Οι μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές του ΠΑΟΚ
Από την Θεσσαλονίκη μέχρι το Λονδίνο και την Κωνσταντινούπολη, ο ΠΑΟΚ έχει γράψει ένδοξες στιγμές στην Ευρώπη. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τις καλύτερες βραδιές του Δικεφάλου εκτός συνόρων. Δείτε videos!
Λονδίνο – Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη- Μαλίν είναι οι πόλεις των μεγαλύτερων προκρίσεων που έχει πάρει ο ΠΑΟΚ στην ευρωπαϊκή του ιστορία. Απόψε κόντρα στη Σάλκε ο «δικέφαλος του Βορρά» έχει στόχο να προσθέσει ένα ακόμα χρυσό κεφάλαιο με μια μεγάλη πρόκριση και να γίνει η πρώτη ομάδα εκτός κέντρου που θα δώσει το παρών στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ.
Το Sport24.gr σας θυμίζει μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές του ΠΑΟΚ, ξεκινώντας από το τόπ – 5 που προαναφέραμε, αλλά υπάρχουν επίσης ακόμα μεγάλα παιχνίδια που δυστυχώς δεν συνδυάστηκαν με πρόκριση για τον "δικέφαλο". Διότι το παιχνίδι στο Μόναχο με την Μπάγερν και τον αποκλεισμό στα πέναλτι, είναι από τις κορυφαίες στιγμές των ελληνικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης και ας μην προκρίθηκε η ομάδα. Αυτά αναφέρονται μετά τις μεγάλες προκρίσεις.
ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΠΑΟΚ - ΤΟΠ 5
1. Άρσεναλ - ΠΑΟΚ 1-1
Από τις κορυφαίες στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου και φυσικά του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη. Ο «Δικέφαλος» μετά από το άνετο πέρασμα στον προκριματικό επί της Σπάρτας Τράβνα (5-3 και 1-0) έπεσε πάνω στην Αρσεναλ.. Παρά την αρχική παγωμάρα, ο ΠΑΟΚ έπαιξε εξαιρετικά στην Θεσσαλονίκη και πήρε τη νίκη με 1-0, αλλά οι Λονδρέζοι είχαν και πάλι τον πρώτο λόγο για πρόκριση στον δεύτερο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (1997-98), Στο Λονδίνο οι παίκτες της Αρσεναλ πίεσαν, ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα (1-0) και πίεζαν μήπως τελειώσουν την υπόθεση πρόκρισης πριν την παράταση. Οπως και έγινε, αλλά για τον ΠΑΟΚ !
Η εκπληκτική ατομική ενέργεια και το γκολ του Ζήση Βρύζα στο 87’ που έκανε το 1-1 αναφέρεται ακόμα και σήμερα (και όχι άδικα) ως έπος.
2. ΠΑΟΚ – Ουντινέζε (1-0) 3-0 στην παράταση
Τρομερή πρόκριση για το συγκρότημα του Ντούσαν Μπάγιεβιτς κόντρα στην ισχυρή Ουντινέζε, που ήρθε στην Θεσσαλονίκη ως πρωτοπόρος του ιταλικού πρωταθλήματος. Οι Ιταλοί έχοντας νικήσει με 1-0 στην έδρα τους έψαχναν το εκτός έδρας γκολ. Ο ΠΑΟΚ κράτησε το μηδέν στην άμυνα και με ήρωα τον Κάμπς (που άνοιξε το σκορ στο 73’, ισοφαρίζοντας το πρώτο παιχνίδι, αλλά πέτυχε και το δεύτερο γκολ στο 103’) και σκόρερ επίσης τον Φρούσο έφτασε στο επιβλητικό 3-0. Στον πρώτο γύρο του ΟΥΕΦΑ τότε (2000-01) ο ΠΑΟΚ είχε αποκλείσει άνετα την ισραηλινή Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ.
