MOTOGP

Ο τραγικός αριθμός "23"

Peter Lenz, of Vancouver, Wash., is treated by medical personnel as he taken to an ambulance after a crash Sunday, Aug. 29, 2010, during a warmup lap for a motorcycle race at Indianapolis Motor Speedway in Indianapolis, Sunday, Aug. 29, 2010. Lenz fell off his bike and was run over by another motorcycle. He was pronounced dead later Sunday. (AP Photo/Jimmy Dawson)
Peter Lenz, of Vancouver, Wash., is treated by medical personnel as he taken to an ambulance after a crash Sunday, Aug. 29, 2010, during a warmup lap for a motorcycle race at Indianapolis Motor Speedway in Indianapolis, Sunday, Aug. 29, 2010. Lenz fell off his bike and was run over by another motorcycle. He was pronounced dead later Sunday. (AP Photo/Jimmy Dawson) AP

Τα τελευταία 22 χρόνια 22 αναβάτες και ένας εργαζόμενος σε πίστα έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στο πλαίσιο αγώνων μοτοσικλέτας σε Ευρώπη, Ιαπωνία και ΗΠΑ.

Η μοτοσικλέτα είναι ένα επικίνδυνο σπορ. Ίσως για αυτό έχει τόσους ένθερμους οπαδούς ακόμα και στη χώρα μας, αν και δεν έχουμε μεγάλη παράδοση.

Ο θάνατος του Νταζίρο Κάτο πριν από επτά χρόνια όταν ο αείμνηστος αναβάτης χτύπησε σε τοίχο (!) στην πίστα της Σουζούκα, κινητοποίησε τους αναβάτες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. " Όταν χάνεις τη μοτοσικλέτα σου, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να κάνεις το σταυρό σου και να ελπίσεις για το καλύτερο", ήταν το σκληρό πλην ειλικρινές σχόλιο του σπουδαιότερου αναβάτη, "Κινγκ" Κένι Ρόμπερτς πριν από λίγα χρόνια.

Το σώμα του αναίσθητου Σόγια Τομιζάουα έμεινε σε λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Ο 19χρονος Ιάπωνας έχασε τραγικά τη ζωή του. Όπως και οι 22 αναβάτες και ένας εργαζόμενος σε πίστα που έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 22 χρόνια σε αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Μακάρι ο χορός του θανάτου να έκλεισε στο Ρίμινι στις 5 Σεπτεμβρίου του 2010.

Οι αναβάτες που έπεσαν στο καθήκον:
23 Ιουλίου 1988 - Οι Γάλλοι Ερίκ Σαμπατιέ και Πατρίκ Ντουρί έχασαν τη ζωή τους στις δοκικές του γαλλικού GP στην πίστα Πολ Ρικάρ. Η μοτοσικλέτα του Ντουρί υπέστη τεχνικό πρόβλημα και ο Σαμπατιέ παρέσυρε το συμπατριώτη του.

23 Μαΐου 1989 - Ο ιταλικής καταγωγής Βενεζουελάνος Ιβάν Παλατσέζε σκοτώθηκε στο γερμανικό Grand Prix στο Χόκενχαϊμ στα 250cc όταν το σώμα του παρασύρθηκε από τις μοτοσικλέτες του Φάμπιο Μπρακίτα και του Μπρούνο Μπονχουίλ. Οι δύο αναβάτες τραυματίστηκαν σοβαρά.

23 Ιουνίου 1989 - Ο Ολλανδός Αντ Σλοτ υπέκυψε στα τραύματα του μία ημέρα μετά την πτώση του στις δοκιμές του ολλανδικού Grand Prix στον "καθεδρικό" του Άσεν.

26 Μαΐου 1990 - Ο Ιταλός Έρος Μαντρεντίνι σε αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Ριέκα έπεσε στην εκκίνηση. Έντεκα αναβάτες ενεπλάκησαν στο δυστύχημα, οι περισσότεροι εκ των οποίων χτύπησαν τον πεσμένο Ιταλό.

23 Σεπτεμβρίου 1990 - Ο Γερμανός Χορστ Λοτζ άφησε την τελευταία του πνοή στην πίστα Πολ Ρικάρ.

16 Ιουνίου 1992 - Ο Ντομένικο Τσιρίτο σε δοκιμές στη Μόντσα.

