Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από το Μουντιάλ του Κατάρ
Ο ισχυρός άνδρας του Μουντιάλ 2022, Θανάσης Μπατσίλας, λύνει όλες τις απορίες μέσω του Sport24.gr για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Ποια εποχή θα διεξαχθεί η διοργάνωση; Πως θα αντιμετωπιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και ποια η θέση του Εμιράτου για τις συνθήκες εργασίας.
Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω ( δώσε μουτόπο να σταθώ και τη Γη θα μετακινήσω).
Τα λόγια του Αρχιμήδη αντικατοπτρίζουν απόλυτα το όραμα του Θανάση Μπατσίλα, ενός Έλληνα εκ Κρανέας Ελλασόνας ορμώμενου, που έψαξε απεγνωσμένα και εν τέλει ανακάλυψε τα χνάρια που θα τον οδηγήσουν σε νέα μονοπάτια, μονοπάτια ευημερίας, επαγγελματικής ανέλιξης και ασφάλειας και οικογενειακής θαλπωρής όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στο προσωπικό του blog.
Το 2004 κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων εργάστηκε ως διευθυντής ποδοσφαίρου στο γήπεδο Καραϊσκάκη και στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Ένα χρόνο αργότερα πήρε την απόφαση να ξενιτευτεί στο Κατάρ. Έχοντας συμπληρώσει σχεδόν μία δεκαετία στο Εμιράτο, κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας αλλά και να ανταποκριθεί με απόλυτη επιτυχία στα καθήκοντα του φέρνοντας σε πέρας όσες αποστολές του ανατέθηκαν.
Ο Σάκης, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάληψη της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2022 κερδίζοντας με τις ικανότητες του, την εμπιστοσύνη της οικογένειας Αλ Θανί.
Οι ιδιότητες του μαρτυρούν την τυφλή εμπιστοσύνη των αμφιτρυώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022.
Διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής για την διοργάνωση του Μουντιάλ 2022, σύμβουλος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Κατάρ και εκτελεστικός διευθυντής του "Supreme Committee for delivery and legacy", που ουσιαστικά είναι η επιτροπή υπεύθυνη για τις κατασκευές και τον συντονισμό με την κυβέρνηση.
Ο 37χρονος αξιωματούχος της ομοσπονδίας του Κατάρ βρίσκεται διαρκώς με μία βαλίτσα στο χέρι. Σε διάστημα δύο μηνών ταξίδεψε μεταξύ άλλων από το Σάο Πάουλο, στο Μαρακές και από εκεί σε Παρίσι, Σικάγο, Μαϊάμι, Μόναχο, Ζυρίχη.
Ένας σύγχρονος Φιλέας Φογκ που βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση τόσο με την οικογένεια του Εμίρη, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί όσο και με τους αξιωματούχους της FIFA και της UEFA ενημερώνοντας τους για την προετοιμασία των έργων.
Ο Θανάσης Μπατσίλας παρά τον βεβαρημένο πρόγραμμα του βρήκε τον χρόνο να μιλήσει στο Sport24.gr.
Ο Διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να αλλάξουν οι ημερομηνίες της διεξαγωγής του Μουντιάλ, στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο Εμιράτο, για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα, την προσωπική δικαίωση των προσπαθειών αλλά και τη θέση του Εμιράτου για τις καταγγελίες που υπάρχουν αναφορικά με αλλοδαπούς εργάτες στα στάδια.
Έχει δημιουργηθεί μεγάλος ντόρος για την εποχή που θα διεξαχθεί το Μουντιάλ 2022. Ο κ. Πλατινί αποκλείει να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Υπάρχει κάποια εξέλιξη σε αυτό το θέμα; Τι προτείνετε;
"Το Κατάρ, όπως και όλες οι υποψήφιες χώρες για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου έθεσαν υποψηφιότητα για την διεξαγωγή του Παγκοσμίου κυπέλλου το καλοκαίρι.
Σε αυτή τη θέση παραμένουμε και σήμερα. Είμαστε γνώστες των συζητήσεων που γίνονται στην ποδοσφαιρική κοινότητα για πιθανή μετάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για το χειμώνα. Εφόσον, η ποδοσφαιρική κοινότητα αποφασίσει και κρίνει ότι το Μουντιάλ πρέπει να αλλάξει μήνα διεξαγωγής, είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε και να οργανώσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο και σε άλλη εποχή.
Προς το παρόν όλες μας οι ενέργειες γίνονται με απώτερο γνώμονα τη διεξαγωγή του Μουντιάλ το καλοκαίρι του 2022. Είμαστε σε θέση να οργανώσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, εφόσον η FIFA και η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα αποφασίσει διαφορετικά, σε οποιαδήποτε εποχή αποφασιστεί".