3. Φενέρμπαχτσε-ΠΑΟΚ 1-1
Ο αποκλεισμός σoκ από τον Αγιαξ στον γ’ προκριματικό του τσάμπιονς λίγκ, ακόμα «στοίχειωνε» τον ΠΑΟΚ που όμως έπρεπε λίγες μέρες μετά να δοκιμάσει την τύχη του στα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λίγκ κόντρα στο φαβορί την Φενέρμπαχτσε. Με γκολ του Βιεϊρίνια ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη με 1-0 αλλά όλα θα κρίνονταν στον επαναληπτικό στην Πόλη. Εκεί το γκόλ του Μουσλίμοβιτς στην παράταση (έχουμε διαλέξει το σχολιασμό από το συνάδελφο του Αλ Τζαζίρα γιατί αξίζει...), στο 102’ έδωσε παλληκαρίσια πρόκριση για τους ομίλους.
4. Μαλίν -ΠΑΟΚ 0-1
Από τις πιο δραματικές προκρίσεις ελληνικής ομάδας στα κύπελλα Ευρώπης χωρίς αμφιβολία. Ο ΠΑΟΚ είχε μείνει στο 1-1 στην Τούμπα (αφού δεν μπόρεσε να κρατήσει το προβάδισμα από το γκολ του Σκαρτάδου στο 42’) και οι Βέλγοι έχοντας πέσει πάνω στον εκπληκτικό Γκάμπρι στον επαναληπτικό είχαν αρχίσει να συμβιβάζονται με την «λευκή» ισοπαλία που θα τους έδινε την πρόκριση στο δεύτερο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1991-92, βασιζόμενοι και αυτοί στον πολύ καλό τερματοφύλακά τους, τον Πρεντόμ. Ο Μπορμπόκης είχε όμως διαφορετική άποψη και στο 86’ πάγωσε τους Βέλγους με ένα γκολ νίκης (1-0) και συνάμα πρόκρισης.
5. ΠΑΟΚ - Λυών 4-0
Έχοντας αποκλείσει την Λέγκια Βαρσοβίας στον πρώτο γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων της περιόδου 1973-74, ο ΠΑΟΚ παίζει στη Γαλλία με τη Λυών, όπου αποσπά ένα ιστορικό 3-3 (Λακόμπ 10', Ντιναλό 51', Ραβιέ 65' - Ασλανίδης 44', Τερζανίδης 50' , Σαράφης 81').
Στη ρεβάνς της Τούμπας, που δυστυχώς δεν είδαμε ποτέ τηλεοπτικά (λόγω μιας κόντρας της διοίκησης της ομάδας με το τότε κανάλι της χούντας το ΕΙΡΤ), ο ΠΑΟΚ πραγματοποιεί μια από τις μεγαλύτερες εμφανίσεις ελληνικής ομάδας και διαλύει την ισχυρή γαλλική ομάδα με 4-0 με ήρωα τον Παρίδη με δύο γκολ (25’ και 61΄) και σκόρερ επίσης τον Ασλανίδη με πέναλτι (37’) και τον Σαράφη (79’). Ετσι εξασφάλισε την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης όπου αποκλείστηκε από τη Μίλαν.
Σημαντική πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λίγκ είχε πάρει με τη μεγάλη νίκη στο Ζάγκρεμπ. Το 1-0 κόντρα στην Ντιναμό στην έδρα της, σφράγισε την πρόκριση του ΠΑΟΚ, ο οποίος στη συνέχεια αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Για την ομάδα του Μάκη Χάβου εκείνη τη σεζόν (2010-11) ήταν από τις καλύτερες συνολικά ευρωπαϊκές πορείες με μόλις δύο ήττες σε 12 ευρωπαϊκά παιχνίδια!
Προς Θεού όχι πέναλτι
Στις κορυφαίες βραδιές του ΠΑΟΚ, χωρίς αμφιβολία περνά η τιτανομαχία του Μονάχου κόντρα στη μεγάλη Μπάγερν και τον άδικο αποκλεισμό στα πέναλτι.
Εκεί πέρα από τον μεγάλο Ζαν Μαρί Πφάφ, τον Βέλγο τερματοφύλακα των Βαυαρών είχε να αντιμετωπίσει και τον σχολαστικό μέχρι…παρεξήγησης Βρετανό ρέφερι, Άλαν Ρόμπινσον, ο οποίος έδωσε δυο φορές επανάληψη σε ισάριθμες αποκρούσεις του Φορτούλα στο πέναλτι του Αουνγκεντάλερ!
