου, Τομ Ντιμουλάν, Φαμπιάν Καντσελάρα και Τόνι Μάρτιν, όμως η έκπληξη ήρθε από αλλού. Ο Ρόχαν Ντένις της BMC "πέταξε" στη διαδρομή, κάλυψε την απόσταση σε 14 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα και έσπασε το ρεκόρ του πιο γρήγορου χρονομέτρου στην ιστορία του Γύρου Γαλλίας με μέση ωριαία ταχύτητα 55.4 km/h (το προηγούμενο ήταν στην κατοχή του Βρετανού Κρις Μπόρντμαν από το 1994). Πίσω από τον Ντένις πλασαρίστηκε η χρονο-τριάδα με αυτή τη σειρά: Μάρτιν, Καντσελάρα και Ντιμουλάν. Στα φαβορί για την κίτρινη φανέλα, οι Ουράν και Πινό ήταν οι καλύτεροι, ενώ Νίμπαλι, Φρουμ, Κονταδόρ και Κιντάνα βρέθηκαν μέσα σε 18 δευτερόλεπτα, φέρνοντας στην ουσία μια ισοπαλία στην πρώτη τους αναμέτρηση.
Το δεύτερο ετάπ, ευθείας, θα ήταν αυτό που θα μας πρόσφερε το πρώτο μαζικό σπριντ. Ο άνεμος όμως της Βόρειας Θάλασσας που παραμόνευε, έκανε τα δικά του. Μόλις η Etixx Quickstep συνειδητοποίησε ότι η Movistar βρέθηκε πίσω εξαιτίας μιας μαζικής πτώσης, έβαλε μπροστά το "τούρμπο" και διέλυσε το πελοτόν σε πολλά κομμάτια. Ο "συναγερμός" ήχησε δαιμονισμένα, όταν μαθεύτηκε πως εκτός από τον Κιντάνα, είχε χάσει επαφή και ο Νίμπαλι. Η Tinkoff Saxo και η BMC κατά κύριο λόγο συνεργάστηκαν μπροστά και η διαφορά τους μεγάλωσε ακόμα περισσότερο. Στον τερματισμό, ο Αντρέ Γκράιπελ (Lotto Soudal) πήρε την πρώτη του νίκη, ενώ οι Φρουμ, Κονταδόρ, Βαν Γκάρντερεν και Ουράν κέρδισαν ενάμιση λεπτό από τους Κιντάνα, Νίμπαλι, Πινό και Βαλβέρδε! Το τρίτο ετάπ ξεκίνησε από την Αμβέρσα, πέρασε τα σύνορα και μπήκε στο Βέλγιο, για να ολοκληρωθεί στην ανηφόρα του Μουρ ντε Χούι (1.3 χλμ στο 9.6%), εκεί όπου παραδοσιακά τερματίζει κάθε χρόνο το Φλες Βαλόν. Το ετάπ χαρακτηρίστηκε από αμέτρητες πτώσεις και πολλές σημαντικές εγκαταλείψεις, όπως εκείνες των Τομ Ντιμουλάν, Σάιμον Γκέρανς και Ντάριλ Ίμπεϊ.
Ο Χοακίν Ροντρίγκεθ (Katusha) κέρδισε δυο ετάπ. Εδώ περνάει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού στο Μουρ ντε Χούι. Πίσω δεξιά ο Κρις Φρουμ και στο βάθος αριστερά διακρίνονται τα υπόλοιπα φαβορί
Μετά από δυο συνεχόμενες μαζικές πτώσεις και ενώ είχαν ακινητοποιηθεί όλα τα ασθενοφόρα και οι γιατροί του αγώνα για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε όλους τους τραυματίες, ο διευθυντής του Tour, Κριστιάν Προυντόμ, σταμάτησε προσωρινά τον αγώνα, ο οποίος συνεχίστηκε μετά από 20 λεπτά, με τον πρωτοπόρο της γενικής, Φαμπιάν Καντσελάρα, να ποδηλατεί φανερά χτυπημένος. Στην ανάβαση του Χούι ο Φρουμ επιτέθηκε και αρχικά τον ακολούθησε μόνο ο Κονταδόρ. Ο Ισπανός έχασε τελικά επαφή, ενώ ξεπετάχτηκε ο Χοακίν Ροντρίγκεθ, παίρνοντας αμέσως μια σημαντική διαφορά. Στα τελευταία μέτρα φάνηκε ότι ο Φρουμ θα απειλούσε τον Ροντρίγκεθ, όμως ο Πουρίτο κράτησε το πλεονέκτημά του και πήρε μια πολύ μεγάλη νίκη. Τα φαβορί (Κιντάνα & Νίμπαλι) έχασαν 17 δεύτερα από τον Φρουμ, ενώ ο Κονταδόρ που τερμάτισε ακόμα πιο πίσω, 24". Ο Τιμπό Πινό τερμάτισε ενάμιση λεπτό μετά, πέφτοντας ακόμα περισσότερο στη γενική. Ο Βρετανός της Sky ανέβηκε τελικά στην πρώτη θέση της γενικής για μόλις ένα δευτερόλεπτο από τον Τόνι Μάρτιν. Ήταν η πρώτη του κίτρινη φανέλα μετά τη νίκη του στο Tour το 2013. Λίγες ώρες αργότερα μάθαμε ότι η προηγούμενη κίτρινη φανέλα, ο Φαμπιάν Καντσελάρα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει με δυο σπασμένα πλευρά.
2. Η ΒΟΡΕΙΑ ΓΑΛΛΙΑ
Στο τέταρτο ετάπ το πελοτόν ξεκίνησε από το Σερένγκ του Βελγίου και μπήκε για πρώτη φορά στη φετινή διοργάνωση σε γαλλικό έδαφος. Ήταν το ετάπ που "έτρεμαν" όλα τα φαβορί εκτός από τον Νίμπαλι, που εκεί θα προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο από τους υπόλοιπους αντιπάλους του, επαναλαμβάνοντας την φοβερή του εμφάνιση έναν χρόνο πριν, στο Άρενμπεργκ. Στη διαδρομή των 223.5 χιλιομέτρων (το μεγαλύτερο σε απόσταση του Tour de France 2015), βρίσκονταν επτά τμήματα με λιθόστρωτο, εκ των οποίων τα έξι (συνολικού μήκους 12.5 χλμ) ήταν συγκεντρωμένα στα τελευταία 50 χιλιόμετρα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές (σε αντίθεση με την περσινή βροχή) και παρά το γεγονός ότι ο Νίμπαλι επιτέθηκε αρκετές φορές για να αφήσει πίσω τους υπόλοιπους, δεν τα κατάφερε. Ο Φρουμ ήταν πολύ άνετος και απάντησε στις περισσότερες επιθέσεις, ενώ οι Κιντάνα και Κονταδόρ ακολούθησαν χωρίς προβλήματα. Όταν ολοκληρώθηκαν τα λιθόστρωτα, ο Φρουμ προσπάθησε να επιτεθεί με τη σειρά του, αλλά τα υπόλοιπα φαβορί τον έπιασαν μετά από λίγο. Τρία χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, ο Τόνι Μάρτιν (Etixx Quickstep) εκμεταλλεύτηκε το μαρκάρισμα των "Fab 4", έφυγε μπροστά, πήρε διαφορά και έφτασε πρώτος στο Καμπρέ, παίρνοντας και την κίτρινη φανέλα για πρώτη φορά στην καριέρα του.
Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, ο Τιμπό Πινό (FDJ) έχασε πολύτιμο χρόνο, αυτή τη φορά λόγω συνεχόμενων μηχανικών προβλημάτων και κατρακύλησε στη γενική, μένοντας 6.30 λεπτά πίσω και χάνοντας κάθε ελπίδα για να ανέβει στο βάθρο. Οι Γάλλοι είχαν χάσει μέσα σε 4 μέρες τον βασικό τους υποψήφιο για την μάχη της κίτρινης φανέλας. Το πέμπτο ετάπ, από το Αράς στην Αμιάν, ευθείας, ήταν η δεύτερη ευκαιρία για τους σπρίντερ. Και πάλι είχαμε αρκετές πτώσεις, σε μια από αυτές ο Νασέρ Μπουχανί, ο σπρίντερ της Cofidis, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Το πελοτόν, λόγω του δυνατού πλάγιου ανέμου, έσπασε στα δυο, όμως όλα τα μεγάλα ονόματα βρέθηκαν στο μπροστινό γκρουπ. Στο τέλος, ο Αντρέ Γκράιπελ εκμεταλλεύτηκε το μπέρδεμα μεταξύ Ρένσο και Κάβεντις (Etixx Quickstep) και πήρε τη δεύτερη νίκη του, αποδεικνύοντας ότι ήταν ο κορυφαίος σπρίντερ στο ξεκίνημα της διοργάνωσης. Ο Τόνι Μάρτιν διατηρήθηκε στην κορυφή της γενικής, ενώ δεν υπήρξαν αλλαγές ανάμεσα στα φαβορί. Στο επόμενο, έκτο ετάπ, η διαδρομή κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της στην ακτογραμμή της Μάγχης, όμως ο αέρας ήταν αρκετά χαμηλός σε ένταση και δεν προβλημάτισε τους ποδηλάτες. Το πελοτόν φαινόταν να έχει επιτέλους μια ήσυχη μέρα, όμως είχαμε και πάλι απρόοπτο στο ανηφορικό τελευταίο χιλιόμετρο.
Τα φαβορί στο τέταρτο ετάπ με το λιθόστρωτο. Διακρίνονται οι Φρουμ, Βαλβέρδε, Νίμπαλι και Κονταδόρ
Ο κουρασμένος Τόνι Μάρτιν έχασε για λίγο την συγκέντρωσή του, η μπροστά ρόδα του ακούμπησε την πίσω του Κοκάρ και έπεσε άτσαλα στην άσφαλτο, παρασύροντας μαζί του τους Κιντάνα, Νίμπαλι και Βαν Γκάρντερεν. Κανείς από τους τρεις δεν είχε κάποιο σημαντικό τραύμα (μόνο ο Κολομβιανός έκανε μερικά ράμματα σε ένα μικρό σκίσιμο στο χέρι του), όμως ο Γερμανός πρωτοπόρος της γενικής παρέμεινε στο οδόστρωμα πιάνοντας τον αριστερό του ώμο. Εκμεταλλευόμενος το μικρό χάος που προκλήθηκε, ο Ζντένεκ Στίμπαρ της Etixx Quickstep πήρε λίγα μέτρα διαφορά από το πρώτο γκρουπ και πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού στη Χάβρη. Το πελοτόν, διαλυμένο σε αμέτρητα κομμάτια, πήρε τον ίδιο χρόνο με τον δεύτερο Σάγκαν, όμως η εικόνα που σημάδεψε το ετάπ, ήταν ο Τόνι Μάρτιν πάνω στο ποδήλατο και τρεις συναθλητές του να τον σπρώχνουν για να τερματίσει, αφού ήταν αδύνατον να κρατήσει το τιμόνι. Οι υποψίες για σπασμένη κλείδα έγιναν βεβαιότητα όταν ο Γερμανός έκανε λίγο αργότερα ακτινογραφίες. Τα συναισθήματα για την Etixx Quickstep ήταν ανάμικτα γιατί ναι μεν είχε κερδίσει το ετάπ, από την άλλη όμως έβλεπε τον Μάρτιν να εγκαταλείπει τον αγώνα. Η "κατάρα του χρονομέτρου" είχε ολοκληρωθεί, αφού μετά τους Ντιμουλάν και Καντσελάρα, έμεινε εκτός Γύρου Γαλλίας και ο τρίτος της "παρέας".
Όμως ήταν και μια ιστορική μέρα για το Tour de France, αφού ο Ντανιέλ Τεκλεχαϊμανότ (MTN Qhubeka) από την Ερυθραία, έγινε ο πρώτος μαύρος αθλητής της Αφρικής που φόρεσε ποτέ οποιαδήποτε από τις 4 φανέλες του αγώνα (την πουά των βουνών). Συνέχεια με ένα ακόμα ετάπ, το έβδομο, σε διαδρομή ευθείας από το Λιβαρό στην Φουζέρ. Πριν όμως την εκκίνηση, είχαμε το πρώτο κρούσμα ντόπινγκ στον Γύρο Γαλλίας μετά το 2012 και τον Φρανκ Σλεκ. Η UCI ανακοίνωσε ότι ο Ιταλός Λούκα Παολίνι της Katusha είχε βρεθεί θετικός σε κοκαΐνη και εν αναμονή της εξέτασης του δεύτερου δείγματος, αποβλήθηκε από τον αγώνα. Ο Κρις Φρουμ αρνήθηκε να φορέσει την κίτρινη φανέλα για να τιμήσει τον Τόνι Μάρτιν, κάτι που δέχτηκε και η διοργανώτρια ASO. Οι ποδηλάτες βρήκαν ακόμα μια ευκαιρία για να ξεκουραστούν, έλεγξαν εύκολα τους αποσπασμένους, πήγαν αρκετά αργά και στο τέλος ήταν ο Μαρκ Κάβεντις που πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού, κερδίζοντας έτσι το μαζικό σπριντ και δίνοντας μια ακόμα, την τρίτη νίκη στην Etixx Quickstep. Ήταν ο πρώτος θρίαμβος του Manx Man στο Γύρο Γαλλίας μετά από δυο χρόνια και η 26η συνολικά στην καριέρα του στο Tour, που τον έφερε μόνο τρίτο στην ιστορική λίστα, πίσω μόνο από τους Μπερνάρ Ινό (28) και Έντι Μερξ (34). Ήταν μια νίκη πραγματική ανακούφιση για έναν από τους κορυφαίους σπρίντερ των τελευταίων χρόνων.
