ΣΤΗΛΕΣ

Ιστορίες "αιωνίων" με Πανιώνιο και Αστέρα Τρίπολης

Ιστορίες "αιωνίων" με Πανιώνιο και Αστέρα Τρίπολης

Σε δύο έδρες που έχουν εξαιρετική παράδοση, αλλά δοκιμάζονται σκληρά τα τελευταία χρόνια, θα παίξουν σήμερα οι δύο "αιώνιοι" και μιλάμε για την Τρίπολη και τη Νέα Σμύρνη, στο δρόμο για τον τίτλο και σε μια κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος.

Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός

Παρά το γεγονός ότι η πρώτη του επίσκεψη στην Τρίπολη έγινε με το...αριστερό, πριν από τέσσερα χρόνια, από τότε ο Ολυμπιακός εύκολα ή δύσκολα (συνήθως το δεύτερο) παίρνει το αποτέλεσμα που θέλει από τον Αστέρα, σε πρωτάθλημα ή κύπελλο.

Ενα σουτ του δαιμόνιου Φιλομένο στο 34’ έφερε την πρώτη μεγάλη νίκη για τον νεοφώτιστο (τότε) Αστέρα Τρίπολης τον Νοέμβριο του 2007 επί του μετέπειτα πρωταθλητή Ολυμπιακού (1-0), ενώ το συγκρότημα του Πάουλο Λουίς Κάμπος είχε επικρατήσει και του Παναθηναϊκού στην πρώτη του χρονιά στη μεγάλη κατηγορία.

Την επόμενη χρονιά οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν διαβασμένοι και επικράτησαν αυτοί με 1-0 με πέναλτι του Γκαλέτι στο 27ο λεπτό σε ένα παιχνίδι που είχε γίνει (όπως και το σημερινό) Ιανουάριο. Μάλιστα δύο μήνες μετά οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο ίδιο γήπεδο στην Τρίπολη στον πρώτο αγώνα για τα ημιτελικά του κυπέλλου και οι γηπεδούχοι «άγγιξαν» το θαύμα όταν με ένα φρενήρη ρυθμό και τον Φιλομένο να δίνει και πάλι τον παλμό, προηγήθηκαν με 2-0 στο 35’ με δύο κεφαλιές του Βραζιλιάνου. Ο Ολυμπιακός μπροστά στο φάσμα να κινδυνέψει σοβαρά με αποκλεισμό από τον τελικό, ανέτρεψε τα δεδομένα, ισοφάρισε στο τελικό 2-2 με δύο γκολ του Ντιόγκο (43’ και 74’) ενώ λίγο έλειψε να πάρει τη νίκη, αλλά ο Ντάρμπισιρ σημάδεψε στο φινάλε το δοκάρι.

Στον επαναληπτικό οι Πειραιώτες χρειάστηκε και πάλι να ανατρέψουν το 0-1 για να φτάσουν τελικά στη νίκη (2-1) και την πρόκριση στον τελικό.

Πέρυσι ήταν η πιο άνετη νίκη του Ολυμπιακού στην Τρίπολη (3-1) αφού προηγήθηκε πολύ νωρίς με 2-0 (Λούα Λούα στο 4 και Στολτίδης στο 8’) ενώ στο 40’ ο Λούα Λούα διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα (είχε μειώσει προσωρινά ο Εντερ).

Εφέτος οι δύο ομάδες συναντήθηκαν και πάλι στην Τρίπλη για το κύπελλο στη νοκ άουτ φάση των «16» και οι Πειραιώτες τα χρειάστηκαν, παρά το γεγονός ότι έχασαν πολλές ευκαιρίες. Ενα σουτ του Ιμπαγάσα, τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε έλυσε το γρίφο της πρόκρισης για την ομάδα του Βαλβέρντε.

Πανιώνιος-Παναθηναϊκός:

Η παράδοση είναι μεν συντριπτική υπέρ του Παναθηναϊκού (και) στη Νέα Σμύρνη (28 νίκες έναντι μόλις 5 του Πανιωνίου και 17 ισοπαλίες σε 50 παιχνίδια), αλλά συνήθως, ιδιαίτερα μάλιστα τα τελευταία χρόνια, οι «πράσινοι» χρειάζονται να επιστρατεύσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να καταφέρουν να αποδράσουν από την ιστορική συνοικία.

