Άρσεναλ: "The Invincibles"
Συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από το αήττητο πρωτάθλημα της Άρσεναλ, το οποίο αποτελεί ένα ιστορικό και ακατάρριπτο ρεκόρ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ στο παρελθόν και θυμίζει την διαδρομή.
Για πολλά πράγματα έχει κατηγορηθεί στην προπονητική του πορεία ο Αρσέν Βενγκέρ. Μια πορεία που είναι συνυφασμένη με την Άρσεναλ από το 1996 μέχρι σήμερα. Ένα απ' αυτά που τον... συνοδεύουν σε αυτή την διαδρομή, είναι πως δεν έχει τη νοοτροπία νικητή, πως οι "κανονιέρηδες"είχαν τα φόντα να πετύχουν πολλά παραπάνω απ' ό,τι εντέλει πέτυχαν. Και ίσως να είναι και σωστό.
Για ένα πράγμα πάντως δεν μπορεί να κατηγορηθεί, ότι δεν προσπάθησαν να βάλουν την μπάλα κάτω και να παίξουν ποδόσφαιρο, σωστό ποδόσφαιρο, με αρχές, με σύστημα, επιθετικά, προσφέροντας θέαμα. Πιθανότατα αυτό να το πλήρωσε, να ήταν το κόστος για τη μη κατάκτηση των τίτλων που θα μπορούσε.
Πάντως, δεν παρέκκλινε ποτέ της φιλοσοφίας του και δεν "θυσίασε" ποτέ το ίδιο το άθλημα στο βωμό των τροπαίων. Ζει και πεθαίνει αγωνιστικά, στηρίζοντας τις επιλογές του.
Η δική του ομάδα όμως, είναι αυτή που μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα μνημειώδες και μοναδικό επίτευγμα στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Η Άρσεναλ είναι η μόνη που έχει σηκώσει πρωτάθλημα και δεν έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από κανένα γήπεδο. Πάνε δέκα χρόνια από τότε, συγκεκριμένα συμπληρώθηκαν σήμερα (15/5).
Εκείνο το φοβερό και τρομερό σύνολο, που χαιρόσουν να το βλέπεις στο χορτάρι και που ήξερες πως θα παίξει για το θέαμα και θα συνδύαζε και την ουσία. Μια Άρσεναλ ρεαλιστική, μια Άρσεναλ δυσκολοκατάβλητη, μια Άρσεναλ με προσωπικότητα, μια ομάδα όνειρο.
Μόνο η Πρέστον το είχε ξανακάνει, αλλά...
Στην 24χρονη ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ δεν συνέβη ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο, ενώ στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος μόλις μια ακόμη φορά. Πρέπει να μεταβούμε όμως... δυο αιώνες (!) πίσω και συγκεκριμένα στην δεκαετία του 1880, όταν η Πρέστον κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα (18 νίκες και 4 ισοπαλίες), ενώ το ίδιο συνέβη και στο Κύπελλο χωρίς μάλιστα να δεχτεί ούτε ένα τέρμα. Βέβαια, όταν μιλάμε για την Πρέμιερ Λιγκ και το επίπεδό του, αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε την διαφορά στο βαθμό δυσκολίας και στον αριθμό των αγώνων (26 νίκες και 12 ισοπαλίες).
Οι μετεγγραφές που έγιναν εκείνη την σεζόν
Την αμέσως προηγούμενη σεζόν, οι Λονδρέζοι είχαν κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας και είχαν βγει δεύτεροι στο πρωτάθλημα, πίσω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στόχος ήταν η επιστροφή στην κορυφή, αν και οικονομικά τα πράγματα ήταν... σφιχτά εξαιτίας του ότι γινόταν οικονομία στο βωμό της δημουργίας του νέου γηπέδου. Εκείνο το καλοκαίρι αποκτήθηκαν οι Λέμαν, Σεντέρος, Τζουρού, Κλισί, Φάμπρεγας, τον Γενάρη ο Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες και τον Απρίλιο ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι, ο οποίος δεν διεκδικεί δάφνες από εκείνη την σεζόν, αλλά για όσες ακολούθησαν μετά. Παράλληλα, κατέφθασε ως δανεικός τον Αύγουστο ο Έλληνας ομογενής επιθετικός, Μιχάλης Παπαδόπουλος, από την Μπάνικ Οστράβα.
Η πορεία προς το αήττητο πρωτάθλημα
Το πρωτάθλημα ξεκίνησε με εντός έδρας νίκη απέναντι στην Έβερτον με 2-1, ακολούθησαν άλλα τρία τρίποντα με Μίντλεσμπρο (0-4), Άστον Βίλα (2-0) και Μάντσεστερ Σίτι (1-2), για να έρθει η πρώτη γκέλα με την Πόρτσμουθ (1-1). Το αήττητο κινδύνεψε για τα καλά στον επόμενο αγώνα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο "Ολντ Τράφορντ", όταν ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ απέτυχε να σκοράρει από την άσπρη βούλα στο τελευταίο λεπτό του αγώνα (0-0).