Ακολούθησε το 8ο ετάπ - δεύτερο στη Βρετάνη, την πιο ποδηλατική περιοχή της Γαλλίας - με μια ακόμα διαδρομή ευθείας, αλλά και έναν ακόμα δύσκολο λόφο στον τερματισμό, το Μουρ ντε Μπρετάν (2 χλμ στο 6.9% με το πρώτο χιλιόμετρο στο 10%). Κάτω από μια υπέροχη λιακάδα και ιδανικές συνθήκες για ποδηλασία, το πελοτόν άφησε ένα γκρουπάκι να φύγει μπροστά, μετά από το ενδιάμεσο σπριντ ευθείας δημιουργήθηκε ένα ακόμα, αλλά οι διαφορές ήταν μικρές και απόλυτα ελεγχόμενες. Τελικά έφτασαν όλοι μαζί στους πρόποδες του λόφου και ο Φρουμ, σε μια επίδειξη δύναμης, μπήκε μπροστά τραβώντας πίσω του όλους τους υπόλοιπους. Ο νεαρός Αλέξις Βιγερμόζ της Ag2r προσπάθησε να φύγει δυο φορές, αλλά δεν τα κατάφερε. Το πέτυχε με την τρίτη, πήρε διαφορά και την κράτησε σταθερή από τον Νταν Μάρτιν (Cannondale Garmin), που όπως στο Χούι, έτσι και στο Μπρετάν ξεκίνησε αργά την αντεπίθεσή του. Ο Βιγερμόζ τερμάτισε πρώτος, ο Ιρλανδός δεύτερος και στη συνέχεια, στα δέκα δευτερόλεπτα, το γκρουπ με τα φαβορί. Όχι όλα όμως, αφού ο Βιντσέντσο Νίμπαλι έχασε επαφή στο τελευταίο χιλιόμετρο και τερμάτισε 10" πίσω από τους υπόλοιπους διεκδικητές της κίτρινης φανέλας. Ήταν μια κακή μέρα για τον Ιταλό νικητή του περσινού Tour, που άρχισε να προκαλεί ερωτηματικά για την φόρμα του.
Ο Τόνι Μάρτιν (Etixx Quickstep) με την κίτρινη φανέλα πεσμένος στο δρόμο λίγο πριν το τέλος του 6ου ετάπ. Δίπλα, ο συναθλητής του και παγκόσμιος πρωταθλητής, Μίχαλ Κβιατκόφσκι. Ο Γερμανός τελικά εγκατέλειψε με σπασμένη κλείδα
Το πέρασμα από τη Βόρεια Γαλλία ολοκληρώθηκε με το ένατο ετάπ και το ομαδικό χρονόμετρο των 28 χιλιομέτρων από την Βαν στο Πλιμελέκ με τους τρεις λόφους στη διαδρομή, εκ των οποίων ο τελευταίος στον τερματισμό ήταν και ο πιο δύσκολος (1.7 χλμ στο 6.2%). Ήταν το πρώτο σημαντικό ραντεβού ανάμεσα στα φαβορί, εκεί όπου ο βασικότερος στόχος ήταν να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος ενόψει των Πυρηναίων. Η πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες που μια ομαδική χρονομέτρηση ήταν τοποθετημένη τόσο αργά στον αγώνα (ο κανονισμός της UCI λέει ότι πρέπει να βρίσκεται στο πρώτο τρίτο των μεγάλων Γύρων), προβλημάτισε όλες εκείνες τις ομάδες που είχαν απώλειες κυρίως από τις πολλές πτώσεις της πρώτης εβδομάδας, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτήν της Orica GreenEDGE, που αρχικά θα ήταν το μεγάλο φαβορί για τη νίκη στο ετάπ, όμως μετά από τρεις εγκαταλείψεις και τον τραυματία Μάικλ Μάθιους που έτρεξε μεν, χωρίς όμως να μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του, πραγματοποίησε τον χειρότερο χρόνο, έχοντας ως μοναδικό στόχο να "επιβιώσει" στον αγώνα. Τελικά παρακολουθήσαμε μια επική μονομαχία ανάμεσα στην BMC και την Sky, που κρίθηκε υπέρ της πρώτης για μόλις 62 εκατοστά του δευτερολέπτου! Έτσι λοιπόν, Φρουμ και Βαν Γκάρντερεν έμειναν στα ίδια (12" ανάμεσά τους στη γενική) και άρχισαν να μετράνε τα κέρδη τους από τα υπόλοιπα φαβορί. Κιντάνα και Βαλβέρδε δεν είχαν απώλειες, αφού η Movistar ήρθε τρίτη, μόλις 4" μετά την νικήτρια BMC.
Ο Κονταδόρ έχασε 28" από τον Βαν Γκάρντερεν και 27" από τον Φρουμ, ενώ ο Νίμπαλι 35" και 34" αντίστοιχα. Ο Ισπανός ανέβηκε στην 5η θέση της γενικής, ο Ιταλός όμως, ο μεγάλος χαμένος των "Big 4", βρέθηκε εκτός πρώτης δεκάδας, στην 13η θέση, 2:22 πίσω από τον Βρετανό, που σε αυτό, το πρώτο μέρος του αγώνα, έδειξε ότι ήταν ο κορυφαίος όλων. Η πρώτη μέρα ξεκούρασης βρήκε τον Φρουμ απόλυτο κυρίαρχο με την κίτρινη φανέλα, ενώ οι "Big 4" απέκτησαν "παρέα", τον Τίτζεϊ Βαν Γκάρντερεν της BMC, δεύτερο στη γενική, μόλις 12" πίσω από τον αρχηγό της Sky. Ο Κονταδόρ ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος στο 1:03, ο Ουράν στο 1:18, ο Βαλβέρδε στο 1:50, ο Κιντάνα στο 1:58 και ο Νίμπαλι, όπως είπαμε, στα 2:22. Ο Σάγκαν (Tinkoff Saxo) φορούσε την πράσινη φανέλα, έχοντας στην κατοχή του και την λευκή, ενώ ο Τεκλεχαϊμανότ διατηρούσε την πουά. Οι αθλητές μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Πο, για να ξεκουραστούν και να ετοιμαστούν για το πολύ δύσκολο, κρίσιμο και καθοριστικό τριήμερο στα Πυρηναία. Εκεί δυστυχώς μας περίμενε όλους ένα μεγάλο σοκ. Ενώ οι δημοσιογράφοι περίμεναν τον Κονταδόρ για την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο "Πιστολέρο" προσήλθε συνοδευόμενος από τον Ίβαν Μπάσο. Ο Ιταλός ήταν εκείνος που έδωσε τα άσχημα νέα. Μετά από εξετάσεις που είχε κάνει την ίδια μέρα στο Πο λόγω πόνων στον αριστερό του όρχι, οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι η διάγνωση ήταν καρκίνος στο συγκεκριμένο σημείο. Ο Ιταλός αγκαλιάστηκε με τον συναθλητή και φίλο του, Κονταδόρ και στη συνέχεια εγκατέλειψε τη Γαλλία και επέστρεψε στην Ιταλία, όπου δυο μέρες αργότερα υποβλήθηκε σε πετυχημένη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του όγκου. Οι σκέψεις μας και οι ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση είναι μαζί του.
