OPINIONS

Η συνάρτηση του ντέρμπι

Η συνάρτηση του ντέρμπι
INTIME SPORTS

Τέσσερις σταθερές και οκτώ «άγνωστοι». Αυτή είναι η «ταυτότητα» του μεγάλου ντέρμπι της Τετάρτης μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Σχόλια κάτι παραπάνω από δεκτά.

Το μπάσκετ μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τα μαθηματικά (ούτε καν με τη… στατιστική πολλές φορές), ωστόσο, προσεγγίζοντας το παιχνίδι του ΟΑΚΑ θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που ξέρουμε, κάποια που περιμένουμε και κάποια που θα φανούν από τις 21.00 και μετά στο παρκέ.

Λοιπόν έχουμε και λέμε…

Οι σταθερές

1) Το ντέρμπι κρίνει τίτλο. Λόγω της κατάντιας του ελληνικού πρωταθλήματος οι πιθανότητες να ηττηθεί κάπου αλλού πλην ΣΕΦ και ΟΑΚΑ κάποιος από τους «αιωνίους» φαντάζει απειροελάχιστη. Οπότε το σημείο κι η διαφορά θα παίξουν μεγάλο ρόλο για την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου κι επομένως το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας (κι… επομένως τον τίτλο – μέθοδος επαγωγής λεγόταν αυτό ή κάπως έτσι).

2) Ο Σπανούλης είναι το κεντρικό πρόσωπο του ντέρμπι. Είτε παίξει καλά, είτε όχι. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θα περιμένουν με… ανοιχτές αγκάλες τον διεθνή γκαρντ, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια ολόκληρη άμυνα κι ένα γεμάτο γήπεδο. Το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος θα ζημιώσει την ομάδα του, αν προσπαθήσει να «κερδίσει» μόνος του τον αντίπαλο και καταφύγει σε υπερβολές στο παιχνίδι του.

3) Ο Παναθηναϊκός μπαίνει στο ντέρμπι σε καλύτερη φόρμα. Έχει πάρει μερικές εύκολες νίκες στα τελευταία ματς, κατάφερε να εντάξει (στο μέτρο του δυνατού) τους τραυματίες όπως είναι ο Μπατίστ κι ο Νίκολας και γενικά δείχνει να ρολάρει καλύτερα.

4) Ο Ολυμπιακός από την άλλη δεν έχει «πείσει» με την απόδοση του, κυρίως λόγω της αστάθειας του εκτός έδρας (δεν έχει κάνει ακόμη μεγάλη νίκη στην Ευρωλίγκα μακριά από τον Πειραιά) και της συνάρτησης… απόδοση Σπανούλη-αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια όταν ο «Kill Bill» δεν είναι σε καλή ημέρα οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πρόβλημα στην επίθεση, διότι είναι ο βασικός δημιουργός.

Οι «άγνωστοι Χ»

1) Το μαρκάρισμα των Διαμαντίδη και Σπανούλη θεωρείται καταλυτικό και από τους πρωταρχικούς στόχους των δύο προπονητών. Τόσο ο Ομπράντοβιτς, όσο κι ο Ίβκοβιτς έχουν στη διάθεση τους αναλώσιμους παίκτες (Λούκας, Παπανικολάου από τη μια και Καλάθης, Τέπιτς από την άλλη) για να ρίξουν πάνω τους. Ο περιορισμός, βέβαια, δύο τόσο σπουδαίων παικτών είναι ομαδική δουλειά όπως τόνισε πολύ σωστά ο Γιώργος Λιμνιάτης στη «κουβέντα» που είχε το μεσημέρι με τους αναγνώστες του Sport24.gr.

Το σίγουρο είναι ότι τα δύο τεχνικά τιμ θα προσπαθήσουν να τους κουράσουν (αλλάζοντας αρκετούς παίκτες πάνω τους), αλλά και να τους «χτυπήσουν» στην επίθεση αποσκοπώντας στο φάουλ, την έξτρα κόπωση ή εν τέλει τους άνετους πόντους.