Αντίθετα τη στιγμή που ο Πφάφ έκανε...βόλτα στο πιο κρίσιμο πέναλτι της βραδιάς κόντρα στο Δαμανάκη (αν ευστοχούσε ο ΠΑΟΚ προκρινόταν) ο Βρετανός κόλωσε και δεν έδωσε επανάληψη, δίνοντας μετά σε χτύπημα του Αλαβάντα !
Είναι το παιχνίδι που σε κάνει να ανατριχιάζει με την εξέλιξή του στα πέναλτι, μια αναμέτρηση δαυίδ με τον γολιάθ όπου είχε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο επαναλαμβάνεται και τώρα στα παιχνίδια με τη Σάλκε.
Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, ο Ούγγρος Πάλ Τσερνάι, ήταν τα προηγούμενα πέντε χρόνια προπονητής της Μπάγερν (όπως ο Στέφενς της Σάλκε) και ενώ οι βαυαροί του Ούντο Λάτεκ ήθελαν μια θριαμβευτική πρόκριση, τα βρήκαν μπαστούνια με τον μάνατζερ της ομάδας Ούλι Χένες να παραδέχεται: "Απέναντί μας βρήκαμε 11 κομπιούτερ. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ".
Το παιχνίδι ήταν για τον δεύτερο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (1983-84) και μετά το 0-0 της Τούμπας, όπου ο ΠΑΟΚ είχε χάσει τις καλύτερες ευκαιρίες για γκολ (ιδιαίτερα ο Χρήστος Δημόπουλος) μπροστά σε 35.000 φίλους του, φαινόταν καταδικασμένος στη Γερμανία.
Όχι μόνο κράτησε για 120 λεπτά, αλλά ήταν αυτός που πλησίασε στη μεγάλη νίκη πρόκριση, αλλά η κούραση του Αλεξανδρίδη στο 113’ δεν του επέτρεψε να πιάσει το σούτ όπως θα ήθελε στην πιο κλασσική φάση του αγώνα.
Στα πέναλτι ο έμπειρος Γιάννης Δαμανακάκης είχε την ευκαιρία της ζωής του στο 4-3 υπέρ της ομάδας του, αλλά ο έμπειρος Πφάφ απέκρουσε και έδωσε παράταση ζωής στην ομάδα του. Αργότερα τελείωσε και την πρόκριση αποκρούοντας το πέναλτι του 17χρονου Μαλιούφα και στη συνέχεια ευστοχώντας ο ίδιος για το τελικό 9-8.
Η εικόνα του συγκλονιστικού Φορτούλα που χτυπάει τα λασπωμένα του παπούτσια στο δοκάρι πριν από κάθε πέναλτι σχεδόν, αλλά και οι λυγμοί του Μαλιούφα είναι παραστάσεις που δεν θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη μας, για μια από τις μεγάλες στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου και ας μην είχε ευτυχή κατάληξη.
Η σειρά των πέναλτι: 0-1: Κωστίκος, 1-1:Αουνγκεντάλερ (ο Φορτούλα απέκρουσε δύο φορές, όμως ο διαιτητής διέταξε επανάληψη. Ο Γερμανός σκόραρε την τρίτη φορά), 1-2: Δημόπουλος, 1-2: Χένες (απέκρουσε ο Φορτούλα), 1-3: Σκαρτάδος, 2-3: Κράους, 2-4: Βασιλάκος (με τη δεύτερη προσπάθεια. Στο πρώτο σουτ απέκρουσε ο Πφαφ, αλλά ο διαιτητής διέταξε επανάληψη), 3-4: Ναχτβάι, 3-4: Δαμανάκης (απέκρουσε ο Πφαφ ενώ ο αν είχε σκοράρει ο ΠΑΟΚ θα είχε προκριθεί), 4-4: Λέρμπι, 4-5: Αλαβάντας (με τη δεύτερη προσπάθεια. Το πρώτο σουτ κατέληξε άουτ, αλλά ο διαιτητής διέταξε επανάληψη), 5-5: Ντε Χάγκε, 5-6: Αλεξανδρίδης, 6-6: Ντιρμπέργκερ, 6-7: Ψαρράς, 7-7: Μ. Ρουμενίγκε, 7-8: Μπανιώτης, 8-8: Πφλίγκλερ, 8-8: Μαλιούφας (απέκρουσε ο Πφαφ), 9-8: Πφαφ.