3. ΤΑ ΠΥΡΗΝΑΙΑ
Μετά την πρώτη ημέρα ξεκούρασης και τα δυσάρεστα νέα για τον Ίβαν Μπάσο, ξεκίνησε το τρίπτυχο των Πυρηναίων με το 10ο ετάπ, από την Ταρμπ στο Λα Πιέρ Σαν Μαρτάν. Η διαδρομή των 167 χιλιομέτρων είχε πρώτα τρία σπριντ ανάβασης 4ης κατηγορίας και στη συνέχεια την εκτός κατηγορίας (HC) ανηφόρα τερματισμού στο Λα Πιέρ Σαν Μαρτάν (15.3 χλμ στο 7.4%, με τα πρώτα όμως 10 χιλιόμετρα, τα πιο δύσκολα της ανάβασης, να έχουν μέση κλίση στο 9%).Όλα τα φαβορί έφτασαν μαζί στο ξεκίνημα της ανηφόρας τερματισμού, όμως αμέσως δεκάδες ποδηλάτες άρχισαν να χάνουν επαφή. Δέκα χιλιόμετρα πριν την κορυφή, οι Νίμπαλι, Ουράν και Ροντρίγκεθ έμειναν πίσω από το γκρουπ των φαβορί. Τρία χιλιόμετρα αργότερα, ήταν η σειρά του Κονταδόρ να χάσει επαφή, ενώ αμέσως ο Ρίτσι Πορτ αύξησε τον ρυθμό ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να μείνουν όλοι οι υπόλοιποι εκτός από τον Φρουμ και τον Κιντάνα. Ο αρχηγός της Sky επιτέθηκε ενώ απέμεναν 6.5 χιλιόμετρα και αμέσως έφτιαξε διαφορά από τον Κολομβιανό, την οποία μεγάλωνε συνεχώς, για να φτάσει τελικά πρώτος στον τερματισμό, μετά από μια μεγαλειώδη, απίστευτη εμφάνιση. Πίσω, ο Πορτ έφτασε και ξεπέρασε τον Νάιρο στο τελευταίο χιλιόμετρο, με την Sky να κάνει το ένα/δύο και τον Φρουμ να μετράει "κέρδη" απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα φαβορί: 1:10 από τον Κιντάνα, 2:11 από τον Βαλβέρδε, 2:40 από τον Βαν Γκάρντερεν, 3:01 από τον Κονταδόρ και 4:35 από τον Νίμπαλι!
Κονταδόρ και Ίβαν Μπάσο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όπου ο Ιταλός αθλητής της Tinkoff Saxo ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι θα εγκατέλειπε τον αγώνα, για να υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης καρκινικού όγκου από τα γεννητικά του όργανα. Ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές του φετινού Γύρου Γαλλίας
Η πρώτη επαφή με τα βουνά είχε μετατραπεί σε θρίαμβο για τον Φρουμ και εφιάλτη για όλους τους υπόλοιπους. Στη γενική, οι διαφορές φάνταζαν πλέον αξεπέραστες και το γενικό ερώτημα ήταν αν ο Γύρος Γαλλίας, σε ότι αφορούσε την πρώτη θέση, είχε τελειώσει. Κιντάνα, Βαλβέρδε, Βαν Γκάρντερεν και Κονταδόρ βρίσκονταν πίσω από την κίτρινη φανέλα από 3 μέχρι 4 λεπτά, ενώ ο Νίμπαλι είχε "κατρακυλήσει" στα 7! Την επόμενη μέρα, σειρά είχαν το Κολ ντ' Ασπέν (12 χλμ στο 6.5%), το Τουρμαλέ (17 χλμ στο 7.3%) και ο τερματισμός στην ανηφόρα του Κοτρέ (6.4 χλμ στο 5%). Μετά από 70 χιλιόμετρα στη διαδρομή, ένα γκρουπάκι πήρε ελευθερία και έφυγε μπροστά, ενώ οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες ανάγκασαν αρκετούς ποδηλάτες να εγκαταλείψουν. Η Astana μπήκε μπροστά στην ανάβαση του Τουρμαλέ, αλλά έμεινε τελικά από δυνάμεις, ενώ μπροστά, ο Ράφαλ Μάικα της Tinkoff άφησε πίσω τους υπόλοιπους αποσπασμένους, πήρε διαφορά ασφαλείας από τον διώκτη του, Νταν Μάρτιν (Cannondale Garmin) και έφτασε μόνος του στο Κοτρέ, παίρνοντας τη νίκη (τρίτη του στο TdF μετά τις δυο περσινές). Ήταν το πρώτο φετινό ετάπ με νικητή από επίθεση. Πίσω, στο γκρουπ των φαβορί, είχαμε μια "ισοπαλία", αφού έφτασαν όλοι μαζί στον τερματισμό, εκτός από τον Νίμπαλι που έχασε χρόνο (50") για μια ακόμα μέρα, δείχνοντας ότι πλέον είχε τεθεί τελείως εκτός μάχης για το βάθρο.
Έτσι λοιπόν, φτάσαμε στο "βασιλικό" ετάπ των Πυρηναίων, το τελευταίο ενός πολύ δύσκολου τριήμερου, στη διάρκεια του οποίου, οι αθλητές αντιμετώπισαν συνθήκες καύσωνα. Το 12ο ετάπ είχε 4 σπριντ ανάβασης, το ένα πιο δύσκολο από το άλλο. Ξεκινώντας από το Πορτέ ντ' Ασπέ (συμπληρώθηκαν φέτος 20 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του Φάμπιο Καζαρτέλι στη διοργάνωση του 1995) και συνεχίζοντας με το Κολ ντε λα Κορ (14 χλμ στο 5.7%), το Λερ (13 χλμ στο 6%) και την ανηφόρα τερματισμού στο εκτός κατηγορίας Πλατό ντε Μπέιγ (16 χλμ στο 8%). Αμέσως μετά το ενδιάμεσο σπριντ ευθείας, σχηματίστηκε ένα γκρουπ από 22 ποδηλάτες, το οποίο έφυγε μπροστά, περνώντας διαδοχικά τις ανηφόρες. Κβιατκόφσκι, Πράιντλερ και Βανμάρκε έφυγαν από τους αποσπασμένους, πίσω, η Sky επέβαλλε τον δικό της ρυθμό στο πελοτόν, ενώ όταν οι αθλητές έφτασαν στο Πλατό ντε Μπέιγ, άνοιξαν οι ουρανοί. Κάτω από συνεχόμενη βροχή, ο Χοακίν Ροντρίγκεθ έφτασε και ξεπέρασε τον Κβιατκόφσκι 8 χιλιόμετρα πριν την κορυφή και πήρε τη δεύτερη νίκη του (μετά από εκείνη στο 3ο ετάπ και το Μουρ ντε Χούι). Πίσω, στο γκρουπ των φαβορί, είχαμε για πρώτη φορά επιθέσεις εναντίον του Φρουμ. Κονταδόρ, Νίμπαλι, Βαλβέρδε και Κιντάνα προσπάθησαν, αλλά ένας απίστευτος Γκέρεντ Τόμας (επίσημα πλέον υπαρχηγός της Sky στη θέση του Πορτ), απάντησε σε κάθε αλλαγή ρυθμού, βάζοντας τους πάντες στη "θέση" τους. Στον τερματισμό είχαμε μια ακόμα "ισοπαλία", με τα μεγάλα ονόματα να φτάνουν μαζί στην κορυφή, συμπεριλαμβανομένου και του Νίμπαλι. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το πέρασμα από τα Πυρηναία, με τον Φρουμ να δείχνει (τουλάχιστον) ένα σκαλοπάτι πάνω από τους υπόλοιπους και την ομάδα του πραγματικά ανίκητη.