Οι "κανονιέρηδες" επανήλθαν στα νικηφόρα αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες, με δυο σερί... στάσεις με Φούλαμ και Λέστερ (0-0 και 1-1), που μπορούν να θεωρηθούν και εκτός προγράμματος. Για λίγο ακόμα συνέχισε να μην πατάει πολύ καλά (1-0 δύσκολα την Μπλάκμπερν και 1-1 με Μπόλτον εκτός έδρας), για να κλείσει πάντως το 2003 με ένα εμφατικό 3-0 απέναντι στη Γουλβς και με νίκη επί της Σαουθάμπτον (0-1 στις 29/12).
Η νέα χρόνια ξεκίνησε με ισοπαλία 1-1 κόντρα στην Έβερτον, αλλά το εκπληκτικό σερί των εννέα νικών που ακολούθησε, κατέδειξε πως εκείνη η ομάδα ήταν διατεθειμένη να πουλήσει ακριβά το τομάρι της και να επιστρέψει στην κορυφή.
Στις 28 Μαρτίου και στο ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο "Χάιμπουρι", το τελικό 1-1 δεν την χάλασε καθόλου, ακολούθησε το 4-2 απέναντι στη Λίβερπουλ και μετά ένα κακό διάστημα με τέσσερις ισοπαλίες σε πέντε αγώνες και μοναδική αναλαμπή το εμφατικό 5-0 απέναντι στη Λιντς. Το εκτός έδρας τρίποντο απέναντι στη Φούλαμ (0-1) και το 2-1 με τη Λέστερ μπροστά στους φίλους της ολοκλήρωσε μια ονειρεμένη αήττητη διαδρομή.
"Καυτός" Ανρί την οδηγεί
Μπορεί στο Κύπελλο και στο Λιγκ Καπ να έφτασε μέχρι την τετράδα και στο Champions League η πορεία της να σταμάτησε στα προημιτελικά, εντούτοις είχε πετύχει κάτι μοναδικό στα χρονικά, κάτι που πολύ δύσκολα θα το δούμε να επαναλαμβάνεται. Πρώτο "βιολί" εκείνης της υπέροχης ομάδας του Αρσέν Βενγκέρ ήταν αναμφίβολα ο Τιερί Ανρί, με τον Γάλλο επιθετικό να σκορπάει τον πανικό στις αντίπαλες άμυνες και να ολοκληρώνει το πρωτάθλημα με 30 γκολ και συνολικά σημείωσε 39 εκείνη την αγωνιστική περίοδο. Πρώτος στις ασίστ ήταν το "ιερό τοτέμ" της ομάδας, ο Ντένις Μπέργκαμπ, με εννέα.
Το ασύλληπτο ρεκόρ των 49 αήττητων αγώνων
Να πούμε μάλιστα πως ένα από τα μεγάλα ρεκόρ της είναι τα 49 ματς, στα οποία έμεινε αήττητη στο πρωτάθλημα. Το σερί ξεκίνησε στις 7 Μαΐου 2003 (6-1 εντός έδρας τη Σαουθάμπτον) και κράτησε μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2004 (3-1 εντός έδρας την Άστον Βίλα). Το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε η Νότιγχαμ Φόρεστ που είχε μείνει για 42 ματς αήττητη. Η ομάδα που κατάφερε να σταματήσει το σερί της ήταν η Μάντσεστερ Γιουναίτεντ, η οποία τη νίκησε με 2-0 στις 24 Οκτωβρίου με σκόρερ τους Φαν Νίστελροϊ (73' πεν.) και Ρούνεϊ (90').
Η βαθμολογία (38 αγώνες):
1. Άρσεναλ 26 νίκες 12 ισοπαλίες 0 ήττες 73 γκολ υπέρ 26 γκολ κατά 90 βαθμοί (Όμιλοι Τσάμπιονς Λιγκ)
2. Τσέλσι 24 νίκες 7 ισοπαλίες 7 ήττες 67 γκολ υπέρ 30 γκολ κατά 79 βαθμοί (Όμιλοι Τσάμπιονς Λιγκ)
3. Μάντσεστερ Γ. 23 νίκες 6 ισοπαλίες 9 ήττες 64 γκολ υπέρ 35 γκολ κατά 75 βαθμοί (Τρίτος προκριματικός γύρος)
4. Λίβερπουλ 16 νίκες 12 ισοπαλίες 10 ήττες 55 γκολ υπέρ 37 γκολ κατά 60 βαθμοί. (Τρίτος προκριματικός γύρος)
5. Νιούκαστλ 13 νίκες 17 ισοπαλίες 8 ήττες 52 γκολ υπέρ 42 γκολ κατά (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ)
.............
11. Μίντλεσμπρο 13 νίκες 9 ισοπαλίες 16 ήττες 44 γκολ υπέρ 52 γκολ κατά (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ μέσω Λιγκ Καπ)
.............
18. Λέστερ 6 νίκες 15 ισοπαλίες 17 ήττες 58 γκολ υπέρ 65 γκολ κατά (Υποβιβασμός)
19. Λιντς 8 νίκες 9 ισοπαλίες 21 ήττες 40 γκολ υπέρ 79 γκολ κατά (Υποβιβασμός)
20. Γουλβς 7 νίκες 12 ισοπαλίες 19 ήττες 38 γκολ υπέρ 77 γκολ κατά (Υποβιβασμός)