Γενικά πάντως ο ΠΑΟΚ καλό είναι να αποφύγει τη διαδικασία των πέναλτι, καθώς άλλες τρεις φορές (εκτός του αγώνα με την Μπάγερν) έφτασε στην ψυχοφθόρο διαδικασία και επίσης αποκλείστηκε, αν και είχε παίξει πολύ καλή μπάλα.
Ιδιαίτερα κόντρα στην Αϊντραχτ Φρανγκφούρτης στον πρώτο γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων την περίοδο 1981-82. Τότε ο ΠΑΟΚ έχασε εκτός έδρας από την γερμανική ομάδα με 2-0 (δεχόμενος το δεύτερο τέρμα στο 78’ από τον Κέρμπελ) η οποία ήταν το μεγάλο φαβορί. Εξαιρετική ομάδα, κάτοχος του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ πριν από ενάμιση χρόνο με μεγάλα αστέρια όπως ο Αυστριακός λίμπερο Μπρούνο Πετσάι (πέτυχε το πρώτο γκολ στη Γερμανία), τον Κορεάτη Μπουμ Κου Τσά, τους Γερμανούς Ναχτβάι και Νοϊμπέργκερ αλλά και τον γιο του αείμνηστου τεχνικού του ΠΑΟΚ Γκιούλα Λόραντ.
Στον επαναληπτικό της Τούμπα ο ΠΑΟΚ έπαιξε εξαιρετικά και με δύο γκολ του Κωστίκου (36΄ και 63’) ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα, όμως δεν πέτυχε και τρίτο τέρμα. Στα πρώτα εννέα πέναλτι ευστόχησαν όλοι οι παίκτες με τον Πετσάι να δίνει το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους με 5-4, αλλά ο νεαρός και άπειρος (τότε) Χρήστος Δημόπουλος νικήθηκε από τον Πάλ και η Τούμπα σίγησε σε μια από τις πιο άτυχες στιγμές στην ιστορία της ομάδας.
Τρίτη προσπάθεια κόντρα στη Σεβίλλη (κακός δαίμονας των ελληνικών ομάδων) την περίοδο 1990-91 για το ΟΥΕΦΑ με τον ΠΑΟΚ μετά το 0-0 της Ισπανίας να μην μπορεί να σκοράρει στον επαναληπτικό της Τούμπας για 120 λεπτά. Στα πέναλτι η διαδικασία άρχισε άσχημα με τον Ουνθούε να αποκρούει το σούτ του Σκαρτάδου, αλλά αμέσως μετά ο Γκιτσιούδης έκανε το ίδιο στο σούτ του Μπενγκοετσέα. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 3-2 με τον Χασάν, ο Σεράνο ισοφάρισε και ο Μαγκντί έστειλε τη μπάλα άουτ, δίνοντας την ευκαιρία στον Ντιέγκο να κάνει το τελικό 4-3 για τους Σεβιλλιάνους.
Η κατάρα των πέναλτι συνεχίστηκε για τον ΠΑΟΚ και στη Λισαβόνα, κόντρα στη Μπενφίκα για το δεύτερο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (1998-99). Ο ΠΑΟΚ φαινόταν αποκλεισμένος μετά την ήττα στην Τούμπα με 2-1, αλλά με εκπληκτικό παιχνίδι και γκολ των Μαραγκού (29’) και Σάμπρι (45’) ανέτρεψε το 1-0 των Πορτογάλων στο «Ντα Λούζ» νικώντας με 2-1. Ο Σάμπρι και ο Μαχαιρίδης είχαν κλέψει την παράσταση (δύο μήνες αργότερα τους απέκτησε η Μπενφίκα !) αλλά από τα 11 βήματα οι Θεσσαλονικείς ήταν τραγικοί με τον Ενκε να αποκρούει τα σουτ των Φρούσο και Μαχαιρίδη και την Μπενφίκα να προκρίνεται άνετα με 4-1.
