Γιάννης Ταμουρίδης: Η Οδύσσεια του «Βάσκου» στην Ιταλία!
Το 96ο Giro d’Italia ολοκληρώθηκε και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τις «περιπέτειες» του Γιάννη Ταμουρίδη, του πρώτου Έλληνα στην ιστορία που πήρε μέρος σε έναν από τους τρεις μεγάλους Ποδηλατικούς Γύρους. Τα ξεκολλήματα, τα σπριντ, τα χιόνια, οι ανηφόρες, η Euskaltel Euskadi, το πελοτόν και πάνω απ’ όλα, τα συναισθήματα και η προσπάθεια του «Ταμούρ» που μας μίλησε για όσα έζησε και πέτυχε στην Ιταλία, μαζί με το σχόλιο του Βασίλη Αναστόπουλου (φωτογραφίες & video)
Ο 96ος Γύρος της Ιταλίας ολοκληρώθηκε χθες με τον δικό μας Γιάννη Ταμουρίδη να τερματίζει στη Μπρέσια.
Ο Έλληνας πρωταθλητής μίλησε στο Sport24.gr για την συμμετοχή του και τις εμπειρίες που αποκόμισε στις 3 εβδομάδες του αγώνα.
Το 96ο Giro d’Italia ολοκληρώθηκε την Κυριακή με τη νίκη του Βιντσέντζο Νίμπαλι της Astana. Ανάμεσα στους 168 ποδηλάτες που κατάφεραν να τερματίσουν, ήταν και ένας δικός μας. Ο Γιάννης Ταμουρίδης όχι μόνο έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης που παίρνει μέρος σε έναν από τους τρεις μεγάλους Γύρους (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία), αλλά μπόρεσε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες (βροχές, χιόνια, κρύωμα, πυρετό, κούραση) και να φτάσει μέχρι τον τερματισμό του 21ου ετάπ στην Μπρέσια. Η επιτυχία είναι τεράστια για τον πρωταθλητή μας και μέλος της βασκικής ομάδας Euskaltel Euskadi.
Όμως ο Γιάννης δεν πήρε απλώς μέρος σε έναν αγώνα τριών εβδομάδων ποδηλατώντας συντηρητικά ώστε να έχει τη μικρότερη δυνατή φθορά. Δεν αρκέστηκε σε αυτό. Αντίθετα, πήρε πρωτοβουλίες, βγήκε στην επίθεση, διεκδίκησε καλές θέσεις στα σπριντ, εκτέθηκε στις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρωταγωνίστησε στα ετάπ που ταίριαζαν στο αγωνιστικό του προφίλ, εργάστηκε για τον αρχηγό του και έδειξε την μεγάλη του προσωπικότητα, ικανοποιώντας στο έπακρο τους υπεύθυνους της Euskaltel και κάνοντας περήφανους όλους εμάς, τους Έλληνες φίλους της ποδηλασίας, που παρακολουθήσαμε τις προσπάθειές του από την τηλεόραση.
Το Sport24.gr μίλησε τηλεφωνικά με τον Γιάννη Ταμουρίδη δυο φορές. Αρχικά το απόγευμα της δεύτερης ημέρας ξεκούρασης και στη συνέχεια μετά τον τερματισμό στη Μπρέσια και την ολοκλήρωση της φετινής διοργάνωσης. Πριν σας μεταφέρουμε τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε, θα παραθέσουμε τις σημαντικότερες στιγμές του στη διάρκεια του Giro d’Italia. Τις δυο φορές που βρέθηκε στο γκρουπ της επίθεσης, καθώς και τα τέσσερα πλασαρίσματά του στα μαζικά σπριντ, έτσι ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη συμμετοχή του στον αγώνα. Ξεκινάμε λοιπόν την μίνι ανασκόπηση του «Βάσκου»!
1. ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Ο Γιάννης Ταμουρίδης (αριστερά) στο γκρουπ των αποσπασμένων αθλητών στο 4ο ετάπ.
