Στο μυαλό του Ερνέστο
Το κρίσιμο σταυροδρόμι του Βαλβέρδε, η δεδομένη επιθυμία της Αθλέτικ να τον κρατήσει, το "σκάκι" που έχει ξεκινήσει για τον πάγκο της Μπαρτσελόνα και η δύσκολη απόφαση που ίσως κληθεί να πάρει σύντομα ο Txingurri.
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει περάσει από αρκετές ομάδες ως παίκτης και ως προπονητής, με καμία όμως δεν έχει συνδεθεί τόσο πολύ, όσο με την Αθλέτικ, στην οποία φέτος συμπληρώνει 18 χρόνια συνολικής παρουσίας. Μια ολόκληρη ζωή στην υπηρεσία των "λεόντων" του Μπιλμπάο, έξι σεζόν φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα (1990-96) και άλλες δώδεκα σε δυο διαφορετικές περιόδους (1997-2005 & 2013-2017) ως προπονητής. Ο Βαλβέρδε έχει γίνει ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς, όχι μόνο στην σύγχρονη, αλλά σε ολόκληρη την ιστορία του βασκικού συλλόγου. Πριν λίγες μέρες κατέρριψε το ρεκόρ του Χαβιέρ Κλεμέντε και είναι πλέον αυτός ο τεχνικός με τα περισσότερα παιχνίδια στα 119 χρόνια ύπαρξης των "λεόντων". Μέχρι το τέλος της σεζόν θα γίνει ο πρώτος που θα ξεπεράσει τα 300 ματς, γράφοντας το δικό του ξεχωριστό κεφάλαιο σε ένα έτσι κι αλλιώς ξεχωριστό ποδοσφαιρικό "βιβλίο", όπως είναι αυτό της Αθλέτικ.
ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΘΛΕΤΙΚ
Η μεγάλη παρακαταθήκη όμως του Txingurri δεν είναι το ρεκόρ από μόνο του, αλλά το γεγονός ότι έχει συνοδεύσει την παρουσία του στον πάγκο της Αθλέτικ με συνεχόμενες επιτυχίες. Μέχρι σήμερα, σε πέντε ολοκληρωμένες χρονιές με την πρώτη ομάδα, μόνο τη σεζόν 2004/05 δεν έδωσε ευρωπαϊκό εισιτήριο στους "leones" και πιστέψτε με, το να βγάζεις συνεχώς στην Ευρώπη έναν σύλλογο με τους γνωστούς περιορισμούς στις μεταγραφές και κατά συνέπεια στο ρόστερ, δεν είναι καθόλου απλό πράγμα, ειδικά αν μιλάμε για ένα από τα δυο πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της υδρογείου. Σε αυτές τις πέντε σεζόν με τον Ερνέστο προπονητή, η Αθλέτικ τερμάτισε πάντοτε σε μονοψήφια θέση στην Πριμέρα Ντιβισιόν (5η, 9η, 4η, 7η & 5η), ενώ φέτος μέχρι στιγμής βρίσκεται στην 8η, μόλις τέσσερις βαθμούς μακριά από την ευρωπαϊκή ζώνη.
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε αγωνίστηκε έξι χρόνια στην Αθλέτικ (1990-96)
Η δεύτερη περίοδος είναι σαφώς πιο επιτυχημένη για τον Ερνέστο. Στην πρώτη του χρονιά, η Αθλέτικ τερμάτισε στην 4η θέση και βγήκε στο Champions League - για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία της - μετά από 16 ολόκληρα χρόνια! Στις δυο σεζόν που ακολούθησαν, τα "λιοντάρια" υπήρξαν πάντοτε συνεπή με το ευρωπαϊκό ραντεβού, αφού συμμετείχαν στο Europa League. Αν καταφέρουν και φέτος να βγουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ο Βαλβέρδε θα έχει καταφέρει κάτι που ούτε και οι πιο αισιόδοξοι δεν θα μπορούσαν να φανταστούν όταν ανέλαβε τον πάγκο της Αθλέτικ το καλοκαίρι του 2013, το απόλυτο καρέ, δηλαδή τέσσερις συνεχόμενες εξόδους στην Ευρώπη! Όλα αυτά φυσικά δεν έχουν περάσει απαρατήρητα ούτε από τη διοίκηση των "λεόντων", ούτε και από τους φίλαθλους της ομάδας. Οι οποίοι στο σύνολό τους λατρεύουν τον Βαλβέρδε και έχουν ταυτιστεί μαζί του στον απόλυτο βαθμό.