Υπάρχουν σκέψεις, θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες είναι υπέρ το δέον υψηλές για τους ποδοσφαιριστές;
"Το Κατάρ, έχει ήδη αναπτύξει, εδώ και 8 χρόνια σε ένα από τα υπάρχοντα ανοιχτά στάδια του, το 'Αλ Σαντ Στάδιο', τεχνολογία κλιματιστικών δεύτερης γενιάς όπου η θερμοκρασία τόσο στο γήπεδο όσο και στις κερκίδες μπορεί να είναι 18 βαθμοί στη διάρκεια ενός παιχνιδιού, ανεξαρτήτου θερμοκρασίας στο εξωτερικό.
Είμαστε ήδη στη διαδικασία επένδυσης και πειραμάτων κλιματιστικών τρίτης γενιάς, που θα είναι πιο αποδοτικά αλλά και περιβαλλοντολογικά τόσο για τα γήπεδα όσο και για εξωτερικούς χώρους.
Ανεξάρτητα με την εποχή που το Παγκόσμιο Κύπελλο θα αποφασιστεί να διοργανωθεί τελικά, το Κατάρ θα προχωρήσει στην επένδυση αυτής της τεχνολογίας μιας και αποτελεί παρακαταθήκη για τη χώρα και το μέλλον της".
Παρατηρώντας εκ του σύνεγγυς την πρόοδο που γίνεται στο Εμιράτο για την προετοιμασία του Μουντιάλ, πραγματοποιείτε συνεχή ταξίδια ανά την υφήλιο. Ποιο είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από αξιωματούχους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου; Πιστεύετε πως μπορεί να εξελιχθεί στο κορυφαίο Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών (οργανωτικά αλλά από άποψη εγκαταστάσεων);
"Έχουμε ήδη διανύσει πολλά και σημαντικά στάδια από την εποχή της ανάληψης μέχρι και σήμερα. Τόσο η FIFA όσο και όλοι οι διεθνείς αθλητικοί οργανισμοί είναι υπέρ του δέοντος ευχαριστημένοι με την πορεία μας μέχρι τώρα και ήδη η FIFA έχει επίσημα δηλώσει ότι η προετοιμασία στο Κατάρ ξεπερνάει κάθε τους προσδοκία. Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω ότι μέχρι το τέλος του 2014 όλα μας τα στάδια θα έχουν ξεκινήσει να είναι είτε σε στάδιο κατασκευής , είτε σε ένα προχωρημένο στάδιο τελικών σχεδίων για τελική έγκριση από τη FIFA.
Η γεωγραφική θέση του Κατάρ συνάμα με το συγκεντρωτικό σχέδιο ανάπτυξης και διοργάνωσης του τουρνουά, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει έως και τρεις αγώνες την ημέρα με μετακινήσεις όχι πάνω από μια ώρα, αποτελούν κάτι πολύ ξεχωριστό για την FIFA αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Επίσης στην προσπάθεια μας να μην δημιουργήσουμε στάδια που στο εγγύς μέλλον δεν θα χρειαστούμε, έχουμε ήδη βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο της μεταφοράς τουλάχιστον 150,000 – 200,000 θέσεων σε υπανάπτυκτες χώρες.
Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε το φαινόμενο των 'white elephants' αλλά και θα συνδράμουμε αποφασιστικά στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην περιοχή αλλά και σε χώρες που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Φανταστείτε ότι στην διάρκεια του παγκοσμίου Κυπέλλου δεν θα υπάρχουν εσωτερικές αεροπορικές μετακινήσεις , οι ομάδες δεν θα αλλάζουν ξενοδοχεία και προπονητικά κέντρα αλλά από την αρχή μέχρι το τέλος της πορείας τους θα μένουν σε ένα ξενοδοχείο και θα έχουν τη δική τους προπονητική εγκατάσταση, τα media δεν θα έχουν μετακινήσεις και θα υπάρχει ένα media city που θα καλύπτει όλες τους τις ανάγκες.
Η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα θα συνειδητοποιήσει ακόμα περισσότερο το μεγαλείο αυτής της πρότασης μετά την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία όπου ο ανώτερος αεροπορικός χρόνος που θα χρειαστούν τόσο οι θεατές όσο και οι ομάδες, τα ΜΜΕ θα είναι 6 ώρες! Το ίδιο φυσικά θα συμβεί και στη Ρωσία όπου εκεί ο ανώτερος χρόνος από πόλη σε πόλη θα είναι τουλάχιστον 4 ώρες!"