Ο Γιάννης μπήκε στο γκρουπ των αποσπασμένων για πρώτη φορά στο 4ο ετάπ (Policastro Bussentino – Serra San Bruno, 246 χλμ), μαζί με τον συναθλητή του από την Euskaltel-Euskadi, Miguel Minguez και ακόμα πέντε ποδηλάτες: τους Johan Le Bon (FDJ), Francis Mourey (FDJ), Julien Berard (AG2R), Emanuele Sella (Androni Giocattoli) και Pim Ligthart (Vacansoleil). Το «ξεκόλλημα» δημιουργήθηκε στο ξεκίνημα του ετάπ και όταν απέμεναν 95 χιλιόμετρα για την ολοκλήρωσή του, ο Γιάννης ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να σπάσει την «παρέα», με απώτερο σκοπό να αφήσει πίσω τον Σέλα (ο οποίος βρισκόταν μόνο 2:39 πίσω στη γενική κατάταξη). Το γεγονός ότι στο γκρουπάκι υπήρχαν δυο ποδηλάτες της Euskaltel, έδινε τη δυνατότητα να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη τακτική: ή θα έφευγε ο Γιάννης, ή θα εκμεταλλευόταν την κίνησή του ο Μίνγκεθ, όπως και έγινε τελικά, αφού ο Ισπανός συνέχισε μπροστά μαζί με τους Λίγκτχαρτ, Λε Μπον και Μπεράρ.
Ο Γιάννης Ταμουρίδης στο γκρουπ των αποσπασμένων αθλητών στο 7ο ετάπ.
Ο «Ταμούρ» ξαναβρέθηκε στην επίθεση στο 7ο ετάπ (Marina di San Salvo – Pescara, 177 χλμ). Εκεί έφυγε μαζί με πέντε ακόμα ποδηλάτες, τους Emanuele Sella (Androni Giocattoli), Maarten Tjallingii (Blanco), Dominique Rollin (FDJ), Adam Hansen (Lotto Belisol) και Pim Ligthart (Vacansoleil). Η διαδρομή ήταν ένα συνεχόμενο «πάνω κάτω» που έγινε ακόμα πιο δύσκολο από την βροχή που ξεκίνησε να πέφτει μετά τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής. Στο πρώτο σπριντ ανάβασης τέταρτης κατηγορίας (Villamagna), ο Σέλα πέρασε πρώτος με τον Γιάννη να παίρνει τη δεύτερη θέση και τους παρθενικούς του βαθμούς στη βαθμολογία της μπλε φανέλας! Ο Έλληνας πρωταθλητής έχασε επαφή με τους προπορευόμενους, όταν απέμεναν περίπου 25 χιλιόμετρα για τον τερματισμό στην Πεσκάρα, εκεί όπου τελικά κέρδισε ο Άνταμ Χάνσεν της Λότο Μπελισόλ.
2. ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΑΖΙΚΑ ΣΠΡΙΝΤ
Το σπριντ στο 12ο ετάπ, στους δρόμους του Τρεβίζο.
Ο Ταμουρίδης είχε το πρώτο του πολύ καλό πλασάρισμα σε τερματισμό μαζικού σπριντ ήδη στο 1ο ετάπ του φετινού Giro. Στη Νάπολη πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στην 13η θέση και με το «καλημέρα» έδειξε ότι δεν είχε πάει στην Ιταλία για απλή «διεκπεραίωση». Λίγες μέρες αργότερα, στο 6ο ετάπ, ο Έλληνας πρωταθλητής βρέθηκε ξανά στις πρώτες θέσεις στο μαζικό σπριντ στην Margherita di Savoia, τερματίζοντας 15ος. Και θα μπορούσε να έχει τερματίσει ακόμα ψηλότερα, αν δεν τον έκλεινε στα τελευταία μέτρα πάνω στις μπαριέρες ο Γκερτ Στίγκμανς που άνοιγε το σπριντ στον Μαρκ Κάβεντις.
Ο Κάβεντις πηγαίνει προς την τρίτη του νίκη στο Τρεβίζο, ενώ δεξιά διακρίνεται καθαρά η πορτοκαλί φανέλα του Γιάννη Ταμουρίδη!
Το τρίτο – και καλύτερο όλων – πλασάρισμα του Ταμουρίδη σε μαζικό σπριντ ήρθε στο 12ο ετάπ (Longarone – Treviso), με τον αθλητή της Euskaltel να μπαίνει στην πρώτη δεκάδα τερματίζοντας στην ένατη θέση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι βρέθηκε κλεισμένος και αναγκάστηκε να φρενάρει κάπως για να βγει στην αριστερή πλευρά της ευθείας και να απεγκλωβιστεί, έχοντας ελεύθερο πεδίο μπροστά του. Η στιγμή που είδαμε στην οθόνη την πρώτη δεκάδα του ετάπ, με το όνομα του Γιάννη να φιγουράρει στη λίστα, ήταν ανεκτίμητη για όλους τους Έλληνες φίλους της ποδηλασίας!