Και εδώ αρχίζουν τα "δύσκολα" για όλους στο Μπιλμπάο. Ο Ουρούτια, ο οποίος διατηρεί φιλία χρόνων με τον Ερνέστο από τότε που ήταν συμπαίκτες στην Αθλέτικ, καθώς και ολόκληρο το Παλάτι του Ιμπαϊγάνε (όπου στεγάζεται η διοίκηση του συλλόγου), θέλουν να τον ανανεώσουν και να συνεχίσουν μαζί του. Πριν λίγες μέρες, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, ο Ουρούτια ήταν και ξεκάθαρος και κάθετος: "Δεν έχουμε συζητήσει ακόμα μαζί του, θα το κάνουμε σύντομα, όμως ο Βαλβέρδε για εμάς είναι η μοναδική επιλογή, δεν σκεφτόμαστε τίποτα άλλο". Αυτό που φοβάται η διοίκηση των Βάσκων είναι ότι πέρα από την υπόθεση της Μπαρτσελόνα (στην οποία θα αναφερθούμε παρακάτω), ο Ερνέστο είναι ήδη τέσσερα σερί χρόνια στην ίδια ομάδα, κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ στην καριέρα του, αφού κατ' επανάληψη έχει δηλώσει ότι συνήθως οι κύκλοι κλείνουν στη διετία. Ο Ουρούτια τρέμει στη σκέψη ότι ο Txingurri θα επικαλεστεί κάτι τέτοιο στην συνάντησή τους.
ΟΙ ΒΑΣΚΟΙ ΤΡΕΜΟΥΝ ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ "ΑΝΤΙΟ"
Βαλβέρδε και Κλεμέντε το καλοκαίρι του 1990. Ο πρώτος ξεπέρασε τον δεύτερο σε παιχνίδια στον πάγκο της Αθλέτικ.
Βέβαια, η τωρινή συγκυρία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το καλοκαίρι του 2005, όταν ο Βαλβέρδε μετά από διετή παρουσία στον πάγκο της Αθλέτικ, έβαλε τέλος στη συνεργασία για να συνεχίσει έναν χρόνο αργότερα στην Εσπανιόλ. Τότε υπήρχαν προβλήματα με την διοίκηση και το διαζύγιο για τον Ερνέστο εξελίχθηκε σε μονόδρομο. Τώρα απολαμβάνει, όπως είπαμε ήδη, της πλήρους εμπιστοσύνης των πάντων. Οι παίκτες πίνουν όχι μόνο κρασί, αλλά ό,τι τους ζητήσει, στο όνομά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το κλίμα την επόμενη της ήττας από τη Βαλένθια, η οποία όμως συνοδεύτηκε από το ρεκόρ του Βαλβέρδε. Ο Txingurri έδινε μια συνέντευξη σχετικά με τις 290 παρουσίες του στον πάγκο της Αθλέτικ, όταν σύσσωμη η ομάδα έκανε "ντου" με μια τούρτα, τραγουδώντας εν χορώ το περίφημο "Ερνέστο Βαλβέρδε"! Ο Ισπανός συγκινήθηκε και τους είπε ότι χωρίς εκείνους, δεν θα είχε πετύχει τίποτα, το σημαντικό όμως είναι η σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον ίδιο και τους παίκτες του.
Και αυτό φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Ο Ερνέστο διαθέτει αυτόν τον μαγικό συνδυασμό, του να εμπνέει σεβασμό από τη μια και ταυτόχρονα να εισπράττει στον υπερθετικό βαθμό την αναγνώριση της δουλειάς του, στην οποία πάνω απ' όλα έχει αποδείξει ότι είναι σοβαρός και ακριβοδίκαιος. Ποιος δεν θυμάται, στην πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό, την συνολική δημόσια τοποθέτηση των παικτών ότι ήθελαν να μείνει και να συνεχίσει μαζί τους; Δεν νομίζω να έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο στο παρελθόν από παίκτες για άλλον προπονητή, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα. Το ίδιο συνέβη και όταν ολοκλήρωσε την παρουσία του στη Βαλένθια, όπου μέσα σε ένα εξάμηνο κατάφερε και εκεί να τους κερδίσει όλους, διοίκηση, παίκτες και κόσμο. Κάτι ανάλογο είναι έτοιμο να συμβεί και στο Μπιλμπάο, όπου όλοι απολαμβάνουν την σταθερότητα και τις επιτυχίες της τελευταίας τετραετίας, έχοντας όμως πλέον την ρεαλιστική ανησυχία ότι ίσως παρακολουθούν τους τελευταίους μήνες αυτής της συνεργασίας.