4. ΤΟ ΜΑΣΙΦ ΣΕΝΤΡΑΛ
Το 13ο ήταν το πρώτο από τα τέσσερα μεταβατικά ετάπ που θα έφερναν τους αθλητές από τα Πυρηναία στις Άλπεις, περνώντας από το Μασίφ Σεντράλ, το μεγάλο οροπέδιο στη Νότια Γαλλία. Σχηματίστηκε το κλασικό γκρουπάκι μπροστά, όμως δεν πήρε μεγάλη ελευθερία, αφού από πίσω δούλεψαν αρκετές ομάδες με πρώτη και καλύτερη την Tinkoff Saxo, που ήθελε να δώσει την ευκαιρία στον Πέτερ Σάγκαν να πάρει επιτέλους την πρώτη του νίκη. Τα τελευταία 600 μέτρα της διαδρομής ήταν ανηφόρα με κλίση 10%, κάτι που ταίριαζε απόλυτα στα χαρακτηριστικά του Σλοβάκου. Τρεις ποδηλάτες ξεχώρισαν από τους υπόλοιπους αποσπασμένους (Κέλντερμαν, Γκοτιέ και Ντε Γκεντ), όμως πιάστηκαν τελικά στο τελευταίο χιλιόμετρο. Ο Γκρεγκ Βαν Άβερματ (BMC) ξεχώρισε στην μικρή ανηφόρα, με τον Σάγκαν κολλημένο πίσω του, όμως ο Σλοβάκος δεν είχε δυνάμεις στα τελευταία μέτρα του σπριντ και έμεινε για μια ακόμα φορά δεύτερος. Ο Βαν Άβερματ πήρε μια μεγάλη νίκη, λίγες μέρες πριν γεννηθεί το πρώτο του παιδί (εγκατέλειψε τον αγώνα τρεις μέρες αργότερα για να βρεθεί δίπλα στη σύζυγό του). Οι ατυχίες συνεχίστηκαν για τον Ζαν Κριστόφ Περό της Ag2r (δεύτερο πέρυσι στη γενική), ο οποίος είχε μια εντυπωσιακή πτώση, που δεν τον εμπόδισε όμως να συνεχίσει και να τερματίσει. Το επόμενο ήταν ένα ετάπ μέσης δυσκολίας, με τρεις ανηφόρες στα τελευταία 40 χιλιόμετρα.
Ο Κρις Φρουμ τερματίζει νικητής στο πρώτο ετάπ των Πυρηναίων, στην κορυφή του Λα Πιέρ Σαν Μαρτάν, εκεί όπου ουσιαστικά "καθάρισε" το φετινό Tour de France, διαλύοντας όλα τα υπόλοιπα φαβορί
Το Κοτ ντε λα Κρουά Νεβ (3 χλμ στο 10%), με την κορυφή του μόλις 2 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό στον αεροδιάδρομο της Μεντ, απέκλειε κάθε πιθανότητα μαζικού σπριντ. Μετά από αρκετή ώρα δημιουργήθηκαν δυο γκρουπ που αποσπάστηκαν, ενώ ο Σάγκαν πήρε τους βαθμούς στο σπριντ ευθείας για την πράσινη φανέλα. Τα δυο γκρουπ ενώθηκαν και οι 20 ποδηλάτες πήραν ελευθερία από το πελοτόν. Στην τελευταία ανηφόρα, ο Ρομέν Μπαρντέ (Ag2r) έφυγε μόνος του μπροστά, αλλά τον έφτασε μετά από λίγο ο Τιμπό Πινό (FDJ). Όλα έδειχναν ότι θα είχαμε μια γαλλική νίκη, όμως οι δυο τους άρχισαν να μαρκάρονται από πολύ νωρίς και ο Στιβ Κάμινγκς που ερχόταν από πίσω, τους έπιασε, τους αιφνιδίασε τελείως και προσπερνώντας τους, πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού γράφοντας ιστορία, αφού αυτή ήταν η πρώτη νίκη σε ετάπ οποιουδήποτε μεγάλου Γύρου για την MTN Qhubeka της Νότιας Αφρικής. Πίσω στα φαβορί, ο Κιντάνα προσπάθησε να επιτεθεί στον Φρουμ, που είχε μείνει χωρίς βοηθούς, όμως ο Βρετανός άντεξε και οι δυο τους πέρασαν μαζί τον τερματισμό, κερδίζοντας πολύτιμα δευτερόλεπτα από τους υπόλοιπους (4" από τον Βαλβέρδε, 19" από τον Κονταδόρ, 30" από τον Νίμπαλι και 40" από τον Βαν Γκάρντερεν). Ο Κολομβιανός ξεπέρασε έτσι τον Αμερικανό στη γενική και ανέβηκε στη δεύτερη θέση. Σειρά είχε το 15ο ετάπ με τερματισμό στην Βαλάνς, η τελευταία ευκαιρία για τους σπρίντερ πριν το Παρίσι και τα Ηλύσια Πεδία.
Ο Σάγκαν έφυγε για μια ακόμα φορά μπροστά, μαζί με άλλους 8 ποδηλάτες, μάζεψε και πάλι τους βαθμούς του ενδιάμεσου σπριντ ευθείας, όμως οι ομάδες των σπρίντερ δεν ήταν διατεθειμένες να επιτρέψουν μεγάλες διαφορές. Πίσω από το πελοτόν, ένα γκρουπ από 20 περίπου αθλητές, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν ο ταλαιπωρημένος από τις πτώσεις Ζαν Κριστόφ Περό, ο Μαρκ Κάβεντις (Etixx Quickstep) και ο άρρωστος από γαστρεντερίτιδα Πίτερ Κένακ (Sky), έχασε επαφή και ακολούθησε με μεγάλη διαφορά και μοναδικό στόχο να μην χάσει το όριο του χρόνου. Οι αποσπασμένοι πιάστηκαν 29 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό και ο Αντρέ Γκράιπελ ξεκίνησε το σπριντ 300 μέτρα πριν το τέλος. Ο Γερμανός κρατήθηκε μπροστά από τους Ντέγκενκολμπ (Giant Alpecin), Κρίστοφ (Katusha) και Σάγκαν και πήρε έτσι την τρίτη του νίκη στον φετινό Γύρο Γαλλίας, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι ήταν ο κορυφαίος σπρίντερ της διοργάνωσης. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο 16ο και τελευταίο μεταβατικό ετάπ με τερματισμό στο Γκαπ, στις παρυφές των Άλπεων. 12 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό υπήρχε το δεύτερης κατηγορίας Κολ ντε Μανς (9 χλμ στο 5.6%), με την πολύ τεχνική και δύσκολη κατηφόρα αμέσως μετά την κορυφή του. Και πάλι δημιουργήθηκαν δυο γκρουπ αποσπασμένων αθλητών, με τον Σάγκαν να βρίσκεται μπροστά για τρίτη συνεχόμενη μέρα και να μαζεύει ξανά τους πόντους του σπριντ ευθείας.
"Όταν με άφησε πίσω ο Κιντάνα στο Αλπ ντ' Ουέζ, ένιωσα να πεθαίνω χίλιους θανάτους" Κρις Φρουμ
Τα δυο γκρουπ έγιναν ένα στη συνέχεια και οι 23 αθλητές πήραν μια τεράστια διαφορά από το πελοτόν που ξεπέρασε τα 20 λεπτά. Στα τελευταία 50 χιλιόμετρα ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες από τους αποσπασμένους. Δυόμιση χιλιόμετρα πριν την κορυφή του Κολ ντε Μανς, ήταν ο Ρουμπέν Πλάθα της Lampre Merida που έφυγε χτίζοντας μια διαφορά ενάμιση λεπτού στην κορυφή. Ο Σάγκαν ξεχύθηκε στην καταδίωξή του, προσφέροντας στους φίλους του αθλήματος μια πραγματική παράσταση για σεμινάριο, κατεβαίνοντας την κατηφόρα με ιλιγγιώδη ταχύτητα και μοναδική τεχνική, όμως το πλεονέκτημα του Ισπανού ήταν μεγάλο για να καλυφθεί σε μόλις 12 χιλιόμετρα και έτσι ο Πλάθα πήρε τη νίκη, ενώ ο Σλοβάκος ήρθε δεύτερος για πέμπτη φορά στη φετινή διοργάνωση! Πίσω, στα φαβορί, ο Νίμπαλι επιτέθηκε στην κατηφόρα και κέρδισε 30" από τους υπόλοιπους, ενώ ο Μπαργκίλ, χάνοντας τελείως τη γραμμή του, συγκρούστηκε με τον Γκέρεντ Τόμας και τον έστειλε να χτυπήσει πρώτα με το κεφάλι σε μια κολόνα και στη συνέχεια να πέσει εκτός δρόμου. Ευτυχώς ο Βρετανός μπόρεσε να συνεχίσει τον αγώνα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τα μεταβατικά ετάπ είχαν τελειώσει και οι αθλητές είχαν στη διάθεσή τους την δεύτερη ημέρα ξεκούρασης πριν ξεκινήσει η τελική ευθεία του Tour με τα τέσσερα συνεχόμενα αλπικά ετάπ.