Βάλατε το δικό σας λιθαράκι στο να καταφέρει το Κατάρ να γράψει ιστορία με το Μουντιάλ. Από την στιγμή που ο στόχος επετεύχθη, πλέον σε ποιο κομμάτι αναφορικά με την προετοιμασία επικεντρώνετε τις προσπάθειες σας;
" Μετά την επίτευξη του στόχου της ανάθεσης του παγκοσμίου Κυπέλλου δημιουργήσαμε μια 'ανώτατη επιτροπή' υπεύθυνη για την παράδοση όλων των έργων αλλά και την 'κληρονομιά' που θέλουμε να αφήσουμε για την χώρα.
Η επιτροπή αυτή έχει ένα μεγάλο φάσμα δραστηριότητας που ξεκινάει από την κατασκευή όλων των σταδίων και όλων των αναγκαίων κατασκευών μέχρι την ανάπτυξη καινούργιων τεχνολογιών, εκπαίδευσης, περιβαλλοντολογικών καινοτομιών και ελέγχου όλων των άλλων υποδομών της χώρας.
Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά ενός τέτοιου αθλητικού γεγονότος, αφού κανονικά η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για όλες τις κατασκευές και η οργανωτική επιτροπή παίζει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της FIFA και της κυβέρνησης.
Παράλληλα θέσαμε το 2014 σε λειτουργία και την επίσημη οργανωτική επιτροπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο, που θα είναι υπεύθυνη για την καθαυτή διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Προσωπικά, εδώ και 2 χρόνια είμαι ο εκτελεστικός διευθυντής, (sport business development and competition) της 'ανώτατης επιτροπής' που είναι υπεύθυνη για την παράδοση όλων των έργων αλλά και την ΄κληρονομιά΄ και προσφάτως μου ανατέθηκε, με σύμφωνη απόφαση και της FIFA, και ο ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.
Πρώτο μας μέλημα είναι σίγουρα η κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών, κάτι το οποίο θέλουμε και να αποπερατώσουμε μέχρι το 2020".
Τι σημαίνει προσωπικά για εσάς η ανάληψη αλλά και η προετοιμασία του Μουντιάλ; Αισθάνεστε δικαιωμένος;
"Όποιος ξέρει από την αρχή που θέλει να διαβεί, δεν πηγαίνει πολύ μακριά! Το ένστικτο και η επιθυμία είναι αυτά που με οδηγούσαν πάντα.
Η ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν μια ομαδική προσπάθεια μιας νεανικής ομάδας, που συνεχίζει να έχει ακόμα και σήμερα τη συνοχή της, ως πλέον οργανωτική επιτροπή. Πιστέψαμε, ονειρευτήκαμε, παθιαστήκαμε, πεισμώσαμε όταν μας θεωρούσαν ξεγραμμένους, δουλέψαμε σκληρά για να μπούμε στον ποδοσφαιρικό χάρτη του κόσμου και σεβαστήκαμε τους αντιπάλους μας.
Στη ζωή μας θα υπάρχουν πάντα προορισμοί, σε μας εναπόκειται να μην διστάζουμε να τους πορευτούμε. Ενθουσιαστήκαμε, δεν χάσαμε ποτέ την πίστη μας ότι θα μπορούσαμε και εμείς να είμαστε οι νικητές και αυτό μεγάλωνε μέρα με την μέρα.
Δεν θα έλεγα ότι για μένα αποτελεί δικαίωση η ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού, συνειδητά μπήκαμε σε έναν αγώνα μην γνωρίζοντας την κατάληξη του, αλλά γεμάτοι διάθεση, όνειρα και ελπίδες. Θα έλεγα κλέβοντας τα λόγια του Καβάφη, ότι η Ιθάκη μας έδωσε το ωραίο ταξίδι, χωρίς αυτήν δεν θα βγαίναμε στο δρόμο!"
Διαβάζουμε συχνά-πυκνά στον Τύπο για τις συνθήκες που δουλεύουν αλλοδαποί εργάτες. Στο Κατάρ θεωρούνται υπερβολικά τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα; Ποια είναι θέση του Εμιράτου εξ όσων γνωρίζετε;
"Η κυβέρνηση του Κατάρ, ήδη παίρνει και θα συνεχίσει να παίρνει αποτελεσματικά μέτρα για την εξάλειψη τέτοιων συνθηκών.
Ήδη η οργανωτική μας επιτροπή έχει δημιουργήσει ένα πρωτόκολλο εργασίας και συμπεριφοράς αναφορικά με την εμπλοκή όλων των εταιριών και τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στους εργάτες που θα ήθελαν να πάρουν μέρος σε οποιοδήποτε διαγωνισμό για κατασκευές σταδίων και αναφέρει ρητά ότι όλες οι εταιρίες θα πρέπει να δεσμευτούν στην τήρηση αυτού το πρωτοκόλλου.
Το πρωτόκολλο αυτό έχει δεχθεί τα θετικά σχόλια της FIFA αλλά και πολλών μη οργανωτικών κυβερνήσεων".