Η Αθλέτικ πανηγυρίζει το Σούπερ Καπ του 2015, τον πρώτο της τίτλο μετά από 31 χρόνια. Ο Βαλβέρδε με το τρόπαιο, δεξιά ο πρόεδρος Ουρούτια
Οι στιγμές που έχουν ζήσει οι Βάσκοι με τον Txingurri, είναι ανεκτίμητες. Και βέβαια, πέρα από όλα τα υπόλοιπα, μην ξεχνάμε ότι μαζί του είδαν τίτλο μετά από 31 ολόκληρα χρόνια. Μπορεί να ήταν "απλά" ένα Σούπερ Καπ, αλλά τί Σούπερ Καπ! Απέναντι στην κορυφαία ομάδα στον κόσμο την τελευταία δεκαετία και πρωταθλήτρια Ευρώπης, μετά από ένα 90λεπτο στο "Σαν Μαμές", που κανένας Βάσκος δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ. Εκείνο το 4-0 που έκανε διαδικαστικό τον επαναληπτικό, έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες φίλους της Αθλέτικ να γεμίσουν ασφυκτικά την Plaza Ernesto Erkoreka μπροστά από το Δημαρχείο του Μπιλμπάο και να πανηγυρίσουν το πρώτο τους τρόπαιο μετά το νταμπλ του 1984. Και φανταστείτε πού θα μπορούσε να έχει φτάσει αυτή η ομάδα, όχι αν έκανε ελεύθερα μεταγραφές, αλλά αν μπορούσε να κρατήσει τα μεγάλα της αστέρια και να παραταχθεί στο χορτάρι με παίκτες όπως ο Χάβι Μαρτίνεθ στα στόπερ, ο Άντερ Ερέρα στα χαφ και ο Φερνάντο Γιορέντε στην επίθεση.
ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΟΪΦ
Πέρα όμως από όσα συμβαίνουν στο Μπιλμπάο, ο βασικός ίσως λόγος ανησυχίας για τους Βάσκους σε ότι αφορά την παραμονή ή όχι του Βαλβέρδε στην Αθλέτικ, είναι η Μπαρτσελόνα. Το γεγονός ότι ο Λουίς Ενρίκε δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα συνεχίσει στους "μπλαουγκράνα" και την επόμενη σεζόν (ο ίδιος έχει πει ότι θα τοποθετηθεί επί του ζητήματος τον Απρίλιο), σε συνδυασμό με τον ορατό κίνδυνο απώλειας του πρωταθλήματος από την πρωτοπόρο Ρεάλ, αλλά και το πρόσφατο βαρύ 4-0 από την Παρί, έχουν φέρει εδώ και αρκετό καιρό στο προσκήνιο, τα πιθανά σενάρια διαδοχής. Δημοσιογράφοι τόσο από το Μπιλμπάο όσο και από την Βαρκελώνη, με τους οποίους μίλησα αυτές τις μέρες, συμφωνούν ότι το όνομα του Βαλβέρδε όχι μόνο βρίσκεται στη λίστα των υποψήφιων, αλλά ότι είναι και στην κορυφή, πάνω από τους Σαμπαόλι και Κούμαν. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ενδιαφέρον από την Βαρκελώνη για τον Ερνέστο, είναι όμως η μοναδική μέχρι σήμερα, που όλες οι συγκυρίες δείχνουν ευνοϊκές.
Οι νέες μεταγραφές της Μπαρτσελόνα και ο Κρόιφ, το καλοκαίρι του 1988. Μπροστά, δεύτερος από αριστερά, ο Βαλβέρδε.