5. ΟΙ ΑΛΠΕΙΣ & ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Οι Άλπεις ξεκίνησαν με το 17ο ετάπ, το ίδιο ακριβώς με το 5ο ετάπ του φετινού Dauphine. Στο τέλος της διαδρομής υπήρχε η ανάβαση στο πρώτης κατηγορίας Κολ ντ'Αλός (14 χλμ στο 5.5%), αμέσως μετά η πολύ τεχνική και επικίνδυνη κατηφόρα των 16 χιλιομέτρων και η ανηφόρα τερματισμού στο δεύτερης κατηγορίας Πρα Λουπ (6.2 χλμ στο 6.5%). Ένα μεγάλο γκρουπ από 28 ποδηλάτες έφυγε μπροστά, ανάμεσά τους και ο ακούραστος Σάγκαν που πρόσθεσε ακόμα περισσότερους βαθμούς στην πράσινη φανέλα του στο ενδιάμεσο σπριντ ευθείας. Όλες οι ομάδες των φαβορί είχαν στείλει αθλητές τους μπροστά, όμως οι τρεις της Movistar αποδείχτηκε ότι βρίσκονταν εκεί για την ομαδική γενική κατάταξη και όχι για στρατηγική επίθεσης. 70 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό εγκατέλειψε τον αγώνα ο τρίτος της γενικής, Τίτζεϊ Βαν Γκάρντερεν, λόγω ασθένειας. Ο Κονταδόρ επιτέθηκε νωρίς, στην τρίτη ανηφόρα της ημέρας, όμως ο Βαλβέρδε έπαιξε άμυνα για τον Φρουμ, θέλοντας να υπερασπιστεί την αναπάντεχη τρίτη του θέση. Αμέσως μετά το σπριντ ευθείας, ο Γερμανός Σιμόν Γκέσκε (Giant Alpecin) επιτέθηκε από το μπροστά γκρουπάκι, έφτασε πρώτος στην κορυφή του Ντ' Αλός και ξεκίνησε την κατηφόρα με πλεονέκτημα ενάμιση λεπτού. Τον καταδίωξε ο Πινό, όμως ο Γάλλος είχε πτώση και στη συνέχεια κατέβηκε πολύ συντηρητικά, με αποτέλεσμα να τον προσπεράσει ο Ταλάνσκι, όμως ο Γκέσκε κράτησε τη διαφορά και πήρε τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του.
Τα φαβορί στο 11ο ετάπ, στην ανηφόρα τερματισμού στο Κοτρέ. Μπροστά ο Κρις Φρουμ και πίσω οι Βαλβέρδε, Κιντάνα, Κονταδόρ και Βαν Γκάρντερεν
Πίσω στα φαβορί, ο Αλμπέρτο Κονταδόρ είχε πτώση που προκλήθηκε από σκασμένο ελαστικό και έμεινε πίσω από τους υπόλοιπους, ενώ δημιουργήθηκε θέμα με την συμπεριφορά του Μάικα, που δεν τον περίμενε για να τον βοηθήσει. Έτσι ο Ισπανός έχασε πάνω από δυο λεπτά και μαζί και τις τελευταίες του ελπίδες για νίκη στο φετινό Tour. Ο Κιντάνα προσπάθησε να επιτεθεί στον Φρουμ στην ανηφόρα του Πρα Λουπ, όμως ο Βρετανός απάντησε χωρίς την παραμικρή δυσκολία. Επόμενη μέρα, 18ο ετάπ, με τον κολοσσό του Κολ ντι Γκλαντόν (21.7 χλμ στο 5.1%) και στη συνέχεια το Λασέτ ντε Μονβερνιέ (3.4 χλμ στο 8.2%), μια μικρογραφία του Αλπ ντ'Ουέζ με τις 18 του φουρκέτες και την κορυφή του 10 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό στην Σεν Ζαν ντε Μοριάν. Με το "καλημέρα", στην πρώτη από τις 5 μικρές ανηφόρες που βρίσκονταν στο πρώτο μισό της διαδρομής, σχηματίστηκε ένα γκρουπ από 29 ποδηλάτες που αποσπάστηκε, χωρίς όμως να πάρει μεγάλη ελευθερία. Ο "Πουρίτο" που βρισκόταν ανάμεσά τους, άρχισε να μαζεύει όλους τους πόντους και ξεπέρασε τον Φρουμ στη βαθμολογία της πουά φανέλας. Στην ανάβαση του Γκλαντόν, ο Ρομέν Μπαρντέ (Ag2r) ξέφυγε από τους υπόλοιπους προπορευόμενους, πέρασε πρώτος το σπριντ ανάβασης εκτός κατηγορίας και κατέβηκε εκπληκτικά τα 20 χιλιόμετρα της κατηφόρας. Μπήκε με πλεονέκτημα στις φουρκέτες της εντυπωσιακής Λασέτ ντε Μονβερνιέ, το διατήρησε παρά την καταδίωξη του Πιέρ Ρολάν και πήρε τη νίκη, την πρώτη της καριέρας του στον Γύρο Γαλλίας.
Πίσω στα φαβορί, στην ανηφόρα του Γκλαντόν επιτέθηκαν πρώτα ο Κονταδόρ και μετά ο Νίμπαλι, όμως η Movistar (!), με μια αχαρακτήριστη αγωνιστική συμπεριφορά, έκανε όλη τη δουλειά για τον Φρουμ, φέρνοντας αμφότερους πίσω και "καταδικάζοντας" όποιο θέαμα θα μπορούσαμε να έχουμε στη συνέχεια. Στο Μονβερνιέ, ο Μάικα έφυγε μαζί με τον Κονταδόρ, τη στιγμή που ο Φρουμ έδειξε τα πρώτα σημάδια κούρασης, αλλά και εκεί "καθάρισε" η Movistar. Τελικά, όλα τα φαβορί έφτασαν μαζί στον τερματισμό, χωρίς ιδιαίτερη δράση ανάμεσα στους διεκδικητές της κίτρινης φανέλας για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στις Άλπεις. Σειρά είχε το "βασιλικό" ετάπ της διοργάνωσης, το 19ο, με τις 4 μεγάλες ανηφόρες και τον τερματισμό στην κορυφή του πρώτης κατηγορίας Τουσουίρ (18 χλμ στο 6.1%). Το Κολ ντι Σοσί (15.4 χλμ στο 6.3%), επίσης πρώτης κατηγορίας, θα το ανέβαιναν αμέσως μετά την εκκίνηση και θα συνέχιζαν πρώτα με το εκτός κατηγορίας Κολ ντε λα Κρουά ντε Φερ (22.4 χλμ στο 6.9%) και ύστερα με το δεύτερης κατηγορίας Κολ ντι Μολάρ (5.7 χλμ στο 6.8%), πριν αρχίσουν να ανεβαίνουν την τελευταία ανηφόρα.Οι προθέσεις φάνηκαν από το ξεκίνημα. Πολλές επιθέσεις από ποδηλάτες που ήθελαν να φύγουν μπροστά, αλλά και από τα φαβορί (Κονταδόρ, Νίμπαλι, Βαλβέρδε) που ήθελαν να αφήσουν από νωρίς τον Φρουμ χωρίς βοηθούς. Ο υπαρχηγός της Sky, Γκέρεντ Τόμας, έχασε επαφή, το ίδιο και όλοι οι υπόλοιποι βοηθοί της κίτρινης φανέλας.