Για πρώτη φορά στην α’ εθνική, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στις 12 Ιουνίου του 1960 και χρειάστηκε ένα σουτ του Ανδρέου στο 90ο λεπτό για να φύγει νικητής ο Παναθηναϊκός και να φτάσει λίγο αργότερα στον τίτλο. Ακολούθησαν μερικές εντυπωσιακές ισοπαλίες (3-3 το 1961, 4-4 το 1962) για να φτάσει ο Πανιώνιος στην 7η προσπάθειά του στην πρώτη νίκη (2-1) επί του μεγάλου αντιπάλου του τον Μάιο του 1966. Από εκεί και πέρα οι «Κυανέρυθροι» χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ξανανικήσουν με το ίδιο μάλιστα σκορ (20/6/1971), ενώ δύο χρόνια αργότερα (3.6.1973) το «τριφύλλι» πέτυχε την μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας του στη Νέα Σμύρνη επικρατώντας με 6-0 !

Μάλιστα αυτή παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη σε έκταση (έξι γκολ διαφορά) νίκη στα παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων, η οποία μάλιστα επαναλήφθηκε με το ίδιο σκορ και πάλι στις 15.1.1995 από το συγκρότημα του Χουάν Ραμόν Ρότσα (την εποχή της μεγάλης πορείας στην Ευρώπή και των δύο πρωταθλημάτων). Με τον Βαζέχα να ανοίγει και να κλείνει το σκορ (12’ & 81’) και ενδιάμεσα να σκοράρουν δύο φορές ο Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους (διότι έπαιζε και ο άλλος) και από μία ο Νιόπλιας και ο Μάντζιος.

Τη χρονιά που ο Πανιώνιος μεγαλούργησε με την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος και τα μεγάλα ματς στην Ευρώπη, πέτυχε και την μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του (4-2) επί του Παναθηναϊκού. Ο Οσκαρ Αλβαρέζ ισοφάρισε δύο φορές για το «τριφύλλι» αλλά ο αείμνηστος Γιάννης Παθιακάκης είχε μεγάλα κέφια (δύο γκολ) ο Δημήτρης Μαυρίκης είχε δώσει το προβάδισμα με 3-2 (56’) και ο «δήμιος» σε πολλά ματς, και αργότερα με την φανέλα του Ολυμπιακού, Νίκος Αναστόπουλος έκλεισε το σκορ στο 56’, σε μια κακή χρονιά για τον Παναθηναϊκό.

Το πιο επεισοδιακό ίσως παιχνίδι στην ιστορία των δύο ομάδων στο ιστορικό γήπεδο, έγινε στις 18 Φεβρουαρίου του 1996 για την 21η αγωνιστική. Οι δύο ομάδες «καίγονταν» για βαθμούς, ο Πανιώνιος για να σωθεί (τελικά υποβιβάστηκε) και ο Παναθηναϊκός για να μείνει κοντά στο κυνήγι της ΑΕΚ (της πήρε τελικά το πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες).

Οι γηπεδούχοι εμφανώς καλύτεροι προηγήθηκαν νωρίς με τον Αντώνη Σαπουντζή στο 6ο λεπτό και κράταγαν γερά τη νίκη μισή σωτηρία. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να διασπάσει την άμυνα των Νεοσμυρνιωτών, αλλά στο 73ο ο διαιτητής Γιώργος Σπανέας "είδε" πέναλτι σε μια φάση με πρωταγωνιστές τον Κατσιαμπή και τον Γ.Χ. Γεωργιάδη, ο οποίος και βρέθηκε στο έδαφος. Ο μέτρ του είδους Αποστολάκης έκανε το 1-1, και το γήπεδο έγινε...αρένα. Ο άλλος μέτρ των τερμάτων, Κριστόφ Βαζέχα εκμεταλλεύτηκε την αναμπουμπούλα και με δύο γκολ στις καθυστερήσεις έδωσε την πολύτιμη νίκη (3-1) στην ομάδα του.

