OPINIONS

Οι καλύτεροι της Premier League

Οι καλύτεροι της Premier League

Η Premier League ολοκληρώθηκε την Κυριακή και ο Αντώνης Τσιράκης γράφει για τον καλύτερο παίκτη της χρονιάς, τον καλύτερο νεαρό, τον προπονητή που έκανε τη διαφορά, τον πιο βελτιωμένο ποδοσφαιριστή και τη μεταγραφή που εντυπωσίασε. Ψηφίστε κι εσείς!

Με τη Μάντσεστερ Σίτι να νικάει τη Γουέστ Χαμ και να κατακτά το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε η φετινή Premier League. Αυτή ήταν, μάλιστα, η μοναδική εκκρεμότητα που έπρεπε να διευθετηθεί την τελευταία αγωνιστική, αφού από εκεί και πέρα γνωρίζαμε επί της ουσίας τις τρεις ομάδες που θα πέσουν, αυτές που θα είναι στην τετράδα κι τις δύο που θα τις ακολουθήσουν και θα πάνε στο Europa League.

Εκτός της πρωταθλήτριας Σίτι υπήρξαν και άλλες ομάδες που εντυπωσίασαν όπως και ομάδες που απογοήτευσαν. Το ίδιο ισχύει και με τους πρωταγωνιστές, δηλαδή τους παίκτες και τους προπονητές. Άλλοι ξεχώρισαν, άλλοι βελτιώθηκαν αισθητά, άλλοι έγιναν σύνθημα στα χείλη των οπαδών κι άλλοι απογοήτευσαν ή διέψευσαν τις προσδοκίες που υπήρχαν. Εμείς θα δώσουμε τα δικά μας Oscar στις κατηγορίες που επιλέξαμε και το ίδιο ισχύει και για σας.

Καλύτερος παίκτης

Σάρωσε στα βραβεία της Premier League και ήταν απολύτως δίκαιο. Ο Λουίς Σουάρες έκανε τα πάντα φέτος στον αγωνιστικό χώρο αποδεικνύοντας πως είναι ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος. Πρώτος σκόρερ με ρεκόρ και δεύτερος σε ασίστ. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι έκανε τα πάντα στο γήπεδο και προσέφερε ακόμα και σε παιχνίδια που δεν μπορούσε να βρει δίχτυα. Ένα κλικ πιο πίσω ο Γιαγιά Τουρέ, ο οποίος με τις εμφανίσεις του επιβεβαίωσε πως αυτή τη στιγμή είναι πιθανότατα ο καλύτερος μέσος στον κόσμο.

Καλύτερος νεαρός

Όπως είχα γράψει και πέρυσι για μένα δεν υπάρχει λόγος σε αυτό το βραβείο υποψήφιοι να είναι παίκτες άνω των 21. Γι' αυτό και Εντέν Αζάρ, Άαρον Ράμσεϊ ή Ντάνιελ Στάριτζ, που ήταν υποψήφιοι, τίθενται αυτομάτως εκτός. O Ρος Μπάρκλεϊ ξεκίνησε εντυπωσιακά αλλά στη συνέχεια του έλειψε η σταθερότητα και ο Ραχίμ Στέρλινγκ ήταν επίσης πάρα πολύ καλός, κυρίως από τον Ιανουάριο και μετά. Ο Άλεξ Οξλέιντ Τσάμπερλεϊν στάθηκε άτυχος, αφού έχασε σημαντικό μέρος της σεζόν με τραυματισμό, ενώ ο Αντνάν Γιανουζάι είχε απλώς ξεσπάσματα. Αυτός που είχε και πάλι γεμάτη σεζόν και ήταν πιο σταθερός από τους υπόλοιπους ήταν ο Λουκ Σο και γι' αυτό στο νήμα κερδίσει τους υπόλοιπους. Αξίζει να δει κανείς και τον Τζον Στόουνς, ο οποίος πήρε πολλές ευκαιρίες λόγω του τραυματισμού του Φιλ Τζαγκιέλκα.

Καλύτερος προπονητής

Η άποψή μου είναι γνωστή. Ο Μπρένταν Ρότζερς, για τον οποίο έγραψα πριν λίγο καιρό κι ένα άρθρο, είναι ο προπονητής της χρονιάς έστω κι αν δε διαχειρίστηκε όπως έπρεπε τα παιχνίδια με Τσέλσι και Κρίσταλ Πάλας. Αυτό που παρουσίασε η Λίβερπουλ φέτος ήταν εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς πού ήταν πέρυσι. Αλάνθαστος δεν ήταν, αλλά όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις είναι πιο εύκολο να βρεις και ψεγάδια. Ρομπέρτο Μαρτίνεθ και Στιβ Μπρους έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά, ενώ όπως έχω ξαναπεί βγάζω το καπέλο στον Τόνι Πούλις.