Μεγάλες βραδιές χωρίς πρόκριση
Μια από τις κορυφαίες βραδιές του ΠΑΟΚ στην Τούμπα που θυμούνται γενιές και γενιές, είναι σίγουρα το παιχνίδι για τον πρώτο γύρο του ΟΥΕΦΑ κόντρα στη μεγάλη Μπαρτσελόνα των «ιπτάμενων Ολλανδών» Κρόιφ και Νέσκεενς. Τα 42500 εισιτήρια που κόπηκαν είναι από τα κορυφαία ρεκόρ για την Τούμπα, αν και αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται ότι εκείνο το βράδυ (16.9.1975) μπορεί να βρέθηκαν και 50000 κόσμος στο γήπεδο, με τον Κρόιφ να δηλώνει εντυπωσιασμένος στο φινάλε.
Με το γκολ του Κούδα στο 72’ ο ΠΑΟΚ πήρε μια μεγάλη νίκη γοήτρου (1-0) όπως αποδείχθηκε στη ρεβάνς όπου η «Μπάρτσα» επικράτησε άνετα με 6-1.
Ένα άλλο μεγάλο παιχνίδι που αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν για τον αγώνα με τη Σάλκε, είναι αυτό κόντρα στον Αγιαξ, την περίοδο 2010-11 για τον 3ο προκριματικό γύρο του τσάμπιονς λίγκ. Μετά το 1-1 στην Ολλανδία, ο ΠΑΟΚ έβλεπε καθαρά πλέι οφ, στον επαναληπτικό, αλλά οι Ολλανδοί δεν είχαν πει την τελευταία λέξη και χαμογέλασαν τελευταίοι παίρνοντας την πρόκριση στα εκτός έδρας γκολ με τη χορταστική ισοπαλία 3-3.
Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε στο ημίχρονο, έχασε σημαντικές ευκαιρίες, αλλά ένα μπλάκ άουτ στο δεύτερο ημίχρονο ήταν καταστροφικό αφού δέχτηκε τρία γκολ σε οκτώ λεπτά και η πρόκριση πέταξε. Παρά το χαμένο πέναλτι (77’) η ομάδα της Θεσσαλονίκης ισοφάρισε (88’) αλλά δεν πρόλαβε να κάνει την ολική ανατροπή. Υπάρχει και μια ακόμα πιο εντυπωσιακή ισοπαλία στην Τούμπα το 4-4 με την Ατλέτικο Μαδρίτης που όμως είχε εξασφαλίσει την πρόκριση από το 5-2 του πρώτου αγώνα.
Επίσης ένα ακόμα μεγάλο ματς στην Τούμπα, που δεν συνδυάστηκε τελικά με πρόκριση ήταν αυτό κόντρα στη Νάπολι του μεγάλου Μαραντόνα για το πρωταθλητριών (περίοδο 1988-89). Το τελικό 1-1 με πολύ καλή εμφάνιση (έχασε με 1-0 στην Ιταλία) είναι από τις πιο σημαντικές βραδιές της ομάδας.
Οπως και η νίκη επί της Τόττεναμ στο Λονδίνο για τους ομίλους του Γιουρπόπα Λίγκ, χωρίς αντίκρισμα.
Η ευχή όλων είναι απόψε το βράδυ ο ΠΑΟΚ να προσθέσει μια ακόμα χρυσή σελίδα στην ευρωπαϊκή του ιστορία με την πρόκριση για πρώτη φορά σε όμιλο του Τσάμπιονς Λίγκ, κάτι που θα αλλάξει και τα δεδομένα στο σύλλογο καθώς εκτός από το πρεστίζ θα ανέβει σημαντικά και ο τραπεζικός λογαριασμός της ομάδας.
Υστερόγραφο: Εξ’ αιτίας ορισμένων ηλιθίων (όσο και αν ακούγεται σκληρός ο χαρακτηρισμός) και αμετανόητων ο ΠΑΟΚ σε ένα από τα μεγαλύτερα ραντεβού της ιστορίας του δεν θα έχει δίπλα του τον κόσμο τους. Προς γνώση και συμμόρφωση τουλάχιστον εν’ όψει ομίλων.