'" Οπως είχαν γράψει και οι εφημερίδες, φαίνεται πως φόραγα βαρύ άρωμα και γι'αυτο έπεσε ο παίκτης του παναθηναϊκού. Ηταν ένα πέναλτι που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δόθηκε. Δεν υπήρξε επαφή δική μου και του Γεωργιαδη. όταν άκουσα το σπανεα να σφυρίζει, φαντάστηκα ότι έδωσε κιτρίνη κάρτα για θέατρο στο Γεωργιάδη" είχε περιγράψει τη φάση πολύ αργότερα ο Τάσος Κατσιαμπής. Στο φινάλε ακολούθησε πετροπόλεμος (είχε τραυματιστεί ο φωτορεπόρτερ Κώστας Μακρυδήμας) και γενικός χαμός.

Ο διαιτητής Σπανέας πλήρωσε την «εφεύρεσή» του με αποπομπή από τους πίνακες, αλλά αργότερα έζησε πιο δύσκολες στιγμές όταν δέχτηκε επίθεση στο μαγαζί που διατηρούσε με ελαστικά στο Νεό Κόσμο και το οποίο το κατέστρεψαν άγνωστοι.

Πιο εντυπωσιακή (και κυρίως όχι τόσο επεισοδιακή) ανατροπή πάντως στη Νέα Σμύρνη πέτυχε ο Παναθηναϊκός τον Φεβρουάριο του 2006, όταν βρέθηκε να χάνει στο 72ο λεπτό με 2-0 (!) από γκολ του Λουτσιάνο (48’) και Λεοντίου (61’). Ο Ηλίας Κώτσιος μείωσε με κεφαλιά στο 72’ και από εκεί και έπειτα ακολούθησε ένα εφιαλτικό επτάλεπτο για τους γηπεδούχους, με το «τριφύλλι» να σκοράρει άλλες τρεις φορές με Μάντζιο (83’), Γκέκα (89’) και Παπαδόπουλο (90’) φτάνοντας στο εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα (4-2).

Η τελευταία νίκη του Πανιωνίου επί του Παναθηναϊκού στη Νέα Σμύρνη, σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 (1-0) με γκολ ενός πολυσυζητημένου προσώπου αυτές τις μέρες, του Ράφικ Τζιμπούρ στο 42΄.

Από τότε οι "πράσινοι" την τελευταία τριετία φεύγουν συνέχεια νικητές από τη Νέα Σμύρνη και μάλιστα σκοράροντας πάντα δύο γκολ.

2-1 στις 4.5.08 με τον Μανούτσο στο 81’ να πετυχαίνει το δεύτερο του γκολ που ήταν και το νικητήριο). Προσωρινά είχε ισοφαρίσει ο Τζιμπούρ.

2-1 την 1.11.08 με τον Γιάννη Γκούμα να πετυχαίνει με κεφαλιά το νικητήριο γκολ (2-1) στο 84ο λεπτό, ενώ οι γηπεδούχοι είχαν ισοφαρίσει με τον Κουμορτζί (68’) το γκολ του Γκάμπριελ.

2-0 στις 28.2.10 με προσωπικό ρεσιτάλ και δύο γκολ του Τζιμπρίλ Σισέ (21’ & 55’).

Οι "πράσινοι" τον Ιανουάριο (όπως τώρα) έχουν χάσει μόλις μια φορά ενώ έχουν τέσσερις νίκες και μια ισοπαλία, αλλά Ιανουάριου πέτυχε και ο Πανιώνιος μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας του με εκείνο το 3-1 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στην αγωνιστική που θύμιζε αγγλικό πρωτάθλημα. Την ίδια μέρα ηττήθηκε η ΑΕΚ με 3-2 στη Νεά Φιλαδέλφεια από τον ΟΦΗ, ο Ολυμπιακός στη Λάρισα και μια γιαγιά που είχε έμπνευση στο ΠΡΟΠΟ έγινε σε μια νύχτα εκατομμυριούχος (σε δραχμές για να μην ξεχνιόμαστε).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