Η ιστορία του "φλερτ" μεταξύ της Μπαρτσελόνα και του Βαλβέρδε, πηγαίνει σχεδόν μια δεκαετία πίσω. Να θυμίσουμε ότι ο Txingurri υπήρξε παίκτης των "μπλαουγκράνα" τη διετία 1988-90, στην πρώτη διετία του Κρόιφ στον πάγκο της Μπάρτσα. Ο Ολλανδός από τότε είχε σχηματίσει πολύ καλή εικόνα για τον Ερνέστο. Στη συνέχεια, όταν ο Txingurri συνέχισε την καριέρα του ως προπονητής, ο Κρόιφ κατ' επανάληψη είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον πρώην παίκτη του. Σε ένα κείμενο που είχε γράψει τον Ιανουάριο του 2007 στην Vanguardia με τίτλο "αυτοί που δίνουν θέαμα στην Λίγκα", αποθέωνε τον Βαλβέρδε, προπονητή τότε των "περίκος", σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: " Είναι υποχρεωτικό οι μικρές ομάδες να παίζουν πάντοτε αμυντικά; Όχι, όταν υπάρχουν προπονητές πιο τολμηροί από άλλους. Μέσα στη λίστα που έφτιαξα με τις ομάδες που με ικανοποίησαν, βρίσκεται και η Εσπανιόλ. Ο Βαλβέρδε κόπιασε πολύ μέχρι να πάρει μπροστά. Είναι αδύνατο να εφαρμόσεις αυτά που θέλεις σε μερικές μέρες.
Οι ίδιοι που τώρα του προσφέρουν πρόωρη ανανέωση στο συμβόλαιο, πριν λίγους μήνες ήθελαν να τον διώξουν. Για κάποιον που ως ποδοσφαιριστής έπαιζε στην επίθεση, του είναι σχεδόν αδύνατο να μην ποντάρει ως προπονητής υπέρ ενός ποδοσφαίρου με κυκλοφορία της μπάλας και δημιουργικούς προσανατολισμούς. Οι γενναίες επιλογές του Βαλβέρδε δεν ήταν εύκολο να έχουν άμεση επιτυχία. Όμως το να τοποθετήσεις στο κέντρο του γηπέδου και μπροστά, πέντε παίκτες με τα χαρακτηριστικά των Ντε λα Πένια, Ριέρα, Ρουφέτε, Λουίς Γκαρθία και Ταμούδο, δεν είναι κάτι που θα το τολμούσαν πολλοί προπονητές. Η Εσπανιόλ κάποιες φορές θα παίξει καλά και κάποιες όχι, κάποιες φορές θα κερδίσει και κάποιες θα χάσει, όμως ο κόσμος πηγαίνει στο γήπεδο με όραμα. Πάντοτε λέω ότι είναι σημαντικό να νιώθουν περήφανοι οι φίλαθλοι για τα χρώματα της ομάδας τους, αλλά αυτό το πετυχαίνεις μόνο αν καταφέρεις να τους δώσεις επιχειρήματα για να πιστεύουν ότι θα περάσουν όμορφα στο γήπεδο. Και ο Ερνέστο αυτό το έχει πετύχει".
Ο Βαλβέρδε (κάτω αριστερά) έπαιξε δυο χρόνια στη Μπαρτσελόνα (1988-90)
Εκείνα τα χρόνια ο λόγος του Κρόιφ ήταν σχεδόν νόμος για την Μπαρτσελόνα, έτσι ο Βαλβέρδε, που είχε το μεγάλο συν ότι είχε αγωνιστεί στο παρελθόν στην ομάδα, μπήκε αυτόματα έναν χρόνο μετά το άρθρο του Κρόιφ, στη λίστα των υποψήφιων διαδόχων του Ράικαρντ, αν και όχι στην κορυφή αυτής. Στον Τύπο μάλιστα της Βαρκελώνης, είχε γραφτεί τότε ότι είχε υπάρξει επαφή μεταξύ του Txingurri και του φίλου του, τεχνικού διευθυντή των "μπλαουγκράνα", Τσίκι Μπεγκιριστάιν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει επίσημη αντίδραση από τη διοίκηση της Εσπανιόλ. Ο αντιπρόεδρος των "περίκος", Σεμπαστιάν Χαβιέρ, είχε στείλει σαφές μήνυμα στην συμπολίτισσα: "Ο Τσίκι ξέρει να εκτιμά το καλό και γνωρίζει ότι ο Βαλβέρδε είναι καλός προπονητής, όμως θα συνεχίσει μαζί μας γιατί έχει συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια. Ο Τσίκι ας κάνει μια βόλτα στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου θα μπορέσει να βρει πολλούς καλούς προπονητές, όμως ας αφήσει τον Βαλβέρδε στην ησυχία του"!
ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΘΟΥΜΠΙΘΑΡΕΤΑ
Τελικά όλοι γνωρίζουμε τί συνέβη, με την πρόσληψη του Γουαρδιόλα και την τετραετία που ακολούθησε. Στο μεταξύ, το 2010 ο Θουμπιθαρέτα αντικατέστησε τον Τσίκι ως ο νέος τεχνικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα, πόστο που είχε πριν και στο Μπιλμπάο, άλλωστε ήταν εκείνος που είχε εισηγηθεί το καλοκαίρι του 2003 να αναλάβει ο Βαλβέρδε την πρώτη ομάδα, όταν είχε ολοκληρωθεί η συνεργασία με τον Γιούπ Χάινκες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για μια επιλογή η οποία τελικά αποδείχτηκε ιδανική για την Αθλέτικ. Εδώ να συμπληρώσουμε πως όλα αυτά τα χρόνια, οι σχέσεις ανάμεσα στον Γουαρδιόλα και τον Ερνέστο έγιναν ακόμα πιο σφιχτές, αφού εκτός από τους φιλικούς δεσμούς, υπήρχε και η αμοιβαία εκτίμηση στον επαγγελματικό τομέα, εκεί που η φιλοσοφία και των δυο θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνέπιπτε. Όλα αυτά μας φέρνουν στο ξεκίνημα του 2012, την τελευταία δηλαδή σεζόν του Πεπ στον πάγκο των "μπλαουγκράνα", όταν πλέον είχε αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα ότι θα είχαμε και πάλι αλλαγή στον πάγκο της Μπάρτσα.
Καλοκαίρι του 2003. Ο Θουμπιθαρέτα, τότε τεχνικός διευθυντής της Αθλέτικ, παρουσιάζει τον Βαλβέρδε ως τον νέο τεχνικό της πρώτης ομάδας.
Το όνομα του Βαλβέρδε επανήλθε τότε στην λίστα των υποψηφίων - όταν ακόμα ο Txingurri ήταν στον Ολυμπιακό - και οι Καταλανοί δημοσιογράφοι θεωρούν δεδομένο ότι τον είχε προτείνει στη διοίκηση και ο ίδιος ο Γουαρδιόλα, με σύμφωνο και τον Θούμπι. Εκείνες τις μέρες, ένας άλλος ζωντανός θρύλος της Μπαρτσελόνα, ο Τσάρλι Ρεσάκ, σύμβουλος του τότε προέδρου Σάντρο Ροσέλ, είχε δηλώσει στον καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό Com Radio: "Στην περίπτωση που δεν συνεχίσει ο Πεπ, οι βασικοί υποψήφιοι θα είναι ο Κούμαν, ο Λάουντρουπ και ο Βαλβέρδε". Τελικά συνέβη η μεγάλη ανατροπή και τον πάγκο ανέλαβε ο βοηθός του Γουαρδιόλα, Τίτο Βιλανόβα. Όμως τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε ο Τίτο, άνοιξαν και πάλι τις υποψηφιότητες έναν χρόνο αργότερα. Ο Θουμπιθαρέτα ήθελε διακαώς να φέρει τον Βαλβέρδε, αλλά ο Γιόσου Ουρούτια, που ήταν ήδη πρόεδρος της Αθλέτικ, είχε προλάβει να αποσπάσει το "ναι" του Txingurri, για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των "λεόντων", εκμεταλλευόμενος και την επιθυμία του Ερνέστο να βρεθεί ξανά, μετά από περιπλάνηση επτά χρόνων, κοντά στην οικογένειά του.
Η τέταρτη φορά που το όνομα του Βαλβέρδε βρέθηκε στη λίστα των υποψήφιων για τον πάγκο των "μπλαουγκράνα", ήρθε την επόμενη χρονιά, την άνοιξη του 2014. Ο Τάτα Μαρτίνο δεν είχε ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ανθρώπων του συλλόγου και ο Θουμπιθαρέτα έφτιαξε μια ακόμα λίστα, αυτή τη φορά μόνο με δυο ονόματα, εκείνα του Βαλβέρδε και του Λουίς Ενρίκε. Ο τεχνικός διευθυντής επικοινώνησε με τον Ερνέστο, όμως εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι δεσμευόταν από το διετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την Αθλέτικ και το οποίο βρισκόταν σε ισχύ. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο 2017 και στην πέμπτη λίστα, αυτή τη φορά όχι του Θούμπι, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του το 2015, αλλά του Ρομπέρτ Φερνάντεθ που τον διαδέχτηκε στη θέση. Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Υπάρχει πάντοτε η "σταθερά" του Βαλβέρδε, ενώ έχουν προστεθεί ο Σαμπαόλι και ο Κούμαν. Η σημαντικότερη διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά το όνομα του Ερνέστο φιγουράρει πρώτο στη λίστα. Μια ακόμα είναι ότι ο Txingurri δεν δεσμεύεται από συμβόλαιο, αφού οι υποχρεώσεις του στην Αθλέτικ τελειώνουν στις 30 Ιουνίου.
ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Βαλβέρδε και Γουαρδιόλα. Ο δεύτερος πρότεινε τον πρώτο για διάδοχό του το 2012.
Με όλα αυτά να έχουν προηγηθεί, τα δεδομένα πλέον έχουν ως εξής. Καταρχήν κανείς δεν ξέρει αν ο Λουίς Ενρίκε θα παραμείνει στην Μπαρτσελόνα. Ο ίδιος έχει πει εδώ και καιρό ότι θα μιλήσει με την διοίκηση τον Απρίλιο. Βέβαια όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα συνεχίσει, ανεξάρτητα από το αν η ομάδα θα κατακτήσει φέτος τίτλους ή όχι. Και αυτό γιατί ο Λουίς Ενρίκε δείχνει να έχει κουραστεί, για να μην πούμε εξαντληθεί, από την πίεση που υφίσταται εδώ και τρία χρόνια σε έναν από τους πιο απαιτητικούς πάγκους του κόσμου. Η διοίκηση δεν θα είχε πρόβλημα να τον ανανεώσει, ο Πικέ έστειλε μήνυμα στήριξης πριν λίγες μέρες, αλλά όλα αυτά δεν φτάνουν και δεν δείχνουν ικανά να κρατήσουν τον Λουίς Ενρίκε στο "Καμπ Νόου" για μια ακόμα σεζόν. Πέρα όμως από όλα αυτά, τίποτα δεν αποκλείεται. Οι Καταλανοί δημοσιογράφοι λένε ότι ο γρίφος του Λουίς Ενρίκε τείνει να γίνει πιο μεγάλος και από εκείνον του Πεπ το 2012. Για χάρη όμως του κειμένου, ας υποθέσουμε ότι ο νυν τεχνικός των "μπλαουγκράνα" δεν θα συνεχίσει. Τί θα γίνει από εκεί και μετά;
Το μόνο σίγουρο είναι το σκάκι έχει ξεκινήσει ήδη. Από τη μια είναι σίγουρο ότι η διοίκηση της Μπαρτσελόνα δεν θα περιμένει τον Απρίλιο, αλλά θα κάνει ήδη τις προκαταρκτικές της επαφές ώστε να είναι έτοιμη στην περίπτωση που ο Λουίς Ενρίκε αποχωρήσει. Φήμες και όχι πληροφορίες, αναφέρουν ότι ήδη έχει γίνει κρούση και στους τρεις υποψήφιους. Ο Κούμαν, τρίτος στη λίστα, εργάζεται στην Έβερτον, με συμβόλαιο το οποίο λήγει το 2019, αλλά είναι σίγουρο ότι αν τον καλέσει η Μπαρτσελόνα, θα βρει την άκρη να το σπάσει. Εκ των άλλων δυο, ο Σαμπαόλι έχει συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο, αλλά με μικρή ρήτρα, ενώ ο Βαλβέρδε, δεν δεσμεύεται πέραν του καλοκαιριού. Ο Σαμπαόλι έλεγε πρόσφατα ότι αν τον ζητήσει η Μπάρτσα, θα πάει τρέχοντας. Υπάρχουν φήμες ότι κάποιοι πολύ σημαντικοί παίκτες, όπως ο Μέσι, ο Μαστσεράνο και ο Νεϊμάρ, θα τον ήθελαν στην ομάδα, αλλά και αυτό από μόνο του δε λέει πολλά. Πολλοί ίσως να σκέφτονται ότι ο ρόλος ή μάλλον τα "θέλω" του Μέσι, μπορεί να αποδειχτούν καθοριστικά την ώρα της επιλογής, αλλά οι Καταλανοί δημοσιογράφοι το αρνούνται, επιμένοντας ότι ο Λέο δεν ανακατεύεται σε αυτά τα θέματα.