2) Πέρα από το πικ-εν-ρολ ο δεύτερος βασικός άξονας στην επίθεση του Παναθηναϊκού είναι το low-post παιχνίδι των περιφερειακών. Τέσσερις παίκτες (Διαμαντίδης, Περπέρογλου, Σάτο και Τέπιτς) παίζουν πολύ καλά με πλάτη στο καλάθι, αποτελώντας μια πηγή κινδύνου κι επομένως δημιουργίας.

Ο Ολυμπιακός έχει να αντιπαρατάξει περιφερειακούς που μπορούν να παίξουν στα «ίσα» τους αντιπάλους τους (Παπαλουκάς, Παπανικολάου κι ο εξαιρετικός αμυντικός στο low-post Λούκας), αλλά θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να κρύψουν τόσο τον Σπανούλη, όσο και τον Διαμαντίδη. Να περιμένουμε ενδεχομένως άμυνα ζώνης (την οποία δεν έχει παίξει πολύ ως τώρα) ή ομαδική δουλειά με παγίδες από την αδύνατη πλευρά.

3) Τι άμυνα θα επιλέξει ο Παναθηναϊκός; Στα τελευταία παιχνίδια οι «πράσινοι» θωρακίζουν τη ρακέτα παίζοντας αρκετά κλειστά, κάνοντας παράλληλα αλλαγές μαρκαρισμάτων σε σκριν που είναι ιδιαίτερα απειλητικά. Σε άλλα κομμάτια του παιχνιδιού (όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο Ομπράντοβιτς επιλέγει πιο επιθετική άμυνα με τους ψηλούς να κυνηγούν μακριά από το καλάθι (hedge-out), δίνοντας παράλληλα βοήθεια από συγκεκριμένους παίκτες (συνήθως το «4» ή παλαιότερα με τον αμυντικό του Τσίλντρες).

4) Τα «4άρια» του Ολυμπιακού μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω. Ο Ερτσέγκ με το μακρινό του σουτ μπορεί να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα. Κι αυτό δεν αφορά μόνο με τις προσπάθειες που θα πάρει, αλλά και τον κίνδυνο που προκαλεί στις περιστροφές. Με άλλον τρόπο, διαφορετικό, μπορεί να προσφέρει ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ο καλύτερος low-post παίκτης του Ολυμπιακού, που αν μείνει μακριά από τα φάουλ μπορεί να δώσει πόντους κι ανάσες ειδικά στις σετ επιθέσεις.

5) Η λογική λέει ότι ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να ελέγξει το ρυθμό πηγαίνοντας σε σετ επιθέσεις, διατηρώντας παράλληλα στην πεντάδα του αρκετά συχνά δύο δημιουργούς (εκ των Σπανούλη, Τεόντοσιτς, Λούκας και Παπαλουκά).

6) Η εξίσωση των κατοχών μεταβάλλεται από τα ριμπάουντ και τα λάθη. Σε ένα ντέρμπι οι δύο παράμετροι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Πέρα από το ποσοτικό του θέματος, υπάρχει και το ποιοτικό δηλαδή τα… ποσοστά. Όποιος βάλει απ’ έξω αποκτά προβάδισμα, ειδικά αν το ματς πάει στο μισό γήπεδο.

7) Η ψυχολογία; Δύσκολο θέμα για προγνωστικά. Συνήθως το άγχος το έχει ο γηπεδούχος. Άλλωστε ο Ίβκοβιτς είπε ότι το αυριανό είναι «το πιο εύκολο ματς» για την ομάδα του, εννοώντας ότι δεν έχει τίποτα να χάσει. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός είναι «ανεβασμένος» από τα τελευταία αποτελέσματα.

8) Αμυντικά ο Ολυμπιακός θα κληθεί να κρύψει τον Τεόντοσιτς, που είναι ο πιο αδύναμος του κρίκος και στο low-post και στα πόδια. Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι στο μπάσκετ δεν υπάρχει μόνο επίθεση, ή μόνο άμυνα. Π.χ ο περιορισμός του Σπανούλη μπορεί να γίνει με δύο φάουλ στην επίθεση κ.ο.κ

Αυτά με τα «μαθηματικά» του ντέρμπι, που μοιάζει περισσότερο με συνάρτηση (των παραπάνω και πολλών ακόμη), παρά με εξίσωση, διότι μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και μια πλειάδα σπουδαίων παικτών που μπορούν να τα ανατρέψουν όλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