OPINIONS

Δεν ξεχνά τι σημαίνει... αριστερά

Δεν ξεχνά τι σημαίνει... αριστερά

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος παρουσιάζει την επόμενη αντίπαλο της Ελλάδας, την Σλοβενία, αναλύοντας τους τομείς που θα βάλουν δύσκολο τεστ στην Εθνική μας οι παίκτες του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς.

Θέλοντας να συνεχίσει ότι ξεκίνησε κόντρα στην Ισπανία, η Εθνική Ελλάδος αντιμετωπίζει την Σλοβενία. Ένα ακόμη δύσκολο παιχνίδι. Ένας ακόμη "τελικός". Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το κρισιμότερο ματς για την πρόκριση είναι το μεθεπόμενο, αλλά αυτή η έκφραση είναι άτοπη στον αθλητισμό. Το κρισιμότερο ματς είναι πάντα αυτό που έρχεται, όχι αυτό που ακολουθεί.

Σλοβενία, λοιπόν. Η διοργανώτρια που θα έχει μαζί της και τη συμπαράσταση του κόσμου, με ότι σημαίνει αυτό. Από τη μια οι παίκτες της θα αντλήσουν δυνάμεις από το κοινό τους, όπως έλεγε ο Γιώργος Λιμνιάτης στην ανάλυση του αντιπάλου, αλλά από την άλλη μπορεί να νιώσουν και έξτρα πίεση στην πλάτη τους, αν το ματς "στραβώσει" (για αυτούς). Οπότε είναι στο χέρι της δικής μας Εθνικής, να... αγχώσει τους "οικοδεσπότες".

Το παιχνίδι δεν είναι εύκολο. Στη θεωρία, μάλιστα, η Σλοβενία είναι ένας από τους αντιπάλους που θεωρητικά δεν μας ταιριάζουν, διότι είναι μια ομάδα που θα βάλει δύσκολο τεστ στην ελληνική περιφερειακή άμυνα διαθέτοντας δύο εξαιρετικά διεισδυτικούς παίκτες (τους αδερφούς Ντράγκιτς), αλλά και τον πολύ επικίνδυνο Γιάκα Λάκοβιτς. Τρεις αριστερόχειρες, δηλαδή. (Να ο πρώτος λογικός αμυντικός στόχος.

Από εκεί και πέρα η απουσία του Λουκά Μαυροκεφαλίδη είναι ένα μεγάλο πλήγμα. Ειδικά σε αυτό το ματς που θα έβρισκε απέναντι του δύο μεγαλόσωμους σέντερ (Βίντμαρ, Μπέγκιτς) που δεν θα μπορούσαν να τον ακολουθήσουν μακριά από το καλάθι. Αναγκαστικά τώρα θα πάρει έξτρα χρόνο ο Βασίλης Καββαδάς, που έκανε εξαιρετική δουλειά με την Ισπανία, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε κάποιο σχήμα έκτακτης ανάγκης με τον Καϊμακόγλου ή τον Πρίντεζη στο "5".

Αυτό μπορεί να ήταν εξαρχής και κάποιο εναλλακτικό σχέδιο του Τρινκέρι στην προσπάθεια του να αναχαιτίσει το σλοβένικο πικ-εν-ρολ: να βάλει δηλαδή γρήγορους ψηλούς που να μπορούν να αλλάξουν στα σκριν.

Αναλυτικά η Σλοβενία

  • Έχει ως τώρα τέσσερις νίκες και δύο ήττες. Έχασε από την Κροατία και από την Πολωνία σε ένα παιχνίδι, όμως, που ήταν αδιάφορο. Στην πρώτη φάση κέρδισε την Ισπανία (78-69) και δύσκολα την Τσεχία και τη Γεωργία. Στη 2η επικράτησε σχετικά εύκολα της Ιταλίας (84-77), έχοντας στο μεγαλύτερο μέρος του δευτέρου ημιχρόνου το προβάδισμα.
  • Τα περισσότερα παιχνίδια της ήταν κλειστά. Γενικότερα η ομάδα του Μάλκοβιτς έχει τη 2η χειρότερη επίθεση μεταξύ των ομάδων που πέρασαν στη 2η φάση με 71.8 πόντους. Μόνο η Κροατία σκοράρει λιγότερους.
  • Γενικότερα είναι μια ομάδα που δεν σουτάρει καλά. Τόσο στα δίποντα (2ο χειρότερο ποσοστό με 46%) όσο και στα τρίποντα (τελευταία με 30%).
  • Έχει περιορισμένους άξονες δημιουργίας: από έξω προς τα μέσα με τους αδερφούς Ντράγκιτς και τον Λάκοβιτς. Δεν έχει συνεπές low-post παιχνίδι και καταφεύγει σε τέτοιες φάσεις μόνο με τον Μπέγκιτς και ενίοτε με τον Νάχμπαρ.
  • Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι και οι τρεις παίκτες (Γκόραν Ντράγκιτς, Ζόραν Ντράγκιτς, Γιάκα Λάκοβιτς) είναι και οι τρεις αριστερόχειρες.
  • Είναι μια ομάδα πολύ δυνατή στα ριμπάουντ. Έχει τη 2η καλύτερη συγκομιδή στο τουρνουά (40.2) στο σύνολο και τη 3η καλύτερα στα επιθετικά ριμπάουντ (12.8). Το να μη δώσει η Εθνική δεύτερες επιθέσεις είναι σίγουρα από τους πρώτους στόχους.
  • Είναι τελευταία στα κλεψίματα (3.7), παρότι προσπαθεί να παίξει με αρκετή ενέργεια, αλλά 4η στα κοψίματα (3.3) και 2η στο ποσοστό διπόντων των αντιπάλων (41%).
  • Πρώτος σε χρόνο συμμετοχής (25.8 λεπτά) είναι ο ΝΒΑερ Γκόραν Ντράγκιτς που είναι παράλληλα πρώτος σκόρερ (15.2) και πρώτος πασέρ (5.2). Ένας παίκτης που στηρίζεται πολύ στο αριστερό drive στο καλάθι και σουτάρει με μεγάλη ασυνέπεια (19%).
  • Δεύτερος σκόρερ είναι ο Λόρμπεκ (ο αδερφός του Έραζεμ της Μπαρτσελόνα που παίζει στην περιφέρεια), ο οποίος είναι μαζί με τον Νάχμπαρ οι καλύτεροι σουτέρ της ομάδας.
  • Οι Νάχμπαρ-Ζ. Ντράγκιτς είναι αυτοί που παίζουν τον περισσότερο χρόνο μετά τον Γκόραν Ντράγκιτς, ενώ στους ψηλούς τη θέση "5" καλύπτουν κυρίως οι Βίντμαρ και ο Μπέγκιτς του Ολυμπιακού. Σημαντικό ρόλο παίζει στο "4" ο Μπάλαζιτς και ο Μπλάζιτς στην περιφέρεια, ενώ οι Μούριτς, Γιοξίμοβιτς και Σλόκαρ παίζουν βοηθητικό ρόλο και δεν έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής.
  • Είναι μια ομάδα που προσπαθεί να πιέσει τη μπάλα, να προστατεύσει το καλάθι της και να μη ρισκάρει πολύ, ενώ παράλληλα ο προπονητής Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, συνηθίζει να χρησιμοποιεί άμυνες ζώνης.

Αναλυτικά και οι σημαντικότερες φάσεις από τα παιχνίδια της Σλοβενίας

Σλοβενία-Ιταλία

Σλοβενία-Ισπανία

Σλοβενία-Κροατία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