Αμέσως μετά την κορυφή του Κολ ντι Σοσί, σχηματίστηκε ένα γκρουπ από 21 αθλητές που έφυγαν μπροστά, ενώ πίσω, τα φαβορί δεν συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο, αλλά χαλάρωσαν, με αποτέλεσμα να επανέλθει στο πελοτόν όλη η Sky. Μόλις ξεκίνησε η ανάβαση στο Κρουά ντε Φερ, η Astana μπήκε μπροστά και ανέβασε τον ρυθμό, με τον Σκαρπόνι να κάνει εκπληκτική δουλειά, ενώ μπροστά, ο Πιέρ Ρολάν (Europcar) επιτέθηκε στους υπόλοιπους αποσπασμένους, συνεχίζοντας μόνος του την ανηφόρα. Ο Φρουμ έχασε ξανά όλους τους βοηθούς του, εκτός από τον Πουλς. Τρία χιλιόμετρα πριν την κορυφή και ενώ ο αρχηγός της Sky σταμάτησε για να διορθώσει ένα πρόβλημα στο ποδήλατό του, ο Νίμπαλι εξαπέλυσε τη δική του επίθεση, στην οποία δεν μπόρεσε να απαντήσει κανένα από τα φαβορί και έπιασε τον Ρολάν στο σπριντ ανάβασης. Μαζί κατέβηκαν την κατηφόρα, αυξάνοντας αργά αλλά σταθερά τη διαφορά τους από το γκρουπ των φαβορί, ενώ πίσω "τραβούσε" για μια ακόμα φορά η Movistar, πρώτα με τον Ανακόνα και μετά με τον Βαλβέρδε. Όταν οι προπορευόμενοι μπήκαν στην ανηφόρα τερματισμού, ο Νίμπαλι άφησε πίσω του τον Ρολάν και έφτασε πρώτος στην κορυφή του Τουσουίρ παίρνοντας μια πανάξια νίκη, την οποία πανηγύρισε έξαλλα. Όταν ο Πουλς έχασε επαφή από τον αρχηγό του, 5 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, ο Κιντάνα αποφάσισε ότι είχε έρθει (επιτέλους) η δική του ώρα. Επιτέθηκε στον Φρουμ και πήρε μια μικρή διαφορά, όμως ο Βρετανός δεν πανικοβλήθηκε και ακολούθησε με τον δικό του ρυθμό, χάνοντας μόνο μισό λεπτό στον τερματισμό.
Ο Βιντσέντσο Νίμπαλι (Astana) τερματίζει πρώτος στην κορυφή του Τουσουίρ στις Άλπεις, παίρνοντας μια πανάξια νίκη μετά από καταπληκτική εμφάνιση στο 19ο ετάπ
Κονταδόρ και Βαλβέρδε έχασαν δυόμιση λεπτά από τον Νίμπαλι, ο οποίος ανέβηκε στην τέταρτη θέση της γενικής, απειλώντας πλέον την τρίτη θέση του βάθρου από τον υπαρχηγό της Movistar. Ο Ρομέν Μπαρντέ της Ag2r πήρε την πουά φανέλα, ο "βασιλιάς" των βουνών όμως θα ξεκαθάριζε την επόμενη ημέρα, στο 20ο ετάπ της διοργάνωσης. Σε μόλις 110 χιλιόμετρα διαδρομής, οι αθλητές θα ανέβαιναν πρώτα το εκτός κατηγορίας Κρουά ντε Φερ από την αντίθετη μεριά (29 χλμ στο 5.2%) και στη συνέχεια θα αντιμετώπιζαν τις 21 μυθικές φουρκέτες του επίσης εκτός κατηγορίας Αλπ ντ'Ουέζ (13.8 χλμ στο 8.1%). Από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα σχηματίστηκε ένα γκρουπάκι, το οποίο έφυγε μπροστά, χωρίς όμως να πάρει μεγάλη ελευθερία από το πελοτόν, αφού ήταν φανερό ότι τα φαβορί ήθελαν να διεκδικήσουν τα πάντα! Κρίνονταν η κίτρινη φανέλα, η πουά φανέλα, η νίκη στο ετάπ και η τρίτη θέση της γενικής! Στο ξεκίνημα της ανηφόρας στο Κολ ντε λα Κρουά ντε Φερ ο ρυθμός ανέβηκε και δέκα χιλιόμετρα πριν την κορυφή, επιτέθηκε ο Βαλβέρδε! Ήταν φανερό πλέον ότι η Movistar είχε αποφασίσει να τα δώσει όλα για τον αρχηγό της, ήθελε να διεκδικήσει τη νίκη στη γενική και επιτέλους εφάρμοζε την σωστή στρατηγική. Λίγο μετά έφυγε και ο Κιντάνα, χωρίς η Sky να απαντήσει. Ο Φρουμ, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, δεν περνούσε και τις καλύτερες στιγμές του. Ο Πορτ έχασε επαφή και η κίτρινη φανέλα, μαζί με τον Νίμπαλι, καταδίωξε το δίδυμο της Movistar.
Στο μεταξύ, ο Αλεξάντρ Ζενιέ (FDJ) είχε αφήσει πίσω του τους υπόλοιπους αποσπασμένους και κατέβαινε μόνος του την κατηφόρα των 22 ατελείωτων χιλιομέτρων. Το ίδιο έκαναν και τα φαβορί που είχαν ενωθεί ξανά, μαζί με αρκετούς βοηθούς τους και πάλι. Ο Τιμπό Πινό (FDJ) έφτασε μπροστά τον συναθλητή του και όταν άρχισε η ανηφόρα του Αλπ ντ' Ουέζ, τον ξεπέρασε και έφυγε μαζί με τον Ράιντερ Χέσχενταλ της Cannondale Garmin. Πίσω, στο γκρουπ των φαβορί, ο Βαλβέρδε έφυγε ξανά, δέκα χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, ενώ ο Νίμπαλι είχε χάσει επαφή λόγω μηχανικού προβλήματος. Λίγο μετά, ακολούθησε ο Κιντάνα, ενώ ο Φρουμ είχε μαζί του τους Πουλς και Πορτ. Πιο πάνω, ο Πινό επιτέθηκε στον Χέσχενταλ και συνέχισε μόνος του προς την κορυφή. Ο Κιντάνα ακολουθούσε από πίσω, ενώ πρώτα ο Πουλς και ύστερα ο Πορτ, αμφότεροι με συγκλονιστική εμφάνιση, έσωζαν κυριολεκτικά την κίτρινη φανέλα του Φρουμ, που για πρώτη φορά στο φετινό Tour υπέφερε πραγματικά. Ο Πινό άντεξε την "πολιορκία" του Κιντάνα και πήρε μια τεράστια νίκη, ενώ ο Κολομβιανός πέρασε δεύτερος τη γραμμή του τερματισμού, κερδίζοντας 1:26 από τον Φρουμ. Ο Βρετανός είχε αντέξει, κατακτώντας έτσι τον δεύτερο Γύρο Γαλλίας της καριέρας του με μια διαφορά ενός λεπτού και 12 δευτερολέπτων από τον Κιντάνα. Αμέσως μετά έφτασε και ο Βαλβέρδε που ξέσπασε σε κλάματα για την τρίτη θέση, την πρώτη της καριέρας του στο Tour. Και μέσα σε όλα τα άλλα, ο Φρουμ, εκτός από την κίτρινη, κέρδισε και την πουά φανέλα των βουνών, κάτι που είχε να συμβεί από το 2008 και τον Κάρλος Σάστρε.