12 Σεπτεμβρίου 1995 - Ο Ιάπωνας Γιασουτόμο Ναγκάι καταπλακώθηκε από τη Yamaha που οδηγούσε στο Άσεν στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike. Ο Ναγκάι γλίστρησε σε λάδια, έπεσε σε κώμα και εξέπνευσε δύο μέρες αργότερα.

8 Απριλίου 1996 - Ο Μάρκο Μπουρνέλι έχασε τη ζωή του σε δοκιμές στη Μόντσα για το ιταλικό πρωτάθλημα Superbike.

14 Ιουλίου 1996 - Ο Βρετανός αναβάτης Λι Πουλαν και ο υπάλληλος Σαρλ Αλμπέρ έχασαν τη ζωή τους στο Σπα κατά τη διάρκεια του 24ωρου αγώνα της Λιέγης. Ο Αλμπέρ μπήκε στην πίστα για να μαζέψει ένα κομμάτι που είχε φύγει από μοτοσικλέτα, ο Πούλαν δεν πρόλαβε να τον αποφύγει.

8 Αυγούστου 1997 - Η Ducati 888 που οδηγούσε ο Γκρέιαμ Ρίτσι στο Μπραντς Χατς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike είχε τεχνικό πρόβλημα. Χωρίς φρένα ο Άγγλος αναβάτης χτύπησε με δύναμη στα προστατευτικά λάστιχα και πέθανε από εγκεφαλική αιμοραγία.

4 Απριλίου 1998 - Ο Ιταλός Μάσιμο Πιέτρο Γκαρμπίν καθυστέρησε να φρενάρει σε στροφή στην πίστα Γκρόμπνι κοντά στη Ριέκα.

9 Μαΐου 1998 - Ο Βέλγος Μίκαελ Πάκεϊ παρασύρθηκε από άλλους αναβάτες σε αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike στη Μόντσα μετά από πτώση στο ύψος του πύργου της Fiat.

7 Ιουνίου 1988 - Ο Πορτογάλος Λουίς Φιγκουεϊρέδο προσέκρουσε στα προστατευτικά κιγκλιδώματα σε αγώνα 125cc στο Πόρτο.

20 Σεπτεμβρίου 1998 - Ο Ιταλός Λούκα Νιέρο χτυπήθηκε από διερχόμενους αναβάτες σε δοκιμές στην πίστα του Μουτζέλο για το ιταλικό πρωτάθλημα.

28 Μαρτίου 199 - Ο Νοτιοαφρικανός Μπρετ ΜακΛίοντ έπεσε στην "παρθενική" συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport στο Καϊαλάμι της Νότιας Αφρικής, σκοτώθηκε όταν παρασύρθηκε από τον επόμενο αναβάτη που οδηγούσε.

30 Ιουλίου 2000 - Ο Ιάπωνας Μαμόρου Γιαμακάουα υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία σε πτώση του στον οκτάωρο αγώνα της Σουζούκα.

14 Σεπτεμβρίου 2001 - Ο Ελβετός Χέρμπερτ Γκραφ πέθανε από κρανιοεγκεφαλικές κακκώσεις μετά από ατύχημα στην πίστα του Μάνι Κουρ στη Γαλλία.

19 Απριλίου 2003 - Ο Ιάπωνας Νταζίρο Κάτο που έτρεχε στο MotoGP υπέκυψε στα τραύματα του περίπου δώδεκα μέρες μετά το σφοδρό χτύπημα του σε τοίχο στην πίστα της Σουζούκα. Οι αναβάτες απαίτησαν να μην ξανατρέξουν σε αυτή την πίστα που είναι πολύ επικίνδυνη για τις μοτοσικλέτες.

12 Ιουνίου 2005 - Ο Ιάπωνας Κεϊσούκε Σάτο σκοτώθηκε στις δοκιμές του οκτάωρου αγώνα της Σουζούκα, όταν προσπάθησε να αποφύγει σημείο στο οποίο υπήρχε πετρέλαιο.

30 Ιουνίου 2010 - Ο 13χρονος Πίτερ Λεντς σκοτώθηκε σε support αγώνα του Grand Prix της Ιντιανάπολις. Έπεσε και χτυπήθηκε από 12χρονο αντίπαλο του.

5 Σεπτεμβρίου 2010 - Ο 19χρονος Ιάπωνας Σόγια Τομιζάουα είχε πτώση σε αγώνα της Moto2 στο Μιζάνο, παρασύρθηκε από τους διερχόμενους Άλεξ ντε Άντζελις και Σκοτ Ρέντινγκ και υπέκυψε στα τραύματα του.

TAGS MOTOGP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