Η μεγαλύτερη στιγμή του φετινού Giro για όλους τους Έλληνες φίλους της ποδηλασίας!
Το τέταρτο πλασάρισμα ήρθε στο τελευταίο ετάπ του φετινού Γύρου, στους δρόμους της Μπρέσια, εκεί όπου ο Ταμουρίδης, παρά το «σκότωμα» του Σαββάτου, βρέθηκε ξανά μπροστά, περνώντας τη γραμμή του τερματισμού στην 13η θέση. Και όλα αυτά, συνυπολογίζοντας ότι ο Έλληνας πρωταθλητής δεν είχε κανέναν συναθλητή του για να του ανοίξει τα σπριντ, αλλά και πως σε κάθε ένα από αυτά τα ετάπ, ο ρόλος του μέχρι τα τελευταία δυο-τρία χιλιόμετρα, ήταν να φέρνει μαζί του τον αρχηγό της ομάδας, Σάμουελ Σάντσεθ, για να τον προστατεύσει από τυχόν δυσάρεστα απρόοπτα.
Βίντεο: Τα highlights από το 12ο ετάπ, στο οποίο ο Ταμουρίδης τερμάτισε στην ένατη θέση. Το μαζικό σπριντ από το 17ο λεπτό και μετά.
3. ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Ας δούμε συγκεντρωτικά τους αριθμούς του Γιάννη Ταμουρίδη στη γενική κατάταξη και τις επιμέρους βαθμολογίες, καθώς και τα σημαντικότερα αποτελέσματα που έφερε στον Γύρο της Ιταλίας.
- Γενική κατάταξη: 152ος, +3:47:23
- Βαθμολογία πόντων: 59ος, 16 βαθμοί
- Βαθμολογία βουνών: 57ος, 2 βαθμοί
- Βαθμολογία αποσπασμένων αθλητών: 7ος, 263 βαθμοί
- 1ο ετάπ: 13η θέση
- 6ο ετάπ: 15η θέση
- 12ο ετάπ: 9η θέση
- 21ο ετάπ: 13η θέση
4. Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΜΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟ SPORT24.GR
Ας περάσουμε τώρα στα όσα ενδιαφέροντα μας είπε ο Ταμουρίδης στις δυο τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαμε μαζί του.
Sport24.gr: Γιάννη βρισκόσαστε στη δεύτερη μέρα ξεκούρασης. Πώς αισθάνεσαι μετά από δυο εβδομάδες αγώνα;
Γ. Ταμουρίδης: Και μόνο που βρίσκομαι ακόμα εδώ, είμαι ευχαριστημένος. Τα έχουμε δει όλα εδώ σε αυτές τις δυο εβδομάδες. Βροχές, χιόνια, αλλά και αυτή την ίωση που ταλαιπωρεί το μισό πελοτόν. Εγώ είχα πυρετό τις πρώτες μέρες, αλλά ευτυχώς τώρα είμαι κάπως καλύτερα. Με τέτοιο καιρό βέβαια, είναι αδύνατο να γίνεις τελείως καλά. Κάθε μέρα μούσκεμα από τη βροχή ή το χιόνι και με τέτοιες θερμοκρασίες, όπως είπα και στην αρχή, πάλι καλά που μπορούμε και συνεχίζουμε στον αγώνα. Για να το πω με διαφορετικά λόγια, υποφέρω σα σκύλος μαύρος!!!
Sport24.gr: Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τον Γύρο της Ιταλίας;
Γ. Ταμουρίδης: Είναι μια τελείως καινούργια εμπειρία για μένα. Σε έναν τέτοια αγώνα, δοκιμάζεις τα όριά σου. Ο οργανισμός έχει συνηθίσει σιγά-σιγά, αλλά δεν μπορείς να εφησυχάσεις στιγμή. Τα πράγματα είναι πολύ ζόρικα και δεν βοηθάει καθόλου ο καιρός. Μένει ακόμα μια εβδομάδα, αλλά δεν τολμώ να σκεφτώ ότι θα φτάσω μέχρι την Μπρέσια. Αυτό πρέπει να το πάρεις μέρα-μέρα. Κάθε φορά που τελειώνει ένα ετάπ σκέφτομαι, «εντάξει, την βγάλαμε και σήμερα». Και μετά σκέφτεσαι μόνο την επόμενη μέρα. Τίποτα άλλο.