Στο Αλπ ντ'Ουέζ παρακολουθήσαμε ένα από εκείνα τα ετάπ που μένουν στην ιστορία. Αποζημιωθήκαμε για όλα όσα δεν είδαμε στα Πυρηναία (εκτός του Λα Πιέρ Σαν Μαρτάν) και επί τρεις μέρες στις Άλπεις. Ο Ουνθουέ και οι αθλητές του αποφάσισαν επιτέλους να μας χαρίσουν απλόχερα θέαμα, μέσα από μια εξαιρετική τακτική προσέγγιση του αγώνα. Άφησαν ότι είχαν και δεν είχαν στη διαδρομή, δεν υπολόγισαν απώλειες, ξέχασαν τον συντηρητισμό των προηγούμενων ημερών και έδωσαν έναν δραματικό χαρακτήρα στην κόντρα τους με την Sky για την κίτρινη φανέλα. Ο Κιντάνα πήρε δίκαια τον άτυπο τίτλο του κορυφαίου ανηφορίστα της διοργάνωσης, την ίδια στιγμή που η Sky πήρε το ίδιο δίκαια τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας. Ο Πουλς και κυρίως ο Πορτ στο Αλπ ντ' Ουέζ, αλλά και ο Τόμας και οι υπόλοιποι νωρίτερα, έδωσαν το 110% των δυνάμεών τους για να υπερασπιστούν την πρώτη θέση του αρχηγού τους. Και το κατάφεραν με όλους τους επαίνους. Ο Κρις Φρουμ κέρδισε δίκαια τον Γύρο Γαλλίας, γιατί υπήρξε εντυπωσιακός όταν χρειάστηκε και ατσάλινος όποτε είχε προβλήματα. Όμως το 102ο Tour είχε ένα ακόμα ετάπ πριν ολοκληρωθεί. Την παρέλαση των 160 "γενναίων" που έφτασαν μέχρι το Παρίσι και το μαζικό σπριντ στα Ηλύσια Πεδία.Η εκκίνηση δόθηκε υπό βροχή στις Σέβρες και λίγο αργότερα, το πελοτόν μπήκε στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Φρουμ και η Sky πέρασαν τιμητικά πρώτοι από το πρώτο πέρασμα από τη γραμμή τερματισμού και μετά από δέκα στροφές στο σιρκουί, ο Αντρέ Γκράιπελ έδειξε για μια ακόμα φορά ότι ήταν ο κορυφαίος σπρίντερ του φετινού Γύρου Γαλλίας, παίρνοντας την τέταρτη συνολική νίκη του στη διοργάνωση. Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι απονομές των διαφόρων κατηγοριών και κατατάξεων και το 102ο Tour de France έφτασε και επίσημα στο τέλος του.
Ο Νάιρο Κιντάνα ξεκινάει την επίθεσή του στο Αλπ ντ' Ουέζ
ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ 21 ΕΤΑΠ
01. Utrecht - Utrecht / Rohan Dennis (BMC)
02. Utrecht - Zélande / André Greipel (Lotto Soudal)
03. Anvers - Huy / Joaquim Rodriguez (Katusha)
04. Seraing - Cambrai / Tony Martin (Etixx Quickstep)
05. Arras - Amiens / André Greipel (Lotto Soudal)
06. Abbeville - Le Havre / Zdenek Stybar (Etixx Quickstep)
07. Livarot - Fougeres / Mark Cavendish (Etixx Quickstep)
08. Rennes - Mur de Bretagne / Alexis Vuillermoz (Ag2r)
10. Tarbes - La Pierre Saint Martin / Chris Froome (SKY)
11. Pau - Cauterets / Rafal Majka (Tinkoff Saxo)
12. Lannemezan - Plateau de Beille / Joaquim Rodriguez (Katusha)
13. Muret - Rodez / Greg Van Avermaet (BMC)
14. Rodez - Mende / Steve Cummings (MTN Qhubeka)
15. Mende - Valence / André Greipel (Lotto Soudal)
16. Bourg de Péage - Gap / Rubén Plaza (Lampre Merida)
17. Digne les Bains - Pra Loup / Simon Geschke (Giant Alpecin)
18. Gap - Saint Jean de Maurienne / Romain Bardet (Ag2r)
19. Saint Jean de Maurienne - La Toussuire / Vincenzo Nibali (Astana)
20. Modane Valfréjus - Alpe d'Huez / Thibaut Pinot (FDJ)
21. Sévres - Paris Champs Élysees / André Greipel (Lotto Soudal)
Το τελικό βάθρο της γενικής στο Παρίσι. Από αριστερά, Νάιρο Κιντάνα (δεύτερος), Κρις Φρουμ (πρώτος), Αλεχάνδρο Βαλβέρδε (τρίτος)
Τελική γενική κατάταξη (κίτρινη φανέλα):
01. Chris Froome (SKY) 84:46:14
02. Nairo Quintana (Movistar) +1:12
03. Alejandro Valverde (Movistar) +5:25
04. Vincenzo Nibali (Astana) +8:36
05. Alberto Contador (Tinkoff Saxo) +9:48
06. Robert Gesink (LottoNL Jumbo) +10:47
07. Bauke Mollema (Belkin) +15:14
08. Mathias Frank (IAM) +15:39
09. Romain Bardet (Ag2r) +16:00
10. Pierre Rolland (Europcar) +17:30
Τελική βαθμολογία πόντων (πράσινη φανέλα):
1. Peter Sagan (Tinkoff Saxo) 432
2. André Greipel (Lotto Soudal) 366
3. John Degenkolb (Giant Alpecin) 298
Τελική βαθμολογία βουνών (πουά φανέλα):
1. Chris Froome (SKY) 119
2. Nairo Quintana (Movistar) 108
3. Romain Bardet (Ag2r) 90
Τελική κατάταξη καλύτερου νέου αθλητή (λευκή φανέλα):
1. Nairo Quintana (Movistar) 84:47:26
2. Romain Bardet (Ag2r) +14:48
3. Warren Barguil (Giant Alpecin) +30:03
Τελική ομαδική κατάταξη:
1. Movistar 255:24:24
2. SKY +57:23
3. Tinkoff Saxo +1:00:12
Πηγές: letour.fr, cyclingnews.com, As, Marca, inrng.com