Ο πιο βελτιωμένος παίκτης

Με κλειστά μάτια ο Άαρον Ράμσεϊ. Αυτά που έκανε φέτος δεν υπήρχαν. Ξεκίνησε εκπληκτικά και μέχρι τον Δεκέμβριο είχε 8 γκολ και έξι ασίστ. Επέστρεψε πριν λίγες μέρες και στα πέντε παιχνίδια που έχει παίξει είχε δύο γκολ και δύο ασίστ. Το μεγαλύτερο πειστήριο για όσα έκανε φέτος είναι το πώς παρουσιάστηκε η Άρσεναλ από τη στιγμή που τραυματίστηκε. Αν δεν είχε λείψει για τόσο σημαντικό χρονικό διάστημα, τότε θα ήταν δεδομένα ένας από τους υποψήφιους για παίκτης της χρονιάς. Εναλλακτική επιλογή ο Άνταμ Λαλάνα της Σαουθάμπτον.

Η μεταγραφή της χρονιάς

Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως σε αυτή την κατηγορία δε συμπεριλαμβάνω όσους πήγαν κάπου δανεικούς, όπως ο Ρομελού Λουκακού. Από εκεί και πέρα, οι μεγάλες ομάδες δεν πήραν παίκτες που να έκαναν αμέσως τη διαφορά. Ίσως κάποιος να σκεφτεί τον Σιμόν Μινιολέ, ο οποίος όμως έκανε λάθη σε κρίσιμα σημεία, ίσως κάποιος άλλος να πει τον Φερναντίνιο, από τον οποίο περίμενα κάτι παραπάνω. Ο Τζέισον Πάντσεον, ο οποίος στη μέση της σεζόν αγοράστηκε, έκανε τη διαφορά για την Κρίσταλ Πάλας, αλλά θα επιλέξω τον Γουιλφρίντ Μπονί. Στην πρώτη του σεζόν στο Νησί έβαλε 16 γκολ, είχε τέσσερις ασίστ και πήρε από το χέρι την προβληματική φέτος Σουόνσι για να την κρατήσει στην κατηγορία.

Καλύτερη ενδεκάδα

Τερματοφύλακας: Στην καλύτερη ενδεκάδα της Premier League τερματοφύλακας ήταν ο Πετρ Τσεχ. Ο λόγος που διαφωνώ έχει να κάνει με το ότι δέχτηκε πολύ μικρότερη πίεση από άλλους, αφού η Τσέλσι είχε εξαιρετική αμυντική λειτουργία. Πολύ καλός ο Σιμόν Μινιολέ, ο οποίος όμως κάπου τα θαλάσσωσε, εξαιρετική χρονιά και ο Τιμ Χάουαρντ που στο τέλος δε συνέχισε στο ίδιο επίπεδο. Γι' αυτό επιλέγω τον Ντέιβιντ Μάρσαλ, που σε κάποια παιχνίδια κράτησε μόνος του την Κάρντιφ, η άμυνα της οποίας έκανε ό,τι μπορούσε για να τον εκθέσει.

Δεξί μπακ: Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και φέτος. Προσωπικά εκτιμώ πάρα πολύ τον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, που και φέτος έδωσε το 100%. Ο Πάμπλο Σαμπαλέτα ήταν για δεύτερη σερί σεζόν εντυπωσιακός, όμως, δε γίνεται να μην επιβραβευθεί η χρονιά του Σέιμους Κόουλμαν και η εντυπωσιακή βελτίωσή του. Ο Ιρλανδός είχε εντυπωσιακά ανεβάσματα, δημιουργούσε συνεχώς κινδύνους και παράλληλα σκόραρε. Καλός μέχρι ένα σημείο και ο Ματιέ Ντεμπισί που χάθηκε στο τέλος στη μετριότητα της Νιούκαστλ.

Κεντρικός αμυντικός: Ο Βενσάν Κομπανί μπορεί να είναι ο καλύτερος αμυντικός της Premier League, αλλά η φετινή σεζόν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απογοητευτική για τον ίδιο, καθώς υπέπεσε σε αρκετές γκέλες με χαρακτηριστικότερη αυτή στο "Άνφιλντ". Ο Τζον Τέρι ήταν πολύ καλύτερος συγκριτικά με πέρυσι, όμως, αυτός που έκανε τη διαφορά για την ομάδα του ήταν ο Λαουρέν Κοσιελνί. Εξαιρετική σεζόν και μεγάλη βελτίωση για τον Γάλλο, που ήταν κατ' εμέ ο καλύτερος στόπερ του πρωταθλήματος. Σε παρεμφερή κατάσταση με Κομπανί ο Γιαν Βερτόνχεν, ο οποίος μετά την εκπληκτική περσινή χρονιά, δεν πατούσε καλά σε μία ομάδα που γενικά ψαχνόταν.

Κεντρικός αμυντικός: Αν έπρεπε να διαλέξω το καλύτερο κεντρικό αμυντικό δίδυμο, τότε αυτό θα ήταν της Άρσεναλ. Και ο Περ Μετρεζάκερ είχε πολύ καλή σεζόν, σε αντίθεση με τον Κοσιελνί συμμετείχε σχεδόν σε όλους τους διασυρμούς της ομάδας του. Αυτός είναι ο λόγος που τελικά επιλέγω τον Γκάρι Κέιχιλ, που έκανε μία πολύ καλή και αλάνθαστη σεζόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντέγιαν Λόβρεν ξεχώρισε. Ίσως να είχε θέση στην ενδεκάδα ο Φιλ Τζαγκιέλκα, αν δεν έμενε για τόσο μεγάλο διάστημα εκτός λόγω τραυματισμού.