Sport24.gr: Είσαι «πρωτάρης» σε τέτοιο αγώνα, παρόλα αυτά κατάφερες να μπεις σε δυο επιθέσεις. Πώς ένιωσες;
Γ. Ταμουρίδης: Αυτές ήταν οι καλύτερες στιγμές. Είναι απίστευτο συναίσθημα όταν μπορέσεις να μπεις στο «ξεκόλλημα». Στους μεγάλους Γύρους των τριών εβδομάδων, υπάρχουν 20 αθλητές που παλεύουν για τη γενική. Οι υπόλοιποι 180 ζουν και αναπνέουν για να μπουν στο γκρουπ της επίθεσης. Είτε για να διεκδικήσουν τη νίκη στο ετάπ, είτε για να φανούν, να πρωταγωνιστήσουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι ομάδες τους. Και βέβαια, όταν 180 ποδηλάτες ψάχνουν να βρεθούν στην επίθεση, είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρεις.
Ειδικά όταν στο ξεκίνημα κάθε ετάπ οι ταχύτητες φτάνουν τα 50 χιλιόμετρα την ώρα. Εκεί είναι ο δικός μας αγώνας, στην πρώτη ώρα. Πρέπει να έχεις τα μάτια σου δεκατέσσερα, αλλά και τύχη ώστε να μπεις στο σωστό ξεκόλλημα, αυτό που θα πάρει ελευθερία από το πελοτόν για να φύγει μπροστά. Ήταν καταπληκτικά και τις δυο φορές. Το συναίσθημα να περνάς μέσα από τα χωριά της ιταλικής επαρχίας με τους υπέροχους τιφόζι να σε χειροκροτούν και να σε αποθεώνουν, είναι μοναδικό.
Sport24.gr: Εκτός από τις επιθέσεις, είχες και καλά πλασαρίσματα στα μαζικά σπριντ. Πώς είναι να τρέχεις δίπλα στον Μαρκ Κάβεντις;
Γ. Ταμουρίδης: Εκεί νιώθεις δέος. Έχεις δίπλα σου τον κορυφαίο σπρίντερ στον κόσμο και τρέχεις μαζί του. Αλλά και τους υπόλοιπους, την αφρόκρεμα της ταχύτητας. Εκείνες τις στιγμές, πλησιάζοντας προς το τέρμα, έχεις χρόνο να σκεφτείς μόνο δυο πράγματα. Να μην πέσεις και να μείνεις όσο περισσότερο καλυμμένος πίσω από άλλους ποδηλάτες μέχρι να έρθει η στιγμή που θα αρχίσεις το δικό σου σπριντ. Και μόνο το γεγονός πάντως, ότι βρέθηκα στους πρώτους 15 σε τέσσερα μαζικά σπριντ, μας δίνει μια πολύ μεγάλη ικανοποίηση, τόσο σε εμένα όσο και στην ομάδα.
Ο Γιάννης Ταμουρίδης στις χιονισμένες Άλπεις.
Sport24.gr: Τρέχεις μαζί και δίπλα στους καλύτερους ποδηλάτες του κόσμου, όπως ο Γουίγκινς, ο Έβανς, ο Χέσχενταλ, ο Νίμπαλι. Έχεις χρόνο να τους κοιτάξεις, να δεις πώς ποδηλατούν, πώς κινούνται μέσα στο πελοτόν;
Γ. Ταμουρίδης: Όχι, δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιες πολυτέλειες. Στη διάρκεια του ετάπ πρέπει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος στον δικό σου αγώνα. Καταλαβαίνεις όμως τη διαφορά επιπέδου από άλλα πράγματα. Υπάρχει πολύ μεγάλος σεβασμός ανάμεσα σε όλους τους ποδηλάτες, δεν γίνονται επικίνδυνες μανούβρες ή τζαρτζαρίσματα, σε αντίθεση με άλλους αγώνες, χαμηλότερου επιπέδου. Επίσης οι ταχύτητες είναι τεράστιες, πολύ υψηλές, το νιώθεις αυτό καθημερινά. Και βέβαια, όταν έχουμε ετάπ βουνών, αυτός είναι πάντοτε ο μεγάλος φόβος μας μέσα στο γκρουπέτο: να μην φτάσουμε στον τερματισμό εκτός ορίου χρόνου!
Sport24.gr: Με την ομάδα όλα καλά; Το κλίμα είναι καλό; Και πώς πάνε τα ισπανικά;
Γ. Ταμουρίδης: Ναι, το κλίμα στην Euskaltel Euskadi είναι πολύ καλό. Τους γνωρίζω όλους πια, κάνουμε παρέα, έτσι κι αλλιώς στα ταξίδια δεν έχουμε κάποιον σταθερό συγκάτοικο, αλλά μένουμε εναλλάξ όλοι με όλους. Και αυτό βοηθάει στην ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος. Με την επικοινωνία δεν έχω κανένα πρόβλημα, μιλάω πλέον ισπανικά, μπορώ να συνεννοηθώ καλά στα βασικά και καταλαβαίνω σχεδόν όλα όσα μου λένε.
Sport24.gr: Το Γκαλιμπιέ μπορεί να «κόπηκε» στα 4 τελευταία χιλιόμετρα, αλλά τα πιο δύσκολα ακολουθούν στην τελευταία εβδομάδα. Η χρονοανάβαση και τα δυο συνεχόμενα ετάπ βουνών. Ποιο από αυτά φοβάσαι περισσότερο;
Γ. Ταμουρίδης: Το χρονόμετρο δεν με απασχολεί καθόλου. Θα πιάσω ρυθμό και θα ανέβω χωρίς προβλήματα. Τα ετάπ των βουνών με ανησυχούν, ειδικά αυτό της Παρασκευής με την Γκάβια και το Στέλβιο. Και ο μεγαλύτερος φόβος είναι αυτός που σου είπα και πριν, μην φτάσω δηλαδή εκτός ορίου χρόνου. Γιατί το γκρουπέτο θα σχηματιστεί και θα ανέβουμε με έναν σταθερό ρυθμό. Το θέμα είναι τι χρόνο θα κάνουν μπροστά και πότε θα τερματίσουμε εμείς.
Οι ποδηλάτες της Euskaltel Euskadi.
Sport24.gr: Γουίγκινς και Χέσχενταλ, δυο από τα μεγαλύτερα φαβορί για τη νίκη, ήδη εγκατέλειψαν. Αυτό κάνει σαφώς πιο εύκολα τα πράγματα για τον Νίμπαλι. Πιστεύεις ότι ο Ιταλός είναι το μεγάλο φαβορί για να φτάσει με τη ροζ φανέλα μέχρι τη Μπρέσια;
Γ. Ταμουρίδης: Ναι, είναι φανερό ότι ο Νίμπαλι βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση και νομίζω ότι το έχουν αποδεχτεί όλοι μέσα στο πελοτόν. Ακόμα και οι ποδηλάτες που τον ακολουθούν στη γενική, ο Έβανς, ο Ουράν και ο Σκαρπόνι, μάλλον έχουν συνειδητοποιήσει ότι θα παλέψουν μεταξύ τους για τις υπόλοιπες δυο θέσεις του βάθρου.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Sport24.gr: Γιάννη, τώρα πέρασε πλέον και η τρίτη εβδομάδα, τερμάτισες και στην Μπρέσια και ολοκλήρωσες την πρώτη σου συμμετοχή σε έναν μεγάλο Γύρο.
Γ. Ταμουρίδης: Ναι, πλέον βρίσκομαι στην Ελλάδα. Χάρηκα πολύ με την έκπληξη που μου έκαναν τα παιδιά στο αεροδρόμιο, με αυτή την τόσο όμορφη υποδοχή, παρά το γεγονός ότι δεν βόλευε καθόλου η ώρα της άφιξής μου. Τώρα πια προσπαθώ να μαζέψω τα κομμάτια μου (γέλια)! Υπάρχει η ικανοποίηση, όχι μόνο επειδή έφτασα μέχρι την Μπρέσια, αλλά και γιατί έδωσα ότι μπορούσα. Στις επιθέσεις, στα σπριντ, στην βοήθεια στον αρχηγό.
Sport24.gr: Τελικά υποφέρατε μέχρι και το τέλος του Γύρου από την κακοκαιρία.
Γ. Ταμουρίδης: Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά από την άλλη, όλη αυτή η υπερπροσπάθεια που έκαναν όλοι οι ποδηλάτες, οι εικόνες που έφτασαν μέσω της τηλεόρασης σε όλο τον κόσμο, οι αθλητές που τερμάτιζαν μέσα στη χιονοθύελλα, οι επικές διαστάσεις που πήραν αυτά τα ετάπ, βοήθησαν πολύ το ίματζ της ποδηλασίας.
Τα χιονισμένα βουνά ήταν ρουτίνα στον φετινό Γύρο Ιταλίας.
Sport24.gr: Πώς ήταν το συναίσθημα του τερματισμού στην Μπρέσια;
Γ. Ταμουρίδης: Μοναδικό, δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια. Υπήρχαν περίπου 300.000 Ιταλοί τιφόζι που αποθέωναν και τους 168 ποδηλάτες που ολοκλήρωσαν τον αγώνα. Αναγνωρίζοντας και όλη την ταλαιπωρία που περάσαμε με τις καιρικές συνθήκες, φώναζαν συνεχώς «eroi» (ήρωες) και «bravi» (εξαιρετικοί). Ήταν υπέροχο συναίσθημα, είχα ανατριχιάσει ειλικρινά.
Sport24.gr: Πριν σε αφήσω και αφού σου δώσω και τα δικά μου συγχαρητήρια, πες μου ποιες είναι οι επόμενες υποχρεώσεις σου στο καλεντάρι.
Γ. Ταμουρίδης: Επόμενος αγώνας είναι ο Γύρος του Λουξεμβούργου (12-16 Ιουνίου) και μετά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (21-23 Ιουνίου).
5. ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Το Sport24.gr μίλησε και με τον Βασίλη Αναστόπουλο, τιμ μάνατζερ της ελληνικής επαγγελματικής ομάδας SP-Tableware και προπονητή του Γιάννη Ταμουρίδη, για τη συμμετοχή του αθλητή του στον φετινό Γύρο της Ιταλίας.
Sport24.gr: Βασίλη πώς σχολιάζεις την εμφάνιση του Ταμουρίδη στον φετινό Γύρο Ιταλίας;
Β. Αναστόπουλος: Δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα περισσότερο από αυτά που έκανε ο Γιάννης, τα οποία έτσι κι αλλιώς ήταν πιο πολλά από όσα περιμέναμε. Στην πρώτη του κιόλας εμφάνιση σε έναν από τους τρεις μεγάλους Γύρους, βρέθηκε στα σπριντ με όλα τα «θηρία», βγήκε στην επίθεση, βοήθησε τον αρχηγό του, έδειξε στόφα μεγάλου αθλητή και δικαίωσε όσους του εμπιστεύτηκαν αυτή τη θέση σε μια ομάδα Pro Tour. Όλοι οι φίλοι της ποδηλασίας στην Ελλάδα είμαστε υπερήφανοι για τον Ταμουρίδη.
Sport24.gr: Πριν από τον Γιάννη, ήσουν ο μοναδικός Έλληνας ποδηλάτης που είχε αγωνιστεί σε επαγγελματική ομάδα του εξωτερικού, την αυστριακή – Pro Continental – Volksbank. Πώς ένιωσες βλέποντας τον Ταμουρίδη να παίρνει μέρος σε έναν μεγάλο Γύρο τριών εβδομάδων;
Β. Αναστόπουλος: Τον ζηλεύω με την καλή έννοια φυσικά. Είναι όχι μόνο στόχος αλλά και όνειρο για κάθε αθλητή να ζήσει τέτοιες στιγμές στην καριέρα του. Τα συναισθήματα και οι εμπειρίες που αποκομίζεις από τέτοιες συμμετοχές είναι μοναδικά. Ο Γιάννης έκανε την αρχή και ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλοι στο μέλλον.
Μετά από 21 ετάπ και περίπου 3.300 χιλιόμετρα, ο Γιάννης Ταμουρίδης ολοκληρώνει τον πρώτο του μεγάλο Γύρο. Aupa Βάσκε!
Sport24.gr: Να κλείσω με αυτό το τελευταίο. Θα υπάρξει συνέχεια; Υπάρχουν Έλληνες ποδηλάτες που μπορούν να ακολουθήσουν τα βήματα του Ταμουρίδη στην επαγγελματική ποδηλασία;
Β. Αναστόπουλος: Μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν πολλοί αυτοί που με ρωτούσαν αν θα τρέξει κάποια στιγμή ένας Έλληνας ποδηλάτης σε μεγάλο Γύρο. Η συμμετοχή του Ταμουρίδη είναι η απόδειξη και ναι, υπάρχουν κάποια παιδιά που με σωστό προγραμματισμό και πολλή δουλειά θα μπορούσαν στο μέλλον να αγωνιστούν σε επαγγελματικές ομάδες και να πάρουν μέρος σε τέτοιους αγώνες.
Φωτογραφίες: Μηνάς Μαλάτος