Λουίς Ενρίκε και Βαλβέρδε. Θα διαδεχτεί ο δεύτερος τον πρώτο;
Η Σεβίλλη πάντως, βλέποντας τα δύσκολα να έρχονται, ήδη πρότεινε στον Σαμπαόλι να ανανεώσει, κάνοντας την πρώτη κίνηση στην σκακιέρα. Η Αθλέτικ είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες μέρες, θα κάνει και αυτή το ίδιο. Ο Ουρούτια θα καθίσει στο τραπέζι με τον Ερνέστο και από την έκβαση αυτής της συνάντησης, θα μάθουμε σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις του Txingurri. Πάντως, οι συνθήκες είναι ιδανικές για τον τεχνικό της Αθλέτικ. Η Μπαρτσελόνα τον θέλει, ο ίδιος είναι ελεύθερος να διαπραγματευτεί, ο κύκλος του στην Αθλέτικ δεν είναι απαραίτητο ότι έχει κλείσει (με την έννοια ότι μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει) αλλά αν φύγει, θα έχει αφήσει πίσω του έργο που πολύ δύσκολα θα φτάσει, όποιος και αν τον διαδεχτεί. Επίσης η φιλοσοφία του ταιριάζει με εκείνη των "μπλαουγκράνα". Το πλάνο, η μεθοδολογία, οι τακτικές, οι λογικές, το ποδοσφαιρικό στιλ, όλα. Μέσα στο γήπεδο πίεση ψηλά, δημιουργία, συνεργασίες, συνεχόμενη κίνηση στο χώρο χωρίς τη μπάλα, αυτοματισμοί, επιθετικός προσανατολισμός, όμορφο θέαμα. Και έξω από αυτό, σοβαρότητα, μεθοδικότητα, σωστή προπόνηση, πειθαρχημένα αλλά και χαρούμενα αποδυτήρια, σωστή οργάνωση, αφοσίωση στη δουλειά.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Βαλβέρδε θα αποφασίσει να μπει στην ψυχοφθόρα διαδικασία της καθημερινής και συνεχούς πίεσης που συνεπάγεται η θέση του προπονητή στην Μπαρτσελόνα, όπως την περιγράψαμε και παραπάνω. Από την άλλη, σίγουρα θα ζυγίσει και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αγωνιστικά οι "μπλαουγκράνα", που με μια σειρά κακών μεταγραφικών επιλογών, αλλά και με την μεγάλη γενιά της Μασία να βρίσκεται πλέον στα συν τριάντα, δείχνουν να μπαίνουν σε μια δύσκολη περίοδο. Αν ο ίδιος πιστεύει στις αντοχές του και τις ικανότητές του, όλα τα υπόλοιπα δείχνουν διαχειρίσιμα, αφού ο Txingurri διαθέτει το συνολικό προφίλ για να σταθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις μιας ομάδας και ενός συλλόγου, όπως η Μπάρτσα. Είναι σίγουρα μια τεράστια πρόκληση, μακράν η μεγαλύτερη για την καριέρα του. Όμως έρχεται και στην απόλυτη προπονητική του ωριμότητα. Στα 53 χρόνια του ο Ερνέστο βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Θα συνεχίσει στο Μπιλμπάο; Θα πάει στη Βαρκελώνη; Θα βρει άλλον προορισμό; Κανείς δεν γνωρίζει. Ίσως ακόμα να μην ξέρει ούτε και ο ίδιος. Όμως η παρτίδα βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη. Αργά ή γρήγορα θα κληθεί να κάνει και ο ίδιος την δική του κίνηση. Και τουλάχιστον σε ότι αφορά την Μπαρτσελόνα, ίσως να έχει να αντιμετωπίσει το "ή τώρα ή ποτέ".
Βίντεο: Η έκπληξη που έκαναν οι παίκτες της Αθλέτικ στον Ερνέστο Βαλβέρδε, για τα 290 παιχνίδια-ρεκόρ του Txingurri στον πάγκο των "λεόντων" (20/2/2017)
Βίντεο: Η επιστροφή του Βαλβέρδε στο "Καμπ Νόου" με τη φανέλα της Αθλέτικ. Το υπέροχο γκολ του Txingurri απέναντι στην παλιά του ομάδα στο 0:35 του βίντεο (6/10/1990)