Αριστερό μπακ: Η μάχη από την αρχή ήταν ανάμεσα στους Λέτον Μπέινς και Λουκ Σο, τους δύο Άγγλους που για μένα πρέπει να πάνε και στο Μουντιάλ. Ο πρώτος και φέτος ήταν καθοριστικός για την Έβερτον και γι' αυτό μπαίνει στην ενδεκάδα. Πολύ σταθερός αν και δεξιοπόδαρος ήταν ο Θέσαρ Αθπιλικουέτα, ενώ ένα από τα πουλέν μου, ο Στίβεν Ντέιβις δεν εντυπωσίασε όπως πέρυσι.

Μέσος: Μπορεί για πολλούς ο Στίβεν Τζέραρντ να είναι εκείνος που έκανε δώρο το πρωτάθλημα στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά δε γίνεται να μείνει εκτός ενδεκάδας. Βοήθησε πάρα πολύ τη Λίβερπουλ για να φτάσει ως τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος και ήταν εξαιρετικός στον ρόλο που του ανατέθηκε μπροστά από τα στόπερ. Πολύ καλή χρονιά για τους Τζέιμς ΜακΚάρθι, Τομ Χάντλστοουν και Μοργκάν Σναϊντερλέν.

Μέσος: Δε νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας που δε θα έβαζε στην ενδεκάδα τον Γιαγιά Τουρε. Για άλλη μία σεζόν αυτά που έκανε ήταν εξωπραγματικά. Ήταν ο απόλυτος ηγέτης της Μάντσεστερ Σίτι, την οποία οδήγησε στο πρωτάθλημα. Κανείς δε θα μπορούσε να του πάρει τη θέση, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ καλή χρονιά έκαναν οι Τζόρνταν Χέντερσον και Τζόναθαν ντε Γκουζμάν. Κρίμα για τον Ράμσεϊ που τραυματίστηκε γιατί αλλιώς θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να χωρέσει στην ενδεκάδα.

Δεξιός μεσοεπιθετικός: Κάπως πρέπει να χωρέσουν μαζί Λουίς Σουάρες και Ντάινελ Στάριτζ γι' αυτό θα βάλω στη συγκεκριμένη θέση τον Ουρουγουανό, ο οποίος έπαιξε και στα πλάγια κατά τη διάρκεια της σεζόν. Πολύ καλό πρωτάθλημα για τους Σαμίρ Νασρί και Κέβιν Μιραλάς. Εξαιρετικός ειδικά μετά το χαμένο πέναλτι με την Τότεναμ ο Τζέισον Πάντσεον.

Επιτελικός μέσος: Γουέιν Ρούνεϊ ή Άνταμ Λαλάνα; Ιδού η μεγάλη απορία. Θα πάω με τον πρώτο και ομολογώ πως νιώθω ενοχές για τον εκπληκτικό φέτος Λαλάνα. Ο λόγος που επιλέγω τον Ρούνεϊ είναι ότι έκανε τα πάντα σε μία ομάδα που τίποτα δεν πήγαινε καλά σε αντίθεση με τον Λαλάνα που ήταν εξαιρετικός, αλλά σε ένα καλοκουρδισμένο σύνολο. Ο Νταβίντ Σίλβα αν δεν είχε και τους τραυματισμούς θα ήταν ακόμα καλύτερος, πολύ ανεβασμένος στο δεύτερο μισό ο Κρίσταν Έρικσεν.

Αριστερός μεσοεπιθετικός: Έντεν Αζάρ. Τόσο απλά... Προσπαθούσε να πάρει όλο το επιθετικό παιχνίδι της Τσέλσι στις πλάτες του και κάθε φορά που έλειπε το πρόβλημα ήταν τεράστιο για τους Λονδρέζους. Πολύ καλή σεζόν και οι Σάντι Καθόρλα και Ραχίμ Στέρλινγκ. Δεν ήταν στο επίπεδο των προαναφερθέντων, αλλά έκανε τη διαφορά στη Στόουκ ο Μάρκο Αρναούτοβιτς.

Επιθετικός: Ντάνιελ Στάριτζ, ο οποίος τρομοκράτησε κάθε αντίπαλη άμυνα μαζί με τον Λουίς Σουάρες. Ένα κλικ πίσω ο Σέρχιο Αγουέρο λόγω των πολλών τραυματισμών που έβγαλε. Πολύ καλοί επίσης οι Τζέι Ροντρίγκεθ, που θα πήγαινε πιθανότατα στο Μουντιάλ αν δεν πάθαινε ρήξη χιαστών, και Λοΐκ Ρεμί.

Όποιος έχει κουράγιο για ερωτήσεις, παρατηρήσεις, διαφωνίες ή διάλογο μπορεί να με βρει στο Twitter: @antonis_tsir

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