ΒΟΛΕΪ

Ο Γκούσταφσον ανάμεσα μας...

Ο Γκούσταφσον ανάμεσα μας...
INTIME SPORTS

Ένας φίλος από τα παλιά βρέθηκε στην κλήρωση της Α1 ανδρών, ο Σουηδός σταρ Μπενγκτ Γκούσταφσον, ο μεγάλος αντίπαλος της Εθνικής το 1987 στη Γάνδη, που βράβευσε και τους νικητές του αλησμόνητου αγώνα.

Ο Σουηδός ήταν η έκπληξη της βραδιάς, αφού ήταν αγνώριστος και ουδείς αντιλήφθηκε την παρουσία του, ενώ ο πρώτος που κατάλαβε έναν ξένο ανάμεσα μας ήταν ο Τάσος Τεντζέρης.

Όταν οι "7" της Γάνδης ανέβηκαν στη σκηνή, κάποιος ξερακιανός που καθόταν σε μια γωνία μαζί με τον Καλμαζίδη έγνευσε στον πρώην παίκτη του Παναθηναικού. Αυτός ανταπάντησε με αμηχανία και ο Τριανταφυλλίδης εστίασε το βλέμμα πάνω του, για να βρεθεί προς εκπλήξεως.

Τον αναγνώρισε, το μετέφερε στους άλλους και η παρουσία του έγινε γνωστή σε όλους. Ανέβηκε μάλιστα μετά στη σκηνή και βράβευσε τους αδελφούς Καζάζη, τον Τριανταφυλλίδη, τον Μαργαρώνη, τον Τεντζέρη, τον Αμαριανάκη και τον Ντράγκοβιτς. Όπως τόνισε "ο μικρός τελικός της Γάνδης ήταν ένα φανταστικό ματς, κι εγώ έκανα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας μου. Από τότε ήρθα πολλές φορές στην Ελλάδα".

Ο Σουηδός είχε έρθει στην Ελλάδα επι Κοσκωτά, παρουσιάσθηκε σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου στο Ολυμπιακό Στάδιο, υπέγραψε συμβόλαιο και έφυγε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεουλ. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ο Κοσκωτάς ήταν στη φυλακή και δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρωθεί. Τότε έγινε πανολυμπιακή εκστρατεία για να μείνει, ο πρόεδρος Κανάρης του έλεγε συνεχώς "αύριο", έπαιξε τον πρώτο από τους τέσσερις γύρους, κέρδισε μέσα στη Λεωφόρο τον Παναθηναικό με 3-2 και επέστρεψε στην Σίσλει Τρεβίζο, όπου δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής και έκανε μόνο προπονήσεις. Αργότερα τράκαρε με τη μηχανή του με ένα φορτηγό που παραβίασε το "στοπ", κινδύνεψε η ζωή του και σταμάτησε το βόλέι. Τότε που τον έφερε ο Κοσκωτάς στον Ολυμπιακό ήταν ο κορυφαίος βοιλειμπωλίστας στον κόσμο.

Ο Γκούσταφσον θυμήθηκε "όλα ήταν καλά στην Ελλάδα, το κλίμα, το φαγητό, ο τρόπος ζωής. Το μόνο άσχημο ήταν ότι δεν πήρα ούτε ένα δολλάριο. Θυμάμαι επίσης που κερδίσαμε στη Λεωφόρο 3-2 τον Παναθηναικό. Η ατμόσφαιρα για μένα ήταν πρωτόγνωρη. Μεγάλο πάθος, φωνές, κραυγές, καπνοί. Στο τέλος μπήκαν οι φίλαθλοι μας στο γήπεδο με σήκωσαν στους ώμους και με περιέφεραν στο γήπεδο". Ήταν οι εποχές που στα γήπεδα υπήρχαν οι οπαδοί και των δυο ομάδων.

Ο Γκούσταφσον κατέκτησε ως προπονητής δυο πρωταθλήματα στη Σουηδία με την Κούνκαλ, αλλά από το 2004 δεν ασχολείται με το βόλει. Είχε περάσει μια περιπέτεια υγείας, όταν αυτοκτόνησε η αδελφή του. Έγινε για ένα διάστημα αλκοολικός, αλλά τώρα είναι μια χαρά και μας τίμησε με την παρουσία του. Ζει στο Γκέτεμποργκ και δουλεύει στο τμήμα μάρκετινγκ με ορθοπεδικά